Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sean MacTíre

0 bejegyzést írt és 896 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mint minden évben, idén is elkészítette az InterNations nevű oldal a felmérését, melyben több mint 20 ezer határátkelőt (vagy expatot, ha úgy jobban tetszik) kérdeztek ki alaposan arról, mely városokban a legjobb szerintük élni. Egészen meglepő városok is szerepelnek a listán, leesett állam még…..
Sean MacTíre 2019.12.10 21:00:12
@ZooLeka: lopom!
Sokszor merül fel a kérdés, mi az, ami miatt hazaköltöznek magyarok külföldről. A válasz persze sok esetben egyénfüggő, mindenkinek megvan a maga története. Attila hét év Anglia után döntött úgy, hogy családjával visszaköltöznek Magyarországra. A döntést leginkább az anyagiak motiválták, érdemes…..
Sean MacTíre 2019.12.06 10:21:23
@Lex D'Arquebus: nekem Javasként volt ez, de vezetői poziból mentem principal devnek/architectnek egy speciális területre (tehát nem a nyelv volt a speciális) és olyan téren hogy kb már mindenki látta azt amikkel foglalkoztam. Az új (utolsó) helyemen így még másfél évig tudtak tartani de aztán a lányom elérte az iskolaérett kort, úgyhogy sürgősséggel leléptünk.
Sean MacTíre 2019.12.06 10:25:55
@Arthamyr: én kontraktor volzam persze, nem alkalmazott. Itt is kontraktor vagyok de mivel itt ha nincs bevételem nem kell adót járulékot fizetni igy teljesen adózom a bevételemet alkalmazottként . Persze class S.

Juteszembe, a nincs bevétel, akkor is fizess adót című baromság még mindig van "bejelentett fizetés" cimke alatt? Mármint ha elmegyek 2 hónap szabira, 1.5 millió bruttóra bejelentve saját magam akkor is fizetnem kell mintha lett volna 1.5 milla bevételem havonta? Szerintem ilyen a világon máshol nincs.
Sean MacTíre 2019.12.06 10:41:25
@Arthamyr: abban az időben diplomas minimálbérre voltunk bejelentve a szabi miatt. A járulékokat mindenképp fizetni kellett s fix volt a fizu. Itt annyi amennyit kifizetek magamnak adott hónapban . Ha akarom benne hagyom a cégben.
Amikor az ember már huzamosabb ideje külföldön él, hajlamos rácsodálkozni bizonyos magyarországi dolgokra, amit az otthoniak talán már észre sem vesznek, vagy csak megvonják a vállukat, annyira természetesnek tűnnek. Bogdán jó harminc éve választotta az Egyesült Államokat, de azért rendszeresen…..
Sean MacTíre 2019.11.15 10:48:26
@Virago_1000: peldat virits kerlek, milyen amerikai bank leanyok vannak otthon?
2020 második feléig nem sikerül sajnos majd hazalátogatnom, egy rövidke 12 órás adategyeztetési villámlátogatást leszámítva. Úgyhogy a családlátogatást ismét alternatív módon kell beillesztenem a menetrendembe. Naptáregyeztetés után felállítottunk néhány vizitelő csoportot, és mivel Helsinkit már…..
Sean MacTíre 2019.11.07 22:57:28
@Bodli: a te utazasod effektive ugyanolyan rossz volt a bolygonak, csak te megindokolod azzal, hogy sajat ertekrended szerint magadnak legalabb jo volt ( azaz pont ugyanugy tojsz a bolygora es a gyerekeink jovojere ).

En turazni is es enni is szeretek.

Erdekes modon turahoz se kell messze repulni, lehet, hogy ez meglep majd, ha olvasod. Egeszen biztos vagyok benne, hogy az ottani hegyek jol megvoltak nelkuletek elotte is, semmit sem adtatok hozza semmihez, csak pont ugy belepisaltatok a kozos medencebe mint szerinted a posztolo.

