Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tizperciskola

37 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőfokú képzésekre. A 2016-os általános felvételi eljárásban alapképzésben nyolc felsőoktatási intézmény 33 távoktatásos képzést hirdetett meg. Felsőoktatási szakképzésben két főiskola indít összesen 11 képzést.…..
A diplomás pályakövetésnek sok éves hagyománya van már a külföldi országokban, Magyarországon 2010 óta működik a Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR). A módszerek országonként eltérhetnek egymástól, de közös bennük, hogy mindenhol a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeit akarják közelebb hozni…..
Az érettséginek kettős szerepe van: egyrészt szimbolikusan is lezárja a gyerekkort, „tudásban érettnek” nyilvánítja a sikeres vizsgázókat, másrészt felvételiként szolgál a felsőfokú tanulmányokhoz. A jelentkezési határidő a május-júniusi vizsgaidőszak esetén 2016. február 15. A középiskolák végzős…..
Nagyon sokan jól teljesítenek reál tárgyakból és tehetségesek is. De többségük még véletlenül sem gondolkodik a STEM pályákban. Természettudomány, technológia, műszaki szakmák, matematika? Hiányoznak a nők e területekről és a kapcsolódó felsőoktatási szakokról. Nem csak a fiúknak, de a gazdaságnak…..
Alig ért le a bejgli és a sonkatekercs, a nyolcadikos diákok – és néhányan a negyedikesek, hatodikosok közül – máris kemény versenyre készülnek. Azoknak a gyerekeknek ugyanis, akik szeptemberben olyan középiskolában szeretnék folytatni tanulmányaikat, amelyekbe felvételivel lehet csak bekerülni,…..
Sűrű év volt az idei a magyar oktatás szempontjából. Számos beavatkozás történt, nagy változásokról szóló hírek röppentek fel. A teljesség igénye nélkül, ha csak egy gyors felsorolást nézünk, említhetjük a pedagógusok esetében az életpályamodell kiterjesztését, a…..
Tízperc Alapfokon? 2015.12.15 09:15:00
Az oktatásnak van egy területe, amelynek fontosságában mindenki egyetért. Ez a terület a nyelvoktatás. Hogy mennyire fontos, azt pontosan tudják a szülők és gyerekeik. A munkaadók részéről egyre általánosabb alapelvárás az idegennyelv-tudás. Az oktatási döntéshozók immár…..
  Az iskolában az osztályozás a leggyakoribb formája annak, hogy a diákok és szüleik visszajelzést kapjanak a gyerekek teljesítményéről, haladásáról. A kapott jegyek hatása olyan erős, hogy még felnőttként is automatikusan azt mondjuk „ötös voltam bioszból”, „kettes…..
A felsőoktatási felvételi szezon indulásának biztos jele, hogy itthon is, külföldön is publikálták a friss egyetemi és főiskolai rangsorokat. A felsőoktatási toplisták készítése az elmúlt évtizedekben világszerte virágzó iparággá vált. Mivel valós igényt elégítenek ki,…..
November 30-ig kell feltölteniük portfóliójukat azoknak a pedagógusoknak, akik 2016-ban pedagógus I. vagy pedagógus II. fokozatot érhetnek el a minősítési eljárások során – vagyis azoknak, akik előrébb léphetnek. De mit is jelent ez pontosan? Mostantól már nemcsak a szakértők…..
  Egy műhold fellövése 1957-ben forradalmasítja a világ matematika oktatását. Ennek következtében a magyar általános iskolai matematikatanítás világhírűvé válik. Ezért a finnek a 2016/17-es tanévben megújuló nemzeti alaptantervük egyik központi elemévé teszik…..
  A nyolcadikosok és szüleik már lázasan olvasgatják az iskolák felvételi tájékoztatóit, látogatják a nyílt napokat. Közeleg a középiskolai felvételi, újra kezdődik a kiélezett küzdelem az elit iskolák helyeiért. A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok a…..
