Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Richter Viktor

50 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Villanyvilágítás, állami közkórház, egyetem és közműves vízvezeték-ellátás is előbb volt vidéken, mint Budán és Pesten. Íme néhány újdonság, amely vidéken született és csak később érkezett meg a fővárosba.   A Pécsi Tudományegyetem Fotó: pte.hu   Manapság természetesnek vesszük, hogy szinte…..
 - SPOILERMENTES - Két évtizede, hogy a Föld megküzdött az idegen betolakodókkal, és a globális fenyegetés egyesítette fajunkat. Ezáltal eltűntek a nemzetek közti torzsalkodások, így az emberiség nagyobb fokozatra kapcsolva energiái javát a kutatás-fejlesztés és az innováció szolgálatába…..
 - SPOILERMENTES - A hírhedtté vált amityville-i események után Lorraine (Vera Farmiga) és Ed Warren (Patrick Wilson) választott hivatásuk feladásán gondolkoznak, amikor felkérést kapnak a ködös Albionból. A házaspár minden húzódozása ellenére végül megfigyelőként utazik el egy London környéki…..
Richter Viktor 2016.06.13 11:54:56
@shitgun: Hasonlóságot semmilyet, ilyet nem is mondtam. A Démonok között megnézése után a Pokolba taszítva valszeg azért ugorott be, mert mindkét filmben az ijesztő-undorító-vicces hármas vonásokra alapozva húzták fel a komplett történetet. Illetve a The Conjuring esetében a rémisztgetést oldó vicces nagyon nem, az ijesztő vonás pedig félig-meddig sikerült (és gyakorlatilag ugyanez történt a második résznél is). Természetesen minden mondat elé (vagy a végére) oda kell gondolni azt is, hogy "szerintem".
 - SPOILERMENTES - A Disney keze alól 2010-ben kigördült Alice Csodaországban végén Alice Kingsleigh (Mia Wasikowska) hajóskapitánnyá avanzsált, és a kereskedelmi kapcsolatokat fejlesztendő, elhajózott Kína felé. A lehetetlent nem ismerő fiatal hölgy három évnyi tengerjárás után tér vissza…..
 - SPOILERMENTES - Az egyre gyakrabban kómába ájuló Bennóról (Florian David Fitz) egy alapos orvosi vizsgálat kideríti, hogy áttétes agytumora van. A fiatalember a hospice-ban találkozik az új tüdőre váró, életét kiszámított szabályok szerint élő Andival (Matthias Schweighöfer). A felelőtlenül…..
Richter Viktor 2016.05.31 10:37:36
@dzsoker1976: Sajnos egyáltalán nem ismerem. A mennyország kapuja című Michael Cimino-filmet (1980) viszont igen :O)
Richter Viktor 2016.05.31 16:41:50
@dzsoker1976: Köszi szépen az ajánlást, utána fogok nézni!
 - SPOILERMENTES - Krisztus előtt 3600-ban a világ legnagyobb hatalmú teremtménye, a vélhetőleg legelső mutáns En Sabah Nur (Oscar Isaac) összeesküvés áldozata lesz. Leghűbb szolgái életüket adják azért, hogy a hat évezreddel ezelőtt mindenhatónak tekintett entitás ne tűnjön el végleg az idő…..
 - SPOILERMENTES - A párkapcsolati konfliktus elől menekülő Michelle (Mary Elizabeth Winstead) autóbalesetet szenved, majd számára ismeretlen közegben, egy földalatti bunker puritánul berendezett szobájában tér magához. A rejtek tulajdonosa a haditengerészetet megjárt Howard (John Goodman), aki…..
aeon flux kritika: hurok (2016) 2016.04.13 16:44:22
 - SPOILERMENTES - Anna (Martinovics Dorina) és Ádám (Száraz Dénes) gyógyszercsempészetben utazó, kisstílű drogfutárok, akik a kétlaki életet folytató Dezsőnek (Anger Zsolt) dolgoznak. A pár legutolsó dobása előtt derül ki, hogy a lány terhes, és meg akarja tartani a babát. A fiú ezt ellenzi, az ő…..
 - SPOILERMENTES - Amikor Superman (Henry Cavill) megállította a bolygónk "kriptonformálására" törekvő Zod tábornokot, fél Metropolis romba dőlt, és a veszteségeket emberéletben is bőven mérték. A gothami Batmant (Ben Affleck) mindez nem hagyta hidegen: növekvő ellenszenvvel és frusztráltsággal…..
