Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Niadal Ranien

0 bejegyzést írt és 39 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
p { margin-bottom: 0.21cm; } Hajnali fél négykor kopogás ébresztett fel. Anna az ágy szélére húzódva szuszogott, haja szétterült a nagypárnán, én pedig úgy éreztem magam, mintha baltával vertek volna fejbe. Pár órát aludni rosszabb, mint egész éjszaka fent maradni. Mire…..
A blog annak idején egy regény hátterének kidolgozásaként született, legalábbis annak indult, mára kissé kinőtte ezt a szerepet. A projekt harmadik évét ezzel a regénnyel indítjuk, összekötve egy kinézetbeli megújulással egy pár egyéb párhuzamos dologgal, mindent a maga…..
Ómagyarország Necronomicon 2010.06.13 20:49:00
A Neronomicon eredeti története    A Cthulhu-mítosz fontos építőelemei bizonyos, Lovecraft által elképzelt kultikus tárgyak is. Ezek leghíresebbike a Necronomicon, a Halott Nevek Könyve, amelyet Lovecraft szerint Abdul Alhazred, az őrült arab írt Damaszkuszban, 738-ban,…..
 - Azt hiszem, itt az ideje, hogy kérjek tőled egy szívességet – hallotta Humbert a nő álmos hangját a háta mögül. A városfürkész egy ideje már nem tudott aludni, az ágy szélén ült és a padló márványlapjára bambult. Az egyre magasabbra emelkedő nap fényében…..
Az Átkerülés után újraszerveződő sakkélet első bajnokságának újabb fordulóját tartották vasárnap az esztergomi Sakk-kávézóban, a város főterén, az egykori CIB bank épületében, amit még májusban adott át a város védelmi bizottsága az Esztergomi Sakk Club számára. A…..
Az Átkerülés után az üzemanyag a lakosság számára elérhetetlen messzeségbe került, de a hivatalos állami szervek és a hadsereg is hamar felélte a tartalékok nagy részét - mostanra már csak minimális, vészhelyzetekre tartogatott készlet maradt. A középtávú tervek…..
Niadal Ranien 2009.09.02 01:45:43
Hello,

Szerintem ezen felesleges ennyit vitázni, szs-é az alapötlet, ő a főnök: olaj még évekig nem lesz, családi autó szintén, kész.

Viszont, hogy mire lehet jó az a sok sok kocsi?
Nos elsősorban szerintem fémipari alapanyagok, hiszen a kaszni magában semmire sem jó, mehet zúzdába és beönteni, elektronikát finommechanikát érdemes volna kiszerelni és máshol felhasználni, gondolok itt az ablaktörlő motorjától a féklámpán át a kilóméteróráig mindenre. Ami különösen fontos lehet az az ólom akkumulátor, hatalmas érték (!). Az az amit minél hamarabb össze kell szedetni, még mielőtt kifagy belőle az a drága kénsav. Amelyik jó állapotú azt lehet tovább használni, az akkumulátorok korát éli ÓM. Ami már nem jó, arról leönteni és tisztítani a kénsavat (fontos vegyipari alapanyag!) és az ólom(oxid) lemezeket pedig lehet -tisztítás után- beönteni és felhasználni, már ha sörétet öntenek belőle is haszna volt. A kerekek, felnik is nagyon hasznosak lehetnek, amíg még használhatóak, ne a kocsikat tessék szétbarmolni; kocsiról le a 4 kereket, összerakni valami kordét/szekeret, fából és vascsövekből pl, arra rá a kocsi 4 kereke, és kész is a szekér. Nem kell egy rosszul használható kényszerjárművet gyártani. Egy újonnan készített szekér fából és a megfelelő mennyiségű fémből kb. 1 nap alatt felépíthető, komoly masszivitás esetén sem kell 1 óránál többet hegeszteni, utána már szöggel csavarral megoldható. Míg egy autót kibelezni szétvagdalni kormányművet ráépíteni, legalább ugyan ennyi idő, de közel sem ilyen jó az eredménye. A begyűjtött kocsikból kiszedett alkatrészek pedig a bimbózó szerszámiparba mehetnek, esetleg simán a vasgyárba. Meghagyni szerintem egyértelműen a lehető legmasszívabb legrobusztusabb, megbízható és erős autókat érdemes, suzuki és társai felejtősek, hiába az alacsony fogyasztás, ha a kocsi cafatokra hullik 5 év alatt, benzint könnyebb lesz készíteni, mint új tengelyt. Lada Niva és hasonló autóké a(z el)jövő (múlt), tessék megőrizni a terepjárókat, a megbízható erős kocsikat, a kombikat, de a sportkocsik, kabriok, és az összes túl elektronizált hiper csúcstechnológiás nyugati vacak mehet a bontóba, kivételt én az esetleg átkerült hibridekkel tennék, a távoli jövő (75-125 év) szempontjából igen fontos lehet ha kéznél lesz pl 1-2 hibrid lexus.

Üdv: N.Ranien
Heti fórumposztunk az ómagyar hadsereg harcoló alakulataiba tartozó katonák személyi felszerelését veszi górcső alá, számítva mindenki idevágó tapasztalataira és elképzeléseire. Az Átkerülés során megörökölt seregtestek és katonai kultúra nyilvánvalóan gyökeresen…..
Niadal Ranien 2009.08.18 16:30:06
Hello,

Hű a kedvenc témám. Úgy látom már sok mindent leírtatok, főleg a sereg felépítéséről én ezért inkább csak a felszerelésről ötletelnék.

