Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mediacapa

6 bejegyzést írt és 92 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokan kárhoztatják a kormányt, amiért az előrejelzettel szemben kisebb volt az érdeklődés az új típusú adónemek iránt. Vajon tényleg az ő hibájuk? Miről tanúskodik, ha valaki a kedvező feltételek ellenére kimarad az új adózási nemből?A KATA és a KIVA kitalálása és…..
A tehetségkutatás az egyik legrégebbi tévés vetélkedőformátum, nálunk is nagy hagyománya volt ugye a Ki mit tud?-dal, ami tulajdonképpen a Csillag születik nagyapjának is tekinthető. 1962 és 1996 között tíz ilyen megmérettetés volt, az első győztesei pedig a baráti…..
Tanulságos újraolvasni azt a sok különböző nyilatkozatot, ami mondjuk csak az elmúlt egy hónapban az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban a magyar kormánypárt politikusaitól elhangzott. Tárgyalástechnika – mondják erre baráti értelmezők. Totális káosz – vélik mások.…..
hogyvolt X-faktor 2x17 - 9. döntő 2011.12.12 04:00:00
9. döntő az X-faktorban, és a Top4, amiből Top3 lesz az est végére, hova halad az idő ilyen gyorsan? El sem hiszem, hogy ez már a 9. hétvégém a show-jegyzetelés-hogyvoltozás rutin jegyében, már úgy hozzám nőtt ez a dolog, a végére meg tisztára szentimentális leszek, ha nem…..
Futóblog Félmaratoni eredmények 2011.09.04 15:36:00
Néhány Futóblog eredmény: Csétomi 1:26:14 DaMartian 1:27:23 (és ez PB — vagy Ecs, kinek hogy tetszik)  Jani 1:30:00 Bitliszbá 1:34:51 Szasza 1:35:13 Winklair 2:01:43 mgergoo 2:05:24 Juanék csapata a Next Wave Running Lab Trióban 2:07:22…..
Mediacapa 2011.09.05 10:40:00
Hobbifutó vagyok. 2003-ban kezdtem félmarathonokat futni, ez volt a hetedik, és azt kell mondanom, ez volt a legszörnyűbb. Még a 3 évvel ezelőtti hőségriadós futásnál is jobban megszenvedtem ezt.

Két hónapja az almádi esti félmarathonon 20 fokban hasítottam egy 1.56-ot (ez akkor egyéni csúcs volt) és akkor a futás minden percét élveztem. Most az első kilométert kivéve szenvedtem, árnyéka voltam önmagamnak, 2.13 lett a vége. Pedig készültem erre is rendesen. Igaz, nem napközben kánikulában, hanem este 7 után. Lehet, hogy ez volt a gond?

Igazából 17 km után azt számolgattam, hogy gyalogolva mikortól érnék be szintidőn belül, aztán valahogy bedöcögtem.

Minden elismerésem mindenkinek, aki végigbírta ezt a távot, szerintem emberfeletti teljesítmény akármennyi idő alatt is ért célba. Utólag az egyik legnagyobb veszélyt a kiszáradásban láttam. Majd minden frissítőponton ittam 2-3 decit, már-már azt hittem túlittam magam, mert kerekedni kezdett a hasam, de a verseny után estig kb. 5-6 liter folyadék ment le a torkomon, és nyomtalanul eltűnt bennem... Az igazsághoz tartozik, a hosszútávfutáshoz némi túlsúlyom van (180 cm 90 kg).

Persze ez a kudarcélmény nem tántorít el. Nekem a futás inkább életforma és ezek a versenyek inkább csak habok a tortán, de most ez a hab nagyon keserűre sikeredett. Azért szerintem ez a verseny sokaknak tanulságként szolgál, mennyire más műfaj hőségben futni, két-három esti Sziget-kör köszönő viszonyban sincs egy ilyen megmérettetéssel.
Mediacapa 2011.09.05 11:35:12
@bitliszbá: Én is köszönöm. Legközelebb kipróbálom...
Kezdjük a jó hírrel: májusban egyszer biztosan nem hazudott Szíjjártó Péter, mikor megígérte, hogy "nagyszabású, minden eddiginél nagyobb és minden képzeletet felülmúlóan nagy közmunkaprogramokat" indítanak. Ez idáig a legrémisztőbb fideszes törvényjavaslat, nem…..
Mediacapa 2011.06.21 17:12:05
@Lastres: Elolvastam és nekem van igazam (megjegyzem elég embert próbáló még jogi és HR-végzettséggel is kihámozni a szabályozást, sok az ide-oda hivatkozás).