 - SPOILERMENTES - Janis Joplin énekesnő nemcsak a hatvanas évek végi blues- és rockzene kiemelkedő előadója, hanem tragikusan rövid élete miatt a 27-esek klubjának a tagja. Életvitele miatt nem egyszer illették a "rock´n´roll királynője" titulussal (amit később Stevie Nicksre és Tina Turnerre…..
 - SPOILERMENTES - A II. világháború már egy éve befejeződött, amikor Michael Corleone (Al Pacino) húga, Connie (Talia Shire) esküvőjére hivatalos barátnőjével, Kay Adamsszel (Diane Keaton). A háborús hősnek tekintett veterán kedvesével együtt lekési a ceremónia előtti családi ünnepség kezdetét,…..
 - SPOILERMENTES - Eddie Mannix (Josh Brolin) a hollywoodi Capitol Studio szinte mindennel foglalkozó menedzsere: munkája része a legyártandó filmek szereposztásától kezdve a sztárok imidzsének megtervezésén keresztül a színészek magánéleti gondjainak, titkainak és ügyleteinek elrendezésével…..
 - SPOILERMENTES - 2001 nyarán Marty Baron (Liev Schreiber), a Boston Globe frissen kinevezett szerkesztője új téma felderítésével bízza meg a nagy múltú napilap oknyomozó csapatát, a Spotlightot. Ami nem más, mint város és környékének a katolikus egyház papjaival kapcsolatba hozható…..
Richter Viktor 2016.02.19 07:10:53
@milanman: Jó kérdés, sokáig gondolkoztam a válaszon. Mindhárom film tetszett, és el is talált a maga módján, viszont ha én dönthetnék, a Revenantnak adnám. A másik kettő az elmúlt másfél évtized fontos eseményeit boncolgatja-mutatja meg, nekem viszont A visszatérő azért tűnik többnek, mert a történet nagyobb teret hagy a néző fantáziájának. Valszeg ez fogott meg legjobban benne - és emellett persze a fejlett Dead Man/Neil Young-fétisem :O)
Megérkezett a március 24-én a hazai mozikban startoló film utolsó trailere...
Április 1-jén kerül az amerikai mozikba a legendás trombitás, zenekarvezető és zeneszerző Miles Davis életének egy rövid időszakát bemutató, 1979-ben játszódó biopic. A zseniális, ám elviselhetetlen természetéről hírhedt dzsesszzenészt a filmet debütáló rendezőként is jegyző Don Cheadle alakítja, a…..
 - SPOILERMENTES - "Áll a hajsza, áll a bál a pénz körül,Járja koldus és király, a Sátán örül."(Mefisztó rondója a Faust című operából) A Michael Lewis non-fiction bestsellerét (The Big Short: Inside the Doomsday Machine) vászonra adaptáló, Adam McKay rendezte A nagy dobás a globális pénzpiac…..
The Monkeys are Back! Április 18-án startol a SyFy-on a tévésorozat második évada. Bár a tavalyi első szezon lassan csordogálva indult, az évad közepe után egyre gyorsuló tér- és időbeli kavarás, plusz Emily Hampshire alakítása végül meggyőzött, hogy érdemes a folytatásra várni. A trailereket az…..
 - SPOILERMENTES - A múlt század húszas éveinek koppenhágai művészköreiben szolid ismertségnek örvendő házaspár, Einar (Eddie Redmayne) és Greta Wegener (Alicia Vikander) élete a festészet körül forog. Kiegyensúlyozottságot sugalló, szeretetteljes és gyengéd párkapcsolatuk megváltozását egy…..
- SPOILERMENTES - A Sziklás-hegység vadonjának mélyén, télvíz idején hazatérésre készülő prémvadászok többhavi zsákmányukat bálázzák, amikor váratlanul őslakosok nagyobb csoportja üt rajta táborukon. Az Andrew Henry százados (Domhnall Gleeson) vezette amerikaiak jelentős veszteségek árán egérutat…..
