Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Doxa 81

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tavalyihoz hasonlóan idén is megrendezésre került a lassan-lassan hagyományossá váló Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj. Az eseménynek a Corinthia Hotel grandiőz bálterme adott otthont, ahol a legjelentősebb bikavér termelők sorakoztak fel, hogy szalonkörülmények között adjanak számot a bikavér…..
Doxa 81 2016.03.02 13:56:25
@akov: A hivatkozott jogszabályhelyek valóban hatályban vannak, de csak a 2012. augusztus 1-jét megelőzően szüretelt szőlőből készített borok esetében alkalmazandók, a szóban forgó '12-es bikavérre tehát nem vonatkoznak.
Az etyeki Szépvölgyön ÁT pincészet első hivatalos – 2013-as – évjáratával egészen szép sikereket ért el, budapesti borbárokba és éttermekbe bekerültek a borok, valamint több kisebb-nagyobb boros rendezvényen is megjelentek. A 2014-es évjárat viszontagságai a kis családi…..
Doxa 81 2015.09.09 13:17:41
@zoli: A Kereklevelű a Chardonnay jogszabályban is rögzített szinonim elnevezése, tehát használhatja a fajta megnevezésére.
Tállya Tokaj-Hegyalja hosszú időn keresztül szunnyadó és régi dicsfényét kereső gyöngyszeme, amelyet igazán csak a legutóbbi években kezdtek el újra felfedezni maguknak a borászok és a befektetők. Az 1730-as Bél Mátyás-féle hegyaljai dűlő-besorolásban Tokajjal, Tarcallal és Tolcsvával egyetemben…..
(Kedves olvasónk, kommentelőnk, Silvousplait írása következik. Fogadjátok szeretettel!) Svájc: fehér folt az öreg kontinens kellős közepén. Ami úgy általában a borokat illeti, feltétlenül. Talán, mert 15 ezer hektár összesen az egész? Talán a semlegesség, a bezárkózás, az…..
Doxa 81 2015.07.24 08:59:53
@silvousplait: Javítom magam: Csak azért kérdezem, mert ez tulajdonképpen az unióban is így van.... Az előző hozzászólásomban ugyanez a mondat a "máshol" szóval kibővítve még azt sugallta, hogy Svájc is tagállam.
Doxa 81 2015.07.24 08:49:35
@silvousplait: Először is gratulálok az igényes, klassz íráshoz! A kérdésem pedig a következő lenne: jól értem, hogy azt, hogy "a fajborokhoz max. 15%-ig más szőlő is keverhető", a svájci bortörvény sajátosságaként említed? Csak azért kérdezem, mert ez tulajdonképpen az unióban máshol is így van (vagy legalábbis így lehet, ha a nemzeti bortörvény, vagy épp termékleírás nem szigorúbb). Ha másra céloztál vele, akkor bocs, az tény, hogy nem tudtam olyan alaposan és elmélyültem olvasni a cikket, ahogyan szeretem, úgyhogy az is benne van, hogy átsiklottam valami összefüggés felett, amire utalni akartál.
Az ungerttel (eddig) felesben szerzett Kreinbacher-párosok "sorozatunk" spontán megszületését a tulajdonképpen a merő véletlen hozta, ahogy az alant olvasható harmadik részét is. Történt ugyanis, hogy véletlenül nagyjából egy időben bontottunk egymástól függetlenül 2-2 bort a somlói pincétől, így…..
Doxa 81 2015.04.16 21:02:02
@BZoltan: Annyiban azért pontosítanék, hogy a Somló / Nagy-Somló viszony nem teljesen olyan, mint a Tokaj / Zemplén, mert amíg a Somló és a Nagy-Somló is OEM, addig a Tokaj / Zemplén páros esetében a Tokaj OEM, a Zemplén OFJ. A Zemplénnek nálatok a Balaton OFJ felel meg.
Egy boron nyilván akkor lehet adott származásra utaló megnevezést feltüntetni, ha a megjelölés feltüntetésére vonatkozó feltételeknek megfelel. Ebben az esetben, ahogy mondod is, a Somló a szigorúbb, ami azt jelenti, hogy amennyiben a bor csak az alacsonyabb követelményszintet jelentő Nagy-Somló előírásainak felel meg, a Somló megjelölés nem feleakkora betűmérettel, hanem sehogyan sem tüntethető fel rajta.
