Logo Pic
Ági Helló Curry 2024. szeptember 16.

Körte csatni

Nem is értem, hogy nem volt eddig körte csatni recept.... Van már alma, szilva, datolyaszilva, mangó, és több is még. De valahogy a körte eddig elmaradt. Sebaj, most pótlom egy pofon egyszerű verzióval. Ebből a mennyiségből 1 nagyobb tálkányi lesz. Lehet eltenni nagy mennyiséget is télire, akkor a fűszerek mennyisége csökkenthető, mert lesz ideje jobban összeérni. 

Mindig leírom, hogy nem lehet nem imádni, tökéletes húsokhoz, grillekhez, pakórához, lepénykenyérhez. A csatni egyik fő ismérve:

A csatni akkor jó, ha annyira csípős, hogy nem tudod megenni és annyira édes, hogy nem bírod abbahagyni.

 

lményfőzés workshopom infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

 20240916_172952.jpg

Hozzávalók:

60 dkg érett körte

10-20 dkg cukor

fél citrom kifacsart leve

1 evőkanálnyi mazsola (ha szereted)

2-3 cm-es gyömbérdarab

1 csillagánizs

1 fahéjrúd

4-5 szem szegfűszeg

fél teáskanál (kashmiri) vörös chili por

 

Nagyon egyszerű dolgunk lesz vele. A körtét megmossuk, negyedeljük, magházát kivágjuk, héja marad, ha szép és ép. Apró kockákra vágjuk és betesszük egy serpenyőbe. A cukrot direkt így írtam, nekem elég az érett körte mellett a 10 dkg, de ugye indiában ennél jóval édesebben készítik. Tegyetek bele elsőre 10 dkg-ot, kóstoljatok, ha nem elég, akkor mehet még rá. Közepes lánggal alágyújtunk, kicsit átkeverjük. Miközben elkezd melegedni, megpucoljuk és lereszeljük a gyömbért, kikészítjük a fűszereket és a citromot kifacsarjuk.

Ahogy a körte a tűzön elkezd levet engedni, átkeverjük és beledobjuk az egész fűszereket meg a reszelt gyömbért. Itt én a mazsolát is hozzá szoktam adni, hadd szedje fel a neki szükséges nedvességet. Többször kevergetve sűrűre főzzük. Meglocsoljuk a citrom levével és megszórjuk a chili porral. A kashmiri chilitől szép narancsos színe lesz. Kicsit itt még hevítjük, de már csak pár percet. Ha érett volt a körte és apróra vágtuk, akkor lesznek a csatniban kisebb darabok is és jó zselés állaga lesznek.

 

Jó étvágyat hozzá!

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza a címlapra
Helló Curry!
Kis hazánkban az indiai gasztronómia még csak most kezdi bontogatni szárnyait. Ha otthon szeretnénk főzni indiai ételeket, nem is olyan egyszerű magyar nyelvű receptet találni. Blogom célja, hogy az érdeklődőknek elérhetőek legyenek a receptúrák. Azok körében, akik még nem ismerik, népszerűsítem ezt a különleges, széles spektrumú konyhát. És néha becsempészek egy kis nem indiait is, csak hogy izgalmasabb legyen a kalandozás:-)
Legjobban pörgő posztok
Az Empoli elleni mérkőzés
venember83 • 6 nap
Megütötte Perry Farrell Dave Navarrót a Jane"s Addiction bostoni koncertjén
sunthatneversets • 6 nap
A PSV elleni mérkőzés
Apuleius • 4 nap
Sarri: „Szívesen dolgoznék együtt a két Cristianóval”
venember83 • 8 nap
Emma Stone a furaság királynője. A kegyelem fajtái (filmkritika)
onozorobi • 4 nap
Cikkek a címlapról
A szerethető munka megtalálása csak kevesek kiváltsága?
Mikor érezted utoljára, hogy szereted a munkád? Amikor reggel felébredsz, izgalommal tölt el az a gondolat, hogy új nap kezdődik vagy inkább úgy érzed, hogy ma is csak nyűg, hogy megint dolgoznod kell? Mikor éreztél utoljára motivációt ezen a területen? Miért fontos, hogy szeresd a munkádat? A…
Sütőtök krémleves
Hozzávalók:1 kg sütőtök1-2 közepes krumplisófehérborsgyömbérszerecsendiófőzőtejszínElkészítése:A tököt megpucoljuk, kimagozzuk, megmossuk és kockára vágjuk, a burgonyát szintén kockázzuk majd annyi vízzel felrakjuk főni ami éppen ellepi, ízlés szerint fűszerezzük. Mikor megfőtt, botmixerrel…
>