Adatok
Habliliom
181 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Az év végi hajtás közepette vagy akár már az ünnepekre hangolódva, nem árt némi édes, kényeztető meglepetés. No, ez a sütemény pont olyan, mintha apró boldogságszérumok rejlenének minden egyes falatjában. Ellenállhatatlan, csupa hab, csupa meglepetés!
Vékony, chiffon piskóta alapon egy réteg…..
Jó levest készíteni egyszerű, pompásat meg egyenesen boldogság! Nem is kell hozzá feltétlenül sok összetevő, és ha az ember valami igazán melengetőre vágyik, gyakran elég körülnézni a hűtőszekrény zöldséges rekeszében. Néhány szezonális zöldségféle, fűszerek, némi figyelem, kis türelem, aztán lehet…..
A cake salé pompás francia találmány: egyesíti a sós muffinok és a rendszerint kenyér-, illetve őzgerincformában sült, gyors kenyerek vagy sós torták minden előnyét. Langyosan, hidegen egyaránt fogyasztható!
Számtalan variációs lehetőséget rejt magában ez a beszélgetések kísérőjeként, bulikra,…..
Habliliom Könnyed Konyhája
Nagymama pitetortája: csokoládés omlós tésztába rejtett vaníliakrém
2019.04.15 07:50:00
A 10. születésnapját ünneplő Segítsüti tavaszi árverésére éterien omlós tésztakéregbe rejtett könnyű vaníliakrémes pitetortát késztettem pirított mandulával, fátyolnyi vaníliás porcukorral hintve. Egyszerre otthonos és különlegesen finom csemege. A licit nyertese a pedig a sütemény boldog…..
Vékonyra gyalult burgonyakarikák, friss, tavaszi spenót, petrezselyemzöld, tojás és sajt – némi fűszer, szeletelés, keverés, sütés, és már kész is a könnyű tavaszi ebéd vagy vacsora. Ráadásul (munkahelyre, bulira, piknikre) egészben vagy szeletenként könnyedén szállítható, melegíthető, de hidegen…..
Habliliom
2019.04.01 13:38:53
:)
Habliliom Könnyed Konyhája
Kurkumás sárgarépa-krémleves – a vitalizáló vitaminbomba
2019.03.23 16:59:24
Egy mennyei krémleveshez nincs szükség feltétlenül sok időre, bonyolult főzési technikára, de költséges alapanyagokra sem. Friss és zamatos összetevőkre annál inkább.
A sárgarépa egész évben kapható gyökérzöldség, mégis tavasszal a legzamatosabb. Tele van a szervezet számára szükséges vitaminokkal,…..
Habliliom Könnyed Konyhája
Mogyorós karamellkrémes pitetorta csokoládé ganache-sal és liofilizált málnával
2019.02.10 16:36:37
A téli hónapokban különösen jólesnek azok a rafinált, mégsem túlságosan nehéz desszertek, amelyek krémes kényeztetésének lehetetlen ellenállni. A csokoládé és a karamell mély, édes ízvilágát pompásan ellenpontozza a liofilizált, vagyis fagyasztva szárított málna, a kétrétegű, krémes tölteléket pedig…..
Habliliom Könnyed Konyhája
Aprósütik szezonja elstartolt: bonbonméretű marcipánkrémes korongok
2018.12.02 16:41:16
Ahogy közelegnek a téli ünnepek, egyre több recept kerül tesztelésre a konyhában, ezek egyike a most kikísérletezett cukorráccsal fedett, marcipánkrémmel töltött vaníliás apróság.
Nem tagadom, az aprósütemények készítése igencsak közel áll hozzám. Olyan, akár egy tökéletes relaxáció, míg az ember…..
A feledhetetlen aprósütemények készítése során a jó minőségű alapanyagokon túl az egyik legfontosabb összetevő a türelem, ami aztán minden falat kóstolásánál sokszorosan megtérül. Egy jól bevált klasszikus is tökéletesen új finomsággá alakul, ha van benne némi csavar!
Aki szeret sütni, legalább…..
A spenót, tojás és gomba triumvirátusa mindig nyerő választás, legyen szó előételről, könnyű ebédről vagy vacsoráról. A többi már csak a fűszerezésen és az elkészítés módján múlik!
Az ínycsiklandó és szemet gyönyörködtető fogásokhoz nem kellenek feltétlenül költséges hozzávalók, csupán jó minőségű…..
Omlós pitetészta, ragyogó, friss szilva, a kettő között pedig csodás mandulás krém. Aligha kerülhet ennél kényeztetőbb kora őszi desszert az asztalra!
A gyümölcsös piték nagy kedvencek a konyhában – minden szezonban lehet valami finomságot készíteni az épp aktuálisan termő fajtákból. A késő nyárból…..
A süti segít! Lehet jutalom, vigasz, ajándék. Koncentrálódik benne a törődés, figyelem, szeretet, gondoskodás, valamint számos egyéb napi csoda. Nem csupán készíteni, de adni és falatozni is öröm! Most pedig nemes célt is szolgál. Itt a Segítsüti tavaszi árverése!
A Segítsüti 2018. évi tavaszi…..
