Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Paclitaxel

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közlik velem, hogy potenciálisan HIV pozitív vagyok, üljek a seggemen még 2 hónapig, majd utána vesznek vért és ellenőrzik. A minimum lenne, hogy ilyenkor felajánlanak egy azonnali újabb tesztet. Jó estét, az alábbi történetet szeretném elküldeni. Kérem, hogy csak a monogramom…..
Paclitaxel 2015.04.10 16:07:11
Mindig elcsodálkozom, amikor valaki érintett egy ügyben, és arra veszi a fáradtságot, hogy panaszkodjon, és minősítgessen, de arra már nem, hogy utánaolvasson a dolgoknak. Saját magának tartozna ennyi igényességgel.

1. Nagyon becsülendő, hogy a posztoló rendszeresen ad vért, reméljük egyre többen követik majd példáját, hiszen vér kevés van. Pontosan ezért viszik sürgősségi vérszállító kocsival, mert nincs belőle annyi, hogy a kórházban sok tartalék legyen, drága is, ráadásul nem áll el végtelenségig, ezért még mindig megéri pontosan azt a vért, nagyjából azt a mennyiséget, és pontosan oda vinni, ahol szükség van rá, és ahol belátható időn belül fel is használják (még mielőtt "megromlana").

2. HIV szűrővizsgálat:
Hosszan: A vizsgálat alapja, hogy a vírus a vérbe kerülve megindítja a szervezet védekezõ reakcióit, vagyis az ellenanyagok képzõdését. Ezek az ellenanyagok mutathatók ki laboratóriumi vizsgálattal a fertõzött személy vérébõl. A HIV fertõzöttséggel kapcsolatos laboratóriumi teszteknek érzékenységük, megbízhatóságuk és költségük alapján két fontos típusa van: a szûrõvizsgálatok és az úgynevezett konfirmációs (azaz igazoló) vizsgálatok. Bár a technológia fejlettségének köszönhetõen ezek az eljárások meglehetõsen érzékenyek és megbízhatóak,mindig fennáll a téves eredmény lehetõsége. Két eset lehetséges: az álpozitív eredmény, amikor egyes vírus (pl. az influenza egyes típusai vagy a Herpes simplex 2)fertőzések következtében olyan ellenanyagokat termelhet az emberi szervezet, amely reagál az adott reagenssel, s pozítív eredményt mutat a vizsgálat. Ilyen esetekben az igazolóvizsgálatokkal lehet elvetni a téves diagnózist. Álnegatív eredmény: a HIV vírus kimutatását körülbelül 4 hét ( egyes esetekban 6 hét) után célszeű végezni: ezen időtartamon belül hiába történt fertőződés, a szervezet nem termel elegendő ellenanyagot, ami a teszt kimutatási határán belül van. Így HIV pozitivitás esetén is negatív eredményt mutatnak a vizsgálatok. Emiatt, és mert a HIV fertõzöttség megállapítása minden szempontból kényes és nagy jelentõségû kérdés, a diagnózis végleges felállításához sohasem elegendõ egyetlenegy, pozitív laboratóriumi eredmény. A fertõzöttség gyanújának felmerülésekor a végérvényesnek tekinthetõ diagnózishoz minden esetben több, különbözõ módszerrel elvégzett vizsgálati eredménynek kell pozitívnak lennie. A vizsgálati anyagot az ELISA módszerrel szűrik meg. Amennyiben pozitív eredményt kapnak, többször is megszűrik ugyanazt a mintát. Ha mindannyiszor pozitív az eredmény, behívják az illetőt egy újabb vérvételre, amit a WESTERN BLOT technikával megvizsgálnak. Amennyiben mindkét teszt pozitív, felajánlják a páciensnek a gyógykezelést. Forrás:
enfo.agt.bme.hu/drupal/sites/default/files/Az%20AIDS%20diagnosztik%C3%A1ja%20%C3%A9s%20kezel%C3%A9seGKj.pdf

Röviden:Az AIDS-teszt 96%-os valószínűséggel dolgozik. 4 százalékban álpozitív eredmény születhet, azaz betegségre utaló eredményt ad egészséges embernél is. Pozitivitás esetén végzik el a drágább AIDS-vizsgálatot, aminek az eredménye már egyértelmű. Forrás:www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/aids/249

Miért kell 3 hónapot várni a megerősítő vizsgálatra: A HIV-szűrés úgy történik, hogy valamelyik HIV-szűrőállomáson vesznek az alkarodból egy kevés vért. Ezt egy speciális vizsgálatnak vetik alá, amely azt vizsgálja, hogy van-e vírus-antigén, antitest (a vírus ellen termelt ellenanyagot nevezzük így), vagy vírus a véredben.
Az ellenanyag-termeléshez időre van szüksége a szervezetednek (a különböző kórokozókkal szembeni antitest-képzés véglegesen 12 hét alatt zárul le), ezért egy megfertőződést megbízhatóan csak 4 - 12 héttel később tudnak kimutatni.Forrás: www.hatter.hu/hiv

És végül, aki érthető okokból, hasonlóan a posztolóhoz, nem tudja kivárni a 13 hetet: Vannak olyan tesztek, amelyek a vérben a vírust mutatják ki és nem az antitesteket. Mivel a vírus a fertőzés után sokkal hamarabb kimutatható a vérből, mint az antitestek, ezért ezek a tesztek lehetőséget kínálhatnak azoknak, akik nem tudnak 13 hetet várni a szabványos ELISA/Western blot-tesztek eredményére. Ezek a tesztek vagy a vérben szabadon keringő, vagy a vérben található sejtekben előforduló HIV-vírusdarabokat keresik.Sajnos ezek a tesztek is sem minden esetben eléggé konkrétak, tehát időnként téves pozitív eredményt hozhatnak.A fent leírt teszteket csak orvos vagy szakszemélyzet végezheti el, és Magyarországon diagnosztikai célból egyelőre nem elérhetők. Bizonyos esetben ezeket a teszteket külföldön el lehet végeztetni, ebben az esetben természetesen költségtérítést kell fizetni, körülbelül 50.000 és 100.000 Ft között. Forrás:www.hivpozitiv.hu/index.php?idmenuitems=14

Remélem tudtam segíteni, és mindenki megérti, hogy mi miért történt teljesen korrekt módon a történetben. És igen, inkább legyen érzékenyebb a teszt mint hogy egy HIV fertőzött vér kerüljön a vérbankba. Még ha ez ilyen kellemetlenségekkel járhat is.