Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ArmaGedeon

0 bejegyzést írt és 3036 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi értékelőbeszéde ez évben is komoly vihart kavart. A szokásos ellenzéki reagálások zaja némileg elfedte azt a stratégiai jelentőségű felvetést, miszerint a kontinentális Európának szüksége lenne egy ütőképes közös hadseregre. A javaslat hátterét az előadás…..
Szükségszerű sarkítás, de mégis tűnhet úgy, hogy miközben a belföldi hobbiboríró-ivó igyekszik kötelességből végigdegusztálni a határon belül elhelyezkedő borvidékek Tolnáját és Baranyáját, mintha kisebb hangsúly helyezkedne el azon, hogy amúgy határainktól túl is termelnek kiváló-érdekes dolgokat…..
Nos, ez az olcsó chilei cabernet sauvignon, ez a kis spórias klasszikus annyira felizgatott, hogy olyan cikket írtam, ami esetleg egyeseket sértett volna. Össze is hívtam a Borrajongó szerkesztői bizottságát, hogy véleményezze az irományt. Amúgy ilyen bizottságunk nincs, nem is volt és soha nem is…..
ArmaGedeon 2016.03.30 14:19:28
@akov: nem úgy értem, hanem hogy talán elárulhatod, hol kapható, mégha az reklám is a boltnak.
ArmaGedeon 2016.03.30 14:36:08
@akov: Pont a primitív rétegnél szempont az is, ha 800 ft száraz helyett 400 ft félédeset kap, tehát nem az ilyennek konkurecia, hanem az ésszel élő rétweget kiszolgáló túlárazottaknak. Én joggal spórolok, de ha több pénzem lebnne, akkor önmagában az íze alapján is a drága borok egy részének semmi létjogosultsága nincs. Van az a kategória, amit én nem engedhetek meg magamnak, de megérné, és van az, amit az se vegyen, akinek telik rá, mert 800-ért is jobbat kap.
BEKIÁLTÁS Tévutakon vezet Orbán 2016.01.16 08:39:14
Mostanság jó amerikai és brit hátszelet is kap ehhez. Esztelen bosszúvágy vezérli Orbán Viktort, amikor módszeresen számolja fel Magyarország jövőjének alapjait. Ennek érdekében kihívóan kollaborál olyanokkal, akiket mesés vagyonokhoz juttat a neki tett szolgálatok fejében. Ezzel magyaráztam…..
Történt, hogy a Bocskai István Társaság kezdeményezte egy Bocskai-szobor felállítását Budapesten, a Március 15-e téren. Ha van történet, ami első blikkre abszolút nem ígérkezik izgalmasnak, akkor az ez. Adott egy, a társadalom minden rétege által mélyen tisztelt, négyszáz…..
ArmaGedeon 2016.01.05 22:48:38
Nagy László: Bocskai István a hadak élén (1981) Jegyzetek, tömörített idézetekkel

42.old.: 1594: Az erdélyi országgyűlés leszavazza Báthory Zsigmond törökellene tervét, a fejedelem összeomlik és lemond. ERDÉLYBEN A NEMESSÉG UTOLJÁRA PRÓBÁLJA MEG RENDI JOGAIT ORSZÁGGYŰLÉSEN GYAKOROLNI.

43.old: Bocskai István számára Zsigmond visszatérésének támogatása a NÉLKÜLÖZHETETLEN KERÜLŐÚT SZEMÉLYES HATALMA FELÉ. „Báthory Zsigmond Kővárra futásától kezdve AZ ERDÉLYI POLITIKA IRÁNYÍTÓJA TÉNYLEGESEN BOCSKAI ISTVÁN VOLT. 2 éven át a fejedelem mindenben rá hallgat.

44.old.: 1594. aug.17.: az országgyűlés megszavazza a töröktől elszakadást, „MEGFÉLEMLÍTÉSÜKRŐL BOCSKAI KATONÁI GONDOSKODTAK”, akik a város körül táboroztak. A törökpárt, Báthory és Bocskai RENDI ELLENZÉKÉNEK FIZIKAI MEGSEMMISÍTÉSE. A fejedelmi tanács tagjainak letartóztatása, kínvallatás, hamis vád beismertetése.

