Regisztráció Blogot indítok
Adatok
farkasalma

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Arra gondoltam hirtelen, hogy ezentúl kizárólag olyan borokról fogok írni, amelyekben nem tükröződik semmiféle terroir (inni azért iszom ezeket is, még szép), inkább megyek a hiperbe, veszek ezt-azt, amit meglátok, oszt jól érzem magam, a büdös francba az ideológiával, tényleg.A…..
farkasalma 2008.02.10 14:43:01
Kedves Fűrészpor,

megpróbálok kérdéseidre sorrendben válaszolni:

- a kiskönyvesek, vagyis a kézimunkát végzők: hidd el , ez is egy szakma, melynek a fogásai - a szőlészek bemutatásai, útmutatásai és folyamatos ellenőrzése révén - elsajátíthatóak. Akik ilyen munkára vállalkoznak, nem egyszeri napszámosok, hanem olyanok, akik általában és rendszeresen ültetvényeken dolgoznak. Szerepük nagyon fontos, de a mind több munkafázist kiváltó gépek révén tevékenységük megtervezhető. Ha pedig a 10 napos periódusban 3 napig nem lehet az eső, sár stb miatt sem géppel, sem kézierővel dolgozni, akkor a 7 napra arányosan több munkást kell beállítani.
- a szüret: ez valóban sok fejtöréssel jár, de erre kellenek a jó fejek. (-: A modern, korszerű ültetvények zöménél valóban a kombájn a megoldás, ez azonban sem a szőlő, sem a majdani bor minőségére nincs negatív hatással. Az oxidáció ellen hajnali, esti , éjszakai ( tehát a lehető leghűvösebb ) időpontokban való szüreteléssel lehet védekezni. Amúgy végiggondoltad esetleg, hogy mennyi ideig tart 1 hektár - kb 4000 tő - kéziszüretelése és mennyi ugyanez kombájnnal? Vajon mely esetben van tovább kinn a leszedett szőlő az ültatvényeken és oxidálódik jobban? A kombájnválasz: kb 2 óra/hektár.
És még valami: a kombájnos szüretelés nem kell, hogy egy adott borászatban az egyedüli és kizárólagos megoldás legyen. Nagyon jól megfér együtt -akár egyszerre is - a gépi és kézi szüretelés. Ez utóbbi nyilván akkor alkalmazható, ha minden erőt be kell dobni - hogy ne legyen túlérett a szüretelt szőlő! -, vagy ha ezt az ültetvény nagyon fiatal kora és marketing szempontok is indokolják. ( lásd:hand harvested). Vagy pl még egy esetben: ha olyan meredek a dűlő és/vagy akkora a sár, amelyen vagy amikor csak kézierő alkalmazható.
- még egy gondolat: józan szőlész-bortermelő sosem szüretel azelőtt gazdaságossági okokból, mielőtt szőlője a megtervezett érettségi fokot el nem érte - hiszen ez az egyik garanciája annak, hogy bora jóminőségű és kedvelt lesz majd...