Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sempiternal

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1951-ben járunk. A legsötétebb Rákosi korszakban. Sztálin még köszöni jól van. A beszolgáltatás és a téeszesítés a vidék legfontosabb problémája. A kulák, aki tulajdonképpen a TSZ-be be nem lépett módosabb gazda volt nagyszerű ellenségképet jelentett. Eme "remek" kis propagandában együtt van minden,…..
sempiternal 2015.03.22 11:11:22
Régóta követem a blogot, -napi szinten- de csak most vettem a fáradtságot, hogy regisztráljak is végre. Miután megnézek egy-egy ilyen diát, már az magában elszomorító. Viszont az igazi szomorúság, vagy döbbenet akkor éri az embert, amikor gondolatait és a hallottakat-nem éltem akkor- összegezve rájön, hogy volt olyan aki ezeket halálosan komolyan vette, és totál bekajálta őket.

Nagyapámat, és Dédnagyapámat ezekben az időkben rendszeresen megkezelték, mert tanultak voltak, és beszéltek több nyelven, illetve maximum kocsisként dolgozhattak -mindketten mérnök végzettséggel rendelkeztek-, mivel nem léptek be a pártba, sőt sehova. Amikor nem volt indok elvinni őket, akkor csináltak. Pl. bedobtak egy puskát a ház előtt lévő sövénybe, amint ez megvolt, már törték is rájuk az ajtót, azzal a kérdéssel, hogy "Mit keres ott egy puska?".

Édesapámtól pedig már többször hallottam az akkor mannának számító cukros kenyérről. Sajnálatos mód népünk még mindig előszeretettel jelenti, "nyomja fel" azt aki egy paraszthajszálnyival is előrébb jár mint ő. Sőt, ha egy szinten van két család, akkor nem a "hogyan lehetnék jobb?" kérdést teszik fel, hanem a "dögöljön meg a szomszéd tehene" c. lemezt. Nem tudom, hogy a fővárosban még mindig ilyen menő e a gyűlölet, az irigység, a kicseszés, stb., de vidéken igen. Így sejtésem szerint az ilyen diák "csodás gondolataira", ma is lenne "vevő". Hozzászólásom Nagyapám egyik mondatával zárnám: "Ganaj ember a magyar ember."
Főiskolás lányok a hatvanas évek végén...