Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mém

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagy igazságok kimondásakor bátran bízzuk magunkat Survivor Verára, a nőre, aki miatt nem lett hótthalálosan unalmas az utolsó Survivor adás, az, aminek valójában akkor lett vége, amikor az előző rész végén, a Hany Istók Emlékfutam 2018 utolsó szakaszán Őszinte Tamás alulmaradt Nagybanipiacos…..
mém 2018.11.10 12:24:41
Én így látom (és bocsi, hosszú lesz.)
1. Van kies hazánknak, Abszurdisztánnak ez az egészen fura televíziós piaca, ahol egy kereskedelmi tv (RTL) vállal fel politikai-ellenzéki-tudatformáló stb. szerepet.

2. A tavalyi Survivorben, amikor Íliászt hozták ki nyertesként, és Bence végső összefoglalójával, ami inkább volt Társadalmi Üzenet, mint egy showműsor lezárása, ezt ki is hangosították, kb egyértelművé tették.

2.a. Lehetett látni (szerintem) már az elejétől, hogy több esetleges story-line-nal dolgoztak kint is, meg a vágószobában is: legyen középpontban vajon ez a rasszizmus téma? Hétköznapjaink homofóbiája? Nők?? És aztán a dolog kiforrta magát, izé, hála Ferinek és a szerkesztőknek. Lett téma, lett üzenet, és a műsor nem vala rossz. (Hogy Survivor-ként milyen volt, az egy másik téma, és ahhoz én nem értek, de végigolvastam mindent, amit itt írtatok.)
(Már ebből is látszik, hogy én nem gondolom, hogy nem nyúlnak bele, de nem is ez áll a mérgességem homlokterében. Hanem ahogy, és amiért, és ami ebből az egészből összeállt.)

3. Abszurdisztán még mindig Abszurdisztán, sőt, egyre inkább az. A televíziózás helyzete sem változott sokat, az RTL-t sokat is csuklóztatják. Tehát valószínű volt, hogy a magyar Survivor idén sem egy eccerű reality lesz. Elég hamar úgy tűnt, ebben az évadban a nőkre helyeződik a hangsúly. Dramaturgiailag. Nóri és az ő matriarchális szövetsége, az az ’órási’ férfi-nő ellentét, Szandi szivatása by Gábor (ha valakinek kell illusztráció egy szóbeli-lelki bántalmazó működéséről, nézze vissza bármikor ezeket a részeket.)

4. Ésde közben az RTL bár felrakja a térképre a női-férfi témát, láthtólag nem igazán tudja, mit kezdjen vele. Ahogy azt sem, hogy mit nevezünk ’esélyegyenlőség’nek. Pl. Rubin Kristóf a valamelyik kibeszélőben: hát mér baj, hogy Verának és Nórinak Bencét és Jeremiást kellett volna rángatnia? Férfiak és nők azok nálunk egyenlőek, punktum. Ugyanakkora súlyok, ugyanakkora akadályok járnak nekik.
Ez tök fals és káros megközelítés. Mert ez itt nem annyira a nemekről, hanem az egyes emberek közti (fizikai) különbségekről szól. Szerintem Gábor is megszívta volna Tomi ellen, pl.
Tehát ez itt nem esélykiegyenlítés, hanem hátrányteremtés, mégcsak nem is kizárólag nemi alapon. Tehát azt állítani, hogy esélyegyenlőséget teremtesz, miközben pont az ellenkezőjét csinálod... várjunk, hogy is hívják ezt?
Kedves Rubin Kristóf, talán jobb, ha adunk egy nevet annak, amit itt elkövettél, elkövettetek: intézményi erőszak. (És egen, jól látjátok, ez már itt egy feminista szótár, amit használok.)

És Vera nem ’femináci’, ha megszakadna sem tudna az lenni – mert borzalmasan hagyományos nemi szerepeket kért számon mindig, minden fiún. Jogosan sérelmezte, hogy nagyságban-kilóban ekkora különbség volt a versenyzők között, és ezzel tkp az RTL előre eldöntötte egy-egy játék kimenetelét, de milyen hülyeség már az, hogy őt azért hagyják nyerni, mert nő? és mert anya????
Vera agresszív és potenciálisan abúzív? Igen. Feminista? Tutira nem.

5. Ehhez csatlakozva: az utolsó kibeszélőt még nem néztem végig, de van abban valami visszatetsző, hogy a szerkesztők (és Gábor...) ennyire nem hallják meg, hogy a szereplők Gábor szóbeli bántalmazó magatartásáról beszélnek. Konkrétan. Nem azt mondják, hogy miér tattikáztá? Hanem azt, hogy mennyire sértő, lekezelő volt emberekkel. Gyanúm szerint inkább és főleg nőkkel szemben. Meg a gyengébbnek tartott fiúkkal szemben.
Szóval, vakságból, és felkészületlenségből jeles, RTL.
(tessék, egy tényleg feminista kérdés: amúgy miért nem volt nő a szerkesztők között?)

