Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sznobrász

0 bejegyzést írt és 101 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w A vámpír halála 2006.12.11 10:00:00
Augusto Pinochet nevével az 51. Galaktika előszavában találkoztam először, tizenkevés évesen, mivel a Népszabadságban jobbára átlapoztam a külpolitikát. Az 51. Galaktika a vámpírokról szólt. Előszavában Kuczka Péter egy igen látványos vörös farokkal terelte a szót…..
sznobrász 2006.12.12 00:22:22
Quicksilver 2006.12.11. 22:41:33
"azt hiszem, reális álláspont az, hogy ami engem/minket nem zavar, az jó. Mint pl. Kínában a diktatúra. [...] Mi a hatását érezzük, és ha az nekünk jó, akkor jó. Ha nem jó, akkor lehet elgondolkodni a dolgon."

Szerintem éppen azért került szóba, mert felvetődött, hogy ez nekünk annyira nem jó. Már a hatás.

1. Diktatúrából szívesen vándorolnak ki emberek, főleg, he ezt a diktatúra nem tiltja, mert marad elég ember otthon.(Kina nem tiltja a kivándorlást)
2. diktaturában könnyebb a melósok kizsákmányolása, lejjebb szoríthatók a bérek, a feldolgozóipar áttelepül kinába - Mo-ról is.

Lehet, hogy pont minket még nem zavar, de van olyan, aki e miatt munkanélküli.

Úgyhogy lehet gondolkozni a dolgon. Persze, nem kifejezetten ez a dolgom, ... A dolog lényege, hogy mióta demokratikus államokkal áll kapcsolatban, Kína egyre több személyi szabadságjogot vesz figyelembe. A rezsim. Vagyis a képesség megvan a figyelembe vételre. Azt hogy mi lesz belőle, az az ő dolguk, jól néznénk ki, ha másé lenne.

Spec Guga említett egypár problémakört, ami szerinte azért van, mert a világ egyik fele túl nagy hangsúlyt helyez a demokráciára, szerintem meg azért, mert a másik fele túl nagy hangsúlyt helyez a diktatúrára. A lényeg, hogy ezek a problémák tényleg érintik a demokráciákat, így már ezért is lehet gondolkozni.

Guga szerint a megoldás a búcsú a demokráciától (attól a formájától, ahogy pl. Fr-o meg NB űzi). Szerintem meg mielőtt elbúcsúztatnánk, lehetne kicsit diszkriminálni azokat, akik nem demokratikusak (Lukasenkóval meg is teszik, de Kinától mindenki fél. Persze én is - de csak kicsit jobban, mint az USA :Đ Ezért jutott eszembe elsőre az inkább szimbolikus diszkrimináció. Persze, ilyen van is, de a jelenleg alkalmazott szankciók nem demokráciai okok hanem pl, dömpingárak meg államilag támogatott árak miatt vannak. De nem javaslat volt, hanem gondolat - olyan izé, ami akkor jön ki, ha valamin elgondolkozik az ember.)


A gyermekmunka elleni kampány sikeres tudott lenni valamennyire. Szerintem a Lukasenko elleni dolog is előbb utóbb hatással lesz (függ Putyintól is, az überdemokratától)

Ami nem zavar ma máshol, de ha itt lenne zavarna, az holnap bekopoghat az ajtón. Ahhoz, hogy ez kizárható legyen, ez a világ (a globális) már túl kicsi. Szerintem.
sznobrász 2006.12.12 20:30:00
Quicksilver 2006.12.12. 09:48:04

A téma a Guga-val való vitában vetődött így fel. Nem tudom, Te melyik témakezdetre utaltál...