Szerintem az alap felszerelés ami minden katonánál kell, hogy legyen az a : gyalogsági ásó, valamilyen vadász/túlélő-tőr/bajonett és kisbalta/fejsze. Ez a legeslegfontosabb, ezzel a katona már tud utat és erődöd építeni, lövészárkot, géppuskafészket készíteni, ezekből sok is van, nem mellesleg a pihenő katonai potenciál tökéletesen lefoglalható az útépítéssel, gondoljatok csak a légiósokra és Rómára a kiépített úthálózat nagyon fontos, főleg majd ÓM-nak a gépesített egységek miatt (már ha). Ezeken kívül nem árt a katonát ellátni tűzszerszámmal, a gyufa előbb utóbb elfogy, és amíg nincs utánpótlás, és a benzines öngyújtó luxus, addig valami komoly kova-acél-tapló tűzgyújtási technikát kell megtanítani nekik, természetesen minél több és kimerítőbb túlélőtechnikai tréningek mellett.
Mivel a jelenleg a lőszer drága, a fegyver drága, utánpótlás semmiből sincs még, a legfontosabb, hogy a katona lehetőleg 1 lövéssel egy antit intézzen el. Tehát a sereg tanuljon csak meg erődöket fix lőállásokat kiépíteni magának gyorsan környezeti anyagokból, ahonnan biztonságosan lehet darabonként lelőni az ellent. Ugyanakkor, az ilyenek támaszpontnak sem utolsóak, és ha tényleg nagy a baj, könnyebben is védhetőek.
Ami még nagyon fontos az a jó minőségű bőr bakancs és a jó minőségű ruházat, jelenleg a katonai ruházat tökéletes. A katonának szüksége van enni és innivalóra, az előrecsomagolt kajacsomag felejtős, egyre gyakoribb lesz a fél disznó mint ellátmány, így ezen a téren javaslom inkább a kiképzésbe építeni az alapvető vadász/halász technikákat, és a nyers hús elkészítését. A folyadék viszont létszükség, kulacs mindenképpen, a talált víz tisztasága erősen kérdéses, úgyhogy jó volna valami víztisztító tabletta is, de ez még csak ábránd amíg nincs vegyipar.
A személyi védelmet szerintem is felesleges túlzásba vinni, egyrészt nehéz, másrészt drága, harmadrészt amúgy se sokat ér. De vannak olyan dolgok amik viszont még így is ajánlatosak volnának: a normál rohamsisak, mondjuk kiegészítve valami nyakvédővel, elől lehet munkavédelmi szemüveg, egy nyílvesszőt megfog az is, és még lát is vele a katona, kérdés mennyi van? De az arc védelme nagyon nehéz, és pontos célzást szinte nem enged meg. Feljebb említettétek az alkarvédőt, az nagyon jó ötlet szerintem is, lévén ebben a korban nagyon gyakoriak a csonkolások, ugyanígy a lábszárvédőn is el lehet gondolkozni, esetleg combvédő, és a torzón pedig valamilyen vastagabb de mindenképpen hajlékony páncél, ha már kell valami: pikkelyvért/láncing túl drága és körülményes, a bőrmellényre drótozott csavaralátétek mint brigantin már lehet, hogy elegendő védelmet nyújtanak, és 1-2 nyílvesszőt megfognak, persze lehet a japán szamurájvérthez hasonló lemezeket tenni a fontosabb helyekre. De ez túl nehéz és sok.
A fegyverek közül természetesen nagyon melegen ajánlom a sörétes puskát amit a fórumon is említettem, mert rengeteg előnye van. A katona nem tud sorozatot lőni, ezért mindenképp pontosabban fog célozni-> nem pazarol lőszert. (később építhető sorozatlövő kivitel is).
A sörétesből bármi kilőhető, az egy golyós dumdumtól a legkülönbözőbb méretű és alakú söréteken át, könnygáz és robbanólövedékeken keresztül a gumigolyóig. Egy teszem azt 10 db lőszert tartalmazó táras sörétes megkonstruálása ami mondjuk alsó kengyelkulcsos, vagy pumpás ismétlőszerkezetű messze nem olyan bonyolult mint a gázelvételes kalasnyikové, ahol azért mégis csak kell az a pontosság. Természetesen az AK-47 típusú gépkarabély nyomába semmilyen lőfegyver nem érhet -a mai világban sem- de megvan az a hátránya, hogy zabálja a lőszert. És amíg a katona 3-6 db 30 lövedékes tárat fog kapni tele lőszerrel, addig minden anti 4-5 golyóval a hasában fog lefordulni a lóról, és ez lőszergyártó-kapacitás nélkül bődületes pazarlás. Gondoljatok bele abba is, hogy a szerelt központigyújtásos lőszerek hüvelye a sörétesekét kivéve teljes egészében fémből készül. (és akkor a gyujtást beindító vegyianyag előállításáról nem beszéltünk még). Ez iszonyatos pazarlás volna kezdetben, főleg, hogy a katona nem fogja összeszedegetni az üres hüvelyeket, és van ahol esélye sincs rá. A sörétes gyártása is olcsóbb, és kezdetben a huzagolás nélküli acélcső gyártása, sokkal könnyebben indul majd meg mint a huzagolté, ha a pontosság fontos egy diszkrét szűkítést kell rátenni, és kész. A kilőtt lövedék is könnyebben előállítható, lévén ón, ólom, réz beszerezhető az antiktól is, és a római mellvért ugyanúgy nem fogja meg a bronz golyót mint ahogy a sokkal drágábban előállítható acélmagvasat sem. Cserébe sokkal nagyobb a rombolóerő, és nagy eséllyel okoz végzetes sérülést. Az acélmagvas golyó átmegy a delikvensen, a dumdum letépi a karját, azt nem fogják tudni gyógyítani, és alapvető harci tapasztalat, hogy 1 sebesült lefoglal még 2 harcképes embert.
Hátrány, hogy a hatékony lőtáv lecsökken 100 m alá, kb 50-60-ra. Ez kivédhető, ha a katonák párosával vannak rendezve, és egy katona ilyen sörétessel, a másik pedig mondjuk vadászpuskával, vagy amolyan alsó kengyelkulcsos csőtáras ismétlőpuskával van ellátva, amit annyira szeretnek mutogatni a western filmekben, esetleg valamilyen félautomata ismétlőpuskával meg egy 10-es tárral.
Persze ezek főleg a már felhígult katonaságban és a kevésbé elit egységeknél javasoltak, az AK-47-esek, és klónjai: AMD65 stb. a legideálisabb fegyverek amit katona kívánhat, mert iszonyat sok mindent kibír. De amíg nincs lőszergyártó kapacitás addig veszélyes nagy tömegben használni, mert hipp-hopp eltűnik az összes 7.62-es.
Maroklőfegyver, ha van akkor másodlagos fegyverként ideális, de inkább a civil szférában ténykedőknek javaslom, egy csatában a maga néhány 10 méteres hatékony lőtávjával és gyenge stophatásával, pont nem lesz elég egy bevadult rohamozó barbár ellen. És ha már maroklőfegyvert is gyártani szándékszik OM, akkor mindenképpen a revolvert ajánlom, mert az a 6 golyó több mint elég, gyorstöltőt csinálni kevesebb anyag mint új tárat, igaz újratölteni macerásabb, no de ahová nem elég 6 golyó, oda a 17 is kevés lesz. Másrészt nem akad el, nem ragad be, és biztonságosabban építhető nagy kaliberre: .38, .44 ami már garantáltan megállít bárkit. (Puskában is el, lehet majd gondolkozni a dobtáras 6 lövetű verzión, mondjuk félkatonai-polgári használatra, persze a sörétesé az abszolút előny.)
A gránát nem rossz ötlet, de kezdetben drága, később, mondjuk bronzból sorozat-gyártva nem egy utolsó dolog, ha van minden katonánál 1-2 darab. Viszont a puskagránát az ami igen hasznos tudna lenni, lévén messzebbre és irányítottabban lehet vele hatni mint a sima gránáttal, és legalább akkora rombolást végbe is tud vinni. Nem utolsó dolog a domb aljáról belőni egy domb tetején lévő ház ablakán, majd végignézni ahogy a házra roskad a teteje.
Apropó gránát: könnygáz, fórumban említettem már, hogy nagyon nagy előnyt jelentene a hadsereg számára, a rohamozó/ közeledő anti sereget elgázosítani.

