Regisztráció Blogot indítok
Segítség
Itt választ kaphatsz kérdéseidre. Kattints a téged érdeklő témakörre.
Bejegyzések
Kommentezés
Felhasználók és jogosultságaik
Megjelenítés
Blog.hu és a Facebook
Blog.hu - Hirdetési rendszer
Egyéb kérdések
Jogi problémák
Bejegyzések
Hogyan tudok tovább linket létrehozni? vissza a tetejére

Ha hosszú posztot írsz, de a blogod főoldalán csak egy rövidebb változatot szeretnél megmutatni, a hosszabbat pedig csak a poszt oldalán, akkor csak szúrj be egy <!--more--> taget kézzel a bejegyzésedbe a Forráskód nézetben. Mindezt részletesen leírtuk itt.

Hogyan tudok rovatot létrehozni? vissza a tetejére

Lehetőséged van bejegyzéseidet rovatokba rendezni és így kategorizálni. Itt olvashatsz erről bővebben.

Mi a védett poszt és mi a privát poszt? vissza a tetejére

A védett posztokat csak a blogod tagja láthatják, tagokat meghívni a Beállítások/Szerzők fülön tudsz. A privát posztot pedig csak te láthatod.

Mire jó az oldal típusú poszt? vissza a tetejére

Állandó, menüpont jellegű oldalakat érdemes ilyen típusú posztként létrehozni, mivel ezek nem jelennek meg a blogod főoldalán és az archívumban - megjelennek viszont címke és rovat alapú listázásban, keresésben.

Mire való a trackback URL? vissza a tetejére

A trackback URL segítségével tudsz egy másik blog egy adott bejegyzésére hivatkozni úgy, hogy az adott blogban látszódjon az, hogy te hivatkozol rá.

A bejegyzések szerkesztésénél jobb oldalt, a hasáb alján, a Speciális tulajdonságok részben tudod megadni a trackback URL-t.

Hogyan tudok videót/flasht beágyazni? vissza a tetejére

Videót az eszköztáron levő film ikonnal tudsz elhelyezni a bejegyzésedben, egyéb flash-t pedig a Forráskód nézet segítségével. Videóbeillesztésről bővebben itt olvashatsz.

Milyen típusú fájlokat tölthetek fel? vissza a tetejére

A blog.hu szervereire a következő kiterjesztésű fájlokat tudod feltölteni: jpg, jpeg, gif, png, txt, csv, xls, doc, ppt, css, htm, html, mp3, flv. A fájlok mérete nem haladhatja meg a 2 MByte-ot.

Kommentezés
Ki kommentezhet a blogomba? vissza a tetejére

Az alapértelmezés szerint minden belépett felhasználó kommentezhet, de lehetőséged van ezen változtatni: Letilthatod az egész blogra vonatkozólag (Beállítások/Kommentezés fül) vagy csak egy adott posztra nézve (poszt szerkesztésénél a Speciális tulajdonságoknál).

Mire való az előmoderáció? vissza a tetejére

Lehetőséged van arra, hogy a blogodba érkezett kommentek ne jelenjenek meg automatikusan, így a publikálás előtt átnézheted az adminfelületen, és amit jónak találsz, csak azt engedélyezed.

Hol tudom letiltani egy bejegyzés kommentezését? vissza a tetejére

A bejegyzés szerkesztésénél, jobb hasáb alján a Speciális tulajdonságok résznél.

Mire való a tiltott kifejezések listája? vissza a tetejére

Ha valaki olyan kifejezést használ a hozzászólásában, amit te előzőleg felvettél erre a listára, akkor az a komment nem fog bekerülni az oldalra.

Felhasználók és jogosultságaik
Ki a blogtulajdonos? vissza a tetejére

Ha te hoztad létre a blogodat, akkor te. Fontos viszont, hogy ha admin jogot adsz más felhasználóknak, ők is blogtulajdonos szerzők lesznek, ugyanolyan jogosultságokkal, mint ami neked van. Így akár meg is szüntethetik az admin jogodat. Ezért az admin joggal bánj körültekintően.

Mihez fér hozzá a blog adminja? vissza a tetejére

Gyakorlatilag mindenhez. Ő kezelheti az összes beállítást, és a blog alacsonyabb jogosultsággal rendelkező szerzőinek hozzáférését. Ő a blog ura.

Mire jogosult a szerkesztő? vissza a tetejére

Írhat, élesíthet, vázlatba tehet blogbejegyzéseket, moderálhatja a kommenteket, de a beállítások menüponthoz már nem fér hozzá. Ahogy a szerzők felhasználói jogosultságaihoz sem.

Milyen jogosultságai vannak a tagnak? vissza a tetejére

A tag csak blogposztot írhat a blogon, de már élesíteni sem tud. Ahhoz egy szerkesztő vagy admin kell. A beállításokhoz, és felhasználói jogokhoz sincs hozzáférése.

