Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Eperke70

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tyúkudvar Mit eszik a tyúk? 2012.01.27 05:08:00
BESZÉLGESÜNK!Először is, szembesüljünk a ténnyel: a tyúk mindenevő. Azaz nem elég neki magvakat és egyéb növényi eredetű táplálékot fogyasztania, szüksége van állati eredetű fehérjére is.A tyúkok természetszerű takarmányai a magvak és a rovarok. Régebben, amikor a…..
Eperke70 2015.03.04 21:02:48
Ohh, szuper. :) Akkor leírom a mi sztorinkat is. Érden lakom, és tavaly augusztusban a kerítésünk előtt a járdán sétált egy tyúkocska. Itt a környékünkön ez nem jellemző, furcsa volt a látvány. Ahogy meglátott odajött hozzám, elkezdte bökködni a lábam. Ölbe kaptam, és bevittem őt a kertbe, féltettem, ha kinn hagyom nem kicsi veszélyben van, autók, kóbor kutyák, akár nyest is éjszaka. Egész délután barangoltuk a környéket az anyuval, kerestük a gazdáját, de senki nem vallotta magáénak.
Van egy nagy röpdém a kertben, oda tettem be. Alul Kyri (így neveztem el őt), felül papagájok. Fogalmam sem volt tyúktartásról, őszintén bevallom, azt sem tudtam, hogy mit eszik.
Másnap mentem a gazdaboltba kerítést venni, + tápot, kukoricát, stb. Este a röpdében lakott, nappal a kertben kapirgált. Ha kinn voltam, mindig jött mellettem, és csipkedett finoman. Nagyon megszerettük, anyu, fiam, párom. Kyri csúnya tyúkocska volt, kopott csőrrel, idétlen szakadt taréjjal, görbe lábbal. Imádtuk, családtag lett. Egy hét telt el, és tojt egy tojás. Ez akkora öröm volt. Kyri, és saját tojás.. majd minden nap egyet. Külön becsben tartottuk, és szinte mindig összevesztünk, hogy melyikünk eszi meg az ő tojását.
...Majd két hónapra rá történt egy nagyon rossz dolog. Van két nagy kutyánk, párommal kivittük őket sétálni. Közben anyu kiengedte Kyrit, aki addig beszökött a kutyák területére. Nem részletezem, még mindig nagyon szomorúak vagyunk.
Kyrit eltemettük.
Sokáig nem bírtam, elmentünk a piacra párommal, vettünk két fiatal tyúkocskát, azt mondták nekünk egy hónap múlva tojni fognak. Ez volt október vége felé. Anyu sírt, hogy nem akart több tyúkot, fiam is kategorikusan kijelentette, hogy ő feléjük sem néz, ha viszek haza, nem akar több állatot megszeretni, hogy mindig attól féljen, történik valami bajuk. Párom is azt mondta, hogy csak azért visszük haza a piacról a két új tyúkot, hogy megmentsük őket a biztos levágástól.
Azt hittem minden tyúk szelíd. Rájöttem nem. Ezek menekültek, rohantak el, nehéz volt megfogni, és szépek voltak. Nem olyanok mint Kyri, és megint szomorúak lettünk. Azt hittem, hogy őket sosem fogjuk megszeretni. Nem így történt. Egyre kedvesebbek lettek, még ha nem is olyan szelídek, mint Kyri volt. Papagájok beköltöztek a kinti röpdéből a házba kalitkába. A két tyúkocska, Polli és Koki maradtak a röpdében (6mx3m kb).Mivel nem tudtam mennyire fáznak télen, csináltattam nekik fából egy 10 cm vastag falú, bélelt kutyaház féleséget, amit a röpdébe tettem kb 1 m magasra, és elé egy létrát, amin fel tudnak menni. Kibéleltem szalmával. A piacon egy hónapot mondtak, ennek a duplája telt el, majd egyik reggel két tojáskát találtam a kutyaólban. Utána pedig minden nap kettőt. Egy hétig.
Majd megint megtörtént a baj. Én vidéken voltam épp tárgyalni. Csörgött a telefonom..Párom: "Nagy baj van, a kutya kiszökött, Polli haldoklik, Koki halott, mit csináljak??" Én: szinte visítva: "Rohanj Pollival állatorvoshoz,,azonnal,, és hívj rögtön, hogy mit mondott." Ügyfelem mellettem mosolyogva próbált vigasztalni: "Ne szomorkodj, finom húslevesetek lesz." ..Bár ne szólalt volna meg. Mondtam, hogy azonnal haza kell mennem. Kecskeméten voltunk. Rém lassan telt az idő. Fél óra múlva párom visszahívott: "Polli rendben, nem halt meg, csak elmenekült. Kokival már nagyobb a baj, csupa vér, toll mindenhol. Doki összevarrta, mert szétnyílt a kis háta. Kb egyszerre értünk haza, ő az állatorvostól, és Kecskemétről. Koki az ölében, toll nélkül, hatalmas nagy varrással a hátán. Lábra nem tudott állni, csak a kis fejét mozgatta.
Ápoltuk, etettük (magától nem tudott), pelenkáztuk, azaz állandóan cserélni kellett alatta a törülközőket, büdike volt szegény. Mindenki hülyének nézett minket, hogy miért nem vágjuk le. Egy hónap után már én is elbizonytalanodtam, hogy jó-e ez így neki, hogy nyomorék lett. Nem tudom miben hittem, vagy bíztam.. majd még egy pár hét eltelt így. Volt, hogy elutaztam, addig anyu ápolta.
Tornáztattuk, minden nap megmozgattam a kis béna lábait, és emelgettem, hogy használja a kis szárnyait. A másik tyúk, Polli közben duplájára nőtt, és minden nap tojt egy tojást.
Majd eljött a csoda, a kis béna Koki egyszer csak felállt. Ahhoz, hogy lépni is tudjon, eltelt megint egy pár nap. Mozgása alapján elneveztük "Járkálónak" - aki esetleg nézi a "The Walking Dead"-et, az tudja. :) Zombi.
Nem nyújtom tovább a történetet, Koki tegnap már tojást is tojt. Ismét együtt rohangálnak a kertben Pollival. :) A röpdében persze még nem tud felmenni Polli mellé éjszakára a papagájok felső rúdjára, még elég nyeszlettnek néz ki, viszont szelídek lettek, és ahogy meglátnak az ajtóban, rohannak a karjaimba,a kis mókás futástehetségükkel. :)
Tavaszi programunk lesz, hogy saját rezidenciát kapjanak, mert a papagájok költöznének vissza röpdéjükbe. Épp ezt nyomoztam, hogy milyen hely lenne jó nekik, mikor ebbe a blogba botlottam.