Logo Pic
hrdoktor 2024. április 23.

Így vezethet a rossz egérhasználat ínhüvelygyulladáshoz

Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jelentősen enyhíthető.

A munkavállalók jelentős része ülőmunkát végez: napjait a számítógép előtt tölti, akár napi 8-10 órát is ül a képernyő előtt. Megfelelő ellensúlyozás nélkül ennek az életmódnak komoly egészségkárosító hatása lehet – a nyak-, hát- és derékfájdalmak mellett sokan szenvednek kézpanaszoktól is.

2024_02_23_rossz_egerhasznalat_1.jpg

A kéz fájdalmának hátterében az esetek jelentős részében a helytelen egérhasználat áll. Korábban, az írógépek idején, amikor a billentyűk lenyomása még sokkal nagyobb erőkifejtést igényelt, maga a gépelés is okozhatott fájdalmat, de manapság a billentyűzetek egyre érzékenyebbek, elég éppen csak megérinteni őket. Az egér nem megfelelő alkalmazása azonban ma is probléma, és elsősorban a csukló fájdalmához vezethet.

Ha az egeret nem a megfelelő szögben tartjuk, azzal túlterheljük a csuklót, a környező izmok görcsössé válnak, összehúzódnak, végül gyulladás alakul ki az ínhüvelyben. Az ínhüvelygyulladás (tendinitisz) tehát a helytelen mozdulatok hosszú ideig tartó ismétlése következtében alakul ki. Nem csak a számítógépes munka válthatja ki, okozhatják bizonyos sportok, hangszeres játék vagy éppen a házimunka is. A mechanikai irritáció okozta ínhüvelygyulladásnál jóval ritkábban ugyan, de előfordulhat fertőzéses, gennyes ínhüvelygyulladás is.

Legjellemzőbb a csukló, az ujjak, az alkar ínhüvelygyulladása, ritkábban a könyök vagy a térd is érintett lehet. Nőknél sokkal gyakoribb, mint férfiaknál, mert a nők esetében az ízületeket stabilan tartó izomzat gyengébb. Az ínhüvelygyulladás legfőbb tünete a fájdalom és a duzzanat. Emellett előfordulhat égő, húzódó, szurkáló érzés és láz is. Az egér nem megfelelő használata az ínhüvelygyulladáson túl úgynevezett egérváll kialakulásához is vezethet. Ilyenkor a mereven egy helyzetben tartott kéz, az íróasztal mellett akaratlanul is görnyedt test hosszabb távon izommerevséget, görcsöt, nehezen oldódó hátfájdalmakat, vállpanaszokat okoz.

Az ínhüvelygyulladást sokkal egyszerűbb megelőzni, mint gyógyítani. A legjobb megelőzés a számítógéphasználat csökkentése lenne, ez azonban sokak esetében nem kivitelezhető. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy egérhasználat közben a csukló, a kéz és a kar legyen megfelelően alátámasztva. Erre rengeteg úgynevezett ergonomikus eszköz áll rendelkezésre.

A megfelelő szék karfás, támasztja a könyököt, de léteznek speciális asztalok is, ugyancsak a kar megtámasztására. Az egeret célszerű a csuklót ideális helyzetbe hozó, zselés egérpadra helyezni, vagy alkartámaszt használni. Ugyancsak hasznos, ha nem mindig az egeret használjuk, hanem kombináljuk a billentyűs kurzorhasználattal, érintőképernyővel, beszédfelismerő szoftverekkel. A munkában érdemes szüneteket tartani, átmozgatni a kezeket, a csuklókat.

2024_04_23_rossz_egerhasznalat_2.jpg

A már kialakult ínhüvelygyulladás többféleképpen kezelhető. Ha nem régóta tartó, enyhe tünetekkel jelentkező betegségről van szó, akkor a legjobb a pihentetés, borogatás, az orvos által javasolt krémek használata. Súlyosabb esetben szükség lehet gyulladáscsökkentő gyógyszerekre, fájdalomcsillapítókra, különböző rögzítések használatára. Hasznos lehet a fizioterápia, végső esetben pedig a műtét. Ennek eldöntése azonban mindig a szakorvos feladata, nem érdemes sokat várni a felkeresésével, mert később akár a munkavégzést is ellehetetlenítheti a fájdalom.

A cikk a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosok közreműködésével készült.

Vissza a címlapra
HRDoktor
Blogunkon HR-eseknek, vállalatvezetőknek és munkavállalóknak adunk praktikus tanácsokat arra, hogyan alakíthatnak ki egészséges munkakörnyezet, és mit tehetnek saját maguk illetve kollégáik testi-lelki épségének megőrzése érdekében.
Legjobban pörgő posztok
Nagy natúr camembert teszt
Linda Morvai • 10 nap
Agresti szerint a kupadöntő után várhatók konkrétumok Motta kapcsán
venember83 • 8 nap
A Milan elleni mérkőzés
venember83 • 6 nap
Di Marzio: „A Juve Allegri bevonása nélkül tervezi a nyarat”
venember83 • 5 nap
Agresti: Di Gregorio, Zirkzee és Greenwood valós célpont
venember83 • 3 nap
Cikkek a címlapról
MH Klapka György 1. Páncélosdandár Alakulat Nap 2024.
A Tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár alakulat napján április 19-én Kétszázhatvan közkatona tett ünnepélyes esküt. Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár címere (forrás:mh25.honvedseg.hu) A páncélos dandár sorakozója. 260 katona tett esküt. A fekete barett sapka a páncélos, a piros…
Meglepően olcsón kelt el a királynő egykori „Jaguarja”
Egy minap lezárult aukción 103,5 ezer fontért, azaz átszámítva nagyjából 47 millió forintért kelt el egy 2001-es évjáratú Daimler Majestic jármű, amely lényegében egy „újracímkézett” és némiképp átalakított Jaguar XJ luxusszedán. Mi ebben a nagy szám? – tehetné fel bárki a kérdést. Nos, ahogy az az…
>