Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ízvilágom

335 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ahogy korábban már említettem szeretjük Erdélyt. S az erdélyi konyhát is.  Ez az édesség is oda köthető, amit a kinn tartózkodásunk óta, havonta minimum egyszer hallok kívánságként. Ezért most elkészült, csak mentes verzióban. Hozzávalók: (8 db fánkhoz, s 8 db golyócskához)  250 g túró (nálam…..
Ízvilágom Krumpligombóc leves 2024.04.27 18:00:00
Ez is egy régi, ma már úgy mondják retró leves, ami könnyen elkészíthető, laktató, finom, és hús nélküli.  Ezt a levest személy szerint igencsak kedvelem, sokszor készítem.  Annyiban más csupán az enyém, attól amit nagyanyáink készítettek, hogy én rakok bele sárgarépát, ők nem feltétlen tették.…..
A chia magot tartják nyilván, az egyik szuper élelmiszerként. Hazánkban kb 10-15 éve van jelen. Eredetileg az aztékok, maják, inkák eledele volt, így tehát több ezer éve ismert, s sok jó tulajdonsága mellett veszélyes is lehet a vízmegkötő tulajdonsága miatt. 2-3 evőkanál chia mag annyi energiát ad…..
Ízvilágom Áfonya lekvár 2024.04.26 15:34:00
Szeretjük Erdélyt. A hangulatot ami ott van, az emberek kedvességét, az életformát ahogyan a havasokban élnek, a finomságokat amiket készítenek. A tájat ami szemet gyönyörködtető. Ezért ehhez a lekvárhoz szükséges áfonyát is Erdélyből hoztuk. Igazi, erdőben szedett áfonya. Ott nagy hagyománya van…..
Talán fura, hogy ilyenkor kerül ki a recept, de ki szerettem volna próbálni meddig marad puha ezekből az összetevőkből a kalács. S jelentem hónapokig. Gluténmentes lisztből, tartósan puha, akár hónapokig puha mézeskalácsot készíteni? Bizony lehetséges. Ez a mézeskalács, még karácsony után…..
Ízvilágom Falafel 2024.04.15 20:23:14
Szeretem a csicseriborsót, s sokszor készítek belőle, akár hummust, akár sültet, akár falaflelt, akár levest, akár főételt.  Most épp a falafel elkészítését szeretném megosztani. Hozzávalók: 250 g Csicseriborsó szárazon  2-3 tk só 1.tk őrölt római kömény 2 tk szárított zöldségségzöld 1…..
Ízvilágom Gofri mentesen 2024.01.20 10:19:07
Mostanában szívesen térek vissza gyerekkori ízekhez, ételekhez, desszertekhez, melyeket mentessé alakítok.  Így jött a gondolat h ma reggel gofri lesz a reggeli. A gofrit akár csak desszertként, akár reggeliként vagy uzsonnaként fogyasztjuk, bárhogy finom, gyors, és egyszerű elkészítési.  Én…..
Ízvilágom Méteres kalács szelet 2023.12.30 20:27:38
A méteres kalácsot nagyon szeretem. De itt, most nem volt őzgerinc forma, ezért méteres kalács szelet készült.  Természetesen gluténmentesen és laktózmentesen. ..
Ezidáig soha nem készítettem még bejglit.  De nem is olyan rég rátaláltam az It's us miklos' universal mix plus prebiotikus cikoriainulinnal lisztre. S ebből a lisztből a kenyér is valami csoda, így muszáj voltam kiprobalni a bejit is. Nos, azt kell mondjam, hogy valami zseniális lett. Nem száraz.…..
Ezt a sajtos tallért még a nagymama készítette, annyiban másképp, hogy az nem volt glutén és laktózmentes, hanem sima lisztből készült tallér volt. Ízesítésben lehet variálni, sima sajtos, vagy bármilyen fűszer amit szeretünk szóba jöhet. Pl kömény, fokhagyma, hagyma, pirospaprika. Ki mivel…..
Általában van itthon banán, s általában marad is belőle pár darab, ami már csak turmixokba, vagy sütikbe használható fel. Ma is volt pár darab banánom, amit fel kellett használnom, ezért ma barnánkenyér készült. Az ünnepek közeledtével karácsonyi fűszerrel, csokival, s dióval. Hozzávalók: 4 db…..
Ezt a kekszet egyszerűen imádom! Ízletes is, gluténmentes is, laktózmentes is és irtó finom. Tipikusan addig eszed amíg van belőle. De sokáig nem marad.  Villamgyorsan elkészül, és olyan ízkombinációt alkot a sajt és a rozmaring, hogy az valami zseniális. Készítem ünnepekre, készítem…..