A véleményünk demokráciákról és diktaturákról, és azok hatásáról az életünkre , jövőnkre eléggé különbözik. Főleg, mert az anarchiát is belekevered. Nem lapoztam végig a világtörténelmet, de az ismereteim szerint anarchia általában diktatórikus cselekedetek következtében szokta felütni a fejét: pont ruanda példa, vagy jugoszlávia ahol a feszültségeket több kevesebb erővel nyomták el, míg aztán az erős ember halála megteremtette azt a hatalmi űrt, amiben megjelent az anarchia. Demokráciákban a keletkező legkisebb űr is azonnal betöltésre kerül, mert több aspiráns is van, mint amennyi belefér. És minél több a hatalmi szereplő, annál kisebb a fajlagos hatalom, és annál inkább ellenőrzik egymást. Weimar és 1934 Bécs példája nem az anarchiára példa, hanem arra, hogy diktatórikus ideológiával bíró (marxista, etatista) pártokkal nem lehet demokráciát csinálni: ha mindenki korlátlan hatalmat akar, az elvezet a korlátlan hatalomhoz: de azt egy ember fogja birtokolni. (Igaz, végül Chilében is ez volt a szívás: bár azért Allende támogatói között voltak demokratikus erők is, Pinochet mögött nem - a CIA nem az USA, hanem egy hierarchikus szervezet)

és Guga abban ráhibázott, hogy a korrupció komoly veszély a demokráciákra. S szerintem a korrupció azért lehet ilyen súlyú, mert a diktatúrák komoly "felvevőpiacot" jelentenek. Vagyis: igenis visszahatnak a diktaturák a demokráciákra, ráadásul károsan, hosszabb távon veszélyesen. A demokráciák erősítése (átláthatóság, változatosság növelése - az értékek minél szélesebb, ezért egyenként relatíve súlytalanabb skálája) szerintem jobb a szélsőségek ellen, mint a diktaturákat megtűrő demokratikus rendszerek, melyek ezzel a tűréssel valóban beemelik saját értékrendjükbe a diktatúrát. Szerintem ezt tükrözi a Te véleményed is.

Na jó, megyek csúnya szavakat kommentelni...
w Népes rokonság 2006.12.12 00:16:00
Egy mondat egy hírből:A helyszínen összegyűlt a beteg népes rokonsága, akik halállal fenyegették meg a mentősöket, ha a férfi nem marad életben - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.Találós kérdés:…..
sznobrász 2006.12.12 02:41:24
Lusta Dick 2006.12.12. 01:52:25

"Ahogy akar az is lehet, hogy konkretan az a mentos konkretan cseszett mar ki egy masik csaladtaggal eleg rondan."

Erre értettem azt, hogy ellenségkép, meg tyúk, meg tojás.

És a frusztrációra vonatkozott az, hogy ha engem frusztráltak, nincs jogom frusztrálni másokat (kivéve azt az általad is említett esetet, hogy pont az a mentős frusztrált... de ez nem általános helyzet)

cozumel 2006.12.12. 01:53:40

Burokban élek... Még soha nem halottam cigányozós BKV-s lopási sztorit. Csak olyat, hogy vazze, eltűnt a pénztárcám, azt se tudom hol. Olyat viszont igen, hogy felhívott a szomszéd, hogy irány a kert, mert viszik a biciklit. Szerinted ki vitte ? A szomszéd NEM mondta, csak amikor ott voltunk, derült ki. Abba a kertbe eddig csak cigányok másztak be. (megvan 20 éve - pedig akkor még nem is voltak előítéleteim) Biciklink meg már ott sincs.

De a legjobb, amikor felhívtak, és közölték, hogy nem dobnánk-e ki a bútort, mert elvinnék, arra gombásztak és látták. Felmentem,megnéztem. Zsanérok csukva. Azt csak az látta, aki bement, de gondolom az nem volt olyan könnyű, mint a bicikli. Ennyi.
Kövezz meg, de nem sápodt bőrü volt.
Nem szidtam se anyját, se őt, csak felírtam a kijelzőröl a telefonszámát, hogy legyen egy első nyom a rendőröknek, ha eltűnt valami...

