Regisztráció Blogot indítok
Adatok
francz

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokszor hallom érdeklődőktől, hogy nem vagyunk éppen olcsóak. Szerintem sem, de nem is vagyunk drágák. A lényeg az, hogy almát almával, körtét körtével hasonlítsunk össze. Van a tiszta, rendes, igazi élelmiszer, amely vér, verejték és fájdalom árán jön létre és van az…..
francz 2015.03.01 08:21:30
Tisztelt Fekete Bárány!

Először is a legnagyobb tisztelet Nektek mindazért, amit csináltok, amiért harcoltok! Csak elismeréssel és csodálattal tudok adózni, amit elértetek, amit el szeretnétek érni a magyar gasztronómia "csataterén". Bocsáss meg, hogy tegezlek, de oly régóta követem a blogot, hogy a magázás nem jön a számra.

Amiért "tollat ragadtam" az pár dolog, amit, mint amatőr "charcuterie" imádó ebben a posztban nem hagyhattam szó nélkül, remélem értelmes párbeszéd alakulhat ki mindebből.

Nem a poszt fő mondanivalójával van gondom, a minőséget tekintve abszolút nem vagytok drágák, sőt... Ehhez nem is fűznék semmi kommentárt.

De ha már arról írsz, hogy almát a körtével, akkor Nektek, mint - korántsem amatőr - húsfeldolgozóknak tisztábban kellene lennetek fogalmakkal, mielőtt farkast kiáltotok. Olyan fogalmakra gondolok, mint: nitrát, nitrit, dextróz, starterkultúra stb.
Volt szerencsém több évet Franciaországban élnem, és mint bolondja a hentesek művészetének, ezekkel a fogalmakkal (számodra egyértelműen gyilkos adalékanyagokkal) is próbáltam megismerkedni, mit, miért, hogyan és mikor használunk.

Az általad felsorolt minták némelyikében teljesen jogos a számonkérésed, némelyiknél pedig szerintem egyáltalán nem.
Az almát a körtével tényleg nem lehet összehasonlítani, és nem lehet a rossz almát sem a jó almával.
Csak olyan jó lenne, ha Ti, mint élharcosai a magyar "gasztonómiai forradalmonak" (ha létezik egyáltalán ez a kifejezés), információkkal és intelligens párbeszéd formájában próbálnátok a nagy- és kisközönség véleményét formálni... főleg magyar húsipar jelenlegi mélyrepülésében...
Továbbra is tisztelettel:
Francz
francz 2015.03.22 08:34:57
@Lazybones:

Kedves Lazybones,

Először is köszi a kommentet. Sohasem állítottam, hogy a francia hentesektől abszolút igazságokat szedtem fel. Persze azért itt Budapesten még mindig keresem azt a "normális" hentest, aki után mondjuk nem kell a csontszilánkokat szedegetnem a húsról miután megvettem a húst, mert képes szakszerűen, odafigyeléssel darabolni. Nem, nem arról a "háromujjamon-megszámolom-TOP" hentesről beszélek, csak úgy a "normálisokról".

Mint írtam nem Bárányék áraiba kötöttem bele, azokat abszolút korrektnek tartom, és természetesen a különböző vélemények szabadságában is hiszek, sőt azt gondolom, hogyha egy egészséges vita indulna el az alapanyagok, és adalékanyagok használatáról, az vevőnek és gyártónak egyaránt hasznára válna.

A mai kor emberének, vásárlójának igenis tisztában kell lennie fogalmakkal, és talán nemcsak a vásárlónak (lásd pár hónapja kirobbant szarvasgomba-peszto okozta botulizmus).

A minap kolbászt vettem egy budai piacon. Kicsi termelőről van szó, semmi adalékanyag, csak "nagyapáink receptje". Hazaérve láttam, hogy a kolbász külső része a füstölés utáni szakszerűtlen érleléstől (szikkasztástól) egészen kiszáradt, így a belsejében bennemaradt a nedvesség, a kolbász özepe elszíneződött. Mivel nyers fokhagymát használtak, ugye nem kell említenem, hogy az így létrejövő anerob környezet milyen veszélyeket rejt magában.
Sajnos, ami a legszomorúbb, hogy ez a fajta tudatlanság nem a legnagyobb élelmiszergyártók kapitalista kizsákmányolóira jellemző (azoktól már rég nem vásárolok), hanem kistremelői szinten is megjelenik (természetesen nem Bárányékat értem ez alatt).

Ismétlem, legnagyobb tisztelettel adózok a Fekete Bárány gazdaság előtt, csak ahogyan ők is írták, érdemes lenne ebbe kicsit jobban belemenni és posztokat közölni adalékanyagokról, térfogatnövelőkről. Mindannyiunk okulására.

Maradok tisztelettel:
Francz