Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Faraday kalitka

2 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kinézünk az ablakon, és megszámoljuk az autókat az utcánkban - reggel, délben és este. Nyilvánvaló, hogy kísérletet végzünk, és a külvilágról kapunk információt tevékenységünk eredményeképpen. De mi a helyzet, ha az autók sebességét is mérni akarjuk? Ehhez már nem elég egyesével számolni, egy idő-…..
Faraday kalitka 2016.12.01 19:56:47
Nem értek egyet iparteleppel, mégis érdekes és fontos a hozzászólása.
MIndjárt az első mondat problematikus. Az, hogy valami pontatlan és hogy nem a lényegre kérdez rá, két erősen különböző állítás. Szerintem a kérdésem (én írtam az eredeti bejegyzést), mármint hogy van-e természettudomány kísérlet nélkül, igenis pontos. Hogy a lényegre kérdez-e rá vagy sem, azt nem tudom - jó lenne előbb egyetérteni abban, hogy mi a lényeg. Meg ha tudjuk is, mi a lényeg, muszáj-e minduntalan arra rákérdezni?

Ebben a posztban kimondottan a kísérlet és a természettudomány viszonyáról próbáltam írni. Nem pedig a tapasztalatról. Hiszen: tapasztalat a megfigyelés is (ahogy ipartelep írja), de valójában az is tapasztalat, hogy egy fizikában felírt diff egyenlet megoldható-e vagy sem. ez utóbbi pedig színtiszta matek, és mint ilyen (lásd ipartelep utolsó bekezdését ) "nem a természetre reflektál". Nos, hogy vajon tényleg nem a természetre reflektál-e egy fizikai tapasztalatok vagy akár kísérletek alapján felírt differenciálegyenlet megoldhatatlansága - szerintem ez először is lényeges kérdés, másodszor is nem triviális a válasz rá. Én például nem tudnám megválaszolni, arra gyanakszom, tapasztalata, kísérlete és differenciálegyenlete válogatja.
Hogy valóban létezik-e, az ipartelep által vázolt különbség a természettudományok és a matematika között (természetre reflektálás vs. nem reflektálás), és ha igen, milyen mértékben - nos szerintem erről szól az eredeti cikk. Más szóval: részegnek kell-e lenni ahhoz, hogy a lámpa fényénél keressük az elveszett kulcsunkat miközben nem biztos, hogy ott vesztettük el? Vagy mindannyian és mindenkor így csináljuk?
Gegen A sánta kutya alázása 2015.03.21 10:04:40
Ahhoz, hogy a hazug embert hamarabb utolérjék mint a sánta kutyát 3 dolog kell: hazug ember, sánta kutya, és valaki, aki utoléri. Ez az utolérés lehet véletlen is, a watchdog szerepet betölteni hivatott sajtó rendszerint tudatosan próbálja leleplezni a politikusok hazugságait. Ha ezt…..
Gegen Üdvözlünk a blog.hu-n! 2015.03.21 09:51:33
Ez az első bejegyzés, amit automatikusan hoztunk létre. Vázlatban van, így csak a blogod tagjai láthatják. Próbáld meg átszerkeszteni, ha sikerült akár törölheted is és kezdődhet a blogolás.Kérdéseket és észrevételeidet a support@blog.hu címre tudod elküldeni. Jó…..