Hol módosíthatom adminként a jogosultságokat? vissza a tetejére

A Beállítások menü Felhasználók pontjában.

Megjelenítés
Hogyan tudok sablont váltani? vissza a tetejére

Blogod megjelenését teljesen testreszabhatod, ehhez az admin felület Megjelenítés/Sablonok fülre kell kattinttanod. Választhatsz az alap sablonok közül, ezek beállításáról ide kattintva kapsz bővebb infot.

Hogyan cserélhetem le a fejlécképet? vissza a tetejére

Ha olyan sablont választottál, amiben van kép, nagyon egyszerű: csak felül kell írnod az eredetit az újjal. Részletekért kattints ide!

Hogyan tudok egyedi sablont létrehozni? vissza a tetejére

Ehhez szükséged van némi HTML és CSS ismeretre, de itt is az első dolgod, hogy először lemásolsz egy sablont, majd azt kezded el szerkeszteni. Összeállítottunk egy kis segédletet, érdemes elolvasni.

HTML oldaldoboz használata vissza a tetejére

Tetszőleges tartalmat is elhelyezhetsz a blogod mellett, itt leírjuk, hogyan.

Névjegy kirakása oldaldobozba vissza a tetejére

Akár a többi dobozt, a névjegyet is a keltetőből tudod kirakni, a részletes leírást itt találod.

Blog.hu és a Facebook
Hogyan tudok Facebook azonosítómmal belépni a Blog.hu-ba? vissza a tetejére
Amikor belépéskor először kattintasz a Facebook gombra vagy a "Belépés Facebookkal" linkre, akkor átirányítunk a facebook.com-ra, ahol engedélyezned kell az "Inda" nevű app felvételét (ami később a facebookos belépést intézi), majd össze kell kötnöd Indapassod a Facebook fiókoddal. Ha már blogolsz, Indapassod is van, így két lehetőség közül választhatsz:
  • a megjelenő regisztrációs felületen kattints az Összekapcsolás gombra, ha facebookos mailcímed megegyezik indapassos mailcímeddel, vagy
  • válaszd a Van már Indapassom linket az oldal alján, ha Indapassodhoz más mailcím tartozik, amit egy gyors indapassos azonosítással kell igazolnod
Ha még nem blogolsz, a megjelenő regisztrációs felületen tudsz új Blog.hu fiókot regisztrálni magadnak Facebook fiókoddal.

Az összekötés után bármikor be tudsz lépni a Blog.hu-ba Facebook azonosítóiddal.
Hogyan tudom a posztjaimat a Facebookra is posztolni? vissza a tetejére
Mikor posztot írsz, a szerkesztőben találsz egy Megosztom a Facebookon kapcsolót. Ha bekapcsolod, posztod automatikusan megjelenik Facebook Timeline-odon (Idővonal). Ha valamit nem osztasz meg azonnal, később is megteheted a poszt-szerkesztőben.
Mit tartalmaz a Facebook Timeline-omon (Idővonal) megjelenő szöveg? Meg tudom változtatni? vissza a tetejére
Timeline-odra a poszt adminból történő megosztásával azt írod ki, hogy Új posztot írtam a blogomba, valamint kiteszed a poszt linkjét. Mivel ez automatikusan történik, a megjelenő szövegen nem tudsz változtatni.
Hogyan jelenhetnek meg a kommentjeim a Facebookon? vissza a tetejére
Mikor hozzászólsz egy blogbejegyzéshez vagy Index-cikkhez, a komment dobozban találsz egy bekapcsolható Facebook ikont. Ha bekapcsolod, ez jelenik meg Facebook Timeline-odon (Idővonal): Hozzászóltam egy poszthoz a(z) blogon.

Ha meggondoltad magad, a bejegyzést a Timeline-odról a Facebookon tudod törölni.
Blog.hu - Hirdetési rendszer
A hirdetési rendszer fogalmai vissza a tetejére
A Blog.hu lehetőséget nyújt neked arra, hogy pénzt keress a blogoddal. Ehhez választanod kell egy hirdetési modellt.

