Regisztráció Blogot indítok
Adatok
huncros

0 bejegyzést írt és 192 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az, hogy Horthy Miklósnak szobra lehet Budapest belvárosában, engem már meg sem lepett. Van elég az országban, talán azt gondolják, majd így hozzászokunk. Az sem nagyon, hogy a Fidesz egyáltalán nem a zsidózástól vagy a szobor gondolatától határolódott el - sőt, el sem…..
huncros 2013.11.03 20:33:54
@Kámasuka: ha arra vagy kíváncsi, hogy a történészek milyen tudományos módszerekkel becslik a holokauszt áldozatainak létszámát, akkor lapozd fel a témában írt könyveiket, és megtudod.

Amúgy jellemzően elsősorban demográfiai adatokból dolgoznak (akkoriban ugye a hivatalos iratokban pontosan számon volt tartva a felekezet is), megbecsülik, hányan maradtak a háború után, és az így kapott becsléseket igyekszenek pontosítani további adatokkal, pl. olyanokkal, mint hogy a német feljegyzések alapján főre pontosan tudjuk, hogy május 15-től július 9-ig hány zsidót deportáltak.
huncros 2013.11.03 21:14:01
@Kámasuka:
"1945-től 1988ig 4 millió áldozata volt Auschwitznak.

1988ban kutathatókká váltak az ex szojet levéltárak, így a szám ma hivatalosan 1,1 millió, ebből 900 ezer zsidó. Ezek hivatalos mainstream történelmi adatok. Mármint mind2.

Igen érdekes hogy ez a 6 milliós áldozati számot nem mozgatja."

Nem olyan érdekes, csak kb. 5 percet kellett volna guglizni, hogy rájöjj a nyitjára - csak persze ahhoz az kellett volna, hogy valóban a tények érdekeljenek.

A 4 milliós auschwitzi áldozatszám egyes szovjet kutatók számolásából jött ki (ők Auschwitz elméletileg elérhető max kapacitását vették alapul, nem számolva a kényszerű leállásokkal - amúgy a tárgyalásán hasonló módon az auschwotzo parancsnok Höss is hasonló nagyságrendre saccolta az áldozatokat). Na most ezek a kutatók nem is 6 millióval számoltak összességében, hanem 9-cel.

A 6 millió körüli becslések alapból, 1 millió körüli áldozattal számoltak.

Szóval ez az egyik tipikus tagadós hazudozás, mikor a 9milliós becslésben szereplő 4 milliót úgy próbálják meg beállítani, mintha a 6 milliós becslésekben is az szerepelt volna.

Azért szeretem ezt a 4 milliós tipikus tagadós toposzt, mert tökéletesen elárulja a bemondójának hozzáállását. Egy normális embernél, akit valóban érdekel a téma, annál a természetes reakció egy ilyen állításra, ha először találkozik vele, hogy meglepődik, és beírja gugliba, hogy akkor nézzük már meg, hogy is van ez, mert ez úgy durván hangzik - és 5 perc múlva már tudja is, hogy mi a helyzet, nem kell hozzá hosszú szakirodalmat, technikai részleteket olvasgatni, mint más, "kifinomultabb" tagadós hazugságoknál, hanem csak annyi kell hozzá, hogy az utánanézés szándéka meglegyen.

Nálad láthatóan nem volt.
„Az ez ellen felszólaló, és egyúttal a holokausztnak áldozatul esett honfitársaink emlékét megsértő képviselő szélsőséges megnyilvánulásait határozottan visszautasítjuk” "A Fidesz határozottan fellép az antiszemita kijelentések ellen", valamikor készült egy…..
huncros 2013.10.17 00:00:58
@kvadrillio:
".ÉS A TÖBBI 63 MILLIÓ II. VILÁGHÁBORÚS HALOTTRÓL MIT TUDSZ ???"

Látom továbbra sem sikerül, vagy nem is akarod megérteni a lényeget.

A többi 63 millió II. vh-s áldozat nem egy szisztematikus, szervezett népirtás, hanem egy világháború áldozatai.

Emiatt kevésbé tragikus a haláluk? NEM
.
Emiatt a haláluk más tanulsággal szolgál számunkra, mai emberek számára? IGEN.

Mivel is? Hogy nagy, véres háborúk akkora pusztítást okoznak, amekkorákat épp ésszel fel se tudunk fogni.

Mi is lett erre akkor az ezt megtapasztaló európai nemzetek válaszreakciója? Létrehozni egy nagy globális szervezetet, amelyben az országok közösen igyekeznek elejét venni a nagyobb konfliktusoknak. Emellett az országok közötti szorosabb gazdasági kötelék, az országok szorosabb együttműködése és egymásra utaltsága, ami erőteljesen arra ösztönzi a feleket, hogy ne nagyszabású háborúkkal meccseljék le a dolgokat, mert az marha sokba kerülne mindkettőnek, hanem kevésbé pusztító módon.

Hallottad már azokat a neveket, hogy ENSZ meg EU?
Ezek pont amiatt a sok-sok millió II. vh-s áldozat miatt jöttek létre, akikről te beszélsz.

Megint ott vagyunk, hogy ha minimális józan ésszel, az ok-okozati összefüggéseket nézzük, akkor megint világos, hogy annak a sok-sok tízmillió áldozatnak ugyanúgy megvolt a maga nagyon komoly (összehasonlíthatatlanul komolyabb) következménye, ahogyan a világ, a politika, a társadalmak azt lereagálták.
huncros 2013.10.17 00:08:20
@Ad Dio:
Azért az eredeti szöveged egészen pontosan így hangzott:

"Két lényeges különbség van a két ügy között.

1. Trianon a mi népünk ügye, ezt másképp kezelem. Nem várom el a zsidóktól se hogy holnaptól feledjék el a holokausztot."

Ez alapján teljesen jogos volt helyretenni a dolgokat, bőven nem "csípőből tüzelés".

Ha tisztáztuk az ügyet, akkor annál jobb.
huncros 2013.10.17 00:24:18
@Lindalinda:
"Nem a magyarok magyarság tudatával van baj, hanem - te tetted ezt a megkülönböztetést - az itt élő zsidó emberekével. Ők élnek úgy itt, kicsit felülről szemlélve a csak magyar embereket, mint az előkelő idegenek. Nekik semmi a magyar múlt, a magyar kultúra, a magyar történelem. És ez nem is fog változni."

Oh, mekkora semmitmondó és hazug lózung - és mily lelkesen ismételgetik az arra fogékonyak.

Ami főleg egy olyan ország esetén "mókás", ahol pl. a 1848as szabadságharcunkban a zsidók mind részvételben, mind anyagilag oly mértékben számarányukon felül vettek részt, hogy azt Haynau külön kiemelte („a zsidók, érzelmeik és gonosz cselekvésük által olyannyira előmozdították a magyar forradalmat, hogy az az ő közreműködésük nélkül sohasem nyerhetett volna ilyen jelentőséget.”), és a szabadságharc leverésekor megtorlásul külön büntetőadót rót ki rájuk.. ahol a neves költőink, íróink közül dettó szép számban vannak jelen... a magyarságnak nem kevés ismertséget hozó tudósainkról nem is beszélve? Ahol a 2. vh-ig hihetetlen mértékű, talán semelyik másik európai országban nem tapasztalható asszimiláció volt?

Mond csak, hány zsidót is ismersz te személyesen, hogy ezt ily magabiztosan ki mered jelenteni?

"Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa. "
KatPol Blog [KNN] Palesztinaleaks 2011.01.26 07:00:00
"The only thing I cannot do is convert to Zionism."Szaeb Erakat, palesztin főtárgyaló, 2009. október 21. Remélem aki eddig teljes mellszélességgel támogatta Julian Assange-ot, és a Wikileaks ügyét, az most ugyanígy örül az Al Jazeera akciójának is, amikor a…..
huncros 2011.01.29 21:06:47
"Erkölcsileg vagy jogilag nem. Biztpol szempontjából viszont a terrorizmus is egy hadviselési módszer."

és ezek után bármiféle kritika van az izraeliekkel szemben?!...
Ilyen alapon biztpol szempontjából Gáza üvegyivataggá bombázása napalmmal is egy hadviselési módszer lenne...

---------------

"Relációanalízsben ez a mondat: 2. rész igaz, 1. rész hamis, összefüggés nincs. Már idéztem az IDF statisztikát
2005 - Izr kivonul, rakéták visszaesnek
2006 - Hamasz nyeri a választásokat, gazd szankciók, rakéták száma megugrik
2007 - Hamasz hatalomátvétel, izraeli blokád, rakéták száma megint megugrik, majd 2008-ban rekordot dönt"

újabb érdekes beállítása az ok-okozati viszonyoknak, de nézzük úgy az ok-okozati viszonyokat, hogy a Hamasz, amelyik eddig is a rakétatámadások zöméért felelt, és eddig is annyit rakétázott, amennyit a lehetőségei engedtek, most több lehetőséghez jut,
megnyeri a választásokat, ezáltal nagyobb térhez és több lehetőséghez jut -> nő a rakéták száma
Hamasz leszámol az ellenfelével, és teljes ellenőrzést szerez a terület felett - ismét nő a rakéták száma.

A te logikáddal az a bökkenő, hogy a Hamasz a blokád meg szankciók előtt is megtette a tőle telhetőt, szóval hirtelen ráfogni, hogy 2006után már csak válaszként rakétázik - bájos

-----------
""amíg ez van, addig mindig lesz utánpótlása a Hamasznak "

Stimmel. És eddig mit tettek ez ellen? A tévék iskolák, kiképzőtáborok üzemelnek.A Hamasz vígan elvan a blokád mellett is.Az egyszeri palesztinnak meg lassan tényleg a mártíromság lesz az egyetlen kiút. Munkahely nincs. Újjáépítés nincs, Gáza nagy része 2009. óta romokban. Külső ker. kapcsolatok alig vannak. Egyiptomba, Izraelbe nem lehet átjárni dolgozni. Külföldre nem lehet elvándorolni. . "

aha, és mit kéne csinálni? Bombázni a tv-ket meg iskolákat? (kiképzőtáborokat eddig is támadták, ha tudták) Szerinted ez lenne a megoldás?
Persze, abba lehet hagyni a blokádot, aztán max 2 évente lehet bejárni Gázába lefegyverezni a Hamaszt, amikor már kellően felfegyverezte magát Iráni fegyverekkel, meg igazi gyári rakétákkal, mindjárt sokkal mókásabb lesz mindenkinek.Megjegyzem, túl nagy gazdaság úgy se fog kialakulni.
De tényleg kíváncsian várom a biztpol-i szakértői választ.

Mert az a nagy büdös helyzet, hogy a palesztin belső állapotokba kívülről Izraelnek sok beleszólása nincs, minimális ráhatása van csak max. Annyi kicsi van például, hogy csak ellenőrzött csatornákon enged be segélyt Gázába, hogy egyrészt a Hamasz fegyverkezését meggátolja, másrészt hogy biztosítsa, hogy a segélyek a segélyszervezetek kezébe kerülnek, nem a Hamaszéba, aki aztán azt mondhatná például, hogy, akkor kapsz segélyt, ha a gyerekedet hozzánk járatod iskolába meg táborokba, hogy mi majd szent harcost faraghassunk belőle. Ezen kívül sok ráhatása nincs a belső állapotokra.
Amíg meg belső változások nincsenek ott, addig marad a patt-helyzet.
Ami segíthetne, az egy komoly nemzetközi felügyelet és ellenőrzés, amit eddig nem láttunk, még hajlandóság szintjén sem (pedig közvetlen a háború után ott lett volna a nagy lehetőség), inkább az ellenkezőjét volt szerencsénk tapasztalni.

szóval tényleg kíváncsian várom a bizt pol-i választ, hogy mit kéne Izraelnek csinálnia.
huncros 2011.01.29 23:27:59
@5.g: ha már pontokba lett szedve, akkor eszerint is válaszolva

1., már volt, hogy nem a konkrét számadatokba kötöttem bele, hanem a forráshasználatba, amit már mások is kifogásoltak, a korábbi forráshasználati vitákra reflektálva mutattam ezt, hogy az általad megjelölt forrásban más számok is szerepelnek + olyan dolgok is, amik nyíltan ellentmondanak az általad állított dolognak, persze azok elegáns módon nem lettek említve.
Késes Szent Alia is az ilyen jellegű öhhm, "rugalmas" forráshasználatot kifogásolta, erre lett beírva a dolog.