A krumpli levest alapvetően is szeretem, de most, hogy megérkeztek a hideg, bekuckózós napok, amikor mi sem esik jobban, mint egy forró, krémes, sűrű leves. Amit nem baj, ha villám gyorsan össze lehet dobni. Így született az én téli burgonya leves változatom.  Ez a leves éppen ilyen. Továbbá…..
A mai recept egy emberi és állati fogyasztásra is alkalmas nasi, azonban most csak a kis kedvenc kapta a belőle készült falatokat.  Többféle módja lehet a maradék felhasználásnak, ki saját fogyasztásra hasznosítja, ki kidobja, én most a négylábú kis kedvenc számára készítettem motivációs…..
Ezt a csipetni valót azért készítettem, hogy a nyaralásunk alatt, útközben ha megéheznénk, legyet mit rágcsálni, amíg meg tudunk állni enni. Mondjuk kellett még egy adag, mert mire lefotóztam volna épp csak pár szem maradt :)  Hozzávalók: 25 dkg gluténmentes liszt (nálam nutriefree dolce kenyér…..
Ezt a receptet alapvetően sütőben készíteném, de jelenleg olyan helyen vagyok ahol nincs sütő. Így átalakítottam serpenyős, mikrós, fazékban készítős verzióra. Megjegyzés : a mozzarella helyettesíthető fetával (de nekem most a mozzarellára esett a választásom)  olívabogyó kihagyható ha valaki…..
Az ünnepek után nem árt egy kis mértékletesség az étkezésben, vagy ha már most készülünk a nyári szezonra, akkor is tökéletes választás ez a főétel. De ha ezek mind nem is szükségesek, akkor is jól tud esni egy laza saláta, kis friss natúr szelet, s a megszokott rizs helyett egy kis köles, mint…..
Ízvilágom Frankfurti leves 2023.04.05 08:10:08
Valamiért ezt a levest ritkán készítem, de most ebben a hideg áprilisi szeles időben szükségem volt valami meleg tartalmas levesre.  Természetesen gluténmentesen és laktózmentesen.  ..
Ez a reggeli, erős becsléssel is 4-5perc alatt összedobható. Fogyasztható édes vagy sós változatban is. Gyakorlatilag bármivel tálalhatjuk. Én most sós változatban, tonhallal, s sok zöldséggel készítettem.  Így a hűtőben s kamrában lévő maradék alapanyag is felhasználásra került, s egy kiadós…..
Ma egy tipikus maradék felhasználós, maradék mentős ebéd készült. A tőlem megszokott mindent bele, lusta háziasszonyos módon.  Pontos mennyiségek sem relevánsak jelenleg, mert most mindenből annyit raktam bele, amennyi éppen itthon volt...
A piacról szereztem azt a babot amit én nagyon szeretek. Gyerekkoromban lóbabnak hívtuk, óriási tarka és fehér bab vegyesen. De lehet, hogy nem ez a hivatalos neve. Ez esetben ez most nem is releváns hiszen bármely babból elkészíthető az étel, csak én ezt az óriás babot szeretem. Hozzávalók: 2-4…..
Jelen esetben ez a pogácsa a babgulyás mellé készült, de olyan íze lett, hogy muszáj voltam még egy, most már teljes adagot sütni, mert igen gyorsan elfogyott.  Ez a pogácsa recept is egy saját recept, és azt hiszem rendszeres fogyasztói leszünk a jövőben ennek a végtelenül egyszerű kevés…..
Mostanában újra rákaptam az otthoni péksütemény készítésre. Ennek sok oka van, többek közt a mentes termékek ára, vagy az, hogy sosem lehet tudni mik az összetevők, vagy épp az is, hogy akárhogy hirdetik, hogy nem, mégis meggyőződésem, hogy tele vannak tartósítószerekkel a bolti termékek. Tisztelet…..
Gyerekkoromban nem szerettem a sütőtököt, manapság azonban egyre sűrűbben készítem. Például egy ilyen krémleves formájában. Ami egészséges, gluténmentes, laktózmentes, vegetáriánus. És szerintem finom is :) ..
Bár az ünnepek már elmúltak, de ezt a gyorsan elkészíthető édességet bármikor össze lehet dobni ha valami egyszerű és finom desszertet szeretnénk készíteni. Amikor a klasszikus zserbó helyett, valami gyorsabb elkészíthető, de ízében ugyanolyan finomságot szeretnénk készíteni, akkor ez a golyó…..