Habliliom Könnyed Konyhája
Friss spenóttal és sovány túróval töltött leveles tészta
2018.04.11 05:46:00
Az egyik első friss, tavaszi zöld leveles zöldségféle a spenót. Tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, ráadásul jól elkészítve számtalan finom és egészséges fogás alapja, érdemes beiktatni a hétköznapokba!
A harsogóan zöld, friss spenótlevelek mostanában rendes méretű…..
Habliliom Könnyed Konyhája
Ellenállhatatlan réteges krémes – aranymázzal a tetején
2018.03.30 07:26:00
Tavaszi ünnepek, húsvét idején rendszerint krémes desszertnek is helye van asz asztalon. Ezúttal rendes mennyiségű vaníliával, könnyű krémmel töltött krémest gondoltam újra – visszafogott aranymázzal koronázva.
A krémes igazi cukrászdai klasszikus idehaza. Tény az is, hogy igazán jó krémest kevés…..
Az édes, ropogós dió-, mogyoró- vagy mandulakrokant készen is kapható, de összehasonlíthatatlanul ízletesebb és költségtakarékosabb a házi variáció, ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni, és számos édességhez felhasználható!
Apróra zúzott, elképesztően ropogós, aranyló finomság a krokant, ami…..
Habliliom Könnyed Konyhája
A felülmúlhatatlan aprósütemény: non plus ultra, avagy a magyar macaron
2016.01.31 09:00:00
Jóllehet az elmúlt évek macaronőrülete nem kímélte a hazai cukrászdákat és hobby cukrászokat, számomra az ételszínezékkel megbolondított habcsókok mérsékelt vonzerőt képviselnek. Nem állítom, hogy ne készítettem volna már többféle verzióban, de mindig az az érzésem támadt, hogy aprósütemény műfajban…..
A friss kecskesajt feltűnését a piacokon valamikor a tavasz csalhatatlan jeleként tartották számon szinte egész Európában. Sok minden változott az idők során, de ma sem árt egy jó kis kecskesajtos fogással várni a tavaszt!
Jóllehet sokféle sajtot lehet könnyedén beszerezni kisebb vagy nagyobb…..
A régi időket, a nagymamák konyháját idéző ellenállhatatlan csemege: bőséges cukormentes szilvalekvárral a közepén.
A meteorológiai tavasz már beköszöntött, a hőmérséklet, a havas táj mégis a telet idézi. Nincs is ilyenkor jobb desszert egy olyan klasszikusnál, aminek ellenállhatatlan illata…..
Habliliom Könnyed Konyhája
Pirított csiperkével és zöldségekkel gratinírozott farfalle
2018.02.25 16:11:51
Egy színes, vitaminos rakott fogás mindig jó kedvre deríti az embert. Különösen jól jön mindez hideg napokon!
A rakott ételek valahogy mindig magukban hordozzák az otthonosságot, a komfortos, ismerős zamatokat. Legyen szó rakott káposztáról, rakott krumpliról vagy épp rakott zöldségfélékről (akár…..
Az ünnepi sütés-főzés idején megenged magának néha olyan luxust is az ember, hogy csakis csupa finomságból készít meglepetést. Ebben a finomságban van bőségesen marcipán és mandula, lisztet azonban egyáltalán nem tartalmaz.
Egy aprósütemény sok mindentől lehet különleges…..
Van egy réges-régi Toszkánából származó karácsonyi sütemény, amit a hagyomány szerint Sienában sütöttek először. Alapvetően finomra őrölt mandulából, tojásfehérjéből és cukorból készített aprósütemény, ricciarelli névre hallgat. Kis kerek süteményekről van szó,…..
Habliliom Könnyed Konyhája
Hamisítatlan komfortfogás könnyedén: csiperke gombával rakott savanyú káposzta
2017.12.07 07:10:00
A rakott káposzta a téli időszak egyik tartalmas, valódi komfortfogása. Nem igazán fotogén, nem is bonyolult, de benne van minden, ami egy laktató, a hideget feledtető otthonos egytálételhez csak kell.
Itt a konyhában ez is könnyed verzióban készül, egy kis csavarral.
A rakott…..
Habliliom Könnyed Konyhája
Duplán csokoládés, ropogós linzerkarikák lemon curddal töltve
2017.12.01 07:16:00
Ha van az évnek olyan időszaka, amikor eljön az aprósütemények, ínycsiklandó finomságok sütésének csúcsszezonja, hát ez az!
Aprósüteményeket, különleges desszerteket az ünnepekre és persze előtte meg utána szinte mindenki szívesen készít, aki szeret a konyhában…..
Egyszerre játékos és pompás sütemény a sakktábla. Minden szelet apró kockákból áll, és bármely alkalom apropóján kerül a tányérokra, garantált vele a siker!
A sakktábla névre hallgató süteménnyel talán egyetemista koromban találkoztam első ízben, amikor egy kedves évfolyamtársam megkínált vele. …..
Szó nincs róla, hogy Gertrude Stein híres 20. század eleji szentenciáját a rózsáról („Rose is a rose is a rose.”) minden interpretációjával egy az egyben a süteményestál tartalmára repíteném, de tény: a vaníliás kifli az aprósütemény-repertoár alapdarabja, sőt valamiféle kezdete és csúcspontja is a…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz