Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csabagy

0 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mennyire egyszerű kis mondás! Vagy negyven éve magyarázta el nekem a Medicor gépészeti fejlesztésén bizonyos Gyulai Zoltán (*) vezető mérnök úr, amikor egy kb. 5 mm-es vonalat nem kontúr- (vastag) hanem nézet- (vékony) vonalnak rajzoltam egy műhelyrajzon. Amitől persze nem az az alkatrész született…..
Hiába no, kell a bulvár a tehetségkutatásba, az X-Faktor élő adásaiban szereplő tucatnyi induló között lesz egy kakukktojás is. Nem mintha csodálkoznánk azon, hogy Csobot Adélt továbbjuttatták a mentorházból, csak kicsit idegesek vagyunk miatta. Ez egy tévéműsor, amiben a…..
Pénteken megoldottuk a mindenhová kirakott, közhelybajnok "Az ég kék, a fű zöld, az élet szép"-plakátok rejtélyét: ez az új reklámkampánya az október 1-jén elinduló RTL2 tévécsatornának. Kommentelőink rengeteg olyan örökigazságot írtak "A beton kemény"-től "Az élet…..
csabagy 2012.09.04 00:22:31
@Nils. H: Mi? Az, hogy ne ezen a szánalom tv2 vs. rtl ügyön rugózzunk... Kultúrembernek ez szánalmas, röhejes... Többdiplomás emberek dolgoznak ezen a versenyen napi 10 órát... Nevetséges...
A Robin Cook 1977-es regényéből adaptált négyórás minisorozat, a Kóma ma este debütál az amerikai A&E tévécsatornán. Két részletben vetítik, a második epizódot holnap este adják. A híres orvoskrimiben egy fiatal orvostanhallgatónak feltűnik, hogy egészséges páciensek a…..
Makám & Kolinda – 30. (Z Paraván) A 2010 karácsonyán tartott ünnepi koncert hallhatóan igyekezett minden ízében megidézni az 1980 és 84 közt létezett meghatározó hazai világzenei együttest. Már az is meglepő volt, hogy össze bírt állni ez a régi-új banda –…..
csabagy 2012.03.26 00:00:15
Kedves Misi,
nagy örömmel olvastam cikkedet - hiszen épp azon búslakodtam egy ideje, hogy egy ilyen koncert (illetve azóta már több), és lemez mennyire kevés visszhangot váltott ki a magyar zenei életben.
A cikk azonban mindenképpen kiegészítésre szorul, hiszen a név ("Makám & Kolinda") ellenére csak a Makám és Krulik Zoli nevét említed - holott ez a zenekar legalább annyira Dabasi Péteré is volt. A két zenekar kronológiája ugyan valóban nehezen összefésülhető, annyi azonban bizonyos, hogy a legelső Kolinda feloszlása és az első Makám megalakulása közti átmeneti idők zenekaráról, a két szerző egymásratalálásáról beszélünk. A szerzői koncepciók feszítgették egymást (ettől zseniális a zenekar két lemeze),aztán saját utat kerestek - így tanúi lehettünk a Kolinda későbbi formációinak is, valamint persze a Makám mind a mai napig tartó működésének. Fontos azonban a köztudatba vésni, hogy a "Makám & Kolinda" nevű együttes két lemeze Dabasi és Krulik szerzeményeivel világszínvonalú ötvözete volt a népzenének és egy egyetemes jazzes kamarazenének, mely világviszonylatban akkoriban talán csak az Oregon-hoz volt fogható.
A fent ismertetett lemez és az annak alapjául szolgáló koncert is 50-50 százalékban tartalmazza a két szerző munkáit (még ha az "utódzenekarok" repertoárjából is elhangzottak dalok), hiszen csak így nyújtható teljes betekintés a zenekar munkásságába.
Üdvözlettel
Gyulai Csaba
Megalakult a Magyar Családtudományi Társaság. Céljuk, hogy társadalmunkat arra neveljék, ne legyen szex a házasság előtt. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a házasság előtti élettársi viszonyokat is elítélik, károsnak tartják.Sajnálatos módon a Magyar…..
csabagy 2012.02.29 11:35:24
@IGe: Szánalom ez a Családtudományi Társaság - és sajnos az is hülyeség, amit Te írsz: az, hogy a(z egyházi vagy állami)házasság "...túlságosan beavatkozik a pár életébe, és gyámkodni, atyáskodni kíván...". Ez butaság, divatos hiedelem, aminek az égvilágon semmi köze a "szabadság"-hoz. ERzt a gondolkodást továbbszőve ne legyen gyerekünk, mert "túlságosan beavatkozik a pár életébe"; ne kelljen munkahelyre járni, mert "túlságosan beavatkozik..."; satöbbi.
Ez a vélemény számomra sajnos sokadszor is annak bizonyítéka, hogy a mai magyar közbeszéd legnagyobb baja, hogy maga a felállított tétel is hülyeség, és az is, ami a tételt tagadja...
Te hallottál már olyat, hogy egy bank ráfizet a bótra? - ezt egy "pénzügyi tanácsadónak" nevezett házaló ügynök kérdezte tőlem, amikor egy banki "terméket" akart rámsózni. Bevallom, hallottam, ha nem is túl sokat. Éppen ezért gondolom meg százszor is, hogy…..
Mit érdemel az az ember, aki időt és fáradságot nem kímélve akar pénzt adni a magyar államnak?Csodálatos sztorit küldött nekünk Béla. A baranyai hős tavaly az Apeh szakembereire bízta az adóbevallása elkészítését. Nem akarok az események elé vágni, de ennek megfelelően el…..
