Logo Pic
stolzingimalter 2024. szeptember 20.

Ki? Mi? Krimi?

perfect.jpg

Van a Netflixen egy kedves szolgáltatás: nem kell végignézni a főcímet és a stáblistát. Megnyomja az ember a gombot, és már jöhet a következő rész, vagy megnyomja, és már benne is vagyunk az események sodrásában. Persze, nem nagy tisztelet az alkotókkal szemben, végül is ennyi jár nekik, heteken át szaladgáltak, hogy elkészüljön a film, legalább a nevük hadd legyen kiírva, de alig van ma a moziban valaki, aki ottmaradna, amikor jönnek a fehér betűk. Arra sem szoktunk kíváncsiak lenni, hogy ki vetette és aratta a búzát, amiből a reggeli kiflit sütötték.

Csak azért mesélem, mert a The Perfect Couple című sorozat készítői már annyira ismerik a nézői szokásokat, hogy olyan főcímet készítettek, amit hatodjára is megnéztem. Rövid, lendületes, a történet szempontjából is releváns, táncolnak vagy testedzenek a tengerparton, de hogy ki mennyire önfeledt vagy nem az, az pontosan megfelel a sorozatban betöltött szerepüknek is.

Erre szokás azt mondani, hogy profik. De egyébként is profik, minden színész első osztályú (minimum), Nicole Kidman uralja a házat és a teljes sorozatot, pedig neki már jóformán álarcban kell játszania, addig-addig faragták az arcát, hogy alig mozdulnak rajta az izmok, de ő így is tud. Klasszikus ki a tettes-típusú krimi, mindenki gyanús, és végül az tette, aki a legkevésbé gyanús, ezt még Agatha Christie-től tanulták, nagyon jó. Csak hát itt jön a fordulat. Ha az tette, aki tette, akkor az egész film egy nagy marhaság, mert akármilyen ötletes is a fordulat, az így nem tehette, amit tett.

Persze, tudom, ez nem az élet, csak egy film, de akkor is. Jó a sok fordulat, de nem ártana megmaradni a lehetséges határain belül. Az ember ilyenkor kezd el borongani a pusztuló világ felett, hogy már mindent kidolgoznak az utolsó szögig és jégkockáig, csak a lényeg a mellékes, maga a történet, arra már nem találnak profit, aki átlátná az egészet, csak haladunk fordulatról fordulatra, és ha elfogy a hatodik rész, akkor megállnak: ez a megoldás. Csak hát, ha tényleg ennyire ismerik már a nézői elvárásokat, az inkább azt jelenti, hogy nem ők a szellemileg csököttek, hanem mi vagyunk azok: erre van igényünk. Nem baj, ha ostobaság, csak legyen kedvünk odaülni a következő rész elé.

És volt.  

Vissza a címlapra
fáymiklós
Legjobban pörgő posztok
A PSV elleni mérkőzés
Apuleius • 6 nap
Emma Stone a furaság királynője. A kegyelem fajtái (filmkritika)
onozorobi • 5 nap
Az Empoli elleni mérkőzés
venember83 • 8 nap
A Napoli elleni mérkőzés
Apuleius • 1 nap
Szele Tamás: A személyhívók titka
Szele Tamás • 3 nap
Cikkek a címlapról
Horváth-Léderer kúria, Békésszentandrás
A korábbi bejegyzésekben olvashattátok, hogy Békés megyében nagyon sok kastély és kúria van, igazi nagyhatalom a megye. Korábban a jelenleginél nagyságrendekkel több épület állt, de sajnos nagy részük az enyészeté lett. Ma este Békésszentandrásra, az idegenforgalmáról híres nagyközségbe látogatunk…
Mi a szorongás és miért egyre gyakoribb a mai társadalomban?
Mi a szorongás és miért egyre gyakoribb a mai világban? A szorongás napjaink egyik legelterjedtebb mentális egészségi problémája. Bár természetes reakció stresszes helyzetekre, a modern világban egyre több ember küzd a szorongás különböző formáival. De mit is jelent valójában a szorongás, és miért…
>