Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dercsenyi Laszlo

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mesterséges intelligencia alapjaiban változtatja meg társadalmunkat és életünket. Az önjáró autó már valóság, az automatizálható munkák egy jelentős részét már most is átvették a robotok. A jövőben felülmúl-e bennünket a mesterséges intelligencia? Elon Musk szerint igen...
Dercsenyi Laszlo 2017.06.12 08:51:58
@nemecsekerno_007: bár filozófiai szempontból fontos feltenni ezeket a kérdéseket, a fejlődéssel szemben mindig is hallatták a hangjukat az emberek, ezzel-azzal fenyegetve.
Persze ha felületetsen vizsgáljuk a kérdést, teljesen igazad van. Mindenki éhenhal a robotok miatt.
Azonban a változás és a fejlődés nem csak technológiai. A mai kor emberéből hiányzik az, ami eddig megvolt a fajunkban: a fejlődni vágyás. Nem vagyunk többé ősemberek, a jobbnál jobb eszközök feltalálása többé nem elégséges.
Intellektuálisan kell felnőnie az emberiségnek. Jelenleg aki nem foglalkozik fuzzy-val az már-már retteg a robotoktól és az AI gondolatától, mert Terminátor, meg Én a Robot...
Amit nem ért az ember, attól fél, amitől fél, azt megtámadja. Majd követve a hálivúdi felsőbbrendű gondolkodást és a kisebbségi viccet, áldozatként mutatja be magát, ha az adott teremtmény visszaüt. Erről nincs szó. Nincs olyan forgatókönyv, ahol egy AI számára logikus első lépés az emberiség kiirtása. Ha tanul, akkor attól sem kell félnünk, hogy hős akar lenni, és meg akar menteni minket magunktól. Ha rádobunk pár bombát, akkor 50% eséllyel úgy dönt, hogy vesszen az embermajom.
Ha intellektuálisan felnövünk, eljöhet a világ, amikor pénzre sem lesz szükség. A gazdaság már most úgy is mesterséges lélegeztetőn van. A pénz már nem értéket képvisel, hanem egy olyan digitális eszköz, mellyel a piacok hipp-hopp megmenthetők (vagy épp bebuktathatók), országok segíthetőek ki az államcsőd gödréből (papíron), és olyan értéket vesz fel, amilyet akar.
Dercsenyi Laszlo 2017.06.12 22:04:46
@nemecsekerno_007: Valóban messzire vezet, és ha megnézed én is ezt írtam le, igaz, kissé "bitagyúbb" megközelítésben.
A kérdéseid jók, egyszerűek és jogosak, a válasz azonban korántsem
1) egyrészt a robotok elosztása kissé tág fogalomkör: egy gyártósor elosztása nehézkes volna, de az előállított termékek elosztása már most is megoldott. A Nike cipős példád jobban szemlélteti a problémát, de elfelejtjük, hogy volt idő, mikor nem létezett pénz. Voltak kultúrák, akik cserekereskedelmet folytattak, és voltak, akik egyszerűen adtak, mert volt és egy szűkebb, de tisztább metszeten keresztül fogták fel a világot és a javakat, mint fogalmat.
Nem állítom, hogy ezek a ma vagy a távoli jövőben visszatérnének, csupán szemléltetni szerettem volna, hogy léteztek alternatívák. A fejlődés ezen oldalával egyszerűen nem foglalkoznak még elég széles körben.
Személy szerint én azt gondolom, hogy nincs szükségünk pénzre és munkára ahhoz, hogy megéljünk. Ha nagyon szigorúan veszem, mi emberek alakítjuk az életünket, mi határozzuk meg annak feltételeit. A munka sem létezett mindig, így jövedelem sem volt. Ma van. Újból eltűnhet, ha a szükség úgy hozza és elég intelligensek vagyunk, hogy ehhez igazodjunk.
A valódi kérdés szerintem inkább az, hogy mikor érünk el olyan mértékű átlag intellektust, hogy egyrészt az életünhöz a pénzt szükségtelennek ítéljük meg, másrészt, hogy az életünknek értelmet találjunk?

2) A fenti feltételnek szerintem meg kell felelnie az emberiségnek, így ez nem fog gondot okozni. Véleményem szerint az első kérdésnek szerves részét képzi a második kérdésed.

3) A robot nem kér enni. A növény terem, föld pedig van. Ez a reláció szintén inog és az átlag intellektustól függ. Ez a probléma már az emberi értékrendend értékelését is szükségessé teszi szerintem. Például nekem semmit sem jelent, hogy magyar vagyok. A nacionalizmust én egy kollektív egónak tekintem. Semmilyen morális alapom ugyanis nincs arra, hogy érzelmileg akármilyen reakciót kiváltson több száz évvel ezelőtt élt őseim pozitív vagy negatív tette. Ha például az emberi értékrend ezen attribútuma eltűnne, az egész kereskedelmet, szerződések sokaságát tenné szükségtelenné, értelmetlenné. Akárki akárhol pozícionálhatná magát a bolygón, hisz technológiailag követhetőek vagyunk már most is. A papírra rajzolt határok a valóságban nem léteznek. Akkor sem, ha néhány aszfaltrészen sorompót helyezünk el.
Iménti gondolatmenetem pedig a következőkhöz vezet: akárki művelhetne akárhol földet, hisz a föld és a földművelés szeretete nem intellektusfüggő, hanem karakterfüggő. És ha nincs törvényi "csak azért, mert sajt" alapú határa egy gazdaság fenntartásának, miért ne művelhetne földet gépek segítségével? Megél, nem éhezik, sőt a termény disztribícióját robotok segítségével egységesen megoldhatja. A minőség állandó, csalni nincs értelme (fürtös paradicsom, ízetlen de nagy dinnye, 40dkg-s de csont száraz őszibarack, üreges uborka, stb.).

Konklúzióként csak annyit szeretnék válaszolni: soha nem a technológiával és a tudással van a baj, hanem azzal, ahogyan ezzel élünk és visszaélünk.
Katz Felcsúton járt: ..
..
Dercsenyi Laszlo 2015.06.19 14:49:01
@furo80: ha van felesleges pénze... miért ne? :D
Hogy szétfeszül a tesztoszterontól az öreg  ..
Dercsenyi Laszlo 2015.06.09 13:09:47
@kovacsattis: Szia!

1) elég baj az. Lambert nem gazdasági bevándorló...

2) minek? és nem magyarázza a félnótás trollface mosolygást

3) akárki előtt, aki megnézi. én helyette is szégyelltem magam ahogy néztem a videót
Subba Ami valójában elhangzott 2015.05.21 09:23:00
Meg volt ilyen Viki fészbukján: Hugi nem jó jött ki belőle B)..
Dercsenyi Laszlo 2015.05.21 15:18:47
@dısʇıʞǝ uǝɯ ʞoɯd ןǝʇʇ:
Sid a jégkorszakból: "...veszélyes ez a csávó...! Gondolatolvasó!"