Lássuk be, hogy egy civil főpolgármester-jelöltnek nem sok értelme van - kivéve persze, ha a Jello Biafrának hívják. Voltak egyébként már próbálkozók korábban is, egyiküket épp most választották meg köztársasági elnöknek. A civilbudapest.eu (amit tegnap ajánlottak…..
Két hónap híján három éve vette át a Tv2 vezetését Várdy Zoltán, és az első sajtónyilatkozataiban azt ígérte, hogy a csatorna három éven belül legyőzi az RTL Klubot. A Tv2 az igyekezet ellenére sem tudta megszorongatni a konkurenciát, és nem csak azért mert Várdy első…..
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétette az öregségi nyugdíjasok ellátásainak összegét születési idő szerinti bontásban (pdf). Az öregségi nyugdíj a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényben meghatározott életkor elérése és…..
8ker Belsőudvar pályázat 2009.08.08 11:05:00
Palotanegyedben hirdette meg tavaly a RÉV8 a Belsőudvar Pályázatot - az elnyerhető pénz 1,2 millió forint volt. A győztes udvar a Szentkirályi utca 10. szám házban található; könnyű megismerni, díszes zászló lengedez a kapu előtt. Belépve rögtön látjuk, itt bizony valami…..
csabagy 2009.12.05 10:40:34
Eddig csak csendes szemlélő voltam, most először muszáj hozzászólnom.
A házban lakom, az elsőn; az én gyerekeim (is) vannak fentebb említve, mint az udvaron gyakran játszók.
Próbálok tárgyilagos lenni, úgy összefoglalni udvarunk történetét.
Előszöris túlzónak tartom néhány hozzászólásban a közpénzen való ingerült rugózást. Erről legkevésbé mi, lakónk tehetünk; mi csak örömmel fogadtuk, hogy valami történik házunkkal. Ez a valami pedig nem rossz - mégiscsak jobb lett a helyzet, mint a pályázat előtt.
Sokmindenben viszont sajnos egyet kell értenem a kritikus hangokkal.
A színpad használhatatlan. Nem igaz, hogy a fölötte lakó megkérdezése nélkül lett kialakítva: a feleséggel egyeztetve lett, tudtával és beleegyezésével készült a színpad. Más kérdés, hogy a férj (aki természetesen egyszer sem jelent meg a nem kevés számú belsőudvaros lakógyűlésen) ordenáré stílusban (nem pedig "megfelelő hangerővel") üvölt(ött) a gyerekeimmel. (Most persze hideg van, nem jellemző az udvaronjátszás, ezért most átmenetileg nyugi van.) Én viszont biztos, hogy soha többé nem fogok műsorszámokat kitalálni a színpadra...
A kerti garnitúra használhatatlan. Arról beszélgettünk sokszor, hogyan lehetne az asztalt és a székeket leláncolni a tolvajok miatt úgy, hogy attól még az otthonosság érzete is megmaradjon... Hááát...
És a tolvajokról jut eszembe: hozzászólásomat leginkább az generálta, hogy a minap lopták el a harmadik biciklimet a házból, de kb. egy hónappal ezelőtt is volt egy hullám: akkor, ha jól tudom, három egyéb bicikli tűnt el. Az én mostani biciklim a FOLYOSÓN, AZ ABLAKUNK ELŐTT, A KORLÁTHOZ VOLT LAKATOLVA; onnan sikerült ellopni. Tartok tőle, hogy az udvarra telepített biciklitárolónak csak annyi értelme lett, hogy "bizonyos körökben" köztudottá vált, hogy a Szentkirályi 10-ben mindig vannak biciklik. Az erre szakosodott csoportoknak ez mézesmadzag.
Főleg, hogy a kapunk zárja állandóan tönkremegy - fene se hinné, hogy ez ekkora probléma a 21. században.
A huzalokra való növényfuttatásról: bizony, az érintett területen lakókat egyikünk se kérdezte meg, hogy beleegyeznek-e a növényfuttatásba. Más kérdés, hogy a növények NEM az első emeletig, hanem csak a lakás előtti korlát tetejéig futnának fel, a napot, kilátást tehát egyáltalán nem venné el a lakóktól. És hát hónapokig közszemlén voltak a látványtervek, tartottunk vagy 15 lakógyűlést kizárólag az udvarról, ahol persze az érintett lakók egyszer SEM jelentek meg.
Kijelenthető tehát, hogy - hogyismondjam... - a magyar emberre sajnos még mindig jellemző gyávaság (azaz nem vállalni a nyílt vitát, hanem utólag tiltakozni a létrejött dolgok ellen) nagyban megfojtotta a projekt alapvető célját, a közösségi életet.
A felhőkről: hát bizony, jópofa ötletnek tűntek a közösségi felhasználás, az udvar vidám használata MELLETT. Annak HIÁNYÁBAN viszont valóban úgy tűnhet az idegen látogatónak, hogy nagy ügy: egymilliókettőből csináltak tükröt meg felhőt...
A közösségi létről még annyit, hogy a program közös tervezése nem kevés összetűzést, konfliktust is eredményezett az egyébként lelkes, mintegy 6 tagú (ennyien jelentünk meg rendszeresen a lakóközösségből a megbeszéléseken...) agytröszt tagjai között; (van, akinek megvalósult az ötlete, van, akinek nem - szerintem ez természetes, nem lehet mindenkinek minden ötletét megcsinálni); vannak, akik azóta nem beszélnek egymással... Erről viszont már nem a RÉV(, nem az Újirány, nem a tolvajok tehetnek: kizárólag saját magunk.
csabagy 2010.03.21 22:48:22
Most azért szólok hozzá újra, mert nemrég Belgiumban jártam. (Jobb lenne, ha azért szólnék hozzá újra, mert a fent megkezdett vita folyamatosan tartana...)

