Logo Pic
Vadrozsa 2024. május 16.

Bibi Ka Maqbara

Ezt a gyönyörű mauzóleumot a világhírű Taj Mahal ihlette, de végül annak csak fakó mása lett.

Az eredeti tervek szerint, a Taj Mahal versenytársa lett volna, de Aurangzeb császárt nem nagyon érdekelte az építészet és nem finanszírozta a teljes építkezést. Rossz nyelvek szerint blokkolta a márvány szállítását a Mogul Birodalom különböző részeiből, ezért csak a hagyma kupola készült márványból, a többi homokkőből, amelyet finomra csiszolt mészkő vakolattal borítottak.

A síremléket Aurangzeb császár fia, Azam Shah herceg építtette 1651 és 1661 között, szerető anyja, Dilras Banu Begum (postumusz Rabia-ul-Durrani néven ismert) emlékére.
A főbejárati ajtón talált felirat megemlíti, hogy ezt a mauzóleumot Ata-ullah építész és Hanspat Rai mérnök tervezte és emelte. Ata-ullah, Ustad Ahmad Lahaurinak, a Taj Mahal fő tervezőjének fia volt.

A mauzóleum egy magas, négyzet alakú emelvényre épült, sarkaiban négy minarettel, amelyet három oldalról lépcsőn lehet megközelíteni.
A tipikus mogul Char-Bagh minta díszíti a mauzóleumot, ezáltal szimmetriájával és kiváló kerti elrendezésével növeli szépségét és pompáját.

Rabia-ul-Daurani sírhelye a földszinten található, nyolcszögletű, gyönyörű kivitelezésű márvány paravánnal körülvéve, amelyet lefelé haladó lépcsősoron lehet megközelíteni.
Később, Hyderabad állam uralkodója, Nizam Sikander Jaha, a mauzóleum nyugati oldalára egy mecsetet építtetett.

Vissza a címlapra
Shanghai Napló
Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.
Legjobban pörgő posztok
Ilyen volt Azahriah harmadik Puskás-koncertje – fotógaléria
srecorder • 6 nap
Chiesa és Szczęsny háttérbe szorulhat jövőre?
venember83 • 6 nap
A Juventus elutasította Allegri szerződésbontási ajánlatát
Apuleius • 4 nap
Koopmeiners a legfőbb célpont a középpályára
venember83 • 8 nap
Arteta: "Motta jól tette, hogy a Juventust választotta"
Apuleius • 2 nap
Cikkek a címlapról
Niagara vízesés
Ha Torontóban jár az ember, akkor kötelező látnivaló a Niagara vízesés. Ha valaki attól fél, hogy ez "csak" egy vízesés, megnyugtatom, hogy kellő számú attrakciót húztak fel köré, hogy tartalmasan tölthessünk el pár órát vagy egy egész napot. A vízesést meg lehet nézni Kanadából, az Egyesült…
Tükör által
Egy linket kaptam ajándékba, egy videót a YouTube-on, Capucine Korenberg beszél rajta Hokusai Nagy hullám című metszetéről. Tényleg csodás, ha valaki kézen fogja az embert, és mutatja, mit kell nézni. Capucine Korenberg azt találta ki, hogy a föllelhető Hokusai Nagy hullám-metszeteket megpróbálja…
>