Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zaraken

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
3M Mélyinterjú Raoul Renierrel 2015.02.09 10:28:27
Debreceni lévén tudtam, hogy a magyar fantasy egyik ősatyja, Kornya Zsolt a földim. De azt is tudtam, hogy modernkori remeteként él, így nehéz a hozzá vezető utat meglelni. A tavalyi Világok Szárnyai Szerepjáték találkozón azonban mégis sikerült megismerkednünk, majd a…..
Zaraken 2015.02.10 21:12:40
Nem akarok vitát nyitni róla, hogy melyik rendszer jobb és miért, mert ez olyasmi, amiben a szerepjátékos közösség úgysem fog soha egyetérteni (csak zárójelben jegyzem meg, hogy nálam toronymagasan a 2007-es Új Törvénykönyv a favorit).

Mindössze arról elmélkednék, hogy ami a sok különböző rendszer előnye, az egyben a hátránya is. Ami jó benne, hogy mindenki megtalálja a neki tetsző, ízléséhez, vérmérsékletéhez passzoló verziót. Ugyanakkor Magyar Gergellyel is egyet kell értenem, aki szerint minden újabb szabálykönyv megjelenése tovább osztja a magus társadalmat, és szűkíti azon emberek körét, akikkel játszani tudsz. Sokan ezért elleneznek elvből minden újabb verziót. A közösség szétforgácsolódik, kis szerepjátszó baráti körökre atomizálódik.

De ez valamilyen szinten természetesen folyamat. A 21. században élünk, ahol majd' mindenkinek van számítógépe, internete, nyomtatója. Bárki szabadon írhat, terjeszthet, letölthet, kinyomtathat háziszabályt, kiegészítőt, mindaddig, amíg nem akar vele pénzt keresni, és nem sért szerzői jogokat. Vagy még akkor is, ha sért, de ebbe ne menjünk bele...

Szóval az van, hogy '93-ban még a Nagy Zöld volt a szentírás, ami ott le volt írva, az volt a Magus szabálya, és kész. De hamar előjöttek a rendszer gyerekbetegségei, melyeket először ki-ki házi barkács szabályokkal próbált toltani-foldani. Aztán 22 év alatt annyian és annyiszor próbálták megreformálni, hogy már esélye sincs semmilyen felülről irányított, nagy, egységesítő, kanonizáló törekvésnek. A sok próbálkozás után az ilyenek egyszerűen hitelüket vesztették. Ergo a jövőben is nyolcan tizennyolcféleképpen fogjuk játszani a játékot, és legfeljebb annyit tehetünk, hogy baráti viszonyt ápolunk a többi rendszert favorizáló rajongókkal, és nem esünk egymás torkának, amiért az egyiknek ez, a másiknak az a szabálykönyv tetszik. Végülis a szabályrendszer csak keret, amiben kiélhetjük hülyeségeinket.
Zaraken 2015.02.11 17:48:47
@Norris74: Akkor pontosítanék: szerepjáték alatt természetesen én is az asztali szerepjátékot értem. Online fórum alatt pedig az asztali szerepjátékkal foglalkozó weboldalakat (lfg.hu, kalandozok.hu, Erion.hu, kronikak.hu, Dreonar.hu, stb).