2., nem a felek szenvedéseit méricskéltem össze (legalábbis nagyon nem annak indult a dolog, amíg olyan abszurd marhaságokkal nem kezdtek el jönni emberek, hogy ha rakétázzák az embert, az nem okoz semmilyen félelemérzetet, és el nem vitték ebbe az irányba), hanem a felek alapvető hozzáállását a konfliktushoz, és az e kettő közötti alapvető különbséget (ami már viszont igencsak jelentős szempont a konfliktus szempontjából), másrészről meg a blog szerkesztőinek a magukról hangoztatott állítólagos elfogulatlanságát hiányoltam és kértem számon annak fényében, ahogy ezt az alapvető és a konfliktus szempontjából is nagy fontosságú különbséget meglehetős cinikussággal igyekeztek összemosni, eltussolni.

3., pont az ilyen fantasztikus megnyilvánulásokra utaltam a 2. es pontban + az ilyen típusú szép kis forráshasználatra az 1. pontban, ahol a nekünk tetsző részt kiemeljük, majd amikor kiderül, hogy vannak abban nekünk nem tetsző részek is, akkor azokat gyorsan lehülyézzük...
Csak a elfogulatlanság nevében, mi? hiteles...
Mindenesetre köszönöm a remek alátámasztó példákat.
huncros 2011.01.30 20:37:43
@Rammjaeger83: : "egyes kommentekből azért kihámozható nézetet, mely szerint Izrael népének lehetősége, mi több: joga van teljes békében, minden fenyegetettségtől mentesen élni."

igen, én abból indultam ki, hogy normális gerinces ember elítéli és nem tartja elfogadhatnak a terrorizmust. Látom ez nem mindenkinek ennyire teljesen egyértelmű.

a történeti áttekintésed röhejesen egyoldalú, és ezek után még úgy próbálod magad beállítani, mint elfogulatlan, hadd kérdezzem már meg: tényleg ennyire hülyének vagyunk nézve?

melyik fél is nem fogadta el a 47es felosztási tervet? melyik fél is közölt már előre, és hangoztatja ma is, hogy beleszorítják a másik felet a tengerbe, és az egész területet el fogják foglalni? ki is volt az, aki rögtön támadott, amint kitették az angolok a lábukat? Miért is éppen 67ben foglalta el ezeket a területeket, miért is nem előbb, milyen előzmények kapcsán? AKkor miért is ajánlották fel Gázát és szinte az egész Ciszjordániát 2000ben Camp Davidban? -és megjegyzem, miért is szakította meg azonnal erre az ajánlatra tárgyalásokat Arafat, és indította be az intifádát?

"Azt kifogásolni, hogy Izrael népe nem élhet teljes békében, kb. olyan, mintha az oroszok panaszkodnának azért, mert a csecsenek, akiket leigáztak, elnyomtak és mészároltak, nem hagyják őket békén. "

ilyen elfogult és indulattól átfűtött beírás után még te jössz érzelmi alapú trollozással?? az "elfogulatlanságodat" már nem is említem, az eddig is világos volt.

------------------------

@5.g:
1., mivel eddig már csomószor le volt írva, hogy a rakétáknál nem az a lényeg, hogy mekkora károkat okoznak, hanem pszichológiai terror, a lakosság terrorizálására (ahogy azt egyébként a Hamasz is elismerte), tehát nem az a lényeg, hogy mondjuk csak minden 100. fog súlyosabb károkat okozni, hanem az, hogy közben már kilőttek 99et, amit aki kapja, az mind úgy éli át, hogy nem tudja, hogy na most ez az a rakéta lesz-e vagy sem.
De látom itt vagy a szándék hiányzik ennek a megértéséhez, vagy ha a szándék még meg is lenne, akkor a képesség. Egyik esetben sem fog már ebből semmi értelmes kijönni, mint az az eddigiekből is látszik.

2., "Dehogynem. Minden neked nem tetsző érvet azzal próbálsz lesöpörni, hogy dehát emezek szenvednek, amazok meg gonoszak. Ami bámulatos módon egyszerre ostoba, gyerekes és röhejes megközelítés."

a dolog valóban elment abba az irányba, hogy mint az oviban kell magyaráznom, hogy ha az ember folyamatos rakétaesőben él, akkor az megviseli az idegeket. Ezt elég világosan nem képes itt felfogni néhány ember, amikor petárdákhoz, autóbalesetekhez, meg katasztrófaturizmushoz hasonlítgatja a dolgot.

Alapból onnan indult volna ki a dolog, hogy én felhúztam a szemöldökömet, amikor Rammjaeger83 úgy söpörte le az egyik még elején lévő kommentben a Hamasz rakétákról valami felvetést, hogy hát a gázaiak erről többet tudnának mesélni, én meg rákérdeztem, hogy ezt a fajta egyenlőségjel rakást ugye te se gondolod komolyan. Ebből sikerült eljutni ehhez a fantasztikusan színvonalas és fárasztóan hosszúra nyúlt vitához, hogy vajon ha az embert rakétákkal lövik (még ha barkácsrakétákkal is) az vajon ugyanaz-e az életérzés, mint beülni az autóba.
Mivel alapból én sem ide akartam volna eljutni, meg látszik, hogy itt valami olyan blokk van a kommunikációs csatornában, hogy ebben a már fent bemutatott "nüansznyi" különbségek nem fognak átmenni, így én készséggel hajlok rá, hogy ejtsük végre a témát.

----------------
@SchA: ""De tényleg kíváncsian várom a biztpol-i szakértői választ."

Sok variáció létezik. Engedni lehetne az emigrációt. Enyhíteni a blokádon, hogy a Gáza gazdasága beinduljon valamelyest. 2009-ben meg lehetett volna kockáztatni egy PFSZ ellenpuccsot. Lényeg, hogy nem egy gettóként kezelni az egész területet, mert ebbe a lakosai értelemszerűen soha nem fognak belenyugodni."

2009ben nem nagyon lehetett PFSZ ellenpuccsot csinálni, mert nem nagyon volt kivel, a PPFSZnek közel nincsenek olyan pozíciói Gázában, hogy ezt normálisan meg lehetett volna csinálni, ráadásul a Hamasz is gondoskodott a dologról, és a harcokat kihasználva elég szépen odacsapott a még megmaradt helyi PFSZeseknek, ha már csendben meg lehetett tenni.
Amire alkalmas lett volna a dolog, hogy egy erős nemzetközi felügyelet álljon fel, ami nagyban előrevitte volna a dolgokat, de sajna a nemzetközi közösség ehhez besz@ri.

a gazdaságról: megint kifordítva teszed fel az ok-okozati viszonyokat, nem nézve a korábbi éveket, amik megmutatják, hogy a Hamasz nem a blokádtól meg a gazdasági szankcióktól erősödött meg, hanem még sokkal jobb gazdasági körülmények között is képes volt annyi fegyverest toborozni a szent dszihád nevében, hogy fegyverrel képes volt kiebrudalni a Fatah-ot és teljesen átvenni a hatalmat Gázában. Tehát attól még, hogy ha javulnának a gazdasági körülmények, a Hamasz fegyveres pozíciója nem gyengülne, ugyanúgy lenne kellő számú fegyverese, és ebből kifolyólag ugyanúgy ő irányítaná a területet.
Ez egy nagyon jól hangzó dogma, hogy ha jobbak a gazdasági viszonyok, akkor nem lehet majd úgy szélsőséges fegyvereseket toborozni, csak a történelem megmutatta, hogy nem igaz, az intifádák alatt például kifejezetten jó gazdasági helyzetben voltak, vagy például a nyugaton merényletet elkövető vagy megkísérlő iszlamisták egy jó része is kifejezetten jó körülmények közül jött, a legutóbbi kenyai fiatalember, aki ha jól emlékszem az egyik new york-i járatot akarta volna felrobbantani, csak nem jött össze neki - kiderült ,hogy nyugati mércével nézve is kifejezetten gazdag családból jött, ráadásul egy egész felvilágosult családból. Ez sajna nem igazán gazdaságfüggő, és amíg például olyan jellegű "oktatás" megy, amikről fent is írtam, addig mindig lesz elég fegyveres. Erre pedig kívülről beleszólás nem nagyon van.

a lakosságról meg érdekes a dolog, mert nem hülyék ők se, az átlag lakos ott is tisztában van azzal, hogy a blokád a Hamasz miatt lett, és amennyi kevés info kijut erről (például ami interjúk megjelentek az ottani emberektől nyugati újságokban), nem feltétlenül vannak ők oda annyira a Hamaszért, a választási győzelem leginkább a Fatah elleni protestszavazatoknak is köszönhető, és nem feltétlenül gondolták volna, hogy meg is nyeri a Hamasz.
Ez elég mocsaras témakör, hiszen reprezentatív pártszimpátia felmérések értelemszerűen nincsenek, de az például elég sokatmondó lehet, hogy a gázai hadjárat után a Hamasz óriás demonstrációt hirdetett az Izrael feletti fantasztikus győzelem megünneplésére, és nem tudtak tömegeket megmozgatni, pedig ez korábban nem volt gond.

összefoglalva: sajnos a gazdaság erősödése várhatóan a Hamasz helyzetét nem gyengítené. Viszont ha elhagynák a blokádot, azzal nagyon jól járna a Hamasz.
A blokád szigorúságának enyhítésével egyébként egyetértünk, én is beengedném az olyan termékeket, amik nem lehetséges fegyveralapanyagok (valamit enyhítettek is a hadjárat után, most nem tudom pontosan, hogyan áll a helyzet)
A fentebb leírtak alapján a politikai helyzet ettől még semmit nem javulna, de az ottani embereknek viszont jobb lenne.

-------------
"Továbbmenve a világ minden országában ahol választott kormány van, felelősségre lehetne vonni a kormány tetteiért. Az amcsi kisembert a félreküldött bombákért, de akár téged és családodat a médiatörvényért. Te kormányod te szavaztál rá. Érzed már miért abszurd a kollektív büntetés?"

részben értünk egyet, a blokád keménységét én is elítélem, valószínűleg az is benne volt a keménységben, hogy akkor a gázaiak jobban a Hamasz ellen fordulnak, mert ők sem hülyék, hogy ne értsék, miért is lett a blokád.
Viszont azok az intézkedések, amik valóban a biztonságnövelő funkciójuk van, tehát a blokád, a korlátozások, stb., az már más tészta.
Az a gond, hogy sajnos olyan eszköz nincs, hogy akkor mi most csak a szélsőségeseket lehetetleníti el, a háború nem úgy működik, hogy akik harcolni szeretnének, azok álljanak jobbra, akik nem, azok balra, és a jobboldalon lévő emberek intézzék el egymás között. Az adott területnek van egy vezetése, amelyik kezében van a fegyveres erő irányítása. Ha ő úgy dönt, hogy háborúzni akar, akkor abba sajnos a kisembernek nincs beleszólása, onnantól kezdve azon a területen háború lesz, és ez érinteni fogja a lakosságot is, sajnos a háború egy olyan dolog, ami ezzel jár.
Gondolom a többi háborúban sem akarta feltétlenül az átlag lakosság, hogy háború legyen, a magyar lakosság nagy része is remekül el lett volna szerintem Budapest szétbombázása nélkül a II. vh-ban, csak az ország vezetői őket nem kérdezték.

no, én közben lassan meg fogok bukni a még hátralévő vizsgáimból, ha így folytatom, szóval egy időre nekem most ennyi.
 Böcskei Balázsnak tegnap megjelent egy cikke a Népszabadságban, és bár annyira nem vagyok nagyképű, hogy érintettnek érezzem magam, de egy felvetésére reagálnék. Felvetése szerint Szabó Tímea kiírta magát a „demokratikus közbeszédből”, vagy valami ilyesmi,…..
huncros 2010.12.18 16:42:22
@fehérfarkas: inkább te vagy az, aki a sajátját szajkózza ugyanúgy tovább, gondosan kihagyva a kínos részeket.

Épp a te logikád szerint kéne Szlovákiát visszacsatolni Ausztriához, hiszen te jössz azzal, hogy le van tojva, hogy a függetlenedéskor kik élnek ott, de ne zavarjon, csak ebből is látszik, hogy nem vagy képes továbbra sem felfogni amit mondok.

"te logikád alapján nyugat-európa várjon még 1-2 évtizedet, amíg a bevándorlók elérik a 34%-ot, és utána adják át nyugat-európát a bevándorlóknak?"