De amint elegendő lőszer és fegyvergyártó kapacitás áll rendelkezésre, mindenképpen az AK-47 és módosulatai a fegyver amit gyártani kell, és ellátni elég lőszerrel, csak ne jusson az antik kezére.

Persze az összes technikánk és hadfelszerelésünk mehet a süllyesztőbe mihelyt felfedezik a gerilla taktikát. Onnantól kezdve más szabályok lesznek, lásd Vietnám, amerikai gyarmati háborúk, stb.
Akkor már a jól felügyelt, egész országot behálózó út és erődhálózatban bízhatunk majd csak.

No egyelőre ennyi, nagy lendülettel leírtam jó sok mindent, remélem a lényegi dolgokról nem feledkeztem meg.

Üdv: N.Ranien
Próbáltunk sumákolni vele, de már nem tehetünk így tovább: ideje gatyába ráznunk ezt is. Blogunk hagyományaihoz hűen szeretnénk ezt is viszonylag reálisan felépíteni, ehhez kérjük az olvasók (és természetesen a szerzők) segítségét is. Fel kell építenünk az ómagyar…..
Niadal Ranien 2009.08.13 18:04:12
Hello,

Hű tényleg politika kéne, nos mindenképpen valami erős központi dolog, de nem szabad totális diktatúrába hajlani. Én azt javasolnám, hogy létre kéne hozni egy amolyan arisztokrácia félét, nekik lenne joguk szavazgatni az esetleges helyzetekben, és a Dandinak felterjeszteni ötleteket, Albert bácsi előléphetne kormányzóvá, mert amíg Magyarországon kormányzó volt, addig mindig rend volt, Hunyadi és Horthy alatt is, ez nem király, nem miniszterelnök, valami régi jól bevált, de mégis új.
Az úgymond arisztokráciát pedig az alábbi módon gondolnám felosztani: ómagyar nemesi címet lehessen kapni bizonyos katonai rang felett, ehhez nem nagyon értek, de mondjuk már valami komolyabb tiszti rangtól (hadnagy?), ez a ranggal arányos hatalmat jelentene. A második oldalon a technokrata nemesség állna, orvosok, mérnökök, gépészek, vegyészek stb, mindenki akinek természettudományos diplomája van, vagy már Ómagyarországon azt szerez. Természetesen itt is meglennének a különböző rangok, kezdve mondjuk a sima gépészmérnök diplomától egészen az anyagtudományi intézet mindenkori elnökéig. Így a tudományos és a hadi nemesség mellett harmadikként lehetne az egyházi, mondjuk paptól felfelé. Ezek lennének Ómagyarország új nemessége, bizonyos előjogokkal, ami alacsony szinten a szavazati vagy kérdésfelterjesztési jog, magasabb szinteken már földbirtok, életjáradék, stb stb. A rendszer legfelül egy 10 fős testületből állna, 3-3-3 főrenddel, és a mindenkori kormányzóval, akinek vétójoga van (2 szavazat). A Katonai arisztokrácia magában foglalna mindenféle fegyveres erőket, katonát, rendőrt, tűzoltót, polgárőrt stb, persze minél kevésbé militáns a dolog annál később kaphatna valaki komoly rangot, pl. a legmagasabb tűzoltósági rang nem tábornok, tábornagy hanem ezredes vagy akármi ezt már ki lehet dolgozni. A technokrata arisztokráciába tartozna már említetten minden olyan természettudományi diplomával rendelkező egyén aki a tudását hasznosítani tudja, ez minimum élő munkaviszonyt jelent ahol használja a tudását. Az egyházi arisztokrácia pedig a humán ágat képviselné, például az esztergomi nagykönyvtár igazgatója is ide tartozna, lévén a történelem, irodalom, és egyéb túlélés szempontjából gyakorlatilag lényegtelen témák könnyedén elsikkadhatnak, és ez az arisztokrácia válhatna a köznép szájává is.
A rendszer nem túl bonyolult, bárki lehet ómagyar nemes, aki ad egy magyar, ad kettő legalább 10 éve él Ómagyarországon megkapta az állampolgárságot, és anyanyelvi szinten beszéli a nyelvet, emellett ómagyarnak vallja magát. A köznép szólni nem sokat szólhat, mert a lehetőség bárki előtt nyitva áll, tessék tanulni olyat, ami állambácsinak hasznos, matekot, fizikát, kémiát, biológiát stb, és kamatoztatni a tudást, ha ez sikerül, akkor szegény parasztgyerekből 10-20 év alatt könnyen nagybirtokos nemessé válhat valaki, így segítve elő a kutatásai pénzügyi hátterét.
Ha ez nem tetszik, akkor tessék menni katonának, X rang felett szintén nemesség a jutalom, antik előtt inkább ez az ág van nyitva, élj nálunk, harcolj értünk, távol tőlünk, jutalmul birtokot kapsz ott ahová küldünk. Az egyházi/humán arisztokrácia pedig főleg a papok, szerzetesek részére nyitott, de ide lehetne sorolni a hasznos humán/művészeti téren nagyot alkotókat is, persze nem főrang szinten. A rendszer kiegyensúlyozottnak tűnhet, de kellően el van tolva a valóban hasznos dolgok felé, és a 10 tagú főfőtestület csak elég nagy egyetértéssel szavazhat meg dolgokat, tehát a Dandi meg a katonák nem kezdhetnek háborúba ha nem támogatja őket legalább 2 tudós is (nagy döntésekhez 2/3 kell). Az egyház vissza van fogva egy kicsit, mert hozzájuk van téve a humán rész is, persze egy bölcsész diploma nem fog rögtön nemesi rangot jelenteni (bocsi srácok) szemben a természettudományossal, nekik kicsit jobban kell izzadni, lévén az állam a túlélés szemszögéből lényegtelen dolgokkal foglalkoznak. De mivel hozzájuk tartozik a média, így nem elhanyagolhatóak, viszont mivel az egyház és a művészetek egymásra vannak engedve/utalva szépen kiegyensúlyoznák egymást.
Természetesen a mindenkori kormányzó bármely területbe beleszólhat, sőt rendeletileg is kormányozhat, de a főrendek leválthatják ha rosszul végzi a dolgát, ehhez csupán az kell, hogy a 9 főrendből 7 vagy 8 azt akarja, hogy menjen.
A nemességet meg lehetne mondjuk egy 10-es skálán jellemezni, ahol mondjuk az 1 a frissen végzett vegyész, a hadnagy, egy falu papja stb. a 9 a 9 db főrend. a 10 pedig a mindenkori kormányzó. Így szépen lehetne felfelé lépkedni a ranglétrán, és mondjuk 1-szinten még csak általános szavazati jogod, van, ha éppen van valami népszavazás ám ekkor, elvárt dolog, hogy a körülötted élő polgárok véleményét legalábbis figyelembe vedd. de mondjuk 3-es szinten már kaphatsz házat/kisbirtokot, 5-6-os szinten már nagybirtokot. 7-től felfelé az adott városodban gyakorlatilag főfő fejes vagy, és beleszólhatsz soksokmindenbe. Az előléptetés mellett természetesen lefokozás is van. A nemessé avatásod legalább a rangban kettővel feletted álló végezheti csak el, mint ahogyan a rangfosztást is. A nemesi jelvényed lehet, mondjuk egy pecsétgyűrű, melyről kiderül, hogy melyik nemesség milyen rangja vagy te. Pl: fogaskerék és erlenmeyer lombik a háttér körülötte egy nagy omega és középen egy szám 1-9 ig: technokrata nemesség, a már említett nagy omega benne pajzs mögötte kard pajzson egy szám: katonai, nagy omega könyv és kereszt +szám: egyházi (külön kedves dolog az egyházat meghígítani a humán értelmiséggel, így nem tud begubózni).
Nos ezek volnának nagy vonalakban az alapötletek, amin szerintem el kéne indulni. Aztán persze bármilyen változtatást lehet rajta eszközölni.