46.old.: 46. old.: A KIVÉGZETTEK BIRTOKAIT ELKOBOZZÁK, AZOKBÓL BOCSKAI IS RÉSZESÜL. „AZ ERDÉLYIEKET A LEGHATALMASABBAK KIVÉGEZTETÉSE ELRÉMÍTETTE, ÉS EGYÚTTAL RENDKÍVÜL KEZESSÉ IS TETTE.” „Ekkor lett FÉLELMETES HÍRE és nagy respektusa BOCSKAI ISTVÁNNAKis. Az erdélyiek ettől fogva A FEJEDELEM ROSSZ SZELLEMÉNEK tekintették és titkon GYŰLÖLTÉK.
Báthory Zsigmond szerint A KIVÉGZÉSEK KEZDEMÉNYEZŐJE BOCSKAI és Geszti volt, AKIKNEK KOMOLY ANYAGI HASZNA SZÁRMAZOTT EBBŐL. BOCSKAIT ETTŐL FOGVA GYŰLÖLTÉK ERDÉLYBEN, AMI HALÁLÁVAL SEM SZŰNT MEG.

47.old: A törökpárti vezetőkkel való véres leszámolás után azok isebb híveit is üldözik. A RENDEK CSAK A TERRORNAK, ERŐSZAKNAK ENGEDVE szavazták meg a török Helleni hadiadót és katonaságot.

47-48. old.: „A megfélemlített testület MEGKÖSZÖNTE A FEJEDELEMNEK A HÁBORÚT ELLENZŐ FŐURAK KIIRTÁSÁT és kimondta az elítéltek ÉS HOZZÁTARTOZÓIK JAVAINAK ELKOBZÁSÁT.