Fogalmak:
  • Hirdetés blogokon:
    Szöveges vagy banner formátumú reklám, melynek megjelenítése után a blog tulajdonosa harmadik féltől bármilyen ellenszolgáltatásban részesül.
  • Hirdetési modell:
    A hirdetési rendszer egyes kategóriáit hirdetési modelleknek nevezzük. A modell a bloghoz tartozó paraméter, tehát a blog kötelezően megadandó beállítása. Az egyes modellek eltérő szabályokkal rendelkeznek, amik meghatározzák az adott blog hirdetéseinek megjelenését.
Milyen hirdetési lehetőségek vannak a blog.hu-n? vissza a tetejére
A Blog.hu jelenleg két választható és egy adható hirdetési modellt támogat. Ezek a következők:
Mi az a hirdetésmentes modell? vissza a tetejére
A hirdetésmentes blog esetében nem rakunk hirdetéseket a blogodra, viszont te sem rakhatsz. A hirdetésmentes blogok nem kerülnek ki az Index címlapján a blogketrecbe (blogajánló dobozba), csak kivételes alkalmakkor.
Mi az a megosztott hirdetéses modell? vissza a tetejére
A megosztott hirdetéses blog esetében az oldalletöltések egyik felében a mi hirdetéseink futnak, a másikban a tieid. Egy oldalletöltésen belül nem keverednek a hirdetések, tehát vagy mindegyik helyen a mi vagy mindegyik helyen a te hirdetéseid jelennek meg. A mi hirdetéseink bevétele a mienk, a te hirdetéseid a te zsebedet gazdagítják. Ha nem adsz meg hirdetést, akkor a te oldalletöltéseidnél nem fog hirdetés megjelenni az oldalon. A fentiek két rögzített hirdetési helyre vonatkoznak, ezek ugyanazok a te és a mi esetünkben is. A megosztott hirdetéses blogokból válogatnak a szerkesztők az Index címlapján lévő blogketrecbe (természetesen tartalmi alapon).
Hova kerülnek a blogon a hirdetések? vissza a tetejére
A megosztott hirdetéses modellben az oldalakra két rögzített helyre kerül hirdetés:
  • az első és második bejegyzés közé (illetve a bejegyzés oldalán a bejegyzés és a kommentek között) egy maximum 640x360 pixel (roadblock) méretű hirdetés (ez lehet banner, képes vagy szöveges)
  • az első négy oldaldoboz valamelyikébe (te választod ki a pozíciót) egy maximum 300x250 pixel (medium rectangle) méretű hirdetés (ez lehet banner, képes vagy szöveges).
A hirdetések lehetnek kisebbek is, de nem lóghatnak ki egyik irányban sem a megadott méreteknél.
Hol adhatom meg a hirdetést?
Hogyan tudom beállítani a hirdetési modellt? vissza a tetejére
  • Ha van olyan blogod, ami még nincs egyik modellben sem, az adminfelületen kapsz választási lehetőséget a legközelebbi belépésedkor.
  • Ha új blogot hozol létre, a létrehozáskor meg kell adnond a kívánt modellt.
  • Ha meg akarod nézni az aktív modellt vagy meg akarod változtatni azt, a Beállítások / Hirdetések fülön teheted ezt meg.
Hogyan tudok hirdetési modellt váltani? vissza a tetejére
A Beállítások / Hirdetés fülön tudsz új modellt beállítani a blogodnak. Ha hirdetésmentes modellből váltasz megosztott hirdetéses modellre, a váltás azonnal megtörténik. megosztott hirdetéses modellből nem tudsz azonnal hirdetésmentes modellre váltani, csak kérni tudod a váltást, ami a kéréshez képest következő hónap utolsó napján fog megtörténni. (A kérést később bármikor tudod törölni, ha meggondolod magad közben.) Fontos tudni még, hogy a megosztott hirdetéses modell első három napja próbaidőszaknak számít, ha ezalatt kéred magad vissza hirdetésmentes modellba, azonnal visszakerülsz.
Hol adhatom meg a hirdetést? vissza a tetejére
A hirdetéseket a megfelelő HTML kódrészlet beírásával adhatod meg a következő helyeken?
  • a posztközi billboard kódját a Beállítások / Hirdetés fül alatt a Billboard HTML mezőben adhatod meg (ez a mező csak akkor él, ha megosztott hirdetéses modellben vagy
  • az oldaldobozos skybox kódját a Beállítások / Hirdetés fül alatt a Skybox HTML mezőben adhatod meg (ez a mező csak akkor él, ha megosztott hirdetéses modellben vagy)