De ha gondolod cafolj meg, es mondd el, hogy a te utad miert volt jobb. Unikornis puki jott a repulobol?
Adott egy mindenféle felmérések szerint a világ élvonalába tartozó társadalom, ami az emberi jogok, a jólét és rengeteg egyéb tényező szempontjából a legjobb helyek közé számít. Mihez kezd egy ilyen ország a bevándorlókkal? A kérdés nyilván nem új, de egy sorozat most egészen érdekes megközelítésben…..
Sean MacTíre 2019.11.06 13:34:07
@CSOKKI MÁLNA: Putyinek biztos csinaltak mar, nezz korul a vkontakte-n.
Sean MacTíre 2019.11.06 13:52:10
@pametno: igy van. Ezert volt egyugyu a plakatkampany amit beszoptatok anno. Azert kellett ez, mert tokeletesen mukodott a kulhoni magyarok ellen is anno Gyurcsany alatt, bevalt masodszor is.

Viszont igy a kormany pont az olcsobb ukranokkal veszi el a magyarok munkajat.

Az ukranok szakmajarol, tudasarol, kulturajarol beszelgethetunk - kozelebb vannak ok a sziriaiakhoz mint az europaiakhoz (Sziria kb. ugyanaz volt mint Torokorszag ma, mielott kitort a haboru).

Attol fugg mit ertesz helyes dontesnek. Ha az 1300 atveendo menekult lecserelese 1300 csakazertisnemattvettre megerte, hogy paria legyen az orszag az EU-ban, akkor valoban helyes dontes volt. Mas jelentosege nincs, mert az idegenek ugyanugy jonnek, es mivel a magyar mar draga, olcsobban valoban elveszik a magyarok munkajat.
Sean MacTíre 2019.11.06 14:17:10
@Medgar: igen, valoban eleg egyertelmuen fogalmaz. ;-) A magyar kormanyon kivul mindenki erti is.
Jó tizenöt évvel a „Haláli hullák hajnala”, vagy éppen egy évtizeddel az első „Zombieland” után talán annyira nem érdekes, ha egy műremek a világvégét a vicces oldaláról próbálja meg bemutatni (az olyan komromokat, mint „Az utolsó ember a Földön” nem is említve). A Netflix mégis egy…..
Sean MacTíre 2019.11.06 13:16:23
@TrishtanAG: hagyjad, nem zavar hadd vergodjon. kurcis maximus, Belaim, A libbanakat lelovik ugye - ugyanaz a kocsmaba kivulrol bekiabalo szerencsetlen nyomorult. Be nem engedik, de annyira fontosnak erzi a velemenyet masokrol, hogy a mas meg nyitott topicokbol probaljon sertegetni. Van eleg hely a Nap alatt. :-)
Sean MacTíre 2019.11.06 13:32:40
@TrishtanAG: na meg felreviszi a temat, igazad van. Blokkold ki oket, ezek mind ugyanaz az ember volt.
Határátkelő Második generáció 2019.11.01 06:30:00
Egyre több az olyan magyar gyerek, aki vagy külföldön született vagy egészen kiskorában került ki a szüleivel – azaz lassan felnövőben a határátkelők új generációja. De egyáltalán határátkelőnek számítanak-e, tényleg ők a kivándorlók második generációja?..
Sean MacTíre 2019.11.05 08:55:01
@Platonica: ha ket vagy tobb gyerek van, akik kicsi korban kerultek ki, egymas kozott a helyi nyelven beszelnek altalaban, hetkoznap nagyreszt a helyi nyelvet hasznaljak.

Marad a hetkoznap este es a hetvege a magyar nyelvre (amikor a masikkal meg mindig angolul beszelnek). Nem tolunk szedik fel az uj kifejezeseket...

Nalunk a kicsinek ment a magyar nehezebben mert itt tanult beszelni, es 2.5 eves kortol preschoolba ment. Es mivel o inkabb angolul beszel mert az a konnyebb neki, ezert a masik is angolul beszel vele, igy o is felejt.

Cserebe mindkettko anyanyelvi szinten beszel angolul.

Amit tehetunk, hogy kijavitjuk ha magyarul beszelnek, illetve en kerem mindig, hogy hozzam magyarul szoljanak. De sokszor nehez nekik, mert az adott magyar szot nem ismerik.
Máté és családja lassan tíz éve élnek az Egyesült Királyságban, három gyermekük született már a szigetországban, szóval ha van valaki, aki tényleg gyökeret eresztett ott, akkor azok ők. Ő is azok közé tartozik, akik jó régen, hat éve írtak sorsukról posztot a Határátkelőre – kíváncsi voltam, mi…..
Sean MacTíre 2019.10.14 17:37:51
@Csodabogár: :-) a parlamentben szerettem volna oket nagyon - el tudom kepzelni a hozzaszolasaikat.
Sean MacTíre 2019.10.14 21:24:25
@Platonica: ertem, az valoban kicsit masnak tunik.