Üdv: N.Ranien
Niadal Ranien 2009.08.13 18:35:35
@teddybear01: Bocsánat igazad, van nem néztem utána, hülye vagyok. Az olajfinomításhoz valóban nem üveg eszközök kellenek, de nem árt azért előbb kicsiben kipróbálni a dolgokat, én a vizsgálathoz valókat írtam le, és említettem is, hogy eleinte amíg elég a durva büdös lötty amivel elmegy a traktor és a tank addig elég egyszerű lesz a dolog, és nem kell semmi különleges.
Pár kérdés: a finomítóhoz szükséges 40 és 60 tonnás alkatrészeket, a csepeli gépgyárból, vagy Nagykanizsáról rendeli majd Ómagyarország? Csak, hogy melyik települést kell majd előbb felépíteni, rögtön az előre elkészített alapok és a toronydaru után.

És Karcsi, Lajos bácsi meg Viktor bácsi a tornyot 2 nap alatt úgy állította fel, hogy az első nap reggelén még egy erdő volt a terület helyén, és puskával kellett lövöldözni ősemberekre, és rögtön a helyszínre vezető több hónapos expedíció és hetekig tartó szextánssal meg torziós ingával való bolyongás után, sikerült ezt a bravúrt véghezvinni? Ja és az áramot ők is gőzgépekből kapták?
Értem én, hogy buldózerrel odamenni és rendet rakni, meg munkagépek meg szakemberek, és egyébként is sokan vannak akik értenek hozzá, csak azt felejtetted el, hogy a naaagy kelta támadást utólag boncolgató posztok egyikében közölték, mint egy mellékes információként, hogy gyakorlatilag annyi üzemanyag maradt ami a hazatérő járművek tankjaiban volt. Nincs buldózer ami odamegy, és gép ami 40-60km-en át utat vágna az őserdőben. Nem biztos hogy van hajó ami elbírná a buldózert egyben, hogy csak a helyszínen kelljen dolgoznia, nincs betonkeverős kocsi, nincs légkalapács, nincs markológép, se daru, mert nem lehet odavinni, út még nincs, semmilyen se, a vízi út kiváló, ha van elég nagy hajó, de úgy rémlik nincs akkora hajó ami el tudna vinni biztonságosan egy 10-20 tonnás monstrumot.. Ásó van, csákány meg fejsze, és ha ezekkel rendbe rakták a környéket akkor odalehet vinni a fontos gépeket, hogy elpöfögjék a maradék olajat.
Nem kételkedem a tudásodban az olajfúrás területén, én semmit sem értek hozzá, csak a családod tagjai által ismert körülmények és az ÓM-idejében lévő körülmények közti apró különbségre szeretnék rávilágítani.

Más: A szénből éghető gázt téma nem rossz, de bonyolult előállító berendezések kellenének a nagyipari termeléséhez, és nem biztos, hogy erre is marad erőforrás az olajipar beindítása mellett. A kitermelt szénből meg lehet próbálni szintézisgázt csinálni és akkor rögtön lenne rossz minőségű hidrogén meg szénmonoxid is, mindkettőt el lehet égetni kérdés megéri-e a dolog. Akkor már lehet érdemesebb volna megpróbálni etanolt/metanolt gyártani és a nagyon igénytelen motorok azt is elpöfögik.

Üdv: N. Ranien
- Akkor vegyük át még egyszer. Mielőtt bármilyen sebészi beavatkozást csináltok, ezzel fertőtlenítetek. Mi ez? - Cickafark. Bárhol megtalálható a Kárpát-medencében. - És miért cickafarkkal? - Mert nincs rá allergiás reakció. És bárhol megtalálható. És minden…..
Niadal Ranien 2009.06.12 20:16:00
Hello,