48.old.: Bocskai aktív támogatásával Báthory Zsigmond hatalma ABSZOLÚT FEJEDELMI HATALOMMÁ VÁLT. „…mindenki tudta Erdélyben, hogy e hatalom részese … Bocskai István is.”
ArmaGedeon 2016.01.07 10:33:21
@Nemzetstratégia: Vitakultúra! :-) Te vagy itt a bloggazda? Jól demonstrálod, mennyire tudnak a kurucok érvelni. :-) Bocskai egy véres kezű magyarirtó hentes volt, hatalmáért mindig legézolta a magyarok szabadságjogait. Aki tudja, cáfolja.
A 19. század második felének egyik legismertebb magyarja nem politikus és nem feltaláló volt: egy szegény sorsból kitörő fél lábára béna nyelvész, aki a kor viszonyai között is kiemelkedően vakmerő álruhás utazást tett az 1860-as évek Közép-Ázsiájába, hogy első…..
Mához két hónapra ismét egymásnak feszül a két lengyel jobboldali pártóriás, az Ewa Kopacz vezette Polgári Platform (PO), valamint a Jarosław Kaczyński fémjelezte Jog és Igazságosság (PiS), hogy eldöntsék, melyikük vezesse az országot a következő négy évben. Jelenleg a PiS…..
A „Törökország gazdasági és társadalmi reformfolyamata”című tanulmány talán legizgalmasabb részét az új anatóliai vállalkozó réteg bemutatása jelenti. Az „Anatóliai Tigriseknek” vagy „Iszlám Kálvinistáknak” is nevezett társadalmi csoport átírta az ország…..
ArmaGedeon 2015.05.19 13:04:59
A dolog török oldalához nem szólhatok hozzá, mert nem vagyok ismerős arrafelé. Viszont Weber elmélete az európai "új" kapitalizmus 17. századi kibontakozása és a "protestáns etika" (kálvinista etika) közötti kapcsolatróla történész szakmában ma már nem túl széles körben elfogadott. Akit KOMOLYAN érdekel a kérdés, hogy Európára érvényes-e Weber elmélete a "protestáns etika" és a kapitalizmus kapcsolatáról, feltétlenül javaslom Hugh Trevor-Roper tanulmányát: "Religion, the Reformation and Social Change" lf-oll.s3.amazonaws.com/titles/719/0098_LFeBk.pdf Nem gondolom, hogy mindenben igaza van, lehet vele vitatkozni, de Weber elméletét sikerrel lövi ki, illetve minősíti olyan felfogásnak, mint a tudósé, aki kísérletei során rájött, hogy ha a bolhának levágják a lábát, megsüketül. A 17. század első felének nagy mintakapitalistái valóban főleg lálvinisták voltak, de egyrészt nem ettől lettek nagyvállalkozók (és nem minden kálvinista volt jó vállalkozó), másrészt életformájuk rácáfol arra, amit Weber a "protestáns etika" ideálképével leír. Trevor-Roper adatokkal bőségesen igazolja, hogy e kálvinisták mind elűzött eretnekek, vagy néha zsidók voltak Európa korábbi, középkori ipari-kapitalista központjaiból. Ezek "véletlenül" régi eretnek, vagy marranó központok voltak és a katolikus egyház űzte el őket egyfajta teológiai-társadalmi önvédelem keretében.
A 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonja kapcsán a múlt héten nyilvánosságra hozott egyszemélyi döntés mély gyomrosként érte nem csak az építész-szakmát, hanem a közvélemény építészetre fogékony részét is. E heti bejegyzésünkben nem a már megfogalmazott jogos kritikák számát szeretnénk…..
„3:149 - Oh, ti, akik hívők lettetek! Ha engedelmeskedtek azoknak, akik hitetlenek, sarkon fordítanak benneteket, és emiatt kárhozottak lesztek.” (Korán, 3. Szúra, Imrán Nemzetsége) Az 1300-as évek végén Spanyolországban – a sevillai pogrom után – nekiálltak a zsidók…..
Gyurcsány Ferenc egy olyan futballistához hasonlít, aki a kupadöntő utolsó 10 percében a 16-oson belül szándékosan felrúgja saját csapattársát. Egy ilyen tettnek egyrészt nincs értelme, másrészt csak árt vele, ahogyan azt Szigetvári Viktor Együtt-elnök oly találóan meg is…..
ArmaGedeon 2015.04.11 20:30:27
A félig lengyel, félig magyar Krzysztof Varga könyve, a Turulpörkölt heves vitákat váltott ki és erősen megosztotta a magyarokat. Annak ellenére, hogy a műben olvasható magyar gyalázás felér egy Mohamed-karikatúrával. A provokatív című mű már a legelején magyarázkodással…..
A Galamus megint alkotott. Mihancsik Zsófia szerint nem számít az állampolgárok nemzetisége, ez a felfogás „az etnikai gondolkodásmód torzszüleménye”. Mihancsikék szerint az a fontos, hogy „a kárpátaljai etnikai magyarok ugyanis ukrán állampolgárok. Ha az ukrán állam harcban…..
Vendégszerzőnk, Papp Attila Zsolt írása. Az írás eredetileg a szerző Facebook-oldalán jelent meg. Fotó: Orbán Viktor FB. * A Putyin-látogatás kapcsán szórakoztató volt látni (amennyiben a tragikomikum szórakoztató), micsoda színeváltozáson képesek átmenni emberek aktuális…..
ArmaGedeon 2015.02.18 22:27:48
@_most_: A kurucmítoszos történelemhamisítás az Antant és a Kisantant legfőbb ideológiai fegyverei voltak az ötödik hadoszlop kezében. A magadfajta agymosottak lényegében helyeslik Trianont. A HAbsburgok 400 éve alatt végig szüntelen tőkeexport volt Magyarország felé az örökös tartományokból, az osztrák sajtó sokat kesergett ezen a 19. században. 1526 és 1918 között a magyar és az osztrák életszínvonal különbsége csökkent. Mármint az osztrák előny csökkent. A Habsburgok csak behoztak, ki nem vittek, ez a könnyen ellenőrizhető gazdaságtörténeti tény.
ArmaGedeon 2015.02.19 13:33:40
@Nemzetstratégia: @wolves84lb: Annyit fröcsöghettek, amennyit akartok, de ez gazdasági tények, statisztikák kérdése. A magyar üzlet a Habsburgoknak rossz üzlet volt, egyáltalán nem gyarmatosították hazánkat. A körmöci aranyakat Körmöcön verték, máig működik a pénzverde és pl. Mária-Terézia aranyakat is ver, egyes afriaki országokban népszerű. Persze kurucoknak hiába magyarázok gazdasági statisztikáról, annak megértéséhez agy is kell. Hitgyülis agymosottak vagytok.
ArmaGedeon 2015.02.19 13:40:12
@Nemzetstratégia: "Mátyás idején még mi voltunk fejlettebbek, ez a királyi- bánya- és egyéb jövedelmekből könnyen belátható."

