Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ditor

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Habár az igazi, kőkemény nyári kánikulára még várni kell néhány hetet, már most ideje felkészülni a tikkasztó napokra. A legjobb persze mindenkinek az lenne, ha a legmelegebb napokat egy tóparton vagy egyenesen a tóban tölthetné, de erre azért elég nehéz bazírozni a nyári…..
ditor 2016.06.08 15:07:59
"Attól pedig mindenkit óva intenék, hogy klasszikus légkondira szórja el a pénzét." - miért is? Hiányolom a tényszerű indokokat.

Számoljunk egy kicsit.
Lakás hűtésére/fűtésére általánosságban megszokott a 30W/m3 teljesítményigény. Legyen egy lakás egy hűtendő szobája 15nm, és 2,7m magas, akkor 1215W hűtési teljesítményre van szükség. A jég olvadásakor "elnyelt" hő (jég olvadáshője) 333 kJ/kg.
333000 J/kg / 1215 J/s ~= 274 s/kg. Azaz a kívánt hűtési teljesítményhez nem egész 5 percenként egy kiló jeget kell felolvasztani.
Ehhez egyrészt kellene egy olyan ventillátor, ami kb. vihart csinál a szobában, még akkor is, ha a jeget elterítjük egy nagyobb hűtőláda alján (a ventillátor közben hőt termel).
Másrészt kinek van olyan hűtője, ami 5 percenként előállít egy kiló jeget? És ha van is, a teljes fagyasztásos-behordásos-ventillálva olvasztós folyamatnak kisebb lesz a hatásfoka, mint egy hűtésre szolgáló cél eszköznél, tehát a hűtő több (de legalább annyi) áramot fogyasztana, mint egy klíma.
És mi lesz a párásodással, a jég cserélgetésével...?

Persze lehet mondani, hogy nem az volt a cél, hogy 25 fok legyen a szobában.
A képen látható konstrukció arra valóban jó, hogy pár percig valahova a cső elé állva/ülve kellemesebb legyen a közérzet. De hogy ez a lakást úgy kompletten lehűtse, az nonszensz.

Az, hogy "fillérekből is könnyedén lehűthetitek a lakást" vagy tévedés, vagy hazugság.
Fillérekből NEM LEHET lehűteni egy átlagos lakást, hiába is próbálja bárki ezt a bullshitet terjeszteni.
Kezdjük azzal, hogy Lázár János úgy járt ezzel a közigazgatással, mint a rossz táncos a tökeivel: erősen zavarja a táncban. Lázár is belátta, hogy a kormányablakok tisztességes működtetéséhez se pénze, se tehetsége, ezért gyorsan el is vernek kétmilliárd forint közpénzt…..
ditor 2015.08.26 18:10:05
"Szeretem", ha valaki olyasmiről értekezik, amiről nincs fogalma.

"hogy dokumentumhiányt jelez a rendszer, így a következő esedékes családi pótlék már csak két gyerekre érkezik"

Teljsen korrekt. Ha nincs meg egy igazolás, akkor jól működik a rendszer, ha nem utalt.
Az, hogy a dokumentumnak hogy kéne odakerülnie, egy másik kérdés.

"Nem a törvény, nem a végrehajtási rendelet, de még csak nem is Lázár az irányadó, hanem a rendszer."

A rendszernek a jogszabályokra alapulva kell működnie. Ha a fejlesztőknek volt elég erőforrásuk (információ+idő+fejlesztő), akkor úgy is működik. Nem az ügyintézőnek kell a végtelenül komplex jogszabályrendszert tudnia és az alapján döntenie - ember hibázhat/hibázik -, végképp nem Lázárhoz kell bárminek is igazodnia; az lenne még csak szép.