6. Mindebből milyen következtetést lehet levonni? Mit akart az RTL, és ehhez képest mit csinált vajon? Nem kontraproduktív ez így? A zemberek máris rátaláltak a homofóbiára, mint ami majd jól elvezeti az eredménnyel kapcsolatos feszültségeiket. Hát ez biztos jó lesz így, hajrá. Biztos ezt akarta a Társadalmi Misszió Kertévéje...

7. Hajrá Fanni, még most is!  (És egyetértek mindazzal, amit korábban leírtatok Szandi és Robi jellemfejlődéséről. Szerintem nagyszerű és kedvelhető karakterek.
Berki a patakban áll zöldben, és olyan vidám és gondtalan, hogy csikorgatom a fogam a felkonf alatt, itthon elszabadult a pokol baszki, te meg itt vicceslkedsz baszki. Mindegy, erről aztán tényleg nem Gólem tehet, van sok más a rovásán, de az Ivargate nem az ő lelkén szárad. Az…..
mém 2015.04.29 21:57:52
@sixx: - nincs olyan, hogy 'feminista szakirodalom', így egyben. többféle álláspont, nézet van. pl. a szexről, a beleegyezésről, arról, hogy mi számít erőszaknak... a gépezet, ami itt beindult, az egy emberi jogi keretben gondolkozik a szexről, meg az erőszakról, ezek miben létéről. pontosabban, a 'women's rights are human rights' megközelítésből. eszerint a tested (A FÉRFIAKÉ IS!!) a magánügyed, annak meghatározása, hogy ki érhet hozzá, ki 'használhatja', különösen az intimnek tekintett testrészeket, az az egyik legalapvetőbb jogunk. amikor ez a jog sérül, akkor az ember méltósága, és egész lénye is sérül*. DE ez csak egyféle felfogása az emberi szexualitásnak, annak, hogy legitim és mi nem az. vagy annak, hogy mi a nyavalya pontosan az, hogy emberi méltóság. meg erkölcs.
(erről még sokat tudnék írni, de szerintem nem akarjátok ti azt :))
az én mércém szerint gábor erőszakot követett el. és ennek kéne, hogy legyen valami következménye.
amúgy meg egyetértek: az eddigi reality-kben is sok-sok nagyon gáz jelenet volt, amin kiakadhattunk volna. egyenként, meg közösen. valamiért ez most elérte az ingerküszöböt.
én azért azt gondolom, hogy nóri szempontjából, meg azoknak a nőknek (férfiaknak) a szempontjából, akik átéltek már ilyet, és most a csatorna tkp mindenfajta trigger warning nélkül tette ki őket egy újabb erőszak eseménynek, nem mindegy, hogy MOST felszólalunk-e. vagy, most sem.
* a szakirodalom egy része amúgy a szexuális erőszakról azt mondja, hogy halál közeli élmény. ezért okoz lefagyást. ami meg, adekvát vagy nem, de megküzdési stratégia életveszélyes helyzetekben. (a szakirodalom más része meg mást mond.) (nehéz ez, mikor szürke...)
sajnos most vissza kell térnem a hülye dolgozataimhoz, pedig inkább itt folytatnám.
Soha ilyen nehéz dolgom még nem volt hogyvolttal, mint ebben az esetben. A Gábor-Nóri ügy, amiről sem a TV2, sem senki nem gondolta, hogy az lesz belőle, eléggé felkavarta az állóvizet, ami a műsort egyébként övezi a sajtóban, és ez alól nem tudja kihúzni magát ez a blog sem,…..
mém 2015.04.28 15:43:32
eddig csak lelkes (oké, az utóbbi napokban inkább feldúlt) olvasó voltam,
de most ezt szeretném közzétenni:
www.peticiok.com/tv2_eden_hotel

nórinak pedig: én azt gondolom, hogy ő egy nagyon-nagyon erős nő, és csodálom, hogy így és eddig kibírta, amin át kellett mennie. szerintem járna neki kártérítés, és nyilvánosság előtti megkövetés. minimum.
mém 2015.04.28 16:08:35
@foxglove (F6): hmm. kissé jogos :) a kizárásnak szerintem lehetne értelme, ha mégis megnyerte volna gábor(pföj), vagy ha azt értenénk alatta, hogy nem vehet részt a záróeseményeken, turnékon, interjúkon, akárhol. így is gáznak találod? mert akkor meg kéne próbálni átíratni.

a nane/mona/patent vonal kapcsán: a patent működtet ezek közül jogsegélyszolgálatot. és, van egy nem annyira régi (alig pár éves...) segélyvonal, kifejezetten szexuális erőszak áldozatok számára (ez nane-patent kezdeményezés): keretkoalicio.blogspot.hu/2011/02/segelyvonal-szexualis-eroszak-aldozatai.html
helyi tarifával hívható, ha nórinak, vagy egy őt konkrétan támogató személynek van kedve, lehet, hogy érdemes lenne megpróbálni.