Ha a hirdetések kódját törlöd a megfelelő mezőkből, a hirdetések nem fognak megjelenni az oldaladon.
Milyen hirdetést rakhatok a saját felületeimre? vissza a tetejére
A közös felületekre (tehát a billboard az első bejegyzés után, skybox az első négy oldaldoboz között) rakhatsz bannert, képet vagy szöveges hirdetést (ETARGET vagy Adsense) - de a mérethatárokat be kell tartanod. A hirdetésed témája bármi lehet - a hatályos törvényeken belül - de fenntartjuk a jogot, hogy ha olyan reklámot raksz ki, ami sérti az Index üzleti érdekeit, akkor a címlapon nem futtatunk, amíg a hirdetés kint van.
Mit tegyek, ha egyáltalán nem akarok hirdetést? vissza a tetejére
Ha a hirdetésmentes modellt választod, nem lesznek hirdetések a blogodban. Ilyenkor az Index címlapjára sem fog kikerülni a blogod.
Mit tegyek, ha Adsense hirdetést szeretnék kitenni? vissza a tetejére
Válaszd a megosztott hirdetéses modellt, amiben a 2 közös felületre pakolhatsz Adsense hirdetést - ezek az oldalletöltéseid felében fognak megjelenni.
Hogy kerülhetek Index címlapra? vissza a tetejére
Az Index címlapjára a megosztott hirdetéses blogok közül válogatunk, Persze ez még kevés, érdekes bejegyzést is kell írnod ahhoz, hogy a szerkesztők beválogassanak.
A hirdetésmentes blogok a blog.hu címlapjára sem kerülhetnek ki? vissza a tetejére
De, az említett korlátozás csak az Index címlapra vonatkozik, bármilyen más oldalon megjelenhet a blogod vagy bejegyzésed ajánlója.
Hogyan értékesítsem a saját hirdetési felületeimet? vissza a tetejére
Ha másképp nem megy, regisztrálj be az ETARGET vagy az Adsense hirdetési rendszerekbe, és az ott kapot kódot írd be a megfelelő mezőbe.
Mit tegyek, ha egyáltalán nem akarok foglalkozni ezzel az egész hirdetésesdivel? vissza a tetejére
Modellt választanod mindenképpen kell, viszont utána nem kell egyáltalán foglalkozni a dologgal, ha nem akarsz. Ha hirdetésmentes modellt választasz, minden változatlanul megy tovább, csak nem fog a blogod kikerülni az Index címlapjára. Ha a megosztott hirdetéses modellt választod, az oldalletöltések 50%-ában indexes hirdetések jelennek meg a blogodon, ami így kikerülhet a címlapra, az oldalletöltések másik felében a blogod hirdetésmentes lesz.
Egyéb kérdések
Mi az a radar vissza a tetejére
A radar segítségével a téged érdeklő blogbejegyzésekhez írt kommentek frissülését követheted nyomon. Biztos sokszor előfordult már, hogy hozzászóltál egy blogban, aztán jól elfeledkeztél róla, pedig lehet, hogy neked fontos válaszok és további hozzászólások születtek. Ezentúl, ha hozzászólsz egy bejegyzéshez, az felkerül a radarra (de ezt persze kikapcsolhatod). A radarra kétféleképpen lehet felvenni egy bejegyzést:
  • hozzászólsz, és bekapcsolva hagyod a csekboxot, így automatikusan rákerül a bejegyzés a radarra
  • minden kommentform alatt megtalálod azt a linket, amivel hozzászólás nélkül is fel tudod venni a bejegyzést a radarra
A Radar egyelőre blog.hu-s blogokat tud követni. Az egyes gombok a következőt jelentik:
  • mutasd/becsuk: megnyitja/elrejti és az egyes bejegyzésekhez érkező kommenteket
  • elolvastam: eltünteti azokat a kommeneteket, amik eddig érkeztek
  • törlöm: nem követi tovább a bejegyzést
Importálás Blog.hu-ba vissza a tetejére

Ha korábban már blogoltál a Blog.hu-n kívül, ám most úgy döntöttél, hogy kipróbálod a mi szolgáltatásunkat, egyszerű módon át tudjuk másolni a régi blogodat a Blog.hu rendszerébe. Lehet szó WordPress, Freeblog, Blogter, Blogspot blogról, bármelyiket folytathatod nálunk.

Importálás Wordpressből

Importálás Freeblogból

Importálás Blogtérről

Importálás Blogspotról

 

Hogyan illeszthetek mérőkódot a blogomba? vissza a tetejére

Ha szeretnél mérőkódot elhelyezni a sablonodban, akkor nyisd meg az adminfelületen a sablonszerkesztőt (ha gyári sablont használsz, akkor azt előbb le kell másolni), majd a sor elé másold be azt a kódot, amit a méréshez kell használni. Általánosan kimondható, hogy mérőkódot mindig a sablon végére érdemes tenni, mert ha lassú a külső mérőrendszer, akkor az nem lassítja a blogod betöltését.

Jogi problémák
Ha úgy érzed személyedet vagy cégedet sértő posztot, kommentet találtál, esetleg szerzői jogi sérelmet tapasztalsz, vissza a tetejére

először írj a poszt írójának, vagy a blog adminjának. Minden bejegyzésnél a szerző nevére kattintva az adatlapjára jutsz. Itt az üzenetküldés fülre kattintva tudsz neki írni. Írd meg pontosan melyik bejegyzésben és mit kifogásolsz.

Ha nem sikerül rendezned az ügyed, akkor írj egy levelet a support[kukac]blog[pont]hu email címre.

Fontos, hogy csak indokolt esetben írj, és kérésedet megfelelő bizonyítékokkal támaszd alá.