Richter Viktor 2016.01.12 18:29:18
@frmn: A kritika megírása miatti kíváncsiságból utánanéztem, Fort Kiowa mennyire a fantázia szüleménye? Kiderült, hogy valóban létezett, Wiki-szócikke is van.
en.wikipedia.org/wiki/Fort_Kiowa
Hugh Glass útját térképen is feltűnteti:
en.wikipedia.org/wiki/Fort_Kiowa#/media/File:Wpdms_nasa_topo_hugh_glass_route.jpg
Az erőd a mai Chamberlain városka közelében volt, aminek földrajzi koordinátái: 43°48′20″N 99°19′42″W. Ezeket, illetve Glass útját Google-térképre vetítve nekem úgy tűnt, hogy a mai Murdo közelében lévő hegyeken kelt át. Lehet, hogy ez csak a Sziklás-hegység legkeletibb nyúlványa, de az egyszerűség és nem-bonyolítás okán egyszerűen "csak" Sziklás-hegységről írtam.
A másik érv a földrajzi hely ilyesféle pozicionálása mellett az volt, hogy a filmben látjuk, ahogy a százados maroknyi csapata a hóhatár fölé magasodó hegye(ke)n kel át. Ez szintén a Sziklás-hegység melletti véleményemet erősítette.

Emellett tény és való, hogy a Missouri dél-dakotai folyóvölgye (is) a cselekmény hangsúlyos helyszíne, illetve hogy ennél részletesebben nem jártam (és gondoltam) utána, hogyan állt a Rocky Mountains feltérképezése az 1820-as években, de a folyamatosan hó és jég alatt lévő hegyek miatt ezt nem éreztem szükségesnek.

@isvaen: Hasonló a helyzet a western kérdésével: nem kutakodtam az után, hogy egy 1820 körül játszódó film lehet-e western, vagy korai-e annak titulálni? A visszatérő az amerikai (Észak-)Nyugaton játszódik, ezért szerintem helytálló a western cimkéje.
 - SPOILERMENTES - John Ruth, a Hóhér (Kurt Russell) – foglalkozását tekintve fejvadász – a tomboló wyomingi télben postakocsival igyekszik Red Rockba, hogy legújabb "fogásáért", a gyilkosságért körözött Daisy Domergue-ért (Jennifer Jason Leigh) behajtsa a nő fejére kitűzött vérdíjat. A…..
Richter Viktor 2016.01.05 20:27:01
@K. Kálmán: Így igaz, csak a szöveget nem akartam még inkább bonyolítani további utalásokkal, illetve infókkal. A filmzenék (és Morricone) kedvelői úgyis ki fogják hallani a konkrét összecsengéseket, de úgy gondolom, másoknak nem biztos, hogy ettől érdekesebb lesz a Nyolcas. Szóval innen A dologgal kapcsolatos kissé tömör megfogalmazás.
aeon flux kritika: joy (2015) 2015.12.30 22:04:28
 - SPOILERMENTES - Az újító szellemű feltalálók élete sosem könnyű: egyszerre kell megküzdeniük saját körülményeikkel, a leendő vetélytársakkal, a gazdasági környezettel, a hivatalos procedúrák tömkelegével, bármiféle, előre nem látható helyzettel és eseménnyel, és…..
 - SPOILERMENTES - Fred Ballinger (Sir Michael Caine) aktív éveiben a legnevesebb zeneszerzők közé tartozott, de már visszavonult a komponálástól. Életművét lezártnak tekinti, további ambíciói és tervei nincsenek. Vele szemben Mick Boyle rendező (Harvey Keitel) legújabb, és…..
 - SPOILERMENTES - Marguerite Dumont (Catherine Frot) a múlt század húszas éveinek Franciaországában élő jómódú asszony, aki a zenének szentelte életét. Barátai körében gyakran szervez privát koncerteket, amelyeken hivatásos zenészek és énekesek mellett ő is fellép, és…..
 - SPOILERMENTES - Herman Melville (Ben Whishaw) soron következő regényéhez gyűjt anyagot, mikor is a környékbeli szóbeszéd alapján találja meg az Essex bálnavadászhajó utolsó túlélőjét, Tom Nickersont (Brendan Gleeson). A nyugalmazott tengeri medve soha senkivel sem osztotta…..
 - SPOILERMENTES - Izland egyik világtól félreeső völgyében él Gummi (Sigurður Sigurjónsson) és Kiddi (Theodór Júlíusson), a hatvanas éveiket taposó testvérpár. Tanyáik szomszédosak egymással és mindketten elkötelezett juhtenyésztők. Díjnyertes kosaiknak csodájára jár…..