Regisztráció Blogot indítok
Adatok
genhammond

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Agnosztikus hiszekegy 2006.12.06 14:30:00
Volt is, lesz is még vallási téma itt, ezért most szájbarágósan, ábra segítségével elmagyaráznám az alapokat. Remélem, ezzel elkerülhető lesz, hogy újra és újra feltegye a begőzölt olvasó a vaskos kérdést: honnan tudod, hogy nincs isten, he? Lássuk az első illusztrációt.…..
genhammond 2006.12.06 16:08:55
Pont ugyanazt az alapvetést írtam le egy másik témánál, amelyet most Tóta W. ilyen szépen kifejtett, hozzátéve egy eszmefuttatást arról, hogy mindez milyen következményekkel van ránk. Tehát:
1. Azon nem érdemes vitatkozni, hogy van-e isten (felsőbbrendű lény, n-edik dimenziós szellem, láthatatlan rózsaszín egyszarvú, stb...), mert nem tudjuk. Ebből következik, hogy az ateizmus pont olyan hit, mint bármely vallás, mert az alapját olyan tény képezi, amit tudományosan nem tudunk bizonyítani, tehát hinni kell benne.

2. Az emberek számára igazán nem is ez az érdekes, hanem az, hogy ez a fent említett szellem, szubsztancia, stb... beavatkozik-e az emberek életébe, vagy sem. Ha nincs ilyen, akkor be sem avatkozik, kérdés lezárva. Ha van és nem avatkozik be, akkor az én szempontomból ez olyan, mintha nem lenne, tehát a kérdés szintén lezárva. Ha beavatkozik, az a kérdés, hogy általam megismerhető és követhető szabályok szerint teszi ezt, vagy sem (tudok-e hozzá alkalmazkodni, vagy sem). A beavatkozásba itt beleértem pl. a halál utáni létet és annak minőségét is. Ha nem tudom megismerni, vagy követni a szabályokat, akkor az én szempontomból ez megint olyan, mintha nem lenne, mert nem tudom befolyásolni a végkimenetelt, tehát a kérdés itt is lezárul. Az egyetlen eset az, amikor ismerem a szabályokat és ezeknek megfelelően tudok viselkedni valamilyen jutalom reményében, vagy bünti elkerülése miatt. Na, pontosan ezt csinálják az egyházak és mindenféle felekezetek - azt hirdetik magukról, hogy ismerik a szabályokat és azokat ők és csakis egyedül ők közvetítik. Ezeknek a vallásoknak, amelyek azért többé kevésbé a társadalmi együttélés szabályait tükrözik, a maguk idejében volt jelentőségük, de szerintem mostanra egy normálisan gondolkozó embernek nincs szüksége vallásra ahhoz, hogy betartsa a társadalmi együttélés szabályait. Sőt, aki vallás nélkül erkölcsös, az bizonyos szempontból magasabb rendű erkölcsiséggel bír, mint egy vallásos ember. Nem azért nem ölöm meg embertársamat, mert Isten megbüntet utána, hanem mert meg vagyok győződve arról, hogy ez rossz, függetlenül attól, hogy lesz-e büntetés, vagy jutalom.
w ...és úristen az égben 2006.11.19 22:38:00
Meglepő, hogy buzi- meg cölibátustémában megy az önfeledt valláserkölcsi vita ezerrel, a náci ufók meg a rakománykultusz bezzeg le van szarva. Szinte. Azért meglepő, mert nagyon is összefüggnek ezek a dolgok. Könnyű kiröhögni azokat, akik szerint Hitler a Holdon él. Még…..
genhammond 2006.11.20 10:04:56
Kedves Tóta W.!

Igen érdekes eszmecsere alakult ki ebben a témában, gondoltam, én is leírom, hogy látom a dolgot. Véleményem szerint az ateizmus és bizonyos szempontból a materializmus is alapjában ugyanolyan hit, mint bármely vallás, egyszerűen azért, mert nemhogy isten (vagy bármilyen transzcendentális felsőbb lény(ek)) létét, de nemlétét se tudjuk bebizonyítani, mivel véges ismerettel rendelkezünk egy végtelen világról (azt se tudjuk biztosan, hogy végtelen), így hát kénytelenek vagyunk elhinni a nemlétet is. (Persze ezt a rendelkezésünkre álló információk alapján tesszük.) Ezért aztán szerintem nem az a fontos, hogy van-e isten, hanem az, hogy ha van, beleavatkozik-e a mi életünkbe és ha beleavatkozik, akkor ezt általunk megismerhető szabályok alapján teszi-e. Mert ebben az esetben tudom tartani magamat a szabályokhoz, ellenkező esetben tökmindegy, hogy van, vagy nincs, beavatkozik, vagy nem, a viselkedésem szempontjából ez indifferens lesz. (v.ö. agnoszticizmus, amire már utaltál)
Az eddigiek során persze minden vallás, egyház általában magának vindikálta a szabályértelmező és közvetítő jogát, hogy milyen eredménnyel, az látszik a történelemből. Az mindenestre nyilvánvaló, hogy az emberi együttéléshez szükség van bizonyos szabályok kialakítására és betartására, ebben a vallások szerintem határozottan pozitív szerepet játszottak, a probléma természetesen ott kezdődik, amikor valamelyik hegemóniára tör, ilyen, vagy olyan eszközökkel. Napjainkban egy normális, tájékozott ember nyugodtan betarthatja (az egyébként először a allások által kialakított és közvetített) együttélési szabályokat különösebb vallásos hit nélkül is, egyszerűen abból a meggyőződésből kiindulva, hogy így működik a társadalom.
comment:com Kati és a feleségek 2006.11.08 23:56:12
Mint azt korábban jelentettük, hazánk egyetlen exportképes sorozatszínésznője, Gáti Kati, avagy Kathleen Gati, egy nyúlfarknyi, de annál fontosabb epizódszerepet kapott Amerika egyik legnézettebb sorozatában, a nálunk is népszerű Született feleségek című szappanoperában. A kép…..