Hű, látom jól megkavartam a dolgokat XD. Természetesen nem azt akartam mondani, hogy a természetgyógyászat a csúcs mindenki menjen legelni és ne egyetek gyógyszereket. A bogyók és tabletták vitathatatlanul gyorsabbak tudnak lenni, ám alig van ami nem csk tüneti kezelést nyújt, amíg a szervezet meggyógyul magától/kis segítséggel.
Csupán felhívtam a figyelmet, hogy a modern orvostudomány is akkor kezdett működni amikor a természetgyógyászat eredményeit tudását elkezdték alkalmazni és átvenni. Addig volt a beöntés és az érvágás. Az autópálya melletti csipkebogyó pedig valóban veszélyes ha a nagyi lekvárt főz belőle vagy teát esetleg kétpofára zabálja, ám iparban nem nagyon fogják használni, a C-vitamin elég egyszerű vegyület ahhoz, hogy teljesen szintetikusan állítsák elő, másrészt nem érné meg kiszedni belőle a rengeteg szennyezőt. A természetes gyógykészítmények nagy előnye amit Vinitor is megjegyzett, az hogy nem tisztán egyedül a hatóanyagot tartalmazzák (esetleg egyéb lényegtelen hordozót), hanem rengeteg egyéb anyagot is amik kellemes irányba befolyásolják a hatóanyag működését, ám ennél sokkal fontosabb, hogy nem töményen és koncentrálva sokat kis helyen. És míg az embernek (vagy bármely lénynek) volt több ezer éve, hozzászokni a környezetéhez, addig a mostani gyógyszerek teljesen idegenek a szervezetnek.
Az allergia szénanátha és társaik pedig tipikus civilizációs betegségek. Köszönhetjük ezt a rengeteg belsőégésű motornak, a XIX.-i ipari forradalom gyárkéményeitől Csernobilig mindennek, a töménytelen aeroszolszennyezésnek pornak mocsoknak az elektroszmognak a műtrágyázástól kezdve a nagyipari termelésen át az eltunyuló életmódunkig. Az emberiség az elmúlt 1 évszázadban olyan óriási mértékben rongálta meg a saját evolúcióját és tépázta meg a génkészletét, hogy az valami félelmetes. Például a nemzőképes nyugati világban élő férfiak iszonyatos tömege tűnt el az I. és II. VH alatt, mert katonának nem a nyomorékokat és betegeket vitték el, hanem az egészséges erős embereket. Tehát már itt elérte az emberiség, hogy az amúgy kevésbé életképes egyedek sokkal nagyobb eséllyel szaporodjanak tovább. Tudom csúnya dolog, ilyet mondani, de gondoljatok csak bele, ez történt. Ilyen borzalmas értelmetlen mészárlás még nem volt az emberiség történetében, ám utána az (ázsiai és dél amerikai) kommunistáknak azért sikerült felülmúlni azt népírtásban. Csak egy kis bizonyíték a fentiekre: az angol hadsereg a II. VH után arra kényszerült, hogy lejjebb vigye a fizikális követelményeket, mert az emberek egyszerűen nem bírták teljesíteni őket, gyengébbek voltak és kisebb állóképességgel rendelkeztek. Szóval az allergiát és társait és igazából bármit amire valóban modern gyógyszer kell, sok és gyorsan azt az emberiség mind magának köszönheti, kezdve egészen a középkor mocskából előtörő pestissel.
Másrészt a természet sokkal jobban tudja mi kell az embernek, mint ő maga, így a csipkebogyó és paprika evészete sokkal egészségesebb mint a C-vitamin tablettáé. Igaz megehet valaki naponta 1 kg C-vitamint is, baja nem lesz, mert vízben oldódó és nem lehet túl sokat bevenni belőle: a felesleg simán távozik, viszont príma vesekövet lehet kapni, ha valaki tonnaszám zabálja.

Üdv: N.Ranien
Niadal Ranien 2009.06.12 22:49:55
Hello,

@teddybear01: Nem látom miért keverném fogalmakat. És nem igazán értem mi újat akartál mondani néhány (gyógy)növény leírásával. Sőt igazából teljesen ugyan azt írtad le mint fentebb a többiek és én, csak kicsit szájbarágósabban és részletesebben. Igen valóban mindent csak ésszel lehet alkalmazni és csak hozzáértőknek, és mindennek van jó és rossz oldala. Azt hittem ezeket nem kell külön leírni. Ettől függetlenül amit írtál az igaz, csak én pl nem részleteztem ennyire, mert evidensnek vettem, hogy nem minden fekete és fehér.
Viszont ezen:"Azaz a mellékhatása akár halál is lehet!" kicsit hangosan mosolyogtam. A világon bárminek lehet a mellékhatása akár halál is, ha az ember hülye, az autóvezetésnek elég sokszor szokott pl.

Üdv: N. Ranien

(Természetesen ezen komment sem sértő vagy bántó szándékkal íródott, de mint jó pár ismerősöm megjegyezte sajátos stílusom és modorom, van elnézést ha ez bánt valakit, ha szándékos lenne azt érezné mindenki.)
Niadal Ranien 2009.06.13 00:58:02
Hello,

@teddybear01: Semmi gond én is elég össze vissza írok néha. De úgy látom ugyan azt látjuk mindketten, mint amit anno Einsteint is mondott: "A világegyetem és az emberi hülyeség határtalan, bár az elsőben nem vagyok biztos". TV-n át gyógyító fényevő és egyéb idióta sarlatánokkal nem kívánok foglalkozni, amiket leírtam azok az általam (valós) tényként kapott ismeretanyagból származnak. De látom már, hogy ott volt a gond, hogy nem kötöttem ki, hogy sem természetgyógyászokról sem vajákosokról nem szólok nem is érdekelnek, csupán a természetes formájú hatóanyag bevitelt és felhasználást támogattam inkább. Inkább tea, mint injekció, ennyi, HA mindkettő működik. Ha a tea baromság akkor persze, hogy nem használjuk. Alapelv, hogy mindent a lehető legjobban leggyorsabban és legkevesebb energiabefektetéssel teszünk meg -sorrend változhat- na most ha valami egyáltalán nem is megoldás vagy rossz akkor szóba se jöhet, így az emberi hülyeség hiszékenységben való egyes megtestesítőiről nem is írtam. Cserébe csak egyet érteni tudok azokkal akik utálják őket, ezek az emberek csak ártanak, mindenkinek, de ugyanígy a pí víz és egyéb áltudományos baromságok is. Az a baj, hogy az emberek buták és befolyásolhatóak, állítom, hogy legalább a szavazati jogot meg kéne vonni az olyanoktól akik kanalat pakoltak a tvre mert egy kókler azt mondta, hogy majd elhajlik ha ő rágondol. Nagyon tudnak bosszantani az ilyenek, akik kihasználják a hiszékenységet, ilyesmikkel. De örülök, hogy nagyrészt mindenki egy véleményen van itt, csak mindegyikünk más szemszögből mondta el a dolgot. A természetes hatóanyagok pedig persze, hogy nem jelentenek megoldást mindenre, tüdőgyulladásba veszettségbe stb. régen bele is haltak ahogy kell, de egy megfázás vagy influenza esetén nem egy orvos mondta nekem azt, hogy majd legyőzi a szervezetem igyak sok meleg lehetőleg mézes teát és kész. Ne mérgezzük magunkat feleslegesen.

Üdv: N.Ranien
Kicsit szabdaljuk a blogot, ezért időnként furcsa jelenségeket lehet majd tapasztalni az éjszaka folyamán. Az okozott esztétikai károkért előre is elnézést kérünk. Reméljük szebbek leszünk, ha nem, akkor legalább megújultunk. :)Addig is két kis hír:Elindult a Goldenblog 2009…..
Niadal Ranien 2009.06.04 18:28:51
Hell,

@horwy: A kommandósról XD.
(A kommentes problémára a név bíborral szedése valóban jó megoldás lenne.)