Ezekben az emlékekben az a legidegesítőbb, hogy nem viselkedtek úgy, mint akik tiltott, vagy erkölcstelen dolgot tesznek. Loptak már mást is tőlünk, soha nem derült ki ki volt, könnyen lehetett magar, mindenesetre olyasvalaki, aki tudta, hogy tilosban jár.
De betörni valahova, és még telefonálni is, h visszamehet-e a szajréért... Mintha tőlem szabad lenne lopni, mert nem vagyok cigány. Szerintem ezt a hozzáállást csak cigány verheti ki egy másik cigány fejéből. Addig marad az előítélet.
w Van egy Lufti a hálószobában 2006.12.10 00:08:00
Hétvégékre homályzónát ígértem, fringe theory-kat, marginális hiedelmeket. Mielőtt a szcientológusokat tűznénk nyársra, teszek egy kört ufótémában. A mítoszt magát nem ismertetem, eléggé közismertek az elemei Roswelltől az amerikai kormányba beépült idegeneken át a Gaiát…..
w Agnosztikus hiszekegy 2006.12.06 14:30:00
Volt is, lesz is még vallási téma itt, ezért most szájbarágósan, ábra segítségével elmagyaráznám az alapokat. Remélem, ezzel elkerülhető lesz, hogy újra és újra feltegye a begőzölt olvasó a vaskos kérdést: honnan tudod, hogy nincs isten, he? Lássuk az első illusztrációt.…..
sznobrász 2006.12.07 14:16:55
pepoka 2006.12.07. 12:51:23
"Ezek állítások, és nem bizonyítások, vagy érvek. Nem tudom, de nem is akarom őket megcáfolni. Bizonyítsd, majd arra mondok valamit."

Nem kel, hogy mondj bármit is...és nem kértem, hogy cáfolj meg bármit is, nem állítottam, hogy ezek érvek... és eleve nem gondolom, hogy a témakörben lehet bizonyítani bármit is.

Asszem Te nem olvasol igazán figyelmesen:
én pont arrol beszélek, hogy az, amiben az ember hisz, axiómaként viselkedik a gondolkozásában. Ha nem tudnád, mi az az axióma, nézz utána!

Te említetted azokat az érveket, amiket olyan jól meg tudsz cáfolni, én csak feltételeztem, hogy miről szólhatnak. Azt, hogy pontosan miről szólnak NEKED kell tudnod, tod, nehogy már a nyúl vigye a puskát.

(Különben a fenti kommentekben - a Tiédben is - az ÁLLÍTÁSOKról is szó van)

Az én posztom épp arról szól, hogy van egy pont, amin túl nincsenek állítások, max feltevések. S ki-ki a hite alapján dönti el, hogy mit gondoljon azon a ponton túl. Sőt, van aki úgy dönt, hogy azon a ponton túl ő nem érdeklődik (mint vki megjegyezte: úgy dönt, hogy nem dönt).

Az összes posztom arról szól, hogy a hit nem bizonyítás kérdése.

És azokkal értek egyet, akik szerint a tudomány, az összes ismert és ismeretlen eredményével együtt, nem állít semmit isten létéről vagy nem létéről. A tudományosság egyik ismérve, hogy definiáljuk egy adott megállapítás érvényességi tartományát. És ebben jó TWA ábrája : akármennyi területet is fehérítesz ki, mindig marad fekete terület! Amiről nem állít senki semmit.És amiről mindenki azt hisz, amit hinni képes (pl. van, a kommentelők között is, aki azt hiszi, hogy ott nincs is semmi).

Nem érdemes kötekedned... Nem akarok bizonyítani semmit, és nem kérem sem Tőled, sem mástól, hogy bizonyítson. Csak gondolkodom arról amit, többek közt, Te is írtál.
w Cigánymentes övezet 2006.11.23 02:09:00
Ügyeletes fasisztánk egy jászapáti kocsmáros, aki nem átallotta kitiltani a cigányokat a kocsmájából.  A dolog úgy történhetett, hogy a kocsmáros elmerült a 19. századi fajelméletben, aztán felkelt, és merő megátalkodott rasszizmusból kiakasztotta a táblát. Vagy pedig…..
sznobrász 2006.11.24 12:13:33
Bocs, de valami miatt csak az idézet ment át, és amit írtam az nem. Szal-idézet:

>>Tóta W. Árpád ·
www.worluk.hu/ 2006.11.23. 15:46:30
"könnyű lenne akár átnevelő táborokat is létrehozni"

Nem más vetette fel a kezelhetetlen fiatalok katonai átnevelését, mint Ségolene Royal, francia _szoci_ elnökjelölt asszony.
sznobrász 2006.11.24 12:16:06
Már megint! Mit szúrok el?????

