Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kornelija Capo

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy kedves olvasónk küldte el nekünk a vajdasági magyar kifejezések listáját, amelyet ő maga gyűjtött és szerkesztett. Mielőtt azonban rátérnénk a listára, szeretnék néhány gondolatot hozzátenni. A vajdaságban használt magyar nyelv sokaknak tűnik ízesnek, régiesnek,…..
Kornelija Capo 2015.03.04 11:02:18
IGY BESZELUNK MI!!
Vagy talan :igy beszelunk mi ???? Meg trefanak is rossz, hogy ez az ur hogyan mutatta be a Vajdasagi -magyar szotart.Tele hibaval es tulzasokkal.Nalunk az ilyen tipusu embereket poltronnak hivjak-behizelgonek (hogy ne hasznaljak csuf szavakat) hizs valoszinu o maga is Vajdasagi magyar. Szerencse hogy vannak ilyen vidam es pozitiv vajdasagi magyar lanyok mint te Tincsi,hiszem hogy te csak egy jot kacaktal az egeszen !! -igy feletem egy kedves ismerosomnek,aki mar evek ota oshazankban el.
Mint ahogyan a pizza-pizza a szusi-szusi,a burek is-burek,az ajvar-ajvar es veletlenul sem paprikapure.Meg a dedmamam hasznalta a buksza,smarni,sifonyer,rekli,szvettr stb. szavakat.Ezert a szamomra igen is kincsek,ma mar nemhasznalotosak!!!Edesanyam magyar falucskajabam ugy montak hogy: rini-sirni,meggyutt-megjott,ement-elment,toportyu-teperto.Anyosom falujaban azt montak kalbasz-kolbasz,pjarc-pijac stb.Minden falunak,varosnak megvan a jellegzetes sojaarasa mindenutta vilagon.Persze sok nalunk a svab eredetu szo, hisz veluk eltunk, dedszuleink nagyszuleink nagy szamban a gazdag svaboknal szolgaltak egesz eletukben.Persze befonodot a Vajdasagi-magyar nyelvbe nagyon sok szerbes es szerb szo.Teljesen ertheto hisz nem elunk minyaan tiszta magyar falvakban vagy Szabatkan.Persze ezek inkabb szlengek (angolosan) es csak igy egymas kozt hasznaljuk oket.Egy Pestinek pl. biztosan nem mondjuk azt hogy:frizerhez megyek nyiratkozni-fodraszhoz megyek hajat vagatni.Kulonosen ertheto hogy a szakkifejezesekkel neha bajban vagyunk hisz redszersen szerb nyelven hasznaljuk,haljuk nap mint nap oket.Munkatarsaim,szomszedaim,brataim 90% szerb.Ebbol kifojolag a szerb nyelvet hasznalom tobnyire hisz itt elek!!!Persze ha magyarul beszelek akkor csak is magyarul karomkodom ;) es szerncsere nem ismerek oljan vajdasagi magyrokat akik a fonti szotar felet is hasznalna!P.S.Sajnalom hogy ezen a gepen nincs magyar billentyuzet, igy sajnos az ekezet hiany igazan rosszul fest :)