Hoznál valami adatot erre? Csak mert a gazdaságtörténészek nem így tudják. Érdemes mondjuk a tízezer lakos után beszedhető adójövedelmet összehasonlítani a Lajta két oldalán.
Pangea Szobrot Marsiglinak! 2015.02.08 19:54:45
Luigi Fernando Marsigli grófnak jelenleg egyetlen szobra sincsen Magyarországon, nincsen róla egyetlen utca, középület, híd vagy akármi elnevezve. Munkássága néhány érdeklődőt leszámítva tökéletesen feledésbe merült. Valószínűleg sokan ebben a bejegyzésben hallanak majd a…..
ArmaGedeon 2015.02.09 13:57:15
@Tranquillius: A befejezés jogos, de nem az ugar a gond. Marsigli leírásaiból az is kiderül, hogy Magyarortszág a hosszú háborús pusztítások ellenére sem volt teljesen ugar, pl. az ártri gazdálkodás egy nyugaton ismeretlen csodaszámba ment, Marsigli a mérnökök közül egyedüliként értette meg. Az igaz, hogy a labancokat szidni szokás és bezzeg Thökölynek van szobra, aki akadályozta a török kiűzését, ha anyag kell Marsigli szobrához, a törökbérencét be lehet olvasztani... :-)
ArmaGedeon 2015.02.10 15:15:40
@GERI87: Ez a "két pogány között" egy ősrégi protestáns propagandaduma. Kuruc felkelőink a török és francia zsoldjában harcoltak saját hazájuk érdeke ellen,országuk geopolitikai ellenfeleinek voltak ügynökei, némi pénzért, hatalomért. A megszokott történelemkép állandóan hazudott belpolitikai okokkal indokolja a Habsburg-ellenes felkeléseket, pedig az összeurópai összefüggések ismerete nélkül a kép hamis. A magyarok tömegei csak ágyútölteléknek kellettek a európai protestáns párt Habsburg- és katolikusellenes céljaihoz.
ArmaGedeon 2015.02.10 15:18:53
@GERI87: "Európa már akkor is mélyen lesajnálta hogy itt mi lesz." Tévedsz, pl. a Portához küldött holland követ beszéde jelzi, miért dicsőítették ezek annyira a magyar felkelőket: "A holland–oszmán diplomáciai kapcsolat kezdetén a hollandok érdeke az volt, hogy egy közös front jöjjön létre Európában a Habsburg katolikus hata-lom ellen. Haga a szultán előtti audienciáján a közös érdekekre is hivatkozott, orációját még ebben az évben kiadták Hollandiában és Angliában.
80
A beszéd tartalma nagyon hasonlított a Van Meterennél megismert providencialista eszmékre. Hasonlóan ahhoz, ahogy Van Meteren a világtörténelmet a jó és a rossz közötti folyamatos küzdelemre redukálta, Haga szerint az oszmánok, a holland nemzet és a protestáns világ állnak a jó oldalon, a rossz oldalon pedig a pápa, a Habsburg-dinasztia és a spanyol nép található."