Üdv: N. Ranien
(A hová lett T1gris-visszatekintő postsorozat második része)   Éjszakai szállásunk az esztergomi rkap mellett volt. Szerintem itt vendégeskedtem decemberben is, de ebben nem voltam biztos, mindenesetre a régi idők emlékére szívesen összefutottam volna „véletlenül”…..
Niadal Ranien 2009.06.02 15:50:21
Hello,

A hadfelszerelési listához tennék néhány javaslatot: Mint azt már megjegyezték előttem; a lángszóró kicsivel később a bizánciaknak már volt, e mellett borzasztó lassú, suta, veszélyes és mivel a tüzet ismerik az antik, ugye rómaiaknak is vannak olajbombái katapultba, nem túl nagy dolog, max annyi, hogy gyorsan mozgó tűz, de ettől még tűz.De leginkább roppant nagy pazarlás és amíg nincs legalább 1 működő olajkút vagy 1 bálnavadászflotta irtózatos pazarlás. Viszont amiket melegen tudnék ajánlani -mint kémia hallgató- azok a vegyi fegyverek, különös tekintettel a könnygáz-gázálarc kombinációra. A gázmaszkos katona eléggé félelmetes, ezen kívül az antik a könnygáz és mérges gázok ellen egyszerűen SEMMIT se tudnak tenni. Ha a szűrő titkát el is lesik nem fognak tudni csinálni légmentesen záródó álarcot, maximum több réteg szénporral bélelt rongyba csavarják a fejüket (ha ellesték már a szűrőbetét titkát), de akkor meg nem látnak ki. És nem csak könnygáz létezik. A gáztámadás, ha mondjuk gránátot alkalmaz a támadó gázálarc nélkül kivédhetetlen, vagy túlzott energiát igényel, pl felgyújtani mindent a közelben és a hő elbontja a meleg levegő elviszi. Ezen kívül nem csak könnygáz van tessék csak a dorogi gyógyszergyárat piszkálni különböző toxikus anyagokért. (Vicces lenne, pl kapszaicinnel preparált vágófegyvereket használni). Külön előny, hogy a gáztámadás áldozatain nem lesz külsérelmi nyom, a felszerelésük viszonylag épp marad, maximum kis vérhabos nyál szárad rá. A lőszer drága és mivel az utánpótlás bajos a megtörőknek spórolni kell. Tessék nekik nyílpuskákat íjakat adni azzal több 100 (2-300 simán) méterre is kilőhető egy vegyi töltet, vagy robbanó vagy bármi, és csak megfelelő fejet kell gyártani, vesszőt farag a katona. Külön vicces lehet mondjuk légpuskákkal felszerelni a katonákat -meg jó sok gumikesztyűvel- és preparált hegyű lövedékeket adni nekik, ajánlom a kígyómérgeket, beszáradva is évtizedekig elállnak, ha véráramba jut, kampó, a lövés majdhogynem hangtalan, és nem igényel, csak ólmot a puska, az meg önthető formára. A mérgek külön hatásosak lehetnek ha meg kell törni egy várost, falut erődöt, 1 azaz 1 db mérges gáz gránát aknavetőből a település közepébe és over, mert a tüzet el lehet oltani, a robbanásokhoz hozzászokhatsz de amikor belefulladsz a saját véredbe, és semmit se tehetsz ellene. A lélektani hatás garantált. És persze lehet kombinálni, pl a levágott vezér fejében elhelyezett könnygázgránát belövése igen csak muris hatást válthat ki. Ajánlom, hogy városerődök bevételéhez legalább 1 rajt lássanak el ostromgépek építéséhez szükséges tudással. És amíg van mivel, addig érdemes beoltani mindenkit, aztán az antikat lehet járványokkal is tizedelni, mert valljuk be kb. 80 embert azért modern felszerelés ide vagy oda 200 íjász nagyon megizzaszt, mint ahogy a rájuk gyújtott erdő is. Nincs mozgó gyors járművük, gyakorlatilag a tűzfegyverekben különböznek az antiktól, tessék felhasználni az eddigi/utáni történelem összes mocskos trükkjét, külön ajánlom az indiánok kiirtását északon és délen egyaránt, vagy a távol keleten alkotott kimagaslóan embertelen vérengzések tanulmányozását.
Elnézést, a sok szövegért, remélem lesz ami segít, és persze jó volt újra T1grist olvasni. Hajrám minden írónak.

Üdv: N. Ranien
Niadal Ranien 2009.06.02 17:48:22
Hello,

Átolvastam a kommenteket megint, és úgy látom szinte mindenki úgy gondolja, hogy lőszer és robbanószer van dögivel, mi több tömege csak az aknavetőgránátoknak van. Sorozatlövő fegyverekkel pedig mindent le lehet kaszálni, ha nem akkor majd felrobbantjuk. Egy 7.62-es lőszer kb 35-40 g tömegű, egy töltött tár fél kiló. Ha egy katonánál van 9 tár az már 4,5 kg, és akkor még nem néztünk más felszerelést, egy emberre pedig 25-30 kg-nál több nem igazán terhelhető ha azt akarjuk, hogy mozogni is bírjon, pláne harcolni. Szerintem még egy komoly utánpótlásvonallal ellátott seregtest esetén sem pazarolják a lőszert, hát még egy ilyen alakulatnál. Gondoljunk bele, ez egy megtörő egység, gyakorlatilag szárazföldi desszant alakulat, elküldik őket valahová, ahol nincs áram nincs háttér nincs utánpótlás nincs pótlőszer, és a cél a minél nagyobb kegyetlenkedés a brutalitás, szellemi és fizikai megtörés. Többen megjegyezték, hogy a színjáték misztikum fontos, egyetértek, de a katonaruhás emberek sorozatlövő fegyverekkel, csak azért félelmetesek mert lelőhetnek. Adjanak mindre fekete köpenyt és sötét ruhát, támadjanak csak éjjel, aludni se merjen az ellenség. Öljenek hangtalanul, lőfegyvert már láttak az antik tudják mit várjanak és Brennus utódjának hála már használni is tudják :P. Szerintem egyszerűen ostobaság a nagy tűzerőre meg aknavetőkre apellálni. Azt már ismerik és az anti nem fog jobban félni az AMD-től mint 1 íjtól ha már ismeri, mert ugyanúgy megöli mindkettő. Tessék csak mérgezni/fertőzni őket. Félelmet és rettegést kelteni bennük. Ébredjenek arra, hogy megdöglött minden ló, hogy a kutyák megvesztek. Pusztuljanak olyantól ami ellen nem tudnak mit tenni, a bevetési oldalról alig kerül valamibe, és nagy lélektani hatása van. Ne legyünk naivak, ha valahová megtörőket küldenek ott várni is fogják őket. Egy 80-fős gyalogos lövész század semmi lesz nekik, maximum meghal 1000 anti, amíg elfogy a lőszer. Hamar megfogják tanulni a gerillataktikát, a szétszóródást, és az erdőt is belehet ám gyújtani. Ezért szerintem a lángszóró aknavető és hasonló luxuscikkek felesleges elaprózása az amúgy is szegényes hadfelszerelésnek. Ez az osztag túl kevés a nappali harchoz, és mivel az ókorban mindennapos a halál, egy kegyetlenkedő katonai osztag nem fogja nagyon megrázni őket, és ha elfogy a lőszer akkor vége a mókának. Szerintem amolyan nindzsa féléket kéne ezekből az emberekből csinálni, csak épp nem titkos ügynöknek, és belső elhárításnak, hanem terroregységnek. Mérgek, vegyszerek, füstbombák, színjáték, higgye azt az ellenfél, hogy aki ellenáll az megkapja a nyakába a szellemeket, lidérceket bármit, akik dögvészt és halált hoznak, megfoghatatlanok, sebezhetetlenek, és nincs ellenük esély, misztifikálni őket, a pusztításaik színhelyén egyértelmű üzenetet hagyni az antiknak. Ilyen célú egységgel én tuti az éjszaka folyamán megmérgezem a kutat, aknákat és időzített robbanószereket telepítek, gyújtogatok, fertőző betegségeket terjesztek c. játékokat játszanám. Nem kell hozzá sok ember, és a világon semmit nem lehet ellene tenni. Persze aztán egy 3 napja felváltva hányó és fosó faluba, be lehet rongyolni alkonyatkor 20 fekete csuklyás alakkal és halomra lőni a harcosokat, a nők és gyerekek pedig terjesszék, csak, miféle borzalmak várnak arra aki nem hódol be.
Persze abból indultam ki, mielőtt valaki erősködésnek érezné amit írtam, vagy letámadna, hogy a megtörők akkor jönnek a képbe ha a követek útján folytatott beolvasztási -Gellért hegy- behódotatási diplomáciai utak megrekednek és agresszív választ kap ÓMo, viszont a nyílt hadállapot és elrohanás pedig túl idő és anyag igényes... ezen a téren megnyugtatnék mindenkit, ha már mi megyünk támadni az lesz. Tehát ilyenkor küldik ki T1gris osztagát akik 1 hét alatt beteg demoralizált és rettegő antikat varázsolnak a szomszédba, akik már maguk fognak könyörögni a behódolásért.
Ismét sokat írtam, elnézést.

