Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kokuszkomek

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
             Mindig írok egy posztot, amikor nyilvánosságra hozzák az European Research Council grant nyerteseinek névsorát. Most a Consolidator Grant-eket osztották ki, ez általában negyven körüli kutatókat jelent, témakörtől függően 1- 2.75 millió eurót, öt évre. 372…..
           A Heti Válasz "nagyinterjút" közölt Barabási-Albert Lászlóval. Heti Válasz. Nagyinterjú. Barabási-Albert László. Tökéletes (csak azért nem írom, hogy priceless, mert az kissé modoros, de persze valójában priceless, sőt szinte definálja a pricelessness-t).    …..
kokuszkomek 2015.02.21 20:53:12
Amúgy mint "science"-fiction, egészen szórakoztatóak voltak Barabási könyvei. Nem egy Szentkuthy Miklós, de még mindig kevésbé agysorvasztó olvasmányok, mint mondjuk egy Tótisz András-féle regény. (Mellesleg nagyobb összegben le merném fogadni, hogy Szentkuthy matematikai műveltsége meghaladta Barabásiék kutatócsoportjának kummulált matematika tudását...)

A szkepticizmusom nekem is ott kezdődött, hogy nemhogy egy tisztességes matematikai definíciót, de még csak közepesen homályosat sem találtam a skálafüggetlenségre vonatkozóan. A power low distribution mi a bal herémtől írja le jobban a skálafüggetlenésget (akármi legyen is), mint mondjuk a standard normal distribution? Értem én az ideológiát, a power low distribution alá oda lehet biggyeszteni szép színes felirattal, hogy "itten van paraszt, tudom, hol tartózkodol az időd 83,97%-ban", sokkal hangzatosabb dolgokat lehet állítani, de azért ez elég karcsú indok.

Sajnos volt szerencsém belepillantani Barabásiék csoportjának cikkeibe és egyéb bevezető jellegű, de már kezdő szakmabelinek szánt irományai(k)ba is. Hát, bele-bele botlottam olyan komolynak szánt dolgokba, amiért egy első féléves egyetemistát egy kombinatorika/gráfelmélet vagy analízis vizsgán úgy kivágnak, hogy a lába nem éri a földet.

Talán annyi előnye lehet ennek a sok bullshit-nek, amit összehordanak, hogy egy-két fiatal elkezd érdeklődni például a gráfelmélet iránt. Mondjuk remélhetőleg Bollobás könyvéből kezd el tanulni, Barabási helyett..
kokuszkomek 2015.02.22 00:27:51
@WiteNoir: Oké, látom sikerült megfogni a lényegi részét a hozzászólásomnak, ügyes ;) Egyszerűsítek, mert látom ez a zárójeles félmondat is nagyon félrevezető lehetett: Szentkuthynak elég komoly matematikai műveltsége volt. A Prae első kötetének elején valahol van egy baromi szép metaforával (de lehet, hogy egy allegória része volt, nem akarok megint hülyeségeket írogatni) azt demostrálja, hogy az egységkör mint csoport izomorf R/Z-vel.

Aki azért jött, hogy Barabásiról olvasson: bocs az off-topic kommentért.