forrás: www.academia.edu/5004113/Magyarorsz%C3%A1g_%C3%A9s_Erd%C3%A9ly_k%C3%A9pe_N%C3%A9metalf%C3%B6ld%C3%B6n_a_Bocskai-felkel%C3%A9s_%C3%A9s_Bethlen_G%C3%A1bor_hadj%C3%A1ratai_idej%C3%A9n_1604-1626_The_image_of_Hungary_and_Transylvania_in_the_time_of_the_uprising_of_Prince_Istv%C3%A1n_Bocskai_and_the_campaigns_of_Prince_G%C3%A1bor_Bethlen_1604_1626_
„Bízzál, s virágzóbb századokat remélj, / Elődeidnek szép kora visszatér...” (Berzsenyi Dániel: A tizennyolcadik század) Van-e jobb környék Berzsenyi Dániel sorainak, szellemének felidézésére, mint a Balaton nyugati hátországa? Van-e környék Magyarországon, ami jobban…..
ArmaGedeon 2015.01.26 11:27:22
@Nagy E. Györgyi: Norvég alap? Gender-oktatási központra kell pályázni... :-)
Egyszer régen, nagyon régen, valamikor az ancien régime végén, a messzi-messzi Franciaországban élt egy nagyon fura gróf, akit mindenki csak úgy hívott, hogy Charles le Drôle, vagyis Vicces Károly. Családja valamikor a százéves háborúban kapott vitézségéért előbb bárói, majd…..
ArmaGedeon 2015.01.16 21:03:00
@I_Isti: Akkor várható, hogy fundamentalista cukrász terroristák előbb utóbb kiirtanak egy fél buzibárt, vagy gay-rights-lapszerkesztőséget??? :-)
Vendégszerzőnk, Stefano Bottoni történész írása.Első gondolat: iszony és felháborodás.Második: mérhetetlen és egyben beletörődő harag. Éveken át kinevették, megfenyegették vagy hallgatásra kényszerítették azokat a lényeglátó elméket, akik megjósolták a mai és az ehhez…..
ArmaGedeon 2015.01.08 13:54:27
@Exploiter: Például, mert szó sincs arról, hogy ezek az egyén kezébe akarnák helyezni saját sorsuk irányítását.

"Az Élethez Vezető Út mélységesen apokaliptikus jellegű is; ez nemcsak a kialakult intézmények lerombolását jelenti, hanem a teremtett világ abszolút tagadását is, a látható világegyetem rendje lerombolásának szándékát."

Nem akartak ezek alkotni semmit, saját erkölcsöt se, csak rombolni akartak és azt is teszik.

"A szabadkőművesség, liberalizmus, sőt a jakobinizmus egyaránt értékes eszköznek tűnhettek ilyen végcélok eléréséhez. "

Petőfi is elég egyértelműen megmondta, mire számítsanak azok az egyének, akik másképp képzelik saját sorsuk irányítását, mint ő és elvtársai:

"aki mást vall, rettentőn lakol"
ArmaGedeon 2015.01.08 13:57:03
@Exploiter: Arról nem is beszélve, hogy természetesen a liberalizmus álarca mögött rejlő nihilizmus is egy "szakrális alapú dogmatika". Nekem rokonszenvesebb azon vallások szakrális dogmatikája, melyek nem gyűlöletes, lerombolnivaló ellenséget látnak a fennálló világban, hanem az emberi együttélés évezredei alatt kikristályosodott normákat ruházzák fel a szentség rangjával, hogy ezzel megkönnyítsék az emberek egymás közti viszonyait.
Ma este az m1-en lesz a premierje a most elkészült történelmi-oknyomozó dokumentumfilmünknek, a Cinema Infernónak. A történet még 2010 őszén kezdődött: a Biszku-film kapcsán Fruzsival találkoztunk Sárközy Endrével, aki 1949-56 között fiatal hadbíró volt, és a beszélgetés…..
1989 októbere a köztársaság kikiáltásával a rendszerváltás legsűrűbb időszaka volt, most 25 éve. De mi volt a rendszerváltás? Mi történt velünk akkor és azóta? Erről kérdeztünk magyar véleményformálókat, publicistákat Velünk élő rendszerváltás sorozatunkban. * Az…..
A török parlament nyári utolsó ülésén átfogó törvénycsomagot fogadott el a török-kurd megbékélés jegyében. A lépés szerves folytatása az elmúlt évek folyamatának, amelynek során az Igazságosság és Fejlődés Pártja (AKP) által vezetett kormányzat korábban szinte…..
ArmaGedeon 2014.09.09 20:32:56