Üdv: N. Ranien
Niadal Ranien 2009.06.02 20:28:40
Hello,

Azt hiszem az okozhat nézetbeli különbségeket, hogy a cél nem teljesen tiszta (legalábbis) számomra. Valamelyik szerző rávilágíthatna, hogy konkrétan mi is a megtörők feladata. Mert úgy látom mindenféle elképzelésben támogat valaki valamit, és amolyan egyveleg támadósereg félének akarják ezt. Most akkor ők foglalják el a diplomáciailag be nem hódoltatható katonai tevékenységet nézve szűz területeket? Mert akkor ők egy egyszerűen egy icpici kis expedíciós sereg, aki külön nevet kapott. Na de ahhoz, hogy egy kb. megyényi kis királyságot elfoglaljanak nyílt támadással ahhoz kevesen vannak. Brennus seregének veszte ne legyen viszonyítás, mert akkor ott volt a gyepű megspékelve szögesdróttal és tüzérséggel, és több ezer katonával. Ezek után ezt a vékony századot bedobni a mély vízbe olyan, mint amikor 10 familiárisan hiperpigmentált egyed megver és kirabol egy kisiskolást, aztán hazafelé az egyik berontana egy skinhead kocsmába 1 revolverrel. Vagy én pörgöm túl a témát, és ezek tényleg csak egy egyszerű első vonalas büntető századot alkotnak ami első támadáskor és utolsó visszavonuláskor? (Ajánlom olvasásra Sven Hassel bármelyik -lehetőleg mind :D- művét.) Valaki segítsen megérteni, mi a céljuk, mert én eddig a beszivárgó és károkozó egység oldaláról vizslattam őket, akik a minimális befektetéssel maximális károkozás elvén operálnak, amolyan terroristák. Oda küldik őket, ahová túl nagy áldozat lenne seregestül bevonulni, vagy még inkább a sereges bevonulás elé káosz és zavarkeltés céljával -mint a Tharr papokXD-.
A biológiai fegyvereket nem olyna szinten gondoltam, mint anthrax vagy ebola, egy kis influenza vagy vérhas is igencsak visszaveszi a harci kedvet, vagy egyszerűen csak ricinust a vízbe.
Köszönöm mindenkinek aki reagált a kommentjeimre azt hiszem nektek lesz igazatok, valószínűleg még nincs rászorulva a sereg az ilyen fajta terrorista egységekre.

Üdv: N.Ranien
Az elmúlt bő fél évre visszatekintve úgy érzem, hogy elég különleges szakasza volt ez a netes életemnek, legfőképpen jelen blog miatt. Lusta voltam összeszámolni a konkrét adatokat, de becslésem szerint elkövettünk jó másfél száz bejegyzést, jó pár ezer kommentet, mintegy…..
 Az elmúlt napokban az egyik kommentben felbukkant az ezreket kínzó kérdés, miszerint mi lett T1grissel, miután érzékeny búcsút vett a gellérthegyi barátaitól, köztük Szomodi Nándortól, aki valahogy kibírta és nem lőtt utánuk egyszer se.   Nos, sikerült…..
Ómagyarország Római séta 2009.04.22 19:04:32
Két férfi sétált a Via Appia szélén. Egyikük egy sovány, harmincas éveiben járó, barnahajú, borotvált férfi volt, hivatalnoki tógát viselt. Marcus Comelus Passernek hívták és épp féktelen izgalmát leplezni próbálva magyarázott valamit alkalmi útitársának. Caius Esopius…..
Niadal Ranien 2009.04.24 01:45:49
@Ghery88:

Hello,
Megvallom őszintén eleinte az írásaid igen kétkedve fogadtam és nagyon a fegyverraktárba beszabadult diablofan tizenéves hangulat jött le, féltem is ettől, mert a sztoriötletet az egyik legjobbnak tartottam (bár tiriumphator első egy két írása sem fogott meg igazán na de aztán hűűű). Az is lehet, h csak én láttam bele, mindenesetre ha volt is kinőtted, úgyhogy tessék írni tovább-ez mindenkire vonatkozik-. :D És utólag is elnézést az előző elírásomért, kimaradt a nevedből a "h". Ghery :D.