"Tóta W. Árpád ·
www.worluk.hu/ 2006.11.23. 15:46:30
"könnyű lenne akár átnevelő táborokat is létrehozni"

Nem más vetette fel a kezelhetetlen fiatalok katonai átnevelését, mint Ségolene Royal, francia _szoci_ elnökjelölt asszony." : idézet vége.

Vélemény: Már évekkel ezelőtt olvastam, hogy az USA rendelkedik ilyen, katonai kiképzők által vezetett táborokkal, és az elitélt fiatalkorú (ami ott 21 év alatti) bűnöző választhat a több év letöltendő, meg 6 hónap tábor között. Testi erőszak áll. nincs, kiképzés van meg napi 24 óra fegyelem. S azt mondják, szignifikánsan alacsonyabb a volt táborozók visszaesési hajlandósága.
w A történelem zsákutcáján 2006.11.22 08:00:00
Szottyadt kis népszavazás lesz ebből, ha lesz egyáltalán. Még a kettősállampolgárságos kudarcnál is töppedtebb, nyamvadt kis népszavazás. Amit az OVB átengedett – és nem valószínű, hogy az Alkotmánybíróság jelentősen módosítana az eredményen –, az aligha elég…..
Hatszázvalahány hozzászólás megér egy összefoglalót. Tanulságos kibeszélőshow volt. A vitaindítóban az állt, hogy a motoros mint olyan momentán nem számíthat a közönség szeretetére. Mégpedig azért, mert soraikból a legfeltűnőbb egyedek két súlyosan közösségellenes…..
sznobrász 2006.11.22 12:17:59
>Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2006.11.21. 22:23:45
"képtelen természetrajz"?
mondjuk manapság már halovány volna ez a cím. <

"Pofátlan természetrajz" ?
w Akiért a kolomp szól 2006.11.21 13:00:00
Beszartunk a nemezsapkás hídfoglalóktól, ezért nem csináltunk semmit - vallja be a Népszabadságban Medgyessy Péter, a semmit csinálás főkolomposa, a zseni, aki ciklus elején kezdett költekezni. A jellegzetesen medgyessys, tehát rém unalmas cikk egyébként konkrétan az ellenzék…..
A radarvita már a Zengő-fázisban is jól jellemezte Magyarországot, az uraktól levetett, Nyugatról a kesztyűtartóban használtan behozott elveinket. Ne legyenek illúzióink, a magukat bazsarózsához láncoló aktivisták semmivel se távlatosabb gondolkodók, mint akik a Kossuth téren…..
sznobrász 2006.11.21 11:19:50
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2006.11.17."A szélkerekekkel kérlek az van, hogy báncsák a madarakat. Belerepül az ostoba madár, és agyoncsapja. Oszt akkor elfogynak a madarak, és mittudomén."

Meg hangos. Bazi hangos. Minél több ostoba áramot termel, annál. Állandó zajt ont monoton kéjjel. Szal, olyan helyre, ahol az emberebemberebemben szeretné, hogy maradjon helyváltoztatásra képes élőlény (kúszó, mászó, repülő, stb. evoluciósan hozzánk közelebb álló rokonainkat, honfitársainkat is beleértve) jobb nem építeni.