Jártam már néhányszor Belgiumban, sőt, Finnországban is - és újra meg kellett döbbennem a kertes házakat elválasztó, uszkve negyven centi magas kerítések láttán... ugye, nem kell folytatnom, hogy arrafelé a biciklilopások valószínűleg nem jelentenek akkora problémát, mint errefelé, a zárt kapuk országában... És ez kicsit annak a hozzászólónak is válasz, aki azt kifogásolja, hogy miért nem szabadon bejárható a Szentkirályi 10, ha már ilyen dolgok történnek ott. Ezt a megnyilvánulást egyértelműen a kekeckedni-akarás jó magyar igénye szülhette, nem pedig a realitás: ha a házunk mindenki számára nyitva állna (amit egyébként határozottan terveztünk), nem csak minden biciklinek, hanem valószínűleg az összes fellelhető egyéb fémárunak is (sőt…) régen lába kélt volna...

Valamint fentebb pedig azt írja egy hozzászóló, hogy ha esetleg spanyolok lennénk, jobban tűrnénk egymás közelségét, és az egész projekt jól működne...

Szóval éppen ez az: itt van egy projekt, ami nem az eddigi, évtizedek alatt rögzült gondolatainkból indul ki. Hanem egy olyan gondolatból, ami talán Belgiumban, vagy Spanyolországban működne is; itt azonban, mint oly sok minden más is, sajnos valamiért nem. Próbálkozunk egy európaibb gondolkozással; viszont nem lehet tudni, mennyire lehet kiindulni a célul szabott progresszív ötletekből, avagy mennyire inkább a magyar realitásokat tekintsük fundamentumnak?

