Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Buna Katalin

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jakab István első világháborús naplója – 1. rész Új sorozatot indítunk útjára: a Brassó vármegyei Barcaságból, ezen belül pedig a hétfalusi Zajzonból származó Jakab István világháborús naplóját adjuk közre. Jakab két ezredben, a brassói császári és királyi 2. gyalogezredben, illetve a nagyszebeni…..
Amikor dédnagyapám fényképét a kezembe vettem, nem gondoltam, hogy ilyen izgalmas időutazáson veszek részt. A képeslap, ami a családi albumban lapult 100 évet, életre kelt, el akart mondani nekem valamit, amit már senki sem tudott a családból. Ez volt az egyetlen emlék: egy pár fotó, semmi…..
Buna Katalin 2015.10.03 23:32:25
@Fosca: Köszönöm hogy felhívta a figyelmemet a fotósra, de még nem néztem utána. Izgalmas kérdés, mert ha Mai Manó a fényképész ,mit keresett dédnagyapám Budapesten? Mai Manónak a fényképein Mai és tsa. a szigno, kérdés itt valóban ugyanarról a Mairól van szó aki Békésen volt műterme?
Megtisztelő a Flavius Magnus Aurelius Cassiodorus Senator (487 – 583) ókori római államférfi és író idézetét csatolni az én családi megemlékezésemhez, jobb szeretek a magyar születésű íróktól, költőktől idézni. Az igazság az , hogy most én sem találtam volna jobbat! Üdv.: Kata
Buna Katalin 2015.10.03 23:41:14
@pasztorl92: Köszönöm megtisztel az idézettel, őszintén nem számítottam rá. ;-)
Üdv.: Kata
Ágoston törzsőrmester végső nyughelyének a kutatása Dr. Fodor Szabolcs Bátor régóta kutatja a cs. és kir. békéscsabai 101-es gyalogezredben szolgált dédapja történetét. 1914-ben Ágoston László András hivatásos katonaként az ezred kikülönített II. zászlóaljában szolgált Trebinjében, a Monarchia…..
Egy kutatás története és kérdései A háború más-más hatást váltott ki az emberekből. Hufnagel József szobrászművész önkéntesnek jelentkezett és a budapesti 1-es honvédek kárpáti harcai során rendszeresen felderítő szolgálatot vállalt. Egyik bátor tettére majdnem ráfizetett. Az ő nyomába indulunk…..
A bécsi Hadilevéltárban a 3. hegyidandár anyagából előkerült egy, az Isonzó mellett található Mrzli Vrh védelmi rendszeréről készített térképvázlat, amelyen az alakulat kötelékében harcoló alegységek temetői is szerepelnek. A harcok során az elesett katonák egy részét az…..
Buna Katalin 2016.01.15 21:06:53
@kisateri: Kerestem a Nagyapját, az ezred emlékkönyvben sem találtam adatot. Viszont kitettem a békéscsabai 101.gyalogezred emlékcsoportba hátha valaki tud róla . www.facebook.com/groups/381597835325474/
Buna Katalin 2016.01.15 21:36:13
@kisateri: Mégis csak találtam: Kiss A. Mihály Tótkomlós, talán elírás lehetett, csak a neve szerepel az ezred emlékkönyvben .
Két éve kezdődött a szlovákiai sztropkói járásban található Velkő (Vel’krop) település melletti katonai temető helyreállítása. A visegrádi alap támogatásával zajló munkálatok legutóbbi fázisában a blog és az alapítványunk képviseletében mi is részt vettünk.   A Duklai-hágó alatt, az Ondavától…..
A polgári sajtó első világháborús szerepéről, ténykedéséről korábban már volt szó a Nagy Háború Blogon is. A magyar sajtóélet komoly fejlődést írt le az Osztrák–Magyar Monarchia időszakában. A tankötelezettség bevezetése megteremtette azt a széles írni-olvasni tudó…..