Tehát: ha valaki álláskeresési járadékban részesül, nem köteles közmunkát vállalni.

Idekopizom a Pintér-féle friss törvényjavaslat megfelelő részét:

"„(10) Az álláskeresési járadékra vagy nyugdíj előtti álláskeresési segélyre jogosult vagy abban részesülő álláskereső az 58.§ (5) bekezdés d) pontjának 5. alpontjában meghatározott együttműködési kötelezettség keretében a 25. § (2) bekezdésében meghatározott megfelelő munkahelyet köteles elfogadni.
(10a) Az olyan álláskereső esetében, aki sem álláskeresési járadékra, sem nyugdíj előtti álláskeresési segélyre nem jogosult, a 25. § (2) bekezdésében foglaltakon kívül a munkahely abban az esetben is megfelelő, ha a foglalkoztatás közfoglalkoztatási jogviszonyban történik."

De mi is az a 25. paragrafus 2. bekezdés? Ennek is utána kell nézni:

Flt. 25. paragrafus
"(2) Az (1) bekezdés d) pontjában előírt feltételek alkalmazásában a munkahely akkor megfelelő, ha

a) az álláskereső képzettségi szintjének, vagy a munkaügyi központ által felajánlott és a képzettségi szintnek megfelelő képzési lehetőség figyelembevételével megszerezhető képzettségének, illetőleg az általa utoljára legalább hat hónapig betöltött munkakör képzettségi szintjének megfelel,

b) egészségi állapota szerint az álláskereső a munka elvégzésére alkalmas,

c) a várható kereset az álláskeresési járadék összegét, illetőleg - amennyiben az álláskeresési járadék összege a kötelező legkisebb munkabérnél alacsonyabb - a kötelező legkisebb munkabér összegét eléri,

d) a munkahely és a lakóhely közötti naponta - tömegközlekedési eszközzel - történő oda- és visszautazás ideje a három órát, illetve tíz éven aluli gyermeket nevelő nő és tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelő férfi álláskereső esetében a két órát nem haladja meg,

e) az álláskereső foglalkoztatása munkaviszonyban történik."

Tehát az a megfelelő, ami eléri a minimálbért és a képzettségnek megfelel. Persze ha lejár az álláskeresési járadék jogosultsága - 6 hónap lehet a legújabb hírek szerint - utána már belengethetik a közmunkát.

Arra kérek mindenkit, nézzen utána alaposan, mielőtt ilyen élesen kritizál. És néha az újságok is összevissza írnak...
Mediacapa 2011.06.21 17:18:41
@zero: Rosszul tudod. Más van a törvényjavaslatban. Nem akarom még egyszer idekopizni a válaszomat, az iménti, 17.12-kor küldött kommentben ott van.
Ezzel a poszttal nagy késésben vagyok. Az első öt között kellett volna lennie. Mentségemre szolgáljon, hogy obsitos köztisztviselőként pottyantam a számomra meglehetősen új blogszférába. Talán ezért sem tudtam pontosan elképzelni, hogy milyen módon tükröződik majd a…..
A tegnap esti Való Világ beszavazás során három műanyagból jól-rosszul összetákolt, izé, ún. nő közül lehetett választani, volt közöttük két átlagosan semmilyen, az egyik biokertész vagy mi a jóisten, a másik meg pornószínésznő. Nem is ők voltak a lényeg, hanem az a…..
Csütörtökön kiugrottam a Műegyetem őszi állásbörzéjére. Itt készítettem életkép gyanánt az alábbi fotót:Ennek kapcsán hadd osszak meg néhány gondolatot az álláskeresés és a munkaerő-toborzás e műfajáról.2000 áprilisát írta a naptár, amikor pályakezdőként,…..
 A vörösiszap-katasztrófa nyomán került középpontba Illés Zoltán államtitkár, aki még nem tudta levetkőzni a 8 év alatt magára erőltetett elnyomott környezetvédő szerepét. Előrebocsátom: ami hétfőn történt az tragikus, a felelősöket meg kell találni, és mindent el…..
Mediacapa 2010.10.11 10:20:23
@Táskás Tóni: Igazad van, amikor épült akkortól számít. Ez a 8 év csak üzenet azoknak, akik szerint egy júliusban vagy augusztusban hivatalba lépett vezetőnek kellett volna azzal kezdenie a munkát, hogy ellenőrizze az ajkai vörösiszaptározót.