Az Egri János nevű szekszárdi borászos példád egyébként - bár erre az esetre nem húznám rá - önmagában teljesen jó, mert a szabályozás pontosan arról szól, hogy ha a palackozó, termelő, importőr, vagy forgalmazó neve vagy címe valamely OEM-ből, vagy OFJ-ből áll, vagy ilyet tartalmaz, az legfeljebb feleakkora betűmérettel tüntethető fel, mint az oltalom alatt álló eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés, illetve az érintett termék kategóriájának megnevezése.
Doxa 81 2015.04.16 21:57:53
@BZoltan: Igen, valóban egy alacsonyabb és egy magasabb kategóriáról van szó, de hát ahogy te a precizitás kedvéért idézted az uniós jogszabályt, úgy én is a precizitás miatt pontosítottam :) Irreleváns részletkérdés vagy nem, de hát akkor legyünk precízek, ugyebár :) Na ennyi precízkedés után vissza a témához. Szóval egyébként ugyanarra a jsz-ra hivatkozunk mindketten, csak én a b) pontot nem idéztem. Az más kérdés, hogy az 56. cikk (6) bekezdéséből - az én álláspontom szerint - az, amit mondasz, vagyis, hogy "...ha Nagy-Somló eredetmegjelöléssel hoznak forgalomba bort, akkor a Nagy-Somló kifejezésnek kétszer akkora betűmérettel kell szerepelnie a címkén, mint a különálló "Somló" kifejezésnek." csak akkor lenne igaz, ha a palackozó, termelő, importőr, vagy forgalmazó neve (címe) lenne Somló (vagy tartalmazná a Somló-t), mert ez a jogszabályhely erre vonatkozik, nem mond ennél többet. De hát ez a szép a jogban, hogy mindenki értelmezheti ahogy neki szimpatikusabb :)
Az utolsó két bekezdésedet illetően csak azt tudom mondani, hogy tökéletesen egyetértek.
A Borrajongó Nagypéntek, bor 2015.04.10 06:00:00
Clos des Vignes du Maynes, Cuvée 910, Mâcon-Cruzille, 2013 Kedves hozzászólónk silvousplait eddigi remek Jura-cikkjei után, ezúttal vendég "Burgundia-rovattal" jelentkezik. :)  Fogadjátok szeretettel! Van egy órám, hogy írjak egy borról, pedig, most, hogy fele üvegnyit megittam…..
Doxa 81 2015.04.12 14:29:48
@BZoltan: FN kategóriában nem tiltott, de ott is vannak előírások, például, hogy FN fehérbornak FN vörösborral való házasítása nem eredményezhet rozé bort.

@zoli: Nem, ebben a formában, hogy "kastélyos", nem. A jogi szabályozás a "sillert", mint hagyományos kifejezést ismeri.
Doxa 81 2015.04.12 20:23:10
@zoli: Nem, a jelenlegi szabályozás siller alatt a kizárólag kékszőlőből készült sillert érti. A hagyományos kifejezésként való nevesítés nem azt jelenti, hogy a hagyományos házasított verzióra gondol. A "hagyományos kifejezés" a szabályozás szövegének alkalmazásában azt jelenti, hogy az ide sorolt kifejezések valamilyen borkészítési vagy érlelési eljárásra, a termék történetéhez kapcsolódó eseményre, a származási hely jellegére, vagy épp színére utalnak.
Nem tudom jól értelmezem-e a második kérdést, de ha nem, majd újra nekifutok :) Szóval siller csak OEM vagy OFJ lehet.
Doxa 81 2015.04.13 10:21:34
@zoli: Jól értelmezed, a kékszőlő-fehérszőlő házasításból született sillert semmilyen néven nem lehet forgalomba hozni, de az első kérdésedre sajnos nem tudok válaszolni.
A másik kérdésed kapcsán: OEM/OFJ esetében nincs rá lehetőség, hiszen az, függetlenül a hozzáadás céljától, ugyanúgy házasítás lenne, ami pedig - ahogy azt már beszéltük - a bubisak kivételével tilos. Vörösborba fehérszőlőből (illetve fehérborba kékszőlőből) származó borászati termék legfeljebb a sűrített szőlőmust vagy finomított szőlőmustsűrítmény hozzáadásával történő alkoholtartalom-növelés és az édesítés kapcsán kerülhet, mert ezek nem tekintendők házasításnak.
Balogh Zoltán (Somlói Apátsági Pince) vendégposztja következik. Olvassátok szeretettel! A mátrai vagányokról szóló igen jó cikk kapcsán került elő immáron sokadik alkalommal a magyar eredetvédelmi rendszer problémáinak a témája. A beszélgetés oda torkollott, hogy Kovács…..