A preschool mindket gyereknek Montessori volt egyebkent, es hat szerintem elegge meglatszik a bizonyitvanyukon. Persze lehet, hogy anelkul is meglatszana. :-)

Itt az osztalyzas ugy van hogy van felso 10% meg also 10% es ok a felsoben vannak, illetve az egyiket elkuldtek tesztre a CTYI-re. Neki szabadott az oran is sajat konyvet olvasnia mert tul hamar vegez a feladatokkal, es nem tudjak lefoglalni. Ez az ami itt nagyon tetszik, otthon megorulne es a magatartas jegyebe kerulne.

En szemely szerint azt gondolom ebben a korai strukturalt oktatasnak is van szerepe, foleg hogy a lanyom sikeresen vette a CTYI vizsgat az egyetemen 7 eves koraban. Ez biztos nem (csak :-) ) gen kerdese. :-)

A hetvegen meg voltunk Scratch workshoppon (programnyelv gyerekeknek). Namost en elegge senior rendszermernok vagyok, de a lanyomnak amellett, hogy semmi segitseg nem kellett a tok ismeretlen cucchoz amit akkor latott eloszor, amellett h lepisszegett meg gyorsabban meg is talalta mit kell csinalnia a feluleten mint en. :-)

Szoval en nagyon a korai es jo oktatas mellett vagyok.
Sean MacTíre 2019.10.14 21:26:27
@Öreg Harczos: elkepzelheto,csak szerintem ez mar az a szint, amikor az embernek erdemes felkopnie es alaallnia. De elismerem, van az a fajta ember, akinek meg a pedofil polgarmester is jo, csak Fideszes/MSZP/Jobbikos/akarmi legyen. Szerencsere sokfelek vagyunk.
Az elmúlt hetekben az amazóniai erdőtűzről szóló hírektől hangos a sajtó, a közösségi felületeket pedig a közfelháborodás és aggodalom eredményeképp ellepték az adománygyűjtő kezdeményezések. Világsztárok és véleményvezérek osztanak meg aggasztó képeket a lángoló esőerdőről, azaz a „Föld tüdejéről”,…..
Sean MacTíre 2019.10.14 15:14:46
@Quercus Maximus: jo, mondjad. :-) Mehetsz vissza leterdelni Borkai ele a hajon. :-D
Sean MacTíre 2019.10.14 17:34:44
@Quercus Maximus: igazan nincs mit. A tourette-szindromadat kezelteted rendesen?
Sean MacTíre 2019.10.14 21:15:25
@Quercus Maximus: durcinak tunsz. Toporzekolsz is a kicsi labaddal? :-)
Mennyire tűnnek el a barátságok külföldre költözve? A kérdés alighanem minden határátkelő életében előbb vagy utóbb megjelenik, a válasz pedig néha egészen fájdalmas is lehet. A távolság, az időeltolódás, az eltérő hétköznapok, a más benyomások mind rajta hagyják nyomukat a kapcsolatainkon...
Sean MacTíre 2019.09.25 14:13:41
@Herr Géza: ismerőseim autóban hallgatnak podcastot vagy vonaton.
Másfél hónappal ezelőtt feltettem a Lemilblog olvasóinak a (csak részben költői) provokatív kérdést, hogy mitől kiváló és hatékony egy hadsereg. Nem csalódtam bennetek: a parázs vitákkal is tarkított kommentfolyamban számos érdemi és informatív hozzászólás született, amikért köszönet jár. A nyári…..
Sean MacTíre 2019.08.30 10:33:45
@apro_marosan_petergabor: az US mindig megnyerte a haboruit?
      Mindig mondom, hogy szavakkal építeni és rombolni is lehet. Gyerekeknél főleg. Tsubakinak azt mondta az édesanyja, hogy nem szép. És nyilván ez őt megviselte. 18 évesen vágott bele az első műtétbe. Nyilván kérdés, azt ki fizette. De az biztos, hogy azóta összesen 300 alkalommal feküdt a…..
Sean MacTíre 2019.07.07 19:04:34
@nagyonanyuka: a helyedben megfontolnam a sellove operaltatast. :D
Csak most kezd igazán értelmet nyerni a Fidesz vezérkarának savanyú ábrázata a párt által fölényesen nyert uniós választás estéjén. Az ötven százaléknál jobb teljesítményt nyújtó állampárt ugyanis itthon csatát nyert, Európában viszont háborút vesztett. Kérdés, hogy érdemes volt-e ragaszkodni a…..
Sean MacTíre 2019.07.02 16:54:25
Egyszer majd kaméleonfajt neveznek el Orbán Viktorról. ..
Sean MacTíre 2019.07.02 11:48:35
A technológia óriási hatással van az életünkre és a testünkre is – ezt bizonyítja egy sokkoló kép. A modern technológia emberi testre gyakorolt hatását sok tudós vizsgálja. A carpalis alagút szindrómától az SMS-nyakig számos negatív következményt mutattak már ki az…..
Sean MacTíre 2019.06.27 15:35:13
@weirdo: a keze nem de a farka igen. :D
Nem indítanak saját jelöltet, "civil" mögé bújnak...
Sean MacTíre 2019.06.18 02:54:47