Egyébként az az érzésem, ez a katasztrófa lenyomata Magyarország utóbbi 20 évének. A gyenge és tehetetlen államnak, a korrupciónak, a hozzá nem értésnek, az urambátyám világnak. Lenéztük Romániát Verespatak miatt, pedig mi sem működünk jobban.
 Három napnyi érdektelen szenvedés után (mégis milyen világbajnokság az, ahol a legjobban ezidáig a német csapat teljesített..), végre felpezsdül az élet, pályára lép a világbajnoki címvédő, megmentve ezzel milliók labdarúgásba vetett hitét. Első ellenfélként a…..
A miniszterelnök ma ismertette azokat az első lépéseket, amelyek megítélése szerint a „nemzeti együttműködés gazdasági rendszerének alapjainak lerakása” miatt fontosak. Itt van tehát az első Orbán-csomag, mindjárt 29 lépéssel. A suszter maradjon a kaptafánál, ezért…..
Mediacapa 2010.06.08 16:25:23
Nekem kifejezetten tetszett a mai Orbán-fellépés és gazdasági akcióterv. Úgy látom, a Fidesz visszatalált 2002-es önmagához, mert az utóbbi nyolc év inkább balos kilengés volt részükről gazdaságpolitikában.
OV zseniálisan kijött abból deffenzívából, amibe a múlt héten került, és éreztem a mai ellenzéki reakciókon némi tehetetlenséget is.
Persze azt is látni kell, hogy egy program önmagában nem garancia semmire sem. Kérdés, ebből mit sikerül megvalósítani. Sikerül 200 milliárdot beszedni a bankoktól? Havi bruttó 2 millióért akadnak profi topmenedzserek állami cégek élére? Sikerül-e átverni a közszférás spórolást? (látható, a miniszteri-államtitkári struktúrán nem jött össze a megtakarítás). Nem tesz keresztbe a bürokrácia azért, mert megint őket „találták” meg?
Látványosan nem nyúlt OV a nyugdíjasokhoz, pedig a rokkantak, a 40 évesen nyugdíjba menők körében, a 65 év felett ingyen utazók körében van tartalék. És akkor még nem szóltam arról az elvről, hogy mindenki hozzon áldozatot a gazdasági fellendülésért. Úgy vélem, a nyugdíjasokat OV hímes tojásként kezeli. Élénken élhet emlékezetében, amikor 20 ezer forintos megvonással 1998-ban azonnal áttolt több százezer nyuggert a bal térfélre.
Felvetődik a kérdés, miért nem lépték meg a szocik a közszférás spórolást, ha most nincs ellenükre, ráadásul remekül kommunikálható. Miért csak beszéltek róla? Gyanítom azért, mert sok befolyásos emberük egzisztenciája került volna veszélybe és lehet, hogy a szálak a parlamenti nyomógombokig értek volna... OV még akkor lépett, amikor emberi nincsenek benne a székben és ez is remek helyzetfelismerés.

Szóval az irány jó, így tovább, én támogatom!
Mediacapa 2010.06.08 16:49:57
@arizmendi: Lehet, hogy rosszul látom az országot, de nekem a minimálbéresek 90 százaléka annál jóval többet keres. Az a gyakorlat, hogy hivatalosan minimálbér, aztán zsebbe a többit. Mikro- és egyéni vállalkozásoknál szintúgy. Ezzel szemben akit bruttó 300-ra jelentenek be, az meg leadózik mindent.
Csütörtökön megkezdődik a magyar parlamentben az állampolgársági törvény módosítására benyújtott javaslat tárgyalása, amellyel a „kettős állampolgárság” kérdése a 2004-es eredménytelen népszavazás után immár hivatalosan is újra a magyar politika napirendjére…..
Mediacapa 2010.05.19 14:53:25
Sajnos nem tudom naponta követni a blogot, de írok, ha van időm.

Véleményem: Bármit tettünk volna, úgyis téma lett volna a szlovák kampányban, de nagy hiba volt ezzel (is) indítani a kormányzást. Más ugyanis úgy támadni valakit, hogy még nincs róla konkrét menetrend, mint úgy, hogy az első törvények között lesz.

Úgy tudom, Csáky minden követ megmozgatott a magyar politikában, hogy toljuk ki a törvénnyel foglalkozást későbbre. Így nehéz helyzetbe került ő is és az a szlovák kereszténydemokrata ellenzék, amellyel jobban lehet szót érteni. Úgy tudom, ezt inkább Semjén nyomatta, OV nem sietett volna vagy nem tartotta égetően fontosnak. Így viszont már ő sem tud visszakozni.