Na jó, ez az a szint, amikor már tényleg nem lehet. ITT vannak létező államok, érted??? Van Németország, , van Franciaország, stb.
OTT nem volt ilyen. Ennyi. Ha esetleg Németország valami oknál fogva felbomlana, és mondjuk Bajorországban jellemzően pirézek élnének, akkor az a helyzet kezdene hasonlítani az ottani helyzetre, de még az is csak nagyvonalakban (inkább mondanám akkor már példának Jugoszlávia felbomlását), de amit te itt próbálsz egyfolytában ráhúzni, az nagyon messze van az akkori ottani helyzettől

De ha ezt a nem túl bonyolult dolgot eddig nem voltál képes felfogni, akkor ezután sem leszel.
szóval én is azt mondanám, hogy ennek értelme semmi, itt hagyjuk abba, mert már frusztráló.
huncros 2010.12.18 19:00:29
@fehérfarkas: tényleg hagyjuk abba, mert marha irritáló olyan emberrel vitatkozni, aki már sokadszorra mást ad a számba, mint amit írok, és nem képes felfogni azt, amit írok.

SEHOL NEM ÍRTAM AZT, HOGY AZ ARABOKNAK NEM LETT VOLNA JOGUK MEGCSINÁLNI A SAJÁT ÁLLAMUKAT, azokon a területeken, ahol ők voltak többségben - ezt te próbálod a számba adni, ami nem egy szép és egyenes módja a vitatkozásnak.
Lett is volna rá lehetőségük, csak nem tették, helyette azt mondták, hogy háborúval döntsük, kié a terület, és bukták. Innentől kezdve viszont akkor azé a terület, aki államot alapított rajta.
Azt nem értem, hogy láthatóan az számodra rendben lett volna, ha az arabok nyerik meg a háborút, és foglalják el a teljes zsidóknak kiosztott területet, de így, hogy a zsidók nyertek, és ők foglaltak el területeket az araboknak kijelölt területekből, így már rögtön nem okés...

A béketárgyalásokról meg már fent le volt írva, hogy olvass már utána, de mivel láthatóan nem voltál hajlandó, csak fújtad tovább a szemét izraeli vezetéses mantrádat, hát kigyűjtöttem neked, mik voltak azok a feltételek, amiknek hallatán 2000ben Arafat azonnal felállt a tárgyalóasztaltól, befejezett minden tárgyalást, és heteken belül beindította a 2. intifádát:

* Israeli redeployment from 95% of the West Bank and 100% of the Gaza Strip
* The creation of a Palestinian state in the areas of Israeli withdrawal
* The removal of isolated settlements and transfer of the land to Palestinian control
* Other Israeli land exchanged for West Bank settlements remaining under Israeli control
* Palestinian control over East Jerusalem, including most of the Old City
* "Religious Sovereignty" over the Temple Mount, replacing Israeli sovereignty in effect since 1967

Szerintem ez elég kompromisszumos javaslat volt (sőt több annál), erre volt válasz a másik oldalról tárgyalások azonnali beszüntetése, és minden addiginál durvább és véresebb terrorhullám azonnali beindítása.

Írtam már, az a gond, hogy k*rvára leegyszerűsítve látod az egész ottani konfliktust, és épp csak a lényeget nem látod, hogy a palesztin belpolitikai állapotok olyanok, hogy nincs kivel békéről tárgyalni.

Anno Arafatnak sem volt érdeke a béke és önálló állam, a mostani Fatahnak már inkább az lenne, de nekik meg csak a terület fele fölött van ellenőrzésük, tehát ők meg ha akarnak sincsenek olyan pozícióban, hogy érdemben tudjanak tárgyalni egy önálló palesztin államról. A Hamasznak meg megint nem érdeke, és ezáltal nem is hajlandó semmifél béketárgyalásokba belemenni.
Szóval most mégis miről lehet tárgyalni és kivel?
huncros 2010.12.21 13:34:42
@fehérfarkas: körbe-körbe megyünk.
amint fény derül, hogy hát az egyik dologban hülyeségeket írsz vagy konkrétumokra kérdeznek(pl. ENSZes jelentés), akkor rögtön visszaugrasz egy másikra, ami már azelőtt volt, és ugyanazokat a hülyeségeket sorolod fel újra zavartalanul.

Már egyszer leírtam neked, Jaffo-t az araboknak ítélték, Haifában-ben ha nem is sokkal, de zsidó többség volt '47ben, Jeruzsálem meg nemzetközi felügyelet álló közös területnek volt kijelölve.
Názáret és Askelon szintén az araboknak lett kijelölve, Eilat pedig nem is létezett még 47ben.
De láthatóan picit sem zavar, hogy olyanokat sorolsz fel, amik vagy tényleg arab többségűek voltak, és az araboknak is ítélték őket, vagy olyanokat, amik viszont nem voltak azok. És láthatóan amikor kiderül, hogy hülyeségeket írsz, akkor is ugyanúgy nyomod tovább, és még ilyen szinten utánanézni se vagy hajlandó, hogy legalább ilyen hülyeségeket ne írjál.

Szóval ezért mondtam, hogy ennek semmi értelme, és itt legyen vége, mert körbe-körbe megyünk, ugyanazokat hozod fel újra és újra, és láthatóan még az sem zavar, ha már egyszer ezekből kijavítottak, gyorsan továbblépsz a köv. témára, majd amikor ott is gond van, akkor vissza, és ugyanazzal a lendülettel rakod be újra ugyanazokat.

részemről itt fejezném be.
Szégyen. Nem mentség, de 20-an voltak ott a székház előtt és még van 599.980 szurkolónk. Onitisz szerint a többieknek legfeljebb csak a fele ilyen, szerintem meg negyede körül, de mindegy is. Ráadásul lát valaki a felvételen Fradi címert? Lehet, hogy Kaposvár szurkolók... Nem is az…..
Betelt a pohár, eddig fejet hajtva tűrtek, de most gyülekeznek. Nem tetszésüket az új felsőoktatási törvénytervezet váltotta ki. Az, amelyik szerint legfeljebb csak kétszer lehetne felvenni egy tantárgyat, abból vizsgázni pedig szintén csak kétszer lehetne. Pofán köpték őket,…..
huncros 2010.10.25 14:52:09
Az a gond, hogy marhára kevertek dolgokat.

"Nekem sem tetszik,hogy egyesek nulla tudással ugyanazt a diplomát megkapják, mint akik becsülettel végigtanulták az egyetemi éveiket"

Ezt el is hiszem, csak a törvény marhára nem erről szól. Ugyanis diplomát csak az kap, aki átmegy a vizsgákon. Ez a törvény pedig nem ezeket szűri. Tehát azokon a szakokon, ahol eddig is minden félig retardált átment, és diplomát kapott, ott ez a törvény semmilyen megszorítást nem ad.
Ahol ad, az azok a szakok, amiken van követelmény. Ahol, ha valaki akár 7év alatt végezte el az 5éves szakot, azt is felszívta a munkaerő piac, mert a mögött a diploma mögött volt egy garantált tudás és teljesítmény, amire nem képes minden hülye. Tehát az államnak megérte ilyen embereket képeznie. Eddig legalábbis. Aztán az egyetemnek sem érdeke, hogy mondjuk a hallgató szakiránya szempontjából tölteléktárgyak miatt rúgja ki a hallgatói egy jó részét, tehát várhatóan pont a nehezebb szakoknál csökken ezáltal a követelmény.

A felsőoktatásban nem azok jelentik a nagy gondot, akik csúszkálnak, mert azok úgyis megfizetik a csúszkálásukat: tárgy újrafelvételért általában valamilyen módon úgyis fizetni kell (vagy az újrafelvételnél, vagy a nem teljesített kredit után), UV lehetőségért dettó. Aki nem képes haladni az egyetemen, az úgyis kifogy az államilag támogatott félévekből, vagy ha tényleg annyira gyengén muzsikál, hogy alig teljesít kreditet, akkor már előtte kirakják az állami finanszírozásból.

A bajt azok a tömegek jelentik, akik átmennek, diplomát szereznek, és tudásuk meg 0. Erre a problémára a törvény semmi megoldást nem ad, sőt inkább ront a helyzeten.

A cél az lenne, hogy minden szakon a vizsgákon tényleg csak azok menjenek át, akik megfelelően tudják az anyagot. A törvény nem ebbe az irányba mutat.
Nyilván unalmas, hogy én mindig mindenről az ellenkezőjét mondom, de itt van néhány megfontolandó szempont a Gázába tartó segélyflotilla esetéről. Ezek szerint nem teljesen egyértelmű Izrael bűnössége.  1a. Hogy a rajtaütés nemzetközi vizeken történt, abból a…..
huncros 2010.06.01 20:27:25
@RAMBO:
"Most, hogy csináltak nekik egy államot egy másik, létező állam területén, annak az (elnyomott) népnek a függetlenségi harcában UGYANAZOK az eszközök fúj de undorítóak."

Ember, olvass, művelődj, és csak utána szólalj meg.
Nem létezett ott semmilyen állam, brit mandátumterület volt, előtte meg török megye, előtte meg bizánci terület, előtte meg római provincia, és már 2000évvel ezelőtt vagyunk a történelemeben. Ha majd az alap történelemmel tisztában vagy, akkor lehet továbbmenni a többi téma felé.
huncros 2010.06.01 20:44:56
@Martian:
Az biztos, de úgy is bejelentették a törökök, hogy indítják a következő hajót, addigra csak begyakorolják.
Kíváncsi leszek, ott mi lesz.
huncros 2010.06.03 21:10:00
ezt egy másik blogban kommentelte be valaki, de mivel minden benne van, egyszerűen be ctrl c +ctrl v -zem.

"Idézném neked a nemzetközi jogot:

NEUTRAL MERCHANT VESSELS AND CIVIL AIRCRAFT

Neutral merchant vessels

67. Merchant vessels flying the flag of neutral States may not be attacked unless they:

(a) are believed on reasonable grounds to be carrying contraband or breaching a blockade, and after prior warning they intentionally and clearly refuse to stop, or intentionally and clearly resist visit, search or capture;

Believed on reasonable grounds to breaching a blockade.
After prior warning they intentionally and clearly refuse to stop
["Negative, negative, our destination is Gaza"]

Intentionally and clearly resist visit, search or capture...

Továbbá, ugyanezen jogszabály blokádot szabályozó része:

"SECTION II : METHODS OF WARFARE

Blockade

93. A blockade shall be declared and notified to all belligerents and neutral States.

94. The declaration shall specify the commencement, duration, location, and extent of the blockade and the period within which vessels of neutral States may leave the blockaded coastline.

95. A blockade must be effective. The question whether a blockade is effective is a question of fact.

96. The force maintaining the blockade may be stationed at a distance determined by military requirements.

97. A blockade may be enforced and maintained by a combination of legitimate methods and means of warfare provided this combination does not result in acts inconsistent with the rules set out in this document.

98. Merchant vessels believed on reasonable grounds to be breaching a blockade may be captured. Merchant vessels which, after prior warning, clearly resist capture may be attacked.

99. A blockade must not bar access to the ports and coasts of neutral States.

100. A blockade must be applied impartially to the vessels of all States.

101. The cessation, temporary lifting, re-establishment, extension or other alteration of a blockade must be declared and notified as in paragraphs 93 and 94.

102. The declaration or establishment of a blockade is prohibited if:

(a) it has the sole purpose of starving the civilian population or denying it other objects essential for its survival; or
(b) the damage to the civilian population is, or may be expected to be, excessive in relation to the concrete and direct military advantage anticipated from the blockade.

103. If the civilian population of the blockaded territory is inadequately provided with food and other objects essential for its survival, the blockading party must provide for free passage of such foodstuffs and other essential supplies, subject to:

(a) the right to prescribe the technical arrangements, including search, under which such passage is permitted; and
(b) the condition that the distribution of such supplies shall be made under the local supervision of a Protecting Power or a humanitarian organization which offers guarantees of impartiality, such as the International Committee of the Red Cross.

104. The blockading belligerent shall allow the passage of medical supplies for the civilian population or for the wounded and sick members of armed forces, subject to the right to prescribe technical arrangements, including search, under which such passage is permitted."

98. pont, ugyebár.

A segélyszállítmánnyal kapcsolatban pedig:
103. a, azaz joga van átvizsgálni és b, azt pártatlanságot biztosító nemzetközi szervezet oszthatja szét.