@FCUK5: a cikk csak azert erdekes, hogy a Fideszt utalok tudjak, melyik civilre nem szabad szavazni. Problem?
Lehet-e visszafogottan migránsozni, vagy úgy kiszorítani az országból a CEU-t, hogy közben mégis itt maradjon? El lehet-e játszani, hogy minden rendben van az igazságszolgáltatással, amikor a legkirívóbb korrupciós ügyekkel érdemben nem hajlandó foglalkozni az ügyészség? Ilyen kérdések tolulnak fel…..
Sean MacTíre 2019.06.16 10:23:47
@Sir Galahad: jelzem, hogy a Neppart eddig is a baloldallal szovetkezett, mivel kvazi nagykoalicio van, amennyiben az EU egyben tartasa es szorosabb integracioja kozos erdekuk. Ebbol log ki Orban, Salvinivel es Le Pennel egyutt.
Sean MacTíre 2019.06.16 10:25:26
@MAXVAL bircaman közíró: erdekes, hogy mennyire szeretne tagja maradni a migranssimogatok nagyon nagy tobbsegenek, minthogy inkabb elvbaratait erositse, nem? :)
Orbán Viktor kivár. Ez jelentheti azt is, hogy tanácstalan, azt is, hogy tehetetlen, de azt is, hogy több variáció közül próbálja kiválasztani azt, amely számára a legkedvezőbb lehet a következő években. A legvalószínűbb variáció ez utóbbi, ám tény, hogy közel tízéves kormányzása óta még nem került…..
Sean MacTíre 2019.06.11 09:32:21
@MAXVAL bircaman közíró: elveket valtoztatni valoban nem bun, pusztan hiteltelenne valsz azzal, hogy barmelyiket ugyanolyan vehemenciaval kepviseled. De ez leginkabb a te problemad, nem masoke.
Sean MacTíre 2019.06.11 09:43:34
@MAXVAL bircaman közíró: az ember egeszen biztosan valtozik elete folyaman, altalaban liberalisbol konzervativba, ahogy egyre kevesbe tudja kovetni a vilagot es nonek a felelmei. De te mar mindennek az ellenkezoje is voltal, ami arra mutat, hogy sajat elveid nincsenek, hanem masoket hasznalod, masreszt csak es kizarolag tapasztalatbol tudsz tanulni, ami nem az intelligencia jele.
Némileg szembemenvén az ellenzéki fősodorral nem érzek igazán nagy kataklizmát abban, hogy miközben tudvalevően az internet egyharmada pornó, és ennek ellenére a szülők többsége simán odaadja a gyerekei kezébe, ráadásul úgy, hogy a most meglévő fura információs szakadék miatt vélhetően a gyerek már…..
Sean MacTíre 2019.06.07 11:07:32
@korxi: nem, birka dongolt meg egy liberalis azonos nemut. Aztan rajott, hogy ezzel o buzi lett, es azota utalja oket.
Meglehetős vihart kavart a magyar énekes, amikor legutóbb a brit fővárosban járva a koncertje előtt készített egy kisfilmet, amiben (hogyan is fogalmazzak finoman) eljátszott a Bécsbe látogató Lázár János tovább butított verzióját. Miként vélekedik minderről egy 8 éve…..
Sean MacTíre 2019.05.27 14:00:38
Nem Balázs az első, aki több külföldön töltött év után rácsodálkozik a magyar ügyintézés egyes sajátosságaira. Neki speciel egy erkölcsi bizonyítványhoz kellett hiteles angol fordítás – és ekkor kezdődtek a meglepetéssel teli kalandok…..
Sean MacTíre 2019.05.24 12:02:44
@takarék-láng: nem kene ennyire hulyenek tettetned magad.
Sean MacTíre 2019.05.24 12:03:50
@_z_: ne okozzad mar azt a kognitiv disszonanciat nekije. :D
Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár botránya kapcsán egy kicsit belepillanthattunk abba a sötét, mély kútba, amelynek aljára eddig még a zseblámpák fénye se hatolt le. Az európai populista vezetők ugyanis olyan titkokat rejtegetnek, melyek megismerése estén az istenadta nép vasvillával…..
Sean MacTíre 2019.05.20 17:27:55
@MAXVAL bircaman közíró: ezt szoktatok mondani. :)
Lehet, hogy megvalósul Orbán terve, de nem lesz benne sok köszönet. ..
Sean MacTíre 2019.05.16 23:04:53
@n_dy: tokre pozitiv a cikk, mi bajod. :D
Az amerikaiakkal való hatékony metakommunikációról már elmélkedtem korábban, de arról még nem, hogy miképp érdemes jól és hatékonyan beszélgetni velük. Essék akkor most szó erről, bár szerintem az általam tapasztaltak és leírtak nem csak amerikaiakra és nem csak idegenekkel való társalgásokra…..
Sean MacTíre 2019.05.12 22:37:21
@Szaktanár: attol, h te is kinn elsz mar, meg ugyanugy meglehet a tipikus magyar mentalitasod, mind a mellekelt abra mutatja, a lenyeg, hogy tudd fikazni az amcsikat, es ekore kerited a lenyeget. :)