Max akkor, ha szélcsendes az a hely...
A Strabag-ügyet Ausztriában pattintotta ki a Die Presse; a felvetés szerint a magyar kormánypártok komoly zsebpénzt kasszíroztak a jó nevű útépítőtől. Hűha, a mindenit, hát most aztán lesz kapsz - gondolhatta erre a tájékozott magyar polgár. Legalább a pártpénztárnokokat…..
w Börtönszagot érzek 2006.11.15 22:53:00
Két, egymással semmiképp össze nem függő hírt szeretnék bemutatni. Az egyik ropogós-friss. Kurva nagy balhé alakul a Siemensnél. Bizonyos országokban tízmilliós nagyságrendű kenőpénzeket osztott szét a cég; így olajozták egyébként saját jogukon is kitűnő termékeik…..
w Red Hot Catholic Love 2006.11.15 02:38:00
"Mivel a homoszexuális aktus nem töltheti be az emberi szexualitás természetes célját, erkölcsileg soha nem elfogadható" - közölte Arthur Serratelli, az iránymutatást kidolgozó bizottság vezetője. "Az ilyen aktus ráadásul soha nem vezet el az igazi emberi…..
A Cool most aztán nagyot dobott: előkaparta valahonnan (ja, biztos egy londoni klub kokainban úszó VIP-páholyából, és semmiképp sem a mátészalkai diszkóból) Császár Elődöt, aki már egy jó ideje Shane 54-ként nyomul, talán mert zavarja, hogy minden szélsőjobbos tüntetésen az…..
w Postabontó - A tehetetlen halott 2006.11.07 04:14:00
Gondoltam, 1956 majd biztos kiveri megint a balhét, jön ezer mail, hogy jaj de mekkora nemmagyar maga, rohattkomonista, ávósgyurcsányista, apróantal, 'raus. Ehhez képest roppant meglepetés, hogy a valóban rengeteg levél legalább nyolcvan százaléka pozitív és egyetértő. Ilyen még…..
sznobrász 2006.11.13 12:24:05
A nickem kötelez, tehát:

Valószínűleg tényleg nem azok harcoltak, akiknek sok vesztenivalójuk volt. Őket valóban ítéljék meg azok, akik találkoztak is velük...

De van itt valami: TWA szerint nem politikusi tett az (hanem egyéni tragédia), hogy NI a bitófa árnyékában sem volt hajlandó mást mondani, minthogy ő a legitim magyar kormány miniszterelnöke.

Pedig tényleg az volt! Volt egy népfrontos kormány, ami épp a szabad választások kiírására készült, vagyis mind összetétele, mind a programja értelmében a magyar állampolgárok döntő többségét képviselte. Ez sem a berlini munkáslázadásra nem volt jellenző, se a különben szerintem is tökös lengyelek évtizedes küzdelmére.

S mert NI egy többséget képviselő, legitim kormány élén állt, melyet a SZU megdöntött, a nyugati baloldaliaknak felnyílhatott végre a szeme, hogy hogyan is tekinti a SZU a népek és munkásaik önrendelkezési jogát. És ez megszabta a nyugati baloldaliak későbbi politizálását is. Ha nincs 56, és nincs NI következetessége (és teljesen mindegy, hogy miért volt következetes), akkor a baloldali politizálás várhatott volna a prágai tavaszig az irányváltással (Úgy tudom, pl. Yves Montand várt is. De ő párizsi, és ott ma sem lehet megsérteni valakit azzal, hogy lekommunistázod...). Ki tudja, hogy nem tartott volna-e ennyivel tovább a vasfüggöny leomlása is? Nehéz úgy megnyerni egy hidegháborút, ha a nyugat egy oldala (a bal) nincs teljes mértékben meggyőződve arról, hogy
tényleg meg akarja nyerni. Német nyelvterületen ezért terjedt el, hogy 56 volt az első szeg a kommunizmus koporsójában. S szerintem ezt NI, mint politikus, tudta. A komcsi múltja önmagában nem ad okot arra, hogy alábecsüljék az intelektusát.

És egyetértek azzal a hozzászólóval is, aki szerint Deák-nak is sokkal kevesebb jó lapja lett volna, ha Ferenc József nem tud róla, hány híve maradt Kossuthnak és Klapkának Mo-n. Ettől még én se Kossuthot tartom nagyobbnak...