Izrael azt mondta, hogy Asdodban átvizsgálják, majd az ENSZ szállítja el, mint pártatlanságot biztosító nemzetközi szervezet. Ha a hajót engedték volna Gázában kikötni, akkor sérül a 103. pont, ugyanis a segélyszállítmány a Hamasz kezébe került volna átvizsgálás nélkül.

Talán ennyit a nemzetközi jogszabályokról... "
Izrael hadserege nemzetközi vizeken megtámadta és meggyilkolta a Szabad Gázát Mozgalom (Free Gaza Movement) jogvédő szervezet által indított hajóflotta 16 utasát. A flotta segélyszállítmányokat akart a Gázai Övezetbe juttatni, mindezt a 2007 óta tartó izraeli blokád ellenére. Az…..
huncros 2010.06.01 17:37:46
@isssti: konkrét kifogásokat nem tudsz, írni, tehát marad ez..
Szánalmas vegy fiacskám, szánalmas.
huncros 2010.06.01 18:04:06
@sanyisanyi:
"Vajon miért éri meg nekik egy segélyszállítmány megállítása, ha tudják, hogy azzal kivívják maguknak egyértelmű ellenszenvét. És ez az ellenszenv bizony nem antiszemitizmuson alapul, hanem a zsidók cselekedetein."

Le volt már írva, de 2 dolog miatt is muszáj nekik átnézni nekik minden Gázába tartó szállítmányt:
- nincs-e benne fegyver? Mert bizony több alkalommal derült már ki "segélyhajókról", hogy
fegyverszállítmányt vitt a Hamasznak.
- hogy biztosítani tudja, hogy a szállítmány az ENSZ segélyszervezetkhez kerül, nem a Hamaszhoz, mert Gázát kell újjáépíteni, nem a Hamaszt. Ha a Hamasz kapja meg a szállítmányokat, akkor ő oszthatja szét, ami nem Gáza, hanem a Hamasz újjáépülésével járna (annak, akinek ő akar, mondjuk feltétel, hogy a segélyért cserébe gyerekek az ő iskoláiban és táboraiban kapják meg a megfelelő gyakorlati ideológiai képzést (agymosást), hogy a következő nemzedék terroristái meglegyenek.

Ezért van az, hogy segélyszállítmányt úgy lehet bevinni Gázába, hogy kikötőben kipakolják, átellenőrzik, aztán ENSZ konvojjal beküldik az ottani ENSZ szervezetnek.
Ennyire egyszerű és logikus. És ez a hajósok számára is egyértelmű volt, mint ahogy az is, hogy meg fogják állítani őket, erre is mentek rá.

A kérdés nem ez. A kérdés az, hogy, ha a flotta valóban csak humanitárius segítséget akart bevinni, miért kellett fölöslegesen csinálni a balhét, miért kellett direkt olyan helyzetet kiprovokálni, ami rosszul is elsülhetett - és miért kellett a hajóra szálló kommandósokat megpróbálni meglincselni?
huncros 2010.06.01 18:26:16
@isssti: te megnézted már egyáltalán a videokat az esetről?
Tessék, itt van :
www.youtube.com/watch?v=0LulDJh4fWI&tr=y&auid=6420729

Elég világosan látszik, ahogy ezek a "vérszomjas" kommandósok leereszkednek a hajóra, a "békés pacifisták" meg egyszer csak előkapják a dorongokat, és elkezdik ütlegelni a katonákat, ahol érik.
Miről írogatsz te, mond?
De tényleg ne zavartasd magad olyan apróságokon, mint a tények, azok csak a hülyéknek valók, neked nincsen ilyenekre szükséged...pff
Torgyán József a Fradi elnökeként többször bement a játékosok öltőzőjébe, egy alkalommal azt „javasolta” az edzőnek, hogy a balhátvédet, Mátyus Jánost tolja fel csatárnak. 1999-ben a kisgazda miniszter Deutsch Tamással az oldalán nézte végig a Hungária körúton az…..
huncros 2010.05.08 16:03:37
@riding: Nincs sok közük már egymáshoz, a fociklub az MTK foci szakosztálya volt, de Várszegi megvette 95ben, és azóta az MTK Hungaria fc, majd 2003 óta MTK Budapest néven önálló gazdasági társulás.

Az MTK Sport Klub - 2008 jan 1. óta MTK-Erzsébetváros - egy 7. kerületi sportegyesület, kerületi tulajdonnal, melynek eddigi elnöke innentől kezdve nem túl különös módon a 7. kerület polgármestere volt, nevezetesen Hunvald György. Az egyik alelnök meg Devosa Gábor, szintén a 7. ker. alpolgármestere.
huncros 2010.05.09 00:55:19
Blau T: Hunvald leginkább azért került az MTK-Erzsébetváros sportegyesület elnöki székébe, mert ő volt Erzsébetváros polgármestere, így azért adta magát valamelyest a dolog - amúgy meg vicces, de a pasi saját bevallása szerint UTE drukker, bár végső soron az MTK-Erzsébetváros sportegyesületnek, aminek az elnöke volt, már jóval őelőtte se volt semmi köze az MTK Budapest focicsapathoz, a sportegyesületben csak a többi szakosztály van, a focicsapat magántulajdon.
Deutsch esetében azért kellemetlenebb a helyzet, mert ő nem a helyi góré, akinek alapból valami beleszólása lenne a dolgokba, ha már a költségvetés X része az önkormányzattól jön, hanem egy teljesen külsős személy, akinél egyértelműen csak politikai szerep van - hogy most az MTK tényleg magától kérte-e fel, vagy leszóltak nekik, hogy ugyan nem akarnák-e véletlenül felkérni Tomikát, az egy kérdés, mindenesetre így már van egy rossz szájíze a dolognak, főleg közvetlen a választások után, s ezen mondjuk az se segít, ha megnézzük az utóbbi idők erőteljes Fidesz nyomulását a magyar fociban (Kisteleki helyett Csányi, Orbán nyilvánosan kezdi egyre gyakrabban osztogatni a véleményét, hogy szerinte ki lenne jó MLSZ elnöknek vagy a szöv. kapitány tevékenységéről, a nyilvános szereplések egyre sűrűbbek a témában)- még ha ez az MTK nem is a focis MTK, akkor is adja magát a képzettársítás. Az adott kerület polgármesterét még csak-csak benyeli az ember - pláne, hogy az emberek 99,99%nak gőze nem volt róla - , míg egy ilyen esetében azért már önkéntelenül is elkezd kissé krákogni az ember.

Tehát ez van, alapból kínos kissé a szituáció, ezt még megfejeli Tomika személye is. És nem csak azért, mert ha kicsit még belehúz, akkor lassan tényleg ő lesz majd majdnem minden magyar atyja, hanem azért is - és mivel téged már régóta láttalak írni ezen a néven MTKs fórumokon, ezért talán emlékszel rá - , mert Tomika az első Orbán kormány idején szépen ki is vonult az MTK pályára kicsit mutogatni magát, és hát elég direkt az értésére adták, hogy nem közönségkedvenc - hiába elég MTKs a család egyébként, a papa is ősrégi MTKs.
Azóta nem láttam Tomit a pályán.
Aztán persze reméljük a legjobbak, amíg van elég csinos titkárnő az egyesületnél, addig nagy bajt csak nem csinál, ha meg még némi pénz is kerülne a trutymóban lévő szakosztályainknak, akkor meg legalább ennyit nyertünk a dolgon.

------------------------------------

szergej-szergejevics: Két különböző dolog megy ugyanazon a néven.
Az MTK Budapest nevezetű fociklub van magánkézben, itt meg az MTK-Erszébetváros nevű sportegyesületről van szó, ami tartalmazza a többi szakosztályt, kajak-kenutól az asztaliteniszig mindent, a focit kivéve.
  Aki nem unja még Szanyi Tibort, az állítólagos bérszavazókat és a számolgatást, azt most ha nem is vokstúrára, de voksnéző túrára invitálom Budapest 19. egyéni választókerületébe, a főváros XIII. kerületének déli részébe. Nézzük meg, mit mutatnak a számok Szanyi…..
huncros 2010.04.21 00:05:36
imádom, hogy statisztika címszóval mi mindent lehet kihozni, és mindennek az ellenkezőjét is.

Nem politikai oldalról (az már úgyse érdekes), csak tényleg a statisztikai oldalát nézegetve a dolognak, hogy míg itt már többedik poszt harsogja, hogy statisztikailag egyértelmű, hogy..., akkor egy matekhoz azért valami nem is oly minimális közzel rendelkező ember (jelen esetben én) ezt hogy nézné, amivel meg pont az ellenkezőjét lehet kihozni:

Szanyi azt állítja, hogy nála az átszavazókra rászerveztek, tehát nézzük a kerületét, az index által tudott infokkal:
van az a bizonyos 48as szavazókör, ahol voltak az átszavazók, itt 919 helyi szavazó és 1431 átjelentkezett volt, és itt a fideszes kapott összesen 896 szavazatot, Szanyi 404-et.
Ha feltesszük, hogy a helyiek ebben a választókörben nagyjából ugyanolyan arányban szavaztak, mint az ugyanabban az épületben lévő másik két szavazókörben (ez egyrészt azért védhető feltételezés, másrészt még a Fidesz számára picit kedvezőbb is, mint ha az egész kerülethez viszonyítanánk, mert itt az össz kerületinél picit jobb eredményt ért el), akkor azt kapjuk, hogy a másik két azonos épületben lévő szavazókörben összesen olyan 39,67 százalékot kapott a fideszes, 36,35-t Szanyi, tehát a helyi 919 szavazó közül e feltevés szerint várhatóan 364 fideszes és 334 mszp-s körül volt az eloszlás.
Ezek csak közelítő számok, a valóság ettől eltérhet picit, de elég vállalható volt az alaphipotézisünk (hogy a három szomszédos szavazókörben az arányok hasonlók), ezért várhatóan nem nagyon van ettől eltérés, nagyságrendet gyakorlatilag szinte biztosan nem befolyásolóan.
Ez azt hozza ki, hogy ha az átszavazókat nézzük, akkor az 1431 átszavazó közül nagyjából 896-364=532en szavaztak a fideszre, és 404-334=70en az mszpre, tehát az átszavazók körében ~7,5 szer magasabb volt a fidesz támogatottsága mint az mszp-é.
Ez azért országosan is kimondottan durva arány, ha még csak a vidéket nézzük (hogy onnan volt a legtöbb bp-i átszavazó), akkor is, tehát statisztikailag igen jó eséllyel és meggyőzően bizonyítottuk az alaphipotézist, hogy az átszavazók politikai beállítottsága nem volt független attól a ténytől, hogy 13. kerületi átszavazók voltak, itt valami anomália volt.
Hogy ez onnan jött-e, hogy teszem azt főleg diákok voltak, ahol a Fidesz erősebb (persze akkor miért pont itt voltak olyan sokan diákok, ahol sem egyetem, sem kolesz nincs, ráadásul a 13.ker-ben az albérletek se olyan olcsók, hogy a tipikusan nem túl pénzes diákok itt lakjanak nagy tömegekben), vagy egyéb okokból, az nem derül ki.

Nem akarom politikai szintre vinni a kérdést, hogy akkor most csaltak-e, vagy nem, csak arra akartam rámutatni, hogy óvatosabban a statisztikákkal való varázsolgatással, és főleg a nagy melldöngetős kijelentésekkel erre alapozva, mert ugyanazokból az adatokból akár két homlokegyenesen különböző eredményt is ki lehet hozni, főleg, ha az ember nem tanult ilyet.

Na üdv.
Néhány száz csepp a tengerben: az átszavazók. Lehet, hogy ez egy jól definiálható korcsoport, vagy van a végzettségben hasonlóság. De pártállásban? Mi véletlenül heten is összeverődtünk a sorban keresztények, mögöttünk egy buddhista állt, utána igazi politikusok (igen,…..
huncros 2010.04.13 13:51:18
@Gest anyó férje: Nem úgy képzelem, hogy a szavazáshoz haza kell utaznia, országos listára nyugodtan szavazhat más körzetben is, de nehogy már abba legyen beleszólása, hogy abban a körzetben, amihez semmi köze, ki leygen a képviselő.