Sajnos úgy látom, az EU-ban a nemzeti kormányok szinte bármit megtehetnek saját állampolgáraikkal, az EU töketlen és következetlen bürokraták halmaza. Máskülönben nem engedné, hogy egy állam így a sárba tiporja a kisebbség jogait (nyelvrendőrség, kisebbségi nyelvhasználat). Ha nem folyik vér, nem kerül veszélybe a stabilitás, ők leszarják az egészet. A vér pedig túl nagy áldozat lenne.

Nagy fájdalmam ez az elmérgesedett magyar-szlovák viszony. Személy szerint szeretem a Felvidéket, 2001 és 2008 között rengeteget kirándultam Párkánytól Besztercebányán, Selmecbányán, Körmöcbányán át a Szepességig. Csodálatos táj, értékes történelmi kinccsel. Ittam magamba a szlovák kultúrát is (mert igenis van), a külföldi egyetemeken megismert szlovák barátaimat is szívesen látogattam és ők is eljöttek hozzám. Kicsit zavart a műemlékhelyeken a történelem hamisítása (magyar nemes helyett "közép-európai nemes", a Magyarország szó száműzése minden múzeumi kiadványból, magyar olimpikonok szlovákosítása (Prokopp Sándor). De alapvetően jól éreztem magam.

Két éve valahogy megszakadt a kapcsolat velük, kirándulni sincs kedvem (nem az euró miatt), inkább megyek másfelé. Talán a Sólyom-kitiltás volt az utolsó csepp a pohárban. Ennek ellenére egyáltalán nem haragszom a szlovák emberekre, a politikusokra annál inkább.

Valahogy elveszett egy darabja az életemnek és erről a politika tehet. Dühös, szomorú, tehetetlen vagyok és igazából az kedvetlenít el, hogy nem látom a fényt az alagút végén.
Talán másoknak is feltűnt, hogy a parlamenti bizottsági helyek elosztásáról szóló tanácskozáson a vezető szerepet negyven év alatti politikusok játszották. Korábban sem volt ritka, különösen a Fidesznél, hogy fiatalnak számító emberek kerültek kulcspozíciókba – ne…..
Mediacapa 2010.05.12 12:03:03
@CSENDES: Igen, talált, süllyedt! David Cameron első szavai a Downing street 10. előtt, miután átvette Erzsébettől a kinevezést.
Mediacapa 2010.05.12 12:22:48
@CSENDES: Engem azért ragadtak meg ezek a mondatok, mert szerintem egy kormányzást nem lehet fekete-fehér alapon megítélni és láttatni. Orbán a Kéri-féle titkos beszédben is elismerte GYF eredményeit, jó irányát a feketemunka kifehérítésében. És a Bajnai-féle válságkezelés sem skandalum.
Félreértés ne essék. Kifejezetten károsnak tartottam a 8 év szoci kormányzást, de nem hiszem, hogy tudatosan csődre játszottak, a nemzet kárát akarták és csak rossz dolgaik voltak.
Többször utaltam már arra, hogy az új parlamenti felállás a korábbinál kiszámíthatatlanabbá és érdekesebbé teheti a magyar politikát. Ennek a megváltozott politikai térnek egy fontos aspektusáról azonban még nem szóltam elég hangsúlyosan: az ellenzékbe került három párt…..
„Úgy kezdődött a baj” – fogalmazott csütörtöki sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, majd így folytatta: „Lassacskán a miniszterelnök, ahelyett, hogy a miniszterekre hagyta volna a munkát, egy miniszterelnök-helyettessel koordináltatta volna a munkájukat,…..
Mediacapa 2010.04.30 13:46:56
Köszönöm az infókat.

Egy érdekes összeállítás (ha még valaki nem látta):
hetivalasz.hu/reflektor/tobb-mint-kormanyvaltas-28971

Azt hiszem, az összeférhetetlenséget (polgármester-parlamenti képviselő) nem piszkálja a Fidesz...

Meg lesz 4 gárdista a Parlamentben... (szégyen)
Mediacapa 2010.04.30 14:06:50
@Ordnassac: az egyik vesszőparipám a polgármester-parlamenti képviselő poszt összeférhetetlensége. És ijesztően nagy a fideszes önkormányzati képviselők száma. Ez olyan hatalomkoncentrációt eredményez, ami nekem nem tetszik...