  Az iskolában a nemzeti ünnepek és emléknapok jelentőségét, ezáltal a magyar nemzethez való tartozás fontosságát a kötelező ünnepélyek és az azokon elvárt fekete-fehér „szép ruha” jelképezi. A kutatások szerint több más mellett ezek a formális keretek is…..
Ma már a felnőttek és a tanulók nagy többsége hozzáfér az internethez. A digitális technika eszközei is szinte észrevétlenül életünk nélkülözhetetlen részévé váltak. Tudnunk kell őket alkalmazni a munkahelyen, az iskolában, és persze otthon is. Magyarországon mégis…..
tizperciskola 2015.10.28 08:49:27
@króm: jogos, kösz!
Észtország viharos történelmi múltra tekint vissza, az önálló államiság évszázadokig hiányzott. Az országot nem egészen másfél millióan lakják, ebből  25% körüli az orosz kisebbség aránya, de nem kezelhetetlenek a kulturális különbségek. A digitális fejlődés…..
Közhelynek számít, de a legfrissebb adatok is alátámasztják, hogy egy diplomával a zsebben magasabb fizetésre és biztosabb munkahelyre lehet számítani a munkaerőpiacon. Az elhelyezkedést azonban az is segítheti, ha valakinek nem csak elméleti tudás van a birtokában, de megfelelő…..
Az iskolaévek alatt a gyerekek a legkülönbözőbb méréseken, értékeléseken esnek át. Az első ilyen kötelező elem az első osztályosok fejlődését vizsgáló mérés, a Difer. Idén október 9-ig kell felmérniük az általános iskoláknak, melyik elsős tanulónak van szüksége…..
Minden szülő számára gyermeke fejlődése a legfontosabb. Viszont már a születést követően megfigyelhető, ha egy gyermek fejlődésében rendellenességek jelentkeznek. Mit tehet a szülő, ha gyermeke számára a megfelelő fejlődést szeretné biztosítani? Jelenleg a köznevelés…..
Egy kiemelkedő képességű gyerek nagy öröm a szülőnek, büszkeség az iskolának, kihívás a pedagógusnak – ugyanakkor komoly feladatot is jelent mind a családnak, mind a köznevelésnek, hogy a tehetsége kiteljesítésében segíteni tudjanak. Örök kérdés például, hogy kinek is a…..
A szeptember 1-én életbe lépett menzareform célja, hogy a gyerekek közétkeztetése az egészséges táplálkozás irányelveinek megfelelően minőségileg is javuljon. A néhány évvel ezelőtt elindult iskolagyümölcs-program hasonló célokat tűzött ki maga elé. Tisztán látható a…..
Tízperc Csak idő kérdése? 2015.09.08 07:15:00
Az új tanévben 183 nap alatt kellene elsajátítaniuk az alapfokú oktatás diákjainak mindazt, amit az előírt tanaanyag tartalmaz, s ami a világban való majdani boldogulásuk alapjaihoz hozzátesz. A középiskolákban és a szakiskolákban idén 182 nap áll rendelkezésre ugyanerre. De…..
Tízperc Tanulók, trendek, tények 2015.09.01 07:04:00
Több mint 1,5 millió óvodás és tanuló, valamint 153 ezer pedagógus kezdte meg nyári szünetét az elmúlt tanév végén, átmeneti búcsút intve a közel 11 ezer köznevelési intézménynek. Az új, 2015/2016-os tanévben ennél némileg kevesebben lépik át az óvodák, iskolák kapuit.…..
Mindenkinek az az érdeke, hogy a gyerekek iskolába járjanak, hiszen akik nem részesülnek alap- és középfokú oktatásban, felnőttként súlyos, be nem hozható hátrányt szenvednek, plusz az állami szociális hálónak is terhet fognak jelenteni. Magyarországon 2012 őszén…..
A vonalhúzás után a pótfelvételin újra próbára tehették magukat azok a jelentkezők, akiknek nem sikerült bekerülniük egyetlen megjelölt felsőoktatási képzésre sem. Augusztus 10-ig…..
A korábbiakhoz képest soha nem látott adatmennyiség áll rendelkezésre a 10-18 évesek egészségi állapotáról. 2015 januárja és májusa között mérték fel először a…..