Nem tudom feltűnt-e, de ha a szavazó saját kerületében induló emberekre szeretett volna szavazni, akkor most is haza kellett utaznia - tehát a korlátozás csak annyiról szólna, hogy más kerületébe nem szólok bele, mert abszrud, hogy szabolcsiak döntenek bp-i kerületek képviseletéről.
huncros 2010.04.13 14:06:15
@szigiri: Szanyi Tibi gyanúsításában az a poén, hogy ha valaki, akkor ő szívta tán a legnagyobbatt az átelentkezőkkel, és eleht, hogy miattuk bukja el.
Tudtad? Az első szavazó 2010.04.11 09:02:00
A mai nap abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy én ellenőrizhettem a szavazatokat gyűjtő doboz lezárását. Sokan talán nem tudják, hogy kerül oda, így néhány szót ejtek róla.Ha elmész szavazni, láthatod a dobozt, amibe be kell dobni a borítékot. Ha jól megfigyeled, ez egy…..
A Bolognai Rendszer minden szakon, minden karon, minden egyetemen, minden országban másként valósult meg, és más tapasztalatokat hozott.WorkshopMost szeretnénk lehetőséget teremteni, hogy megbeszéljük egymással tapasztalatainkat. Március 9-én, kedden a CEU-n (Central European…..
huncros 2010.03.12 15:48:10
En meg maradnek az idezgetos formanal, mert igy konnyebb mutatni, mire reagalok, mint ha korbe kene irni, hogy amikor te azt irtad...

"Elsőnek, egy kicsit úgy érzem, hogy lenézed azokat a képzéseket, amik „humánosok” (tényleg nem bántó szándékkal írom, de ezt érzem az írásodból.)"

Reszben igaz. A bolcsesszakok nagy reszenel nagysagrendekkel kevesebbeknek tartom a kovetelmenyeket, mint a real kepzeseknel, ezert a kepzest a sajat teruleten belul gyengebbnek tartom, az elvegzeset onmagaban pedig kisebb teljesitmenynek (lehet, hogy az illeto belerakta azt az energiat, es rendelkezik azzal a felkeszultseggel, amire azt mondom, hogy ez igen, de csak abbol a tenybol, hogy elvegzett egy olyan szakot, amit ezek nelkul is lehet, ez nem derul ki). Ez nem a kepzes iranyanak (hogy human), hanem a keozes milyensegenek szol.

-------------
"A saját szintjén mindenki tesz valamit a diplomájáért mindenki megdolgozik érte (!!!!!!!!!!!), azért nem annyira egyszerű elvégezni egy egyetemet, hogy a Te szavaiddal élve minden „szerencsétlennek” sikerüljön."

Ha a sajat szintje egy minimalisan elvarhato alatt van, akkor az nem eleg. Ha az adott szakon a tovabbhaladashoz ez megis eleg, akkor az adott szak gyenge, mert minimalis munkaval es (ami rosszabb) minimalis tudassal lehet tovabbhaladni rajta. E szerint a definicio szerint pedig a BTK kepzeseinek jo resze gyenge - eleg sok BTKs baratom van, meselik milyenek a kovetelmenyek.

-----------
"A régi rendszert nem ismerem, a szüleim/ismerősök elbeszéléseséből nem így tudom ahogy mondtad, kevesen voltak egy szakon, nagyobb volt a követelmény, és a mostani munkahelyük, pozíciójuk magáért beszél.(bölcsész szakon is)"

A kerdes az, hogy mikor vegeztek az egyetemet. Szuleid eseteben gondolom mar ~2 evtizede, az ismerosok is felteszem ez a korosztaly, ha mar olyan pozicioba kerultek. A dolog az, hogy akkoriban meg nem volt ennyire felhigulva a felsooktatas, sokkal nehezebb volt bejutni, sokkal kevesebb ember tanult tovabb. A felsooktatas felhigulasa az elmult 1-2 evtized alatt ment vegbe, es mar a bolognai rendszer elott olyan szintre jutott, hogy pl. egy 10millios orszagban van 72 felsooktatasi intezmeny, es az erettsegizok majdnem fele megy tovabb valahova. Ennek megvoltak a maga nagyon sulyos kovetkezmenyei az oktatas szinvonalara, elsosorban ott, ahol a bekerules utan sem szurtek a diakokat.
Nem a bolognai hozta be a tomegoktatast az egyetemeken, az bizonyos szempontbol egzy valasz erre a jelensegre.

----------
kulfold> ismetelten, az Erasmus-os felevek elszamolasaban nem hozott ujat a rendszer. Azt az iskola donti el (vagy neha a tanar, ha olyan a targy, hogy nala kell elfogadtatni, mert pl. itthon o tanitja ezt a targyat). Ez megint nem rendszer-kerdes, hanem az, hogy az intezmenyen beluli kerdes.

----------------
"Azt, hogy az egyetemnek az az érdeke, hogy MA nélkül értéktelen legyen a BA egy tanár mondta, így szó szerint…egy olyan tanár aki nagyon benne van a vezetőségi körökben, és a rendszer kidolgozásában. És az egyetemről, diákként én is teljesen egyetértek vele."

Jozan paraszti esszel: az egyetemnek az az erdeke, hogy fel tudja tolteni az MA-s helyeit, azaz legyen eleg jelentkezo oda, mert hallgatok utan kapja a fejpenzt.
Mikor nem tudja feltolteni? Az elso kommentedben olyat irtal, hogy tobb ezer emberrel versenyezhetsz 30-40 helyert. Akkor oszinten, fennall a veszely, hogy barmit csinal az egyetem, nem jelentkeznek elegen a MA-ra? NEM. Tehat az egyetemnek mar csak emiatt sem erdeke direkt ugy tanitani, hogy a BA ne erjen semmit.
Nagyon szomoru, ha egy fontos posztot betolto tanar ilyeneket mond, de meg szornyubb, ha ezt el is hiszi - valoszinuleg sajat tehetetlenseguket probalja ezzel magyarazni, es masra haritani. Barmi is az ok, amit mond, az suletlenseg.

--------------
"MIÉRT KÉNE KIRUGDOSNI EMBEREKET? Miért nem lehet differenciálni?Miért nem lehet a gyengébbeket felzárkóztatni?akkor a ki rugottakkal mi lesz?Ők is emberek!"

A pek is ember, a komuves is ember, es neki mar szakmajuk is van. Amugy van differencialas, vannak vizsgak, amiken 1-szer 2-szer meg lehet bukni, es nincs semmi baj, max kicsit kesobb vegzel. Ellenben ha a szintet folyamatban, tobbedszeri nekifutasra se tudod hozni, akkor ez nem neked valo, es te sem vagy odavalo. Azert kell az egyetemrol kirugdosni az oda nem valokat, mert:
- teljesen feleslegesen kepezunk ennyi diplomast, ami amrha sok ablakon kidobott penz,
- a sok oda nem valo ember a kepzes szinvonalat is rontja, tehat meg az odavalok is szivnak
- a sok felesleges diplomas miatt nehez bolcsesz diplomaval elhelyezkedni, tehat emberek 5evet olnek egy olan papir megszerzesere, ami aztan semmit sem er
- mivel olyanok is megszerezhetik, akik nem rendelkeznek kello felkeszultseggel, elhivatottsaggal, ezert a diploma nem garantal semmilyen erteket, szinvonalat, tehat a diploma mar csak ezert sem fog semmit erni.

Osszefoglalva sok penzert kepezunk csomo felesleges, tobbsegeben rossz felkeszultsegu diplomast, akik miutan 5 evet elcsesztek az eletukbol, kenytelenek lesznek rajonni, hogy ezt az 5evet valoban elcsesztek, a papirjuk semmit se er. Es mindenki rosszul jart, leginkabb azok, akik komolyan tanultak es tenyleg jok, mert az o diplomajuk is ertektelen a tobbiek miatt.
Aztan, ha erdekel a szociologia peldaul, akkor bele lehetne menni, hogy mekkora frusztracio halmozodik fel ezekben az emberekben, ennek milyen ujabb karos hatasai vannak a tarsadalomra (mar boven nem csak penzugyi).

Az egyetem mar elitkepzes lenne, nem felzarkoztato iskola vagy napkozi. Mindenki azzal jar a legjobban, ha megvannaka kovetelmenyek, es ha ezt valaki lathatoan nem tudja teljesiteni, akkor neki nem kell ezt eroltetnie.

-------------
"Ennek következtében hamarosan a TE diplomád is értéktelen lesz, mert nem fogják tudni magasan tartani a színvonalat."

Na itt elvesztettem a logikad fonalat. Ha nem engedik tovabb azokat, akik nem teljesitik az eloirt szintet, es nem csak az vegzi el a kepzest, aki kellokeppen felkeszult, akkor csokken a szinvonal? Ezt indokold mar meg kerlek.

Az en diplomamat csak az tudja megszerezni, aki valoban rendelkezik egy bizonyos szintu felkeszultseggel, ellenkezo esetben nem ment volna at a vizsgakon, es emiatt idovel kibukott volna. Amig ez az allapot fennall, a diplomam nem lesz ertektelen, mert mindig is garantalni fogja, hogy a tulajdonosa igenis egy kepzett ember, aki felkeszult a ajat teruleten.

------------------
"Én azért írtam le a „higgadtságot nélkülöző fals érveimet”, mert azt hittem, hogy ez egy fórum, ahol a felsőoktatással kapcsolatos észrevételeinket leírhatjuk- függetlenül a bolognai rendszertől is- megosztottam Veletek, hogy mi az ami nagyon kellemetlen és amin sürgősen változtatni kéne. De úgy látom SAJNOS félre értettem valamit."

Ez mar csak gyenge ironizalasi kiserlet lenne. Te irtal dolgokat, en erre tetelesen leirtam, mi miert nem ugy van, ahogy irtad. Erre lehet durcizni vagy konstruktivan reagalni - mint ahogy irtad, ez egy forum, ahol a felsooktatassal, elsosorban a bolognaival kapcsolatban lehet dolgokat megvitatni. Ez akkor ram is vonatkozik, en is leirhatom az eszreveteleimet - akar a hozzaszolasodban levo hibakkal kapcsolatban is

Dontsd el, hogy mi a celod: osszegyulni olyan emberekkel, akik ugyanazt szajkozzak mint te, es akkor jol erzed veluk magad, vagy a kerdesrol beszelni, mert akkor viszont abban bennevan, hogy mas velemeny is lesz, sot az is, ha olyat irsz, ami valami miatt hibadzik, azt kijavitjak.
huncros 2010.03.19 00:12:58
hogy ez a minor egy elég hülyén sikerült dolog, abszolút hajlamos vagyok elhinni, számomra mérvadó forrásból is hallottam ezt a véleményt.

Alapból azzal is egyetértek, hogy a reálképzésekkel, és az olyan cuccokkal szemben, amiknél előtte is volt főiskolai képzés, tehát amiket értelmesen szét lehetett választani egy alapozóbb/gyakorlatibb és egy mélyebb elméleti képzésre (pl. alapabb/gyakorlati: rendszergazda, mélyebb elméleti: programtervező informatikus, mindkettőre szükség van, csak az előbbinek nincs szükség olyan mély elméleti képzésre), ezekkel szemben egy bölcsészszakon a képzés kettéválasztásának ilyen szempontból semmi értelme (hiszen pl. egy félig képzett esztétára semmi szükség).

Tehát itt csomó előny, ami máshol érvényesül, kiesik, és igaziból 2 marad:
- ahogy mariett89 is közvetve említette, szabadon mehetsz ki külföldre MA-zni, ami egy bizonyos szabadságot ad (ez a kisebb, emiatt szerintem nem lett volna érdemes)

- 3 év után van egy szórás, és már csak egy válogatott(abb) társaság marad, elkerülve az olyan helyzeteket, amit szintén mariett89 úgy írt le, hogy "120 an vagyunk egy szakon, ennek kb. a 2/3át nem érdekli az egész, csak melegedni járnak ide,a vizsgákra semmit sem tanulnak, ennek következtében a követelmények NEVETSÉGESEK!"

Ez utóbbit tartom én a nagy előnynek. Ennek eléréséhez nem kéne a bolognai, a bolognai egy félmegoldás itt.
Az optimális megoldás az lenne, ha szűrnék a bekerülőket, és későbbiekben is keményebb követelményeket állítanának, kiszórva, aki nem felel meg (én az utóbbira raknám inkább a hangsúlyt, te inkább az elsőre, igaziból ez most a témát tekintve részletkérdés.)
Amennyiben ez meglenne, akkor már én is minden részletében sokkal jobbnak találnám a régi rendszert bölcsészeten.
És amint valaki nem azzal jönne, hogy hozzák vissza a régi rendszert bölcsészkarra, hanem, hogy hozzák vissza a régi rendszert, és szűrjék keményen mind a felveendőket, mind a már felvetteket, akkor azt igaziból lelkesen támogatnám.