Üdv: N.Ranien
Visszatekintő Nem sikerült még karácsony elé összehozni mindent, de talán az év vége is megteszi ahhoz, hogy hivatalosan is lezárjuk Ómagyarország történetének első évadát. Amikor bő két hónapja, október 23-án az "igazi" blogom aznapi bejegyzését az ómagyar blogba…..
Az ünnepélyes avatás meglepően jól sikerült. A nagy nap reggelére szép idő kerekedett, kellemesen melegített a bágyadt téli napsütés, az ég a magasban lebegő pára miatt fakókék színű volt. Reggel kilenckor indultunk a palotából, elöl a százados és a két zászlóvivő…..
Kábé december 15. -8 fok stabilan, ködös este van.  I. Gergő Atreides vagyok, a kelta fremenek ura és parancsolója, Áttkerülis császára… Akár így is irkálhatnék, ha a kunyhómban heverő 20 darab AK-63-asra és a 4 darab AMD-re nézek. Na meg ha a durván 110 tárnyi…..
Ómagyarország Salvator és Júlia 2008.12.18 15:00:00
A csentőfai mészárlás híre hamar elterjedt és eredményeként az MVB szinte az összes nem a határvédelemmel küszködő fegyverest járőrszolgálatba vezényeltette. Nálunk is vége volt a jó életnek, már nem csak a Várhegyen múlattuk az időt. A püspök kénytelen volt…..
(Utolsó megbeszélésre bocsátandó vitaanyag, kapják: .....)   A behódolt terület (BT) megszállásának menete A tervezett lépéseket lépcsőkre osztjuk, következő lépcsőbe csak a megelőző lépcső feladatainak megfelelő szintű teljesítése után lehet lépni!   Első…..
Niadal Ranien 2008.12.16 23:35:42
Hello,

Az őslakosok esetleges hadseregbe integrálásáról eszembe jutott, hogy mivel amúgy is kevés a lőszer és a fegyver. A számunkra régebbi fegyvereket is rendszerbe lehetne hozni. Mert a lőfegyver lehet bármilyen -ha nem mesterlövészetre kell, csak bakának- amíg nem lehet vele többet lőni egymás után töltés nélkül, addig mind ugyan olyan a számszeríjtól a muskétáig(dúrva közelítés, de főleg közelharcra kihegyezett ellenséggel szemben kb igaz). A nyílpuskát könnyű gyártani, az átkerült technológiai tudással, ám a keltáknak könnyebben adható mint az AK vagy AMD, és tegyük hozzá, nem jelent akkora veszélyt visszafordítva sem. Ellenben komoly lőtávolsága és átütőereje van, a lövedék rövid távon alig ír le ívet könnyű kezelni és célozni vele. Nem beszélve arról, hogy nem kerül végzetes hatalom a kelták kezébe ha megtanulnak nyílpuska lövedéket csinálni, vagy nyílpuskát. Ugyanígy az elöltöltős flintákat is vissza lehetne hozni, mert erős acélcsövet tudnak gyártani könnyen huzagolás kell a fenének, valami tűrhető tusa és elsütőszerkezet, akár kovás lakatos. Elölről beleteszi a baka az előrecsomagolt lőpor/lőgyapot/ stb adagot utánahajít akármit ami a csőbe bemegy, betonvasdarabtól golyón át üvegcseréptől homokig, kicsit megtömködi. És aztán BUMM sörétes, vagy akármi. A hatás garantált.(Ez a Shadowrun Street sweeper nevű csodája amúgy.) Másrészt a sörétes fegyverek gyártása azért is jó ötlet, akár a szerelt lőszereseké is, mert nem kell csövet huzagolni, maximum szűkíteni, ha fontos a lőtáv, bármit ki lehet belőle lőni könnygázpatrontól robbanó golyóig. Akinek pedig fontos, hogy ne kis bogyókat lőjön ki hanem komoly kárt okozó dolgokat, nos az töltse öreg söréttel(200 kicsi helyett 20-40 nagy). A múlt század elején még papír hüvelyes volt a sörétes patron ami ugye sokkal olcsóbb és könnyebben gyártható mint a sárgaréz hüvely, a talpa ennek is sárgaréz de messze nem annyi mint akár egy 9 mm-es. Ezenkívül a sörétest aránylag könnyű rendben tartani, egy billenőcsövű duplacsövű puskát tisztítani semmiség egy AK-hoz képest. Vastagabb cső esetén az élettartam jelentősen megnő és kevésbé rúg hátra, de nem igazán hátrány. És még mindig olcsó, könnyen gyorsan gyártható fegyverekről van szó amik viszont megadják modern kor előnyeit. Így egy jövőbeli esetleges kevert katonai egység elképzelhető volna például sörétes, rövid kard, alu-acél/bőr/műanyag testpáncél mesterlövészeknek komoly nyílpuskák esetleg robbanó fejjel szerelt vesszők, és néhány géppuska. A géppisztoly és gépkarabély a lőszerhiány időszakában végzetes lőszerpazarlás. Ráadásul a sörétes nagy eséllyel kapcsol ki lövésenként több embert is.

Elnézést, hogy megint hosszan írtam, jó lenne már az a fórum :D.

Üdv: Niadal Ranien
Kábé december 1. -8 fok, felhős ég, kora hajnal. Tényleg melegebb van.   Fura a hangulat mostanában. Olyan nyomott, vihar előtti csend jellegű. Tegnap például érkezett egy rakás menekült. Nem vicc. Némely férfi lőtt sebekkel caplatott ide. Szarban vagyunk. De előbb azért…..
Niadal Ranien 2008.12.16 09:20:18
Hello,

A paprika és paradicsom Amerikából származik: "A nemzetség valamennyi faja Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, de mára a mérsékelt és a trópusi égövben szerte a világon termesztik őket."nem tudom honnan veszed a török országos marhaságot. Héjáról kinövő krumplit se láttam még, a gumó csírázik (ettől függetlenül erről nem állítom, hogy 100%-ig marhaság).
Ettől függetlenül paprika és paradicsom magok tuti vannak az átkerülteknél így valóban el fog terjedni, szintúgy a krumpli ami a leges legsikeresebb lesz minden növény közül szerintem, mert egyrészt minimális feldolgozást igényel, az átkerültek fajai iszonyatos terméshozamot kreálnak (ókori viszonyokhoz) alig kell művelni, és finom is. Az átkerültek gabonája meg kb 10-szer jobb minőségű mint az ókoriaké, úgyhogy valószínűleg az is nagyon el fog terjedni, meg a nemesített gyümölcsök. És persze a mezőgazdasági módszerek, rég voltak töri óráim de ha jól tudom az eke mint olyan középkori kreálmány szintúgy a borona és a többiek, nem beszélve a földújító forgó gazdálkodási technikákról vetésforgó stb. Ezek elterjedése nyomán tippelek egy nagy népességugrást közép-kelet európára a következő 2-3 emberöltőre, mert gyakorlatilag nem lesz éhínség, ott ahová eljut az átkerültek mezőgazdasága (csupán akár a technika). Viszont, hogy a híre meddig jut el és mikorra, dúrva népességvándorlás és hódító hadjáratok várhatóak majd mindenki mástól. Persze ez csk az én véleményem:P.

Üdv: Niadal Ranien