Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zizike125

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olvasod a blogot, de van olyan kérdésed, amire még nem kaptad meg a választ? Nosza, tedd fel a kérdést, és én megpróbálok válaszolni rá! Vagy kommentben, vagy akár egy teljes bejegyzésben! Kérdésre tehát fel! Üdv, Macska-fogó LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, ha tetszett egy cikk, vagy rendszeresen…..
Zizike125 2021.12.11 16:49:02
Kedves Macska_fogó!
Nagyon szuper, hogy rátaláltam az oldaladra. Egy kedves ismerősöm tanácsolta keresselek fel az alábbi gonddal. Ami nem más, mint az összeszoktatás. Picit hosszú sztori, de próbálom lerövidíteni:
Van egy ivartalanított fiú macskánk, Gatto. Több, mint 10 éves, a pontos korát nem tudjuk. Befogadtuk még Hollandiában és nem volt kérdés, hogy a hazaköltözésnél is jön velünk. Gatto egy nagyon különleges családtag. Olyan, mintha előző életünkben testvérek lettünk volna. Sokszor csak a nézéséből tudom, mit szeretne, és ez forditva is igy van. Jelenleg házat újitunk fel, de annyira rugalmas, hogy ez sem jelent akadályt. Gatto könnyen tanitható, jutalomfalatokkal pláne. Nagyon sok szót tud már és rendszeresen alkalmazzuk őket.
Zafirt, egy ivartalanitott 5 éves nőstény macskát, kényszerből fogadtuk be júliusban. El akarták altatni sajnos, mert a gazdája meghalt. Páromnak több se kellett, igazából átgondolatlanul örökbefogadta. Én nem szerettem volna.
Eleinte Zafir a konyhában lakott. Az összeszoktatás első mozzanata nálunk az volt, hogy jól megsimogattuk Zafirt, és a szagot átvittük Gattonak. Aztán Gatto szagát is megmutattuk Zafirnak. Ezt többször megcsináltuk. Gatto nagyon jól lereagálta. Zafir viszont nagyon nem, fújt. Egy hét után végülis úgy döntöttünk, hogy mivel folytatnunk kell a konyha felújitását, muszáj lesz őket ,,összeengedni,,. Gatto szokás szerint profin kezelt mindent, elviselte Zafirt, úgy tűnt, befogadta. Zafir velünk a legeleje óta nagyon barátságos, bújós...picit olyan, mint amit a Gattotól néha elvártunk volna. Zafirnál észrevettük, hogyha valami nem tetszik, morog ránk. És persze később Gattora is. Eleinte úgy tűnt Gatto kezdi a verekedést, és Zafir meg fúj,nyávog, morog. Gatto szóra hallgat, egy nem is elég neki, így tudja, hogy nem folytathatja ezt a viselkedést. Ilyenkor jutalomfalattal jutalmaztuk. Zafirral nagyon nehéz, mert őt sehogy sem lehet jutalmazni, jutalomfalattal sem. Ha azt mondjuk nem, vagy próbáljuk fegyelmezni, sokszor morog. Haragját Gatton vagy rajtam veri le... Volt, amikor úgy tűnt, csak játék amikor verekednek, vagy kergetik egymást, de mostanában elég durva Zafir. Gattonak a csipője már nem az igazi, Zafir rendszeresen ráugrik, mintha tudná, hogy ezzel fájdalmat okoz. Emiatt Gatto szó szerint menekül tőle. Párom ilyenkor nagyon hangosan kiabál Zafirral, aki mintha tudná, mit követett el, így jó pár napig nem próbálkozik újra.
Volt,amikor az ablakpárkányon együtt aludtak. Szóval volt jó időszak is a fél év alatt. De most az utóbbi időben nagyon kicsúszott a kezemből az irányitás. Zafir rendszeresen morog Gattora és sokszor megüti az ajtó előtt. A szituáció igazából annyi, hogy Gatto sötétedés után mindig tesz egy kört a kertben. Ilyenkor csendben odaül az ajtó elé és vár. Zafir viszont ezt nem képes elviselni, és random fúj és morog Gattora. Ilyenkor Gattot nem győzzük menekiteni ahelyzetből, de mintha nem lenne jó megoldás. Ha Gattot engedem ki először, Zafir bepánikol és rám támad, morog. Ha Zafirt akarnám először kiengedni úgy, hogy Gattot felemelem, akkor is rám támad Zafir, hogy mit fogdosom Gattot.
Gatto látszólag fél tőle, tőlem várja a megoldást. A fél év első felében úgy tűnt, hogy Gatto lejátssza Zafirral az alapszabályokat és az erőviszonyok is megoldódnak. Természetesen Feliway Friends be van dugva, de olyan mint halottnak a csók. Semmit sem ér.
Az étkezéssel nincs gond, van, amikor egymás táljából esznek és az alomtálca kérdés sem gond. Mintha megbeszélték volna, hogy az egyikben kaki, másikban pisi. Amikor Gattonak jó kedve van, akkor együtt játszunk Zafirral. Ezt a legelején is próbáltam beiktatni, hogy legyen valami közös. De lehet, itt rontottam el, nem tudom.
Mindkét macskánknak jó az étvágya, viszont Gatton látok mostanában egy általános kedvetlenséget, félelmet. Sokszor bújkál Zafir elől. Érdekes módon, az udvarban nem látok ilyet, lehet azért mert kinn tágasabb. Párommal beszéltük, hogy hosszú távon ez semmi jót nem okoz majd a Gattonak, igy lehet jobb lenne, ha Zafir egy új házba költözne, ahol nincs gyerek, nincs másik macska vagy kutya és legalább annyit fogalalkoznak vele, mint mi. Viszont nekem volt már több macskám és mindegyiket sikerült probléma mentesen összeszoktatni. Zafir - Gatto páros valahogy nem akar összeszokni és sokszor érzem, hogy Zafirban keresendő a baj.
Zafirral még olyan jellegű gondjaim is vannak, hogy sötétedés után már nem bir magával és állandóan kimegy, aztán visszajön és megint nyávog, hogy kimenne, megint visszajön... Illetve hajnalban állandóan nekiáll nyávogni hol az ablakban, hol az ajtóban. Mostanában azt szoktam csinálni, hogy nem húzom le teljesen a redőnyt az ablakban, és akkor nem nyávog annyit.
Nem tudom, Zafirnak milyen élete lehetett előttünk, mert sok információt nem hajlandóak megosztani. Azt tudom, hogy nagyon nehéz vele és ha lenne macskapszichológus kérdés nélkül elvinném. Aggódom, mert úgy érzem, tönkreteszi Gatto nyugdijas éveit, viszont Zafirt is nagyon megszerettük. Mit tegyünk?