A probléma az (hogy ezt így együtt azért sehol sem hallom), hogy tartok tőle, senkinek nem lenne annyi töke, hogy egyszer csak kihirdesse, hogy ezentúl az érettségizőknek nem a fele, csak mondjuk 5öde mehet tovább felsőképzésbe, mert ennyi hely lesz csak - ebből közbotrány lenne, a diákok, a szülők és az egyetemek balhéznának, és sajnos az utóbbi évek azt mutatták, ezt nincs ember, aki bemerné vállalni.

Tehát az optimális megoldás sajna úgy néz ki kiesett, marad két igencsak kevésbé optimális:
- régi rendszerben képezzünk, de a képzés színvonalát mariett89 korábbi idézete saját tapasztalatairól annyira jól leírta, hogy ahhoz én már nem is fűzök semmit.

- az új osztott rendszerben képezünk, ami okozhat problémákat, de legalább az utolsó 2évben már csak kevesebben vannak, és ott már lehet normálisan tanítani.

Ha azt nézem, hogy potenciálisan mit lehet kihozni a kettőből, akkor az elsőből semmi többet, mint ami előtte volt. Végig 5évig egy gyenge követelményrendszer, híg társaság, ennek megfelelő képzési színvonal. A végén egy értéktelen diploma.

A másodikból én látnék esélyt kihozni ennél valamivel többet, legalábbis az számomra mindenképp kecsegtetően hangzik, hogy a képzés idejének 40%ában már szűrtebb társasággal kell foglalkozni. És mindenképp előnynek tartom, hogy papíron is megjelenik a különbség az elkötelezett bölcsész (akit mondjuk felvesznek MA-ra), és a naplopó között - nem feltétlen ilyen kristályélesen, de megjelenik egy differenciálás, ami az MA diploma értékét is növelheti.

Tehát én a lehetőségeket nézve látok némi reménysugarat a bölcsészek számára az új képzésben, a régiben nem sokat.

Hogy ezt hogy sikerült a gyakorlatba átültetni, az a következő kérdés. Nincs kétségem afelől, hogy amikor a tanár olyanokat hord össze, hogy az egyetemnek érdeke, hogy az egész sz*r legyen, akkor túl fényesen már nem igen.

És itt jön be az én fő gondom, amivel igaziból a bajom van, amikor a diákok nem a tanárt kezdik el cseszegetni, hogy ilyet meg hogy lehet egyáltalán mondani, nem a rendszer valós gyakorlati problémáit hozzák fel, hogy basszus, ezt kéne megoldani, és nem az egyetemen verik az asztalt, hogy ti még az adott rendszer keretein belül is mennyire rosszul oldottátok meg az egészet, és csináljátok meg rendesen, megmondjuk konkrétan, itt itt és itt.

Ehelyett olyan abszurdumokat szajkóznak, mint pl.
- ez az 'egyetemnek érdeke, hogy direkt sz*r legyen a képzés' (ami józan paraszti ésszel baromság),
- hogy a bolognai hozta be a tömegképzést a felsőoktatásba, bezzeg előtte (irdatlan baromság, ha ennyire nincs képben, legalább nézte volna meg előtte a statisztikákat)
- hogy ezzel csökken a bölcsészdiploma értéke, amit egy korábbi hsz-ben feljebb már leírtam, hogy ha valami, épp, hogy növeli az MA diploma értékét az osztott rendszer a régivel szemben.
- Hogy de külföldre nem is könnyebb menni, sőt, mert Erasmus... Könyörgöm, az Erasmusban semmi változást nem hozott az új rendszer, de a leánygyermek, aki (amúgy sokak között, csak azok nem pont itt írták) ezt beírta, épp csak azt nem vette észre, hogy kicsivel feljebb épp arról írt, hogy hát gondolkodik rajta, hogy az MA-t külföldön csinálja...
- hogy de a kreditek miatt nem lehet annyi tárgyat felvenni, amennyit akarunk, mert ha túllépés van, akkor fizetni kell (szintén ezen a blogon olvastam szerintem). Könyörgöm, kredit-rendszer már korábban is volt, a tárgyak felvétele korábban is kreditért ment, és korábban, is adott mennyiségű kredited volt - ha túllépted, akkor fizettél (a pontos rendszert itt megint az iskola határozza meg saját portáján, az ELTEn kreditbe kerül minden tárgy felvétele, függetlenül hogy hányadszorra veszed fel, van ahol ha többedszerre veszed fel ugyanazt a tárgyat, az nem kerül plusz kreditbe, de pl. minden felvett de nem elvégzett kreditért fizetsz, ez megy a BMEn). Ismét nem egy újdonság. Amúgy egy nagyon szimpla jó tanács: ha valaki ennyire érdeklődő, hogy a kötelezők mellett ennyi pluszórára bejárna érdeklődésből, az az órák felvétele nélkül is be tud járni, és máris nem használta el az értékes kreditjeit.

És végül a két kedvencem erről a blogról:
- amikor a TTKn (ahol egyébként valós előnyei vannak a képzés kettéválasztásának) kötelező 3 közismereti (tehát nem szakmai, egyéb) tárgy és a rendszerváltás előtti ideológia képzés (tud.szoc-még én is hallottam hírét) közötti párhuzamokat ecsetelgette bőszen a szerző, ezzel támadva a rendszert, akkor azt hittem, dobok egy hátast. Alapból eget verő baromság, ráadásul annak, hogy most van három kötelező tárgy, a rendszer egészéhez semmi köze, ráadásul a régi rendszerben is el kellett végezni közismereti tárgyakat. OPsz. Ez már tényleg csak arról szól, hogy valamibe bele lehessen kötni.

- a csúnya gonosz EUs miniszterek bulizni ültek össze Bp-en, hogy megünnepeljék gonosz szerzeményük, a bolognai évfordulóját. Hogy érzékeljük, hogy ezek milyen gonoszak, itt ünnepelnek, miközben nekünk rossz.
Értem én, hogy kellett valami hívószöveg, hogy jöjjön a nép, de ne szórakozzunk már. Konferencia volt, amin összeültek a górék, hogy megbeszéljék az eddigi eredményeket és hova továbbot. A konferencia programja letölthető internetről. Szülinapi buli, persze. Szánalom.

Még akartam írni csak elfelejtettem a többit:P

Szóval az ilyenekre mondom azt, hogy komolytalan, és ezek csípik a csipámat, de nagyon.
huncros 2010.03.21 16:54:48
Úgy néz ki, eléggé fel voltál indulva, mikor ezt leírtad, mert nem igazán sikerült mindent számomra is érthetően leírni (bár azért a végén lévő személyeskedés átjött – mint ahogy az is, hogy valszeg lány vagy, de ez mondjuk bölcsészen nem olyan meglepő)

Tehát akkor nézzük az elejéről: ha jól értem (de nagyon remélem, hogy nem), akkor itt azt próbálod mentegetni, hogy a szervezők ünneplésnek hazudták a konferenciát, mert úgy jobban hangzott. Ne tedd, csak komolytalanná tennéd magad – elég éles különbség van a szülinapi zsúr és az elmúlt időszakot értékelő konferencia között, elég hülyén venné ki magát, ha nekem, a reálosnak kéne elmagyaráznom neked, mint humánosnak, hogy mi is a különbség a valamit megünnepelni és a valamit megbeszélni, megvitatni szavak között. Ez egy szánalmas és pitiáner ferdítés volt a szervezők részéről, melynek célja az volt, hogy hergelni lehessen vele a népet.

Aztán olyat írsz, hogy „nagyon sok Eu-s országban nem vezették be a Bolognai rendszert mert nem tartották jónak”.
Akkor egyet említenél nekem abból a csomó országból, légy oly kedves?
Csak okulásodul: a bolognai rendszert a világ 46 országában vezették be (nem számolva a Szent Széket, ahol 2003 óta van), köztük az összes EUs országban.
Már megint valótlanságokat irkáltok össze, az, hogy bizonyos dolgokról nem vagytok képben, az egy dolog, de hogy úgy irkáltok össze-vissza dolgokat, hogy arra nem veszítek a fáradtságot, hogy utánanézzetek, az már nagyon rossz kombináció

Utána írsz valamit, hogy a szakodnak nincs MA-ja, vagy mi, nem sikerült kihámozni, majd ha bölcsész létedre megfogalmazod érthetően, akkor tudok rá reagálni.

Következő: azt állítod, hogy a bolognai rendszer gyengítette a felvételi követelményeket, mert megszűntette az intézmények egyéni felvételi lehetőségét.
Ez ismét pontatlanság (immár a sokadik): az intézményenkénti felvételi nem a bolognai rendszer bevezetésével szűnt meg, hanem a már 1 évvel korábban bevezetett kétszintű központi érettségivel, ami két független dolog. A kétszintű központi érettségi megreformálásának én is a híve vagyok, de ez a bolognai rendszertől független. Megint keveritek a dolgokat.

A végén aztán már csak személyeskedés és hiszti.
A végén frappánsan lezárás (a frappáns végszók kellenek,ezt már korábban is tapasztaltam): én több baromságot hordok össze, mint amit ti kitalálni képesek vagytok.
Hát kérlek sorold.
Csak mert én eddig elég konkrétan rámutattam és felsoroltam, hogy hol és miben nem állták meg a helyüket az állításaitok: hogy itt itt és itt egyszerűen nem igaz, amit írtok, mert ez már előtte is így volt, vagy most sem így van, vagy szimplán logikailag nincs értelme a dolognak. És hát elég hosszú lett a lista.
Szóval konkrétumokat írj, többre mész velük, mint a frappáns végszavaiddal vagy durci-murcival.

Az a gond, hogy az itteni hozzászólásokból, bejegyzésekből világosan kiderül, hogy a hozzászólóknak mind a minimális háttértudásuk (fingjuk nincs, hogy miben is hozott változást a rendszer, hogy volt előtte, most hogy van pontosan, mi a változás, keverik a szezont a fazonnal, a kredit-rendszert, a 20 évvel ezelőtti állapotokat, a központi érettségi/felvételi rendszert a bolognaival, a féléves Erasmus cserediák programot a külföldi MA lehetőségével),mind a minimálisan elvárható konstruktív hozzáállásuk (az egy dolog, hogy nem tudják, de hogy utána se néznek...ellenben bármit készséggel összehordanak, amiről úgy gondolják, hogy akkor most ezzel jól megmondják a bolognai rendszernek – a tud.szocos értekezést azóta se sikerült teljesen kihevernem) hibádzik, ráadásul a józan paraszti ésszel is gondok vannak (az egyértelmű baromságok mellett olyanokon nem zavartatják amgukat, hogy egyazon hsz-ben állítanak valamit, majd cáfolják meg magukat).

Aztán amikor valaki szép sorban tételesen felsorolja, hogy hol, mi miért nem úgy van, akkor erre a válasz (a konstruktív hozzáállás jegyben) a hiszti és a durci.
bodoky El a kezekkel Ciprustól 2009.06.04 15:40:56
Simor, Oszkó és Bajnai rengeteget tettek egy nem offshore EU-tagország  költségvetési egyensúlyáért, itthon is meg fogják tudni csinálni...
huncros 2009.06.04 20:27:58
@Blogger Géza:
"nem az a lényeg hogy off-shore v nem off-shore"

De, jelen esetben pont ez a lényeg, miután X napja megy ezerrel a hülyítés, h off-shore, meg adó-elkerülők, meg minden.


Ezt kéne már végre elérni, h attól, h valakit nem szeretek, nem értek vele egyet, vagy kifejezetten alkalmatlannak tartok a posztjára, attól még nem kezdem el hasraütésszerűen mindenfélével rágalmazni, mert úgyis szemét, azt akkor tök mindegy, hogy igaz-e vagy hamis, amivel vádolom.
Ha tényleg akkora szemét, akkor lehet találni valódi dolgot is, amivel meg lehet fogni, ha meg nem sikerült, akkor talán még se akkora szemét.