Semmi baj nincs azzal, hogy szetvalasztjak a szemelyt a dologtol, ez a normalis megkozelites. Ugyanis ez visz elore, a dejolodamondhattam neki megkozelites meg nem. Az csak arrol szol, hogy neked jolesik beszolni.
Sean MacTíre 2019.05.12 22:40:14
@kolomparlole1114: nem ugyanaz a pelda. Inkabb az, mint ahogy itt, ahol elek, az osztalyozas modszere... amikor irni tanul a kicsi, nem a rosszat huzzak at, hanem kivalasztjak a legjobbat es az van bekarikazva.

Pozitiv megerosites modszere, a szemely es a dolog kulonvalasztada, nyilvan eszakkoreaban is igy van...

Az amcsiknal azert van igy, mert ez mukodik, az, hogy Szaktanar kielheti a beszolasi hajlamat, az nem szempont.
Sean MacTíre 2019.05.12 22:46:51
@Kovacs Nocraft Jozsefne: igen, ez a lenyeg.
Érzékeny pontján bökték meg a miniszterelnököt azok a diákok, akik a rossz színvonalú nyelvoktatás és az egyetemi felvételihez kötelezővé tett nyelvvizsga-követelmény ellen tüntettek. A több száz tiltakozó fiatal ugyanis ultimátumot adott Orbán Viktornak: 2019. szeptember elsejéig tegyen le egy…..
Sean MacTíre 2019.04.30 10:56:14
@engedélyes pinaellenőr: és? Attól még egy tolvaj kancigány seggét nyaljátok, patkány.
Sean MacTíre 2019.04.30 10:58:38
@Cycmen: pizza futár vagy országgyűlési képviselő. Vagy Fideszes bérpatkány.
Sean MacTíre 2019.04.30 11:07:31
@FILTOL: nem PC, de itt esel hibába, patkány, hogy mindenki libsi aki nem Fideszes. Én sose voltam PC se libsi. De amúgy senki nem jönne elő ezzel, ha nem ti lennétek azok akik orrba szájba cigányoztok és zsidóztok , és ránézésre megmondjátok, ki a metélt, ki cigány, etc. És emellett nyaljátok a vajdátok seggét aki viszont Izrael seggéből lóg ki félig. Nem irigylem a kognitív disszonanciát amit át kell élned , patkány, de valószínű tényleg patkánynak kell lenni, hogy mindez ne zavarjon.