Regisztráció Blogot indítok
Adatok
youkamp

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
In my weird mind Back to school #3 2018.09.02 16:24:27
Elhoztam nektek a harmadik egyben utolsó Back to school bejegyzésemet. Az előző ilyen bejegyzésben 8 diáktípusról olvashattatok, most pedig hoztam nektek 8 féle tanárt, akikből minden iskolában van legalább egy. Átverhető Vele lehet elhitetni, hogy a többi tanárral is filmet néztek, hogy más…..
Van az a mondás, hogy a mór megtette kötelességét, a mór mehet. Esetünkben Gyárfás Tamás játszotta el a hiperlojális hülyét, hogy aztán azt higgye, hogy megúszhassa a múltbéli dolgait. Persze ebben a történetben nem csak a mór érdekes, hanem maga a leszámolás, ami tökéletesen hozza egy politikai…..
youkamp 2018.04.18 17:08:41
youkamp 2018.04.18 17:23:30
@s: sztem ennél egyszerűbb: 2 év vs. 10 év fegyház. Mond, Te mit választanál? :-)
Új paradigma Maxpontos szóbeli 2017.06.24 01:14:49
Zajlanak a szóbeli érettségik. Ilyenkor mindig eszembe jut egy hajdani kedves tanítványom, aki a földrajz szóbeli felelete közben egyszer csak így szólt: és most lapozok az atlaszban 2 pontért. Majd áthajolt az asztalon és megnézte, hogy tanára valóban beírta-e a pontozólapra a 2 pontot. Mert ami…..
youkamp 2017.06.25 22:48:06
@waddy: Szerintem először azt tisztázzuk, hogy a lexikális ismeret és a kompetencia nem egymást kizáró szegmense a tudásnak. A kompetencia ugyanis négy faktorból áll: ismeret, képesség, készség és attitűd. Bármelyiket is hanyagoljuk el, már nem beszélhetünk optimális szintű kompetencia-fejlesztésről. Erről sokan írtak itt. Hogy szükség van az ismeretre (lexikára) is, mert anélkül nincs képességfejlesztés.

A fentiekből következően például egy jól összeállított magyar nyelv és irodalom szóbeli tétel bizony a kompetenciára kérdez rá: Tudni kell, mikor is élt az a bizonyos költő (ismeret); milyen volt akkor a történelmi szituáció, és hogyan gyakorolt hatást a műveiben (képesség); kiderül, hogy mennyire szeret olvasni a jelölt (attitűd). Egyébként az érettségi tételeket nem lehet nyilvánosságra hozni, csak a témaköröket (az iskola pedagógiai programja tartalmazza) . Nem tudom, hogyan tud így a tanuló bemagolással készülni a vizsgára. Szóval a szóbelit teljesen felesleges két elemre bontani, erre idő sincs. Középszinten tizenöt perc idő van a feleletre. Egy jó tanár és az ő kompetencia alapú tételére adott felelet (+az írásbeli dolgozat eredménye) tökéletesen elegendő a korrekt kompetencia alapú értékeléshez.
youkamp 2017.06.26 16:42:51
@waddy: Ismétlem, az érettségi tételeket nem lehet nyilvánosságra hozni. A következő linken például 1669 kidolgozott tétel található, magyarból 277:
erettsegizz.com/erettsegi_tetelek/

277 tételt nem lehet bemagolni. Hogy melyiket kell mégis ezek közül reprodukálni a szóbeli érettségin, ahhoz a tanár szabálytalan (törvénytelen) közreműködése kell, aki előre kiadja a tételeket. Tehát maga a tanár az, aki nyilván praktikus okokból meghackeli az érettségi vizsga szellemiségét. Ez teljesen iskola és tanár függő. Erre írtam én korábban, hogy nem kellene általánosítani. Valamelyik iskola magoltat valamelyik meg kompetenciát fejleszt.

Az ismeretlen művek elemzése és az érvelés az írásbeli feladata, nem a szóbelié. Más a célja az írásbeli és más szóbeli vizsgának. A neten minden elérhető ezzel kapcsolatban.

De egyébként kiderült számomra, hogy nem ugyanarról az érettségi lebonyolításról, tapasztalatról beszélgetünk. Érettségi bizonyítványt lehet vásárolni, hamisítani is, és olyan is valszeg van, hogy a tanár valamivel megjelöli a tanuló számára a tételt (megcinkeli a kártyákat), de nyilván nem ennek alapján kell megítélni a kétszintű érettségi vizsga rendszerét.
A napokban többen kérdezték tőlem, miért gondolom, hogy az oktatás nem pártpolitikai ügy, hiszen a politikusok úgy dobálóznak szakkifejezésekkel, mintha értenék is, miről beszélnek. De nem lenne szabad annak lennie! Visszavonják a kilencévfolyamos általános iskola ötletét. Vagy legalábbis…..
Milyen film az, ami szó szerint kinyír egy stúdiót? Aki szeretné megtudni, az feltétlenül nézze meg Renny Harlin rendezését, mely akkorát zakózott, hogy azzal a Guinness Rekordok Könyvében is helyet követelt magának. Szép teljesítmény, ami többek közt a szinte nem is létező reklámkampány, a…..
Amikor meghalljuk azt a kifejezést, hogy kapuzárás előtti pánik, rögtön egy ötvenes férfira asszociálunk. És amikor meghalljuk a klimax kifejezést, akkor egy ötvenes nőre. Nem véletlen, hiszen mindkettő ugyanarról a tőről fakad: az életközepi válságról. A két nem kétféleképpen éli meg ezt a…..
youkamp 2016.05.01 21:57:49
@Bársonysex: Nos, a párom nem tud az én kilengéseimről. Tisztában vagyok vele, hogy rettenetesen megviselné, ezért igyekszem megóvni ettől. A magam részéről arra jutottam, (tudom, hogy sokak szemében ez szánalmas érv) hogy élettanilag szükségem van az izgalomra, azaz e nélkül az öregedési folyamatok és az ebből adódó egészségügyi problémák gyorsabban utol érnek. Egyfajta kikapcsolódás is ez, amivel kezelem a munkahelyi stresszet, ami szerintem szintén káros az egészségre. Nem várok senkitől sem megértést, akár el is ítélhetnek e miatt, nem érdekel. Nekem ez vált be. Mindenki találja ki a saját "túlélési" stratégiáját.
Most olvasom a hírt a Magyar Földrajzi Társaság honlapján, hogy a szakiskolák döntő többségében idén szeptembertől megszűnhet a földrajz oktatás. Mivel a Pangea blog alapvetően földrajzos, és remélhetőleg némi hatással van a hazai földrajzos ismeretterjesztésre, nem mehetünk el szó nélkül a…..