Ezt a bejegyzést előző bejegyzésem kompenzációjaként írom. Akkor én is inkább a kritikus hangokkal értettem egyet. Most már azonban a problémák gyökerét máshol látom: ha mind északon, mind délen egy ilyen projekt sikerrel járna, akkor valószínűleg nem a tervező a hibás, hanem bizony: mi magunk, emberek! Mi, magyar emberek, akik még mindig nem tanultuk meg SAJÁT ügyeink kezelésének csínját-bínját. Véleményem szerint, ha pl. egy németországi társasházban hónapokon át mindenki számára tudható, mikor lesz újabb összejövetel a ház életét meghatározó változtatási tervekről, akkor meglehetős érdeklődés övezné a megbeszéléseket. Egyszerűen nem tartom reálisnak, hogy a tervek legnagyobb ellenzői a nyilvánosság teljes kikerülésével, gyáván, utólag adjanak hangot ellenérzéseiknek.

Valószínűleg még sok évtizednek kell eltelnie ahhoz, hogy a belénk ivódott félelmeket, gyávaságokat, a változás iránti (lett légyen az akár pozitív is!) alapvető, ösztönös gyanakvásunkat végre levetkőzzük. (Húsz évvel ezelőtt optimistán azt gondoltuk, ehhez nagyjából húsz év szükségeltetik…)

Ezzel a hozzászólásommal mindazonáltal reménykedésemnek is hangot szeretnék adni: újra tavasz van, mégpedig egy hosszú, zord telet követő tavasz. Hátha mindannyiunkban történik egy pici változás: idén már kevésbé hőbörgök amiatt, amiért tavaly ilyenkor. Ha ezeket a kicsi lépéseket meg MERJÜK tenni, talán a Szentkirályi 10 is újra meg tud éledni.

Gyulai Csaba
Tegnap este olyasmi történt, ami azóta nem fordult elő, hogy a Csillagvirág klinikán terroristák és kommandósok mészárolták le a főszereplők nagy részét. Nyert a Jóban-rosszban a Barátok közttel szemben. A Hal a tortánnak késő délután még csak 18 százalékos…..
A csatorna jó hírnevének megsértése miatt tízmillió forintot követel a Story Tv Hajdú Pétertől, emellett bocsánatkérésre kötelezik az Esti Frizbi műsorvezetőjét. Ha nyolc napon belül nem utalja át nekik az összeget, akkor bíróság elé vihetik az ügyet – írja a Blikk.…..
csabagy 2010.01.30 01:23:21
Vasárnap az Emberibb Parkolásért Mozgalom és a Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete csapata autókkal tüntetett a kerékpárutak ellen. Az aktivisták elfoglalták a Kiskörúton nemrég kialakított bicikliutat, és a parkolósáv visszaállítását követelték a városvezetéstől.…..
Jessica Borsiczky magyar származású amerikai producer, a ma bemutatásra kerülő FlashForward - A jövő emlékei című sorozat egyik munkatársa, nem mellesleg az egyik készítő, David S. Goyer felesége. Jessica eddig főleg mozifilmeken dolgozott, legutóbb például a Túlvilág…..
Ha a paprikaspray már elég fojtogató, akkor kisebb-nagyobb tömegdemonstrációkon még mindig szokták az ő nevét skandálva hergelni a rendőröket. Az RTL Klub főzőműsorba hívta, a Hot pedig a halott rendőr családjának barátját is felhívta, hogy ne csak egy DJ legyen, aki almás…..
Szubjektív dolog nyilván, de nekem a Zöld Péter volt a favoritom a Millenárison. Van nagyobb, korszerűbb és izgalmasabb játszótér is, de olyan, amelyik egyszerre lenne karakteres, egyedi és közben baromi jól játszható, sehol sincsen. Most már a Millenárison sem. (Aki nem…..
csabagy 2009.06.22 23:41:52
@Tullamore Dew:
epécske: bizony teljesen igazad van - dehát ez kis hazánkban már unalomig ismételt közhely-számba megy: itten bizony megfelelő mennyiségű lóvéval mindent el lehet intézni... Esküszöm: ha manapság poénkodna azzal Freddy Mercury, hogy de szép az a ház, nem eladó? másnap jönne valaki, és simán eladná neki a parlamentet, mert biza van az a pénz...
Az a baj, hogy még a nagyonutált németeknél (stb.) is van törvényerejű szabályozása annak, hogy mit NEM szabad eladni...
De egyébként ennél már csak az kaszált többet, aki megszövegezte/megtervezte az EU-SZABVÁNY játszóteret! Hogy mi lehet és mi nem! Na az volt aztán a biznisz!!!
Miért van az, hogy amikor egy bankautomata beszippant egy kártyát, nem automatikusan a tulajdonos nevére postázzák (címe ugye van a rendszerben), hanem megeszik? Az MKB egy nyilván egyszerűen pótolható külföldi kártya láttán reflexből darabolt volna, de egy teljesen kamu fax…..