Ez így, h nem szeretlek, akkor biztos lopsz (vagy ha nem, akkor is megérdemled), ez így egyrészről gyerekes, másrészről nem is egy egyenes gerinces hozzáállás. Viszont sajnálatos módon terjed az országban mind politika, mind egyéb területeken is.
labdabiztos Az elfelejtett légió 2009.02.27 20:33:00
Talán mindenki emlékszik rá, hogy 2006. október 11-én gyakorlatilag véget ért a Bozsik-Döme tandem által fémjelzett éra a magyar válogatott történelmében. Ezt a már amúgy sem túl szép időszakot követte Várhidi „márpedig én elvtelenül fiatalítok” Péter…..
huncros 2009.02.28 18:31:24
@rada09: MTKsként én se kedvelem, amit Várszegi csinált pl. Pollákkal, Borival vagy főleg Horváth Levivel, de ettől még nem keverem a szezont a fazonnal csak mert jól hangzik. Fajgyűlöletről szó sem volt, csak a gondolkodás nélküli reflexszerű beszólogatásról, amikor ugyanazt a 2-3 berögződött közhelyt vágjuk rá mindenre. Ja, a fajgyűlölet is ugyanezen a mechanizmussal működik, de máshol is szar, ha ez megy.
huncros 2009.03.01 16:16:29
@johnny drama: igen, Hrepit kipróbálta Kanada ellen a bemutatkozó meccsén - még vagy féltucat másik fiatallal, akikkel kísérletezett az elején-, Zsidait meg berakta az utolsó szlovákok elleni barátságoson egy félidőre. Zsidai, Rodenbücher (aki egyébként akkor abszolúte kezdő volt az MTKban), Hrepka, Kanta voltak vagy kétszeres válogatottak is az egész Várhidi-éra alatt, akkor se általában tétmeccsen.
Várhidi meghirdette a fiatalítást, némi kísérletezés után ki is alakította a maga fiatal csapatát, amibe MTKs elvétve se nagyon akadt. Erre azzal jönni, h már megint az egész egy nagy összeesküvés, h Várszegi jól járjon, az a zsigerből való, gondolkodás nélküli közhely-beböfögés iskolapéldája.
Ezzel van nekem bajom, bármi van, ott van a konzerv, amit mindenre minden gondolkodás nélkül rá lehet húzni, és beböfögni: mert már megint az egész arra ment ki, h a Várszegi... már megint a Várszegi, meg az MTK...Ja a Fradi kizárásakor is jött a sok észkombájn, h VG záratta ki a Fradit, ha elmarad egy forduló, arról is VG tehet, mert az MTKnak az a jó, ha nem marad el, arról is VG tehet, mert az MTKnak az is jó.
Persze, h baromság az újpesti összeesküvés is, az a gondom, ha már valaki mindenképp ragaszkodik az összeesküvés-elméletek gyártásához, akkor az adott helyzetben az UTE sokkal jobban adta volna magát, de nem, akkor is megint az MTKt meg VG-t kellett előrángatni, még ha közelében nem volt a dolognak. Mert az közhely, és az mindenre jó.
w Rocket ’n’ Roll 2009.01.28 05:30:00
1944 szeptemberében London lakói arra lettek figyelmesek, hogy bizonyos épületek minden előjel nélkül felrobbantak. Se német bombázót nem láttak, se a régi, megszokott V-1 lövedékek zúgását nem hallották, csak a robbanást. Churchill kormánya előbb gázrobbanásokról beszélt,…..
huncros 2009.02.07 16:16:18
Greg: hogy 93 előtt az izraeli hatóságoktól kellett engedélyeket beszerezni, az nem olyan meglepő, lévén akkor még a palesztin területek Izrael terültét képezték és izraeli közigazgatás alá estek. Hogy kemény katonai ellenőrzés volt, az se meglepő, lévén a palesztin vezetés (Arafat, PFSZ) nem ismerte el Izrael létjogosultságát, célként Izrael elpusztítását hirdették meg, ezt terrorakciókkal támasztották alá, nem csak a megszállt területeken - kiemelendő: nem a saját területek felszabadítása volt az elsődleges cél, hanem Izrael eltörlése. Ezt két másik kiemelendő tény is alátámasztja: terrorakciók Izrael ellen már a 67es megszállás előtt is voltak, és már a 67es megszállás előtt Izrael elpusztítása volt meghirdetve célként, nem pedig mondjuk Egyiptom, aki megszállva tartotta Gázát, és lényegesen szarabb helyzetben tartotta, mint később Izrael.
Változást a 80as évek vége hozott, amikor (asszem 88ban) Arafat elismerte Izrael létjogosultságát, és innentől már az önálló palesztin állam megteremtése lett a cél, Izrael mellett, nem helyett. Beindultak a békefolyamatok, melyek a 93as Oslói szerződéshez vezettek, ahol megszületett a Palesztin Autonómia, és ahonnan kezdve a közigazgatási és felügyeleti jogok lassan lépésenként átkerültek a palesztinokhoz, lassan elindultak izraeli kivonások Ciszjordániából, majd 2000ben Camp Davidben ott volt a lehetőség: a békeszerződés szerint a palesztinok megkapták volna Gázát, Ciszjordánia 95%át, a ciszjordániai 5% helyett Gáza menti területeket, Kelet-Jeruzsálem feletti ellenőrzés (óváros nagy része), önálló állam. A lehetőség ott volt, elszalasztották.

Az egész hosszú szösszenet és áttekintés lényege, h ha a palesztinok elfogadják Izrael létét, akkor van esély az előrelépésre, a saját államra, idővel tán a békére is, még ha ez egy nagyon nehéz és várhatóan hosszú folyamat is lesz. Ha nem fogadják el akkor esély sincs rá. Amíg nem fogadják el, maguk zárják ki a saját állam lehetőségét.
huncros 2009.02.07 16:19:53
A történelemről, ahogy fentebb is volt: ja, az angolok mindenkit beszívattak, majd angolosan távoztak. ’15-16ban odaígérték a Hasemita családnak Ottomán birodalom arab provinciáit (benne Palesztinát), ha az arabok segítik a briteket és fellázadnak – az arabok fellázadtak. ’17ben a Balfourt nyilatkozatban odaígérték Palesztinát a zsidóknak is az ő segítségükért cserébe. Közben meg ő maguk is pályáztak a területre, h majd nem adják senkinek. Ebből aztán balhé lett az arabok és a zsidók között. A britek ’23ban részben teljesítették az araboknak tett ígéretüket, mikor a brit mandátum Jordán folyótól keletre eső részét (~75%) a nekik segítő Hasemita családnak adták, létrehozva Transzjordániát (ma Jordánia). A konfliktus viszont nem oldódott meg, a megmaradt területen az arabok és a zsidók továbbra is harcoltak, mire a britek a korábbi megállapodás ellenére korlátozták a zsidó bevándorlást és mozgást Palesztinában (pl. az Exodus története). A helyzet egyre rosszabb lett, ezért végül az angolok az ENSZ döntésére hagyták a dolgot. A britek teremtette hülye helyzetben az ENSZ igyekezett a még talán legigazságosabb döntést hozni: a mindkét félnek odaígért területet két részre osztja, igyekezve a népességmegoszlás és aszerint, ki kezdett el civilizációt kiépíteni. Jeruzsálem nemzetközi felügyelet alatt. Mielőtt valaki megjegyezné, h de a zsidók több területet kaptak (55%), míg kevesebben voltak, akkor hogy is van ez: ha megnézitek térképen, a zsidóknak adott terület nagy része a Negev sivatag, ahol értelemszerűen kisebb a népsűrűség, mint az északi vízben gazdagabb területeken (ami főként az araboké lett volna).
Ez volt a ’47es Rendezési terv. Ezt az ENSZ 2/3os többséggel elfogadta, a zsidók is támogatták, de a környező arab államok és a palesztinai arabok nem fogadták el. Tehát tényleg megkérdezték őket, és azt mondták, kösz nem, ők nem akarnak zsidó államot a területen, inkább eldöntik erővel. Ez után még jobban beindult az ellenségeskedés a helyi arabok és zsidók között, készülve a háborúra, amikor kimennek az angolok. Máj 14re kivonultak az angolok és 15én kitört a háború, amibe az angolok kivonulásával a szomszédok is becsatlakoztak. A háború vége az lett, h Izrael nyert, megalakult, az araboknak kijelölt területek egy részét elfoglalták, a többi részét Egyiptom (Gáza) és Jordánia (Ciszjordánia).

Nem az a kérdés itt, h kinek van több joga ahhoz a területhez: ez egy eldönthetetlen erkölcsi kérdés, ahol mindenki a maga oldalára húz. Mindkét félnek odaígérték a területet, mindkét félnek megvan a maga hivatkozási alapja, és mindkét fél hivatkozási alapjába bele lehet kötni: a palesztinoknak soha nem volt egy nemzetközössége, ami kifejezetten egész Palesztina területéhez kötődne, a zsidóké meg néhány évezreddel ezelőtt volt. A ’47es ENSZ határozat a helyzethez mérten igazságosságra törekvő javaslat volt, h megoldja a helyzetet. Ezt mint külső javaslatot az arabok nem fogadták el, ami nem volt egy pacifista lépés, de végső soron miért kéne nekik beletörődni, h külföldi nagyhatalmak mondják meg nekik, melyik legyen az ő országuk. Mindenesetre a nemzetközi közösség részéről ezzel le is tudta a békecsinálást, azóta se tett igaziból sok érdemlegeset a békéért – pedig mint fentebb megfogalmaztam, az ő segítségük nélkül az nehezen elképzelhető.
Az ottani helyzet szempontjából a lényeg, h két lényegében egymásnak ellentmondó igény, döntés van a két oldalról:
- A zsidók ragaszkodnak ahhoz, h nekik államuk legyen a Közel-Keleten
- A palesztin vezetők (most már csak a gázaiak) ragaszkodnak ahhoz, h ne legyen zsidó állam a Közel-Keleten.
Amíg ezek az ellentétes igények feszülnek egymásnak, addig nem lesz béke. Tehát a békéhez az egyiknek fel kell adnia az igényét: vagy Izrael szűnik meg, vagy a palesztinok fogadják el Izrael létét.
Más megoldás nincs a békére.
huncros 2009.02.10 23:07:02
"Azt írtam, hogy az Oslói szerződés és Arafat halála között nem volt az Arafatot támogató palesztinok részéről támadás, tehát Ők betartották az egyezményt. Cáfold."

Hát pl. csak egy második intifáda, öngyilkos merényletekkel, buszokon, diszkókban, forgalmas helyeken, iskolákban. Több, mint ezer izraeli halálos áldozat, több ezer sérült. Egy ország rettegésben, mert bármikor, bárhol robbanthattak, bármelyik táskában lehetett bomba. Az robbanthatott fel téged másnap, akit tegnap még pl. te láttál el a kórházban, mert a palesztin kórházból, ahol nem tudták ellátni, átküldték izraeli kórházba, ott kezelték hetekig. Majd visszajött robbantani. Megtörtént eset. Mint ahogy az is, amikor az izraeli határátkelőn egy ~14-16 éves kiskölökről vágták le a robbanóövet. Soha nem tudtad, hol lesz a következő.
Hogy mást ne mondjak, a II. intifada miatt építették a falat.
Az egész izraeli-palesztin konfliktus egy óriási fordulópontja (közvetlen Camp David után tört ki, addig haladtak a békefolyamatok, már mindenki elhitte, h akkor végre béke; nem, Arafat visszautasította és hetekre rá kitört az intifada), és a legdurvább palesztin terrorhullám volt. A jelenlegi helyzet jó részben visszavezethető az intifadara, mint egyenes következmény (fal, békefolyamatok óriási visszazuhanása). És az a gáz, h mindezek ellenére én itt vagyok kénytelen magyarázni neked, h de igen, ilyen is volt.
Ha már erről a témáról vitatkozunk, akkor ez egy minimum tudás lenne. Mintha úgy próbálnál valakit kioktatni atomfizikából, közben még nem hallottál Newtonról.
Hiába keresel ki sok Izrael elleni cikket (legyen az jogos vagy jogtalan), amíg csak erre koncentrálsz, és állítod be mindenek fölé egyoldalúan, addig nem látod az egész képet. S addig tán kicsit kevésbé vehemensen kéne véleményt nyilvánítani.