"A törvény ésszerűen szabályozná" - igen? Melyik törvény(ek)? A törvények sosem ésszerűek, hanem valamit szabályozni akarnak, miközben interferálnak más jogszabályokkal, ellentmondásba kerülnek egymással, ill. hézagokat hagynak némely esetekre nézve; ill az is előfordul, hogy gyakorlatban betarthatatlanokká válnak.
A felsőoktatásból tudok egy olyan példát, amikor egy hallgató az adatvédelmi biztosnál "feljelentette" az intézményét, mert bekérte tőle egy egyébként ártatlan adatot; a hallgatónak lett igaza vmi adatvédelmi törvényre hivatkozva.
A jogszabály sosem ésszerű, max véletlenül. Nem az a célja (sajnos), hogy ésszerű / jól végrehajtható legyen.

"az ilyen helyzeteket, hiszen ha az államnak a kívánt adatok már úgyis megvannak"

Mi az állam? Egy állami fenntartású felsőoktatási intézmény az állam? Pl. a cikben is említett oktatási hivatal NEM ADHAT ki olyan adatokat - adatvédelmi jogszabályok miatt -, amelyek esszenciálisak lennének ahhoz a döntéshez, hogy mely kampuszra milyen létszámmal, milyen szakokat érdemes meghirdetni, fenntartani. Sőt, a saját adataik között is törölni kell az adatok egy bizonyos részét, ami miatt idősorosan nem vizsgálható a (potenciális) hallgatók "viselkedése", tehát nem lehet rendesen trendeket megállapítani.

"Nomármost, ha került kialakításra, akkor miért nem működik?"
Mi a "működés" definíciója? Honnan tudod, hogy a problémás esetben az iskola időben és helyes adatokat adott meg az oktatási hivatal számára?

Az a nagy bajom ezzel a posttal, hogy az informatikára akarja kenni a problémát, pedig az sokkal-sokkal mélyebben gyökeredzik.

Orbán kitalálja, hogy a közigazgatást át kell alakítani, hogy jobb legyen. Van rá egy év mondjuk.
Megkapja Lázár. Igent mond, mit mondhatna? Szűkös az egy év, dehát... Nyilván nincs nála a bölcsek köve, jó esetben nekiáll egy szakmai brancsot összeütni, akik kidolgozzák, hogy mit kéne csinálni.
Jó esetben kompetens emberekre bízzák, van 3 hónapjuk, mert még végre is kell hajtani... dehát vállalják, valami csak lesz belőle.
Az előző lépésben feléíptett rendszert gyakorlatba kell átültetni. Ennek egy (kis!) része, hogy informatikai rendszerekre van szükség. Még eggyel lejjebbi szinten informatikai igények születnek, dokumentálódnak.
Aztán közbeszerzéssel súlyosbítva vmi cég nekiáll fejleszteni. Maradt 3 hónapjuk... nagyon húzós, de vállalják, mert meg kell élniük.
A fejlesztő meg ott ül az elkapkodott specifikáció előtt, kódolás során kerül szembe azzal, hogy X jogszabály alapján A dolgot kéne csinálnia, Y jogszabály alapján meg B-t; ráadásul van 3 hónapja egy 2 éves fejlesztésre. Biztos jó lesz a rendszer.
Összefoglalva: a probléma az, hogy az egész rendszerben nincs egyetlen komponens (személy, szervezet), amelyik az eggyel feljebbi szintnek vissza merné mondani, hogy ENNYI IDŐ ALATT BAZMEG EZT NEM LEHET MEGCSINÁLNI!
Vagyis nincs tere a szakmai döntéseknek. Orbánon kívül mindenki elvárásoknak kell, hogy megfeleljen. Irreális elvárásoknak.

Az említett család a családi pótlék elmaradásával nem az informatika miatt járt rosszul, hanem amiatt, mert bármely szinten politikai döntések vannak, szakmaiak meg nincsenek.
Az USA, de általában a világ filmiparában, legyen szó színészekről, rendezőkről, vagy más területen alkotókról, számtalan olyan név fordul elő, melyeket látszólag könnyű kiejteni még azok számára is, akik amúgy nem beszélnek idegen nyelve(ke)t. Rengeteg tévéműsorban, interjúban, mozielőzetesekben…..