Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sainteve

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1981 óta a "medjugorjei történet" megosztja a vallási közösségeket; folyik a vita a világ katolikusai körében arról, hogy vajon Mária állítólagos "megjelenései", a hat "látnokkal" állandóan közölt "üzenetei" hitelesek-e. A háttérben…..
Egy kicsit nehéz megérteni azt, amit most szeretném, ha megértenétek. Azt is tudom, hogy sokakból elementáris zsigeri ellenkezést ki fog váltani. Jobb is ezt előre leszögezni, hogy senkit – sem a kedves olvasót, sem a szegény posztolót – ne érjen meglepetés a későbbiekben a…..
sainteve 2015.02.11 12:22:38
@türkiz:
Szerintem nagyon földhöz ragadtan - igaz, azon belül a legnemesebben - közelíted meg a kérdést. Teljes valómmal hiszem én is, hogy minden ember egyenlő. Ennek egyértelmű cáfolatát nem is véltem kiolvasni szerencsére a bejegyzésből. Az egyenlőségünk dimenziója azonban isteni. Át lehet érezni részben, és lehet tudatosan is erősíteni magunkban az igaznak hitt megközelítést, de teljes valójában a Mennyben fogjuk tudni befogadni, mennyire mákszemnyi különbség sincs köztünk.
Azt azonban, hogy földi történelmünk egy adott kis pillanatában a lelki életében valaki - aki pl. évtizedek óta rászánta az életét a területre - sikerül előbbre járnia, mint valaki másnak - aki pl. életében egy pillanatra nem is gondolt még a fogyasztáson kívül semmire - nem tartom ördögtől való kijelentésnek. Aki fiatal és rengeteget sportol, nyugodtan segíthet a 95 éves néninek cipekedni, és kijelenthetjük, hogy ez azért van, mert erősebb nála. Ugyanígy, aki életében először találkozik hívőkkel, és valami megtetszik neki, majd elmegy egy bölcs lelkivezetőhöz, paphoz, aki a fél életét lelki kérdésekkel, Istennel töltötte, akkor nem gondolom, hogy vétek lenne ebben az esetben bevallani, hogy kettejük közül ki tanulhat többet a másiktól, kinek van nagyobb szüksége a másikra az adott történelmi pillanatban. Ettől még szó sem lehet róla, hogy emberileg ő kevesebb (vagy több) lenne.
Vigyázni kell a relativizálással. Úgy gondolom, mi magunk mind ugyanannyira vagyunk kedvesek Isten szemében, viszont a szabad akaratunkból fakadó rengeteg döntésünk - amik az életünket alkotják - a legkevésbé sem.
sainteve 2015.02.12 09:33:16
@türkiz:
:) Zavarba ejtő, hogy ekkora hatással tudtak lenni rád egyes szavaim-mondataim, és hogy ilyen szépeket írsz. :)
Valójában csupán egy lelkes fiatal vagyok, aki örömmel talált rá erre a blogra, és írogat mindenfélét - egészen konkrétan az első hozzászólásom volt -, de nem vagyok igazán kompetens a témákban, és a megfogalmazásaim sem biztos, hogy mindig pontosak. Kicsit olvasgattam bejegyzéseket és azok kommentjeit mindenfelé, és azért bőven akadnak olyan dimenziók itt, amihez nagyon kevésnek találom még magam.
Ettől függetlenül persze úgy véltem, az érdeklődés már önmagában feljogosít a gondolataim megosztására :)
Én azt hiszem, hogy egy ilyen őszinte kereső-lét, mint amit a soraidból ki véltem olvasni, nemcsak hogy lehet eredménytelen, de a legtöbb.
A 'kereső' kifejezést néha a berkeinkben használják azokra, akikről különös 'tévelygést' feltételeznek, természetesen én nem erre gondolok, sőt, nem tartom jónak ezt a használatot. Szerintem a legjobb amit tehetünk, az éppen a folyamatos keresés.