Maszatolod a dolgokat.
Igen, vannak izraeli szélsőségesek is, voltak atrocitások. De nem ez a jellemző. Az izraeli jogsértések 99%ról izraeli jogvédőszervezetek által hallani, akik pl. kamerákat osztogattak a palesztinoknak, h felvegyék az esetleges jogsértéseket. Nincs olyan politikai párt, aki azzal jönne, h a palesztinokat ki kéne irtani, vagy akár csak kiűzni őket Gázából és Ciszjordániából. Még a legszélsőségesebb sem. Ellenben Gázában a vezetőpárt, akié a hatalom, az ő hivatalos programjuk, h elpusztítják Izraelt és megölik a zsidókat. Éles különbség, még ha próbálod is elmaszatolni.

Igaz, h Ciszjordániában rengeteg megoldandó kérdés van, többek között például a telepek. Ez egy nagyon nehéz folyamat lesz, hiszen a telepek felszámolása több százezer ember földönfutóvá tételét jelenti (akik közül sokaknak az a szülőföldjük, ott nőttek fel - ha már az egyik oldalon elsütöttük ezeket a szentimentális sorokat). Mindezen kérdések megoldása lassú és fájdalmas folyamat lesz, mely ha lassan is, de csordogál (pl. útakadályok fokozatos felszámolása, jelentős pénztámogatások és a Knesszetben ismét elővették a telepek ügyét). ELLENBEN Ciszjordániában még ezek mellet is viszonylagos béke van. A ciszjordániai helyzet, békefolyamatok a világ egyik legbonyolultabb geopolitikai kérdése, melyhez se neked, se (bevallom) nekem nincs meg az a kellő háttértudása, h mélyebben felelősségteljesen vitatkozhassunk róla - legalábbis számomra ez egy alap lenne a vitához, nálad nem tudom.

Mindenesetre nem is volt a cikkben erről szó, Ciszjordánia felhozatala megint maszatolás volt. A cikkben és az egész vitában Gázáról és a Hamaszról van szó. És Gázában egy fia izraeli nincs, nincs izraeli katonai ellenőrzés, telepek, semmi. Csak palesztinok vannak ott, abszolút palesztin fennhatóság alatt. Mindazok a problémák, amiket Ciszjordánia kapcsán felhoztál, Gázában nem léteznek. És mégis Gázából lövik folyamatosan Izraelt. Erre nem mentség a telepek, mert Gázában nincsenek olyanok. Nem mentség a blokád, mert már előtte is lőttek, tehát nem arra válasz. Nem mentség a fal, mert azelőtt is lőttek, sőt előtte még öngyilkos merénylők is voltak. Nincs rá mentség, mint ahogy terrorizmusra alapból se lehetne.

Mondod, h a gázai palesztinok többsége valószínűleg szintén inkább békét akarna, nem rakétázni. Teljesen hihető. De a területet irányító szervezet ellenben rakétázik béke helyett. És a háború így működik, a górék úgy döntenek, most akkor háború, elküldik a sereget, aki elkezdi lőni az ellent, és akkor az meg már háború, hisz lőnek egymásra, a lakosság csoportjainak véleményétől függetlenül. Lehet, h a II. VH-ban a németek többsége nem akart háborúzni, de Hitler igen, és ő irányította a hadsereget.
Az általad hiányolt szuper kommandós akciók meg, amik csak a gonoszakra hoz pusztulást, de jók sütit kapnak, ilyen csak a mesékben és Chuck Norris filmekben léteznek. A világ egyik legzsúfoltabb területén kéne kommandós akciókban lefejezni egy olyan szervezetet, amelyik teljesen beépült a társadalomba, teljes ellenőrzése van a terület felett és vagy 15-20ezer fegyverese??! Képtelenség.
 Egyik félnek sem - így vélekedik legalábbis a magyar lakosság többsége. Nálunk jelenik meg először a magyar sajtóban a Nézőpont Intézet témával foglalkozó felmérése, amely ezer fő telefonos megkérdezésével készült január 7-e és 14-e között. Ez egyben premier is:…..
huncros 2009.02.03 20:51:02
Az ENSZ tegnap beismerte,h a nagy felfordulást okozó ENSZ iskola izraeli bombázása nem igaz.
www.theglobeandmail.com/servlet/story/RTGAM.20090129.wgazaschool29/BNStory/International/home

A Corriere della Sera nevű neves olasz napilap által megkérdezett gázai orvos állítása szerint a palesztin források alapján ellenőrizetlenül leadott halálozási számok minimum egy független vizsgálat tárgyát képezhetnék.
www.trcb.com/Israel/General/Translation-from-Corriere-della-sera-Italy-report-Hamas-faked-4384.htm

2002ben a világsajtó hasonló vádakkal illette Izraelt: a 2002es Operation Defensive Shield akcióban állítólag 1500 palesztin halt meg. A szám bejárta a világot és óriási felháborodást okozott világszerte. Később kiderült, h a valódi szám 54 volt, ebből min. 45 fegyveres. Persze ez utólag már senkit nem érdekelt.
A Népszabadság egyik múlt heti számában egy egész oldalas hirdetés jelent meg, amely arra szólítja fel Magyarország politikusait és civil szervezeteit, hogy „az önvédelmet gyakorló Izrael mellett” álljanak ki a gázai konfliktus kapcsán. Indoklásként megtudjuk, hogy a „terrorista” kisebbség által…..
huncros 2009.01.14 23:05:03
@korizoli: " ez a mostani háború csak elmélyíti a válságot"

Itt van a fő ütközőpont a véleményeink között. Szerinted a konfliktus alapja, h a palesztinok rosszul élnek, ezért elkeseredettek, ezért terrorizmushoz folyamodnak. Tehát szerinted a terrorizmus egy bár rossz eszköz, de a jóléthez, saját államhoz vezető eszközt látják benne.
Nem. Terrorizmus akkor is volt, amikor jó volt a palesztin területeken, akkor is, amikor államuk lehetett volna. A terrorizmus célja nem a nép jólétének vagy az Izrael melletti önálló állam létrehozása. A palesztin terrorizmus célja Izrael elpusztítása. A folyamat mozgatórúgója nem a külső körülmények, hanem a belső vallási fanatizmus. Erről gyakran elfeledkeznek az emberek, de a Hamasz egy fanatikus iszlamista szervezet, mely nem a szabad palesztin állam, hanem a dzsihád nevében lövi a rakétáit. Ugyanolyan vallási terrorizmus, mint a világ többi pontján, szeptember 11, Mumbai, a többi. Ez a dzsihád. És ez megy Izraelben is.
Értelemszerűen ha rosszabbak a körülmények, akkor könnyebb fanatizálni az embereket. De amíg olyan a környezet, h a fanatikus vallásosságot helyezi mindenek elé, addig mindig találsz elég embert, akiből fanatikust csinálhatsz. Gondold meg mi volt itt a középkorban, inkvizícióval, boszorkányüldözésekkel.

A konfliktust nincs hova mélyíteni. A jelenlegi gázai vezetés Izrael pusztulását akarja, és a saját államot csakis Izrael teljes területén képzeli el. Itt azt várni, h ha Izrael eleget tűr (mint ahogy tűrt eleget az elmúlt években), akkor majd biztos jobb lesz, megbékélnek, ez naivitás. Nagyon keresztényi, főleg így néhány ezer km biztonságos távolságból, de semmi alapja, realitásértéke nincs. Per pill nincs más erő a gázai övezetben mely ki tudná szorítani a Hamaszt, még ha a lakosság többsége békét is akarna. Talán 50év múlva esetleg, de még erre sincs garancia, addig meg nehogy már Izrael ölbe tett kézzel nézze, ahogy rakétázzák a lakosait.

Ezt már fentebb leírtam, béke csak akkor lehet, ha vagy Izrael pusztul el, vagy a palesztinok elfogadják a két államos megoldást. Logikailag se létezhet más megoldás. Ha a Hamasz nem hajlandó elfogadni Izraelt, és Izraelhez is ragaszkodunk, akkor nincs más út, h egyáltalán esély legyen a békére, a Hamaszt meg kell törni. Ezt pedig nem lehet szép pacifista jelszavakkal. Az élet sajna nem egy szépségverseny, h minden rendben lesz, amíg minden felmerülő kérdésre azt válaszolom: worldpeace.


@jan:"azt azért ne hallgassuk el, hogy bár Izrael a gázai övezetből tényleg kivonult, és a telepeket is kiürítette, Ciszjordániában továbbra is épülnek izraeli telepek,"

Épülni tudtommal nem épülnek, de vannak. És mégis milyen érdekes, Ciszjordániával semmi baj, ott haladnak a békefolyamatok, nyugalom van, ellenben Gázából a kivonulás óta is folyamatosan lövik Izraelt. Na ezt add össze.
Mint fentebb írtam, a Közel-Keleti terrorizmus elsődleges mozgatórúgója nem a körülmények hanem a vallási fanatizmus. Nem véletlen, h egyetlen környező arab állam se tiltakozik túl aktívan, sőt majd mind elítélte a Hamaszt. Utcai demonstrációk voltak, azok is meglepően enyhék, de politikai szinten semmi, meg még egy nyilatkozatot se hoztak össze az arab államok. Ezek az arab államok már valamelyest szekularizáltak, ők vannak a legjobban beszarva attól, h mellettük egy szélsőséges iszlamista szervezet megerősödjön, ezáltal erősítve a saját iszlamista szervezeteiket.
huncros 2009.01.14 23:13:23
@jan: "de Izrael is tehetne sokkal többet a békéért: visszavonulás a '67-es határok mögé, ciszjordániai illegális telepek lebontása, lemondás arról, hogy Jeruzsálemet teljes egészében Izraelhez csatolják."

2000 Camp David béketárgyalások, az izraeli ajánlat:
-Gázából 100%,os kivonulás, Ciszjordánia 95%ról kivonulás,
- telepek lebontása
-a Ciszjordániai 5% terület helyett más izraeli területek
- palesztin fennhatóság Kelet-Jeruzsálem felett, beleértve az óváros jórészét
- a Templom-hegy

Amiket írsz, h miket kéne tenni Izraelnek a béke érdekében, gyakorlatilag itt szerepelnek (az 5% ciszjordániai terület cseréje más földre a kivétel). Ezt Arafat visszautasította, majd néhány hétre rá kitört a második intifáda (terrorhullám)
Gulyásdemokrácia Izrael üt 2009.01.03 22:24:32
Ha Izrael vezetőinek van egy csepp esze, akkor most egy hatékony, de a lehetőségekhez képest minél rövidebb háborúban padlóra küldik a Hamászt. Terroristákkal barátkozó szervezet ellen nyerni persze nehéz, de az esély adott. Már nincs mi van, ha, miután megindult a szárazföldi…..
huncros 2009.01.04 13:24:52
@Mayday:
"Ha elkapják és börtönbe viszik vagy megölik őket, az nem épp a dicső halál és nem szüzek lesz a jutalma."

Nézz meg videókat, h ünneplik a sznet hőseiket, akik "akció' közben vesztették életüket. Nemzeti ünnepként. Ha meg elfogják, akkor élő nemzeti hős, akit ha sikerül elfogni egy-egy izraeli katonát, és arra (vagy inkább a holttestére) becserélni, akkor hősként térhet haza. Attól meg, h te nem hiszel abban, h civilek szétrobbantásáért a mennybe lehet jutni, ahol szüzek várnak, ők még ebben hisznek, ez lett kiskorúktól beléjük nevelve.

"Másrészt öngyilkos merénylőből kevés van, rakétát kilőni nagyon más kategória."

Elég sok öngyilkos merénylet volt, csak utána felhúzták a falat, így már nem tudnak átjutni robbantani. Maradtak a rakéták.
huncros 2009.01.04 13:30:06
@agoo: Az arabok pont ilyen tollvonással kapták meg a maguk államát. Mert h ott arab állam már jó rég óta nem volt, az is tuti.
 Itt az ideje a jogos nemzeti önvédelemnek, mondta Gyurcsány Ferenc vasárnapi nyilatkozatában, melyben a meleg büszkeség napján történtekre reagált. Július 5-én, szombaton nagyszámú ellentüntető fejezte ki, igencsak hevesen, tiltakozását a Meleg Méltóság Menete…..
 A tegnapi halálbüntetéses poszt kommentjei közt megindult zsidózás/ellenzsidózás (ami már csak azért is fura, mert sehogy sem jött a témához, és ez némileg felbőszített a maga primitívségével) arra indított, hogy a magam módján megpróbáljam feltárni az…..