Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Panda Király

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közlik velem, hogy potenciálisan HIV pozitív vagyok, üljek a seggemen még 2 hónapig, majd utána vesznek vért és ellenőrzik. A minimum lenne, hogy ilyenkor felajánlanak egy azonnali újabb tesztet. Jó estét, az alábbi történetet szeretném elküldeni. Kérem, hogy csak a monogramom…..
Panda Király 2015.04.10 14:58:21
Ez egy iszonyú idegtépő szituáció a véradónak, csak a legjobbakat neki!
Azonban fontos tudni, hogy az OVSZ helyesen járt el.
asztalosani 2015.04.10. 13:29:15 kommentjéhez: levélben nem küldhetik ki, hogy a véradó HIV tesztje pozitív lett. Hasonlóan, telefonon sem adhatnak ki erről információt. Egyébként iszonyat nagy hiba is lenne kiküldeni egy pozitív szűrővizsgálati eredményt, mert azt egy laikus nem (de szerintem még a háziorvosod sem) tudná értelmezni. Amikor személyesen bemegy az OVSZ-hez, akkor megkapja a vizsgálati eredményt.

Azt fontos tudni, hogy ha egy véradó mintája az automatával végzett szűrővizsgálatban pozitív eredményt mutat, azt a mintát a következő lépésben egy másik, laborasszisztens által végzett (ún. ELISA) módszerrel is megvizsgálják. Előfordulhat, hogy csak az automata szűrővizsgálat mutat pozitív eredményt; ennek ellenére értesíteni kell a véradót, hogy egyrészt tudjon róla, másrészt később egy kontrollvizsgálaton vegyen részt, ahol kizárhatják a fertőzést.

Minden vizsgálat esetében van hibaszázalék. Ez nagyon kicsi, de pont a tesztmódszer érzékenysége miatt előfordul, hogy nem fertőzött beteg esetében is pozitiv egy teszt. Ennek a hátterében általában valamilyen banális vírusfertőzés áll, melyre az immunrendszer reagál.

A vérvételhez időpontjához képest pár nappal nem sok értelme van megismételni a tesztet, mert ha nem HIV miatt lett pozitiv, ismételten mutathat hibásan pozitív eredményt (vagy HIV fertőzés mellett akár negatív eredményt, lásd ablakperiódus). Éppen ezért, csak meghatározott idő eltelte után van értelme újabb tesztet végezni.

Ezt a rendszert egyébként nem az OVSZ-es orvos találta ki, hanem egy szakmai protokoll szabályozza.
A bejegyzés írója mindenképp menjen el a kontrollvizsgálatra majd!
És aki tud, szánja rá néha azt a félórát, hogy segítsen a véradással tényleg rászoruló embereken!