Tényleg köszönöm a szép válaszodat.
sainteve 2015.02.12 14:01:31
@türkiz:
Újfent sikerült mosolyt csalnod az arcomra. :)
Viszont én éppen-hogy azt írtam, hogy számomra nem tévelygőt jelent, úgyhogy most vagy félreértettél, vagy kiforgattál kicsit. :) ...vagy egyszerűen jókedvedben talált a válaszom... :)
A "berkeink" csupán a keresztények egy részét szerette volna jelenteni. Többektől hallottam már így megfogalmazni, hogy "hát ő még csak olyan kis 'kereső'", erre értettem, de ez a legzárójelesebb rész akart lenni.
Egykor egy amerikai elnök a szabadság jelszavává tette szállóigévé vált hitvallását: „Ich bin ein Berliner”. Mindenki tudta, hogy ez sem származási- vagy lakhelyet, sem illetőséget nem jelölt meg, hanem egyértelmű ideológiai álláspontot. Valójában Kennedy vallomást tett,…..
sainteve 2015.02.11 11:35:45
@Izrael misztériuma:
Elítélendő ez a primitív bosszú, és rendkívül szomorú, hogy a vallási-etnikai gyűlölködésre ugyanaz a válasz. Elképesztő, hogy egy ilyen pályázatot meg lehet hirdetni. Valóban, valószínűleg annyian fognak lecsapni, ahány keresztény csapott le a CH-ra, nulla. Egyértelmű, hiszen ilyen mértékű fanatizmus csak az iszlám egy kis hányadában lelhető fel. A fejcsóváló zsidók mögé viszont nem tudom pontosan kiket képzelsz. A hithű, vallásukat valóban szentül őrző és gyakorló, minden tiszteletet megérdemlő zsidókat - akik Izrael államban is súlyos elnyomásban élnek -, vagy a legszörnyűbb, minden nemzetközi/emberi szabályt/normát felrúgó tömény rasszizmusra és gyűlöletre épülő állam vezetőit-támogatóit, és/vagy a nagyvárosok hátborzongató erkölcsi fertőjében, tisztátalanságában élő fiatalokat? Igaz ez az állam nem sarki közértben, viszont nem is 15 ártatlan embert ölt és öl meg, hanem gyomorforgató népirtást végez.
Elnézést ha mellé lőttem, csak kicsit megijedtem, hogy esetleg a történelem egyik legsúlyosabb borzalmának tagadását hirdetőkkel szemben ellenpólusként a jelenkori népirtókat állítod.
Remélem persze, hogy te az általam (is) nagyra becsült, vallásukat gyakorló zsidókra gondoltál.
Ez esetben viszont a CH-s párhuzamoddal akadnak gondok, hiszen ott sem a legmélyebben hívő mohamedánokat láthattuk ámokfutni, hanem nehéz múltú, börtönviselt kábítószereseket, akik vélhetően nem sűrűn látogatták a párizsi mecseteket.
sainteve 2015.02.11 12:37:12
@Izrael misztériuma:
Elég lett volna, ha fent még egy mondatot bemásolsz, és máris világos. Így, anélkül valóban nem lenne az.
"Lehet fogadni, hogy a Holokausztot tagadó rajzokra válaszul hány (ön)gyilkos zsidó merénylő fog lecsapni az iráni karikaturistákra"-írtad te.
Úgy érzékeltem, hogy vallási vagy etnikai vonalak mentél húztál egy párhuzamot, tettél egy szerintem igen egyszerű 'jó és rossz közti' különbséget. Természetesen nem vádollak rasszizmussal :) , hisz' leírtam én is, hogy bizonyos különbségek egyértelműek.
Mivel leírtad, hogy mit csinál a "zsidó", ami egy igen tágan értelmezhető, heterogén csoport, bátorkodtam megkérdezni, kiket képzeltél közben a lelki szemeid elé. (fejcsóválás stb.)
Amúgy sajnos tényleg kissé cifrán fogalmazok, ami internetes kommentelgetés esetén végképp túlzó, ígérem, igyekszem egyszerűsödni.