Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nvalley

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mostanában, hogy egy hónap pihenés után ismét elkezdtem 8 órában dolgozni, sokat agyalok ezen a témán. Egyrészt, mivel a gyereknek nem találtunk jobb/ugyanolyan jó bölcsődét a lakhelyünk közelében, mint a mostanija, így 1 órányi BKV-útra kerültem Bertie-től a hét három napján. Viszont az…..
Nvalley 2017.12.09 16:01:46
Nekünk egy 4 és egy 2,5 évesünk van és nem sokára érkezik a harmadik.
Az államnak dolgozunk közvetve, ahol f8-8 és 16h között van a normál munkaidő.
Szerencsére azt is rugalmasan kezelik, a lényeg, hogy a heti 40 óra összeálljon.
Ezt osztogatjuk be. Ha választhattam volna, akkor 6 órásat kértem volna, de nem engedték. 8 órában vagyunk mind a ketten. Ha választhattam volna, akkor a munkahelyhez közeli bölcsődét és ovit választom, de elutasították és így +1,5 óra kitérő délután tömegközlekedéssel összeszedni őket. Reggel autóval visszük, egyiket az egyikünk, másikat a másikunk addig beadja és ismét találkozunk, majd húzunk dolgozni. Nagyon nehéz és roppant érzékeny a szervezésre a mi helyzetünk is.
A munkáltatóm szerencsére honorálja, hogy két szülés között is fél évet dolgoztam, meg most is szülésig el nem jövök, ameddig nincs senki élete veszélyben, mert a pénzre is szükségün van és az állásomra is nagyon.
A nagyszülők 140km-re laknak, így ők abban tudnak segíteni, hogy néha, ha beteg az egyikük pl. akkor mind a két gyerek mehet hozzájuk egy hétre (apukám nyugdíjas csak) és akkor mi gőzerővel hajtjuk a határidős munkákat + nem túlórát kérünk kifizetni, hanem hogy eljöhessünk 1-1 órával előbb, amikor kell. A hétvégi munkákat is így vállaljuk be, sokszor a párom szombaton, vagy éjjel itthonról is dolgozik azért, hogy elnézzék, ha nem ér be 9-ra, vagy nekem van megbeszélésem és nem tudok lelépni 3-f4 körül, akkor neki kell menni a srácokért. Ha megszületik a harmadik, sajnos 6 hónapos korában vissza kell mennem dolgozni és 8 hónaposan megy bölcsődébe majd, különben mást vesznek fel a helyemre és akkor vége ennek a kis szerencsének is. Mindent előre meg kell tervezni és kikészíteni másnapra, vagy órákat bukunk el a napokból. Pl. ebédidőben ameddig mások pihennek, én hazaszaladok és megfőzöm/előkészítem a vacsorát, elindítom a mosógépet, a mosogatógépet és vagy kiporszívózok stb. van az egészre egy órám, az utazással együtt. Nem egy nyugis élet :)
Szerintem az egyik leggyakoribb kérdés, ami a szülőket manapság foglalkoztatja a pénzügyi piacon. Mivel a Magyar Államkincstár (jelenleg) 42.500 forinttal automatikusan nyit egy számlát a gyermek részére, mondhatni a téma megkerülhetetlen és minimum elgondolkoztató. Ugyanis minden szülő a legjobbat…..
Nvalley 2015.02.02 07:33:25
@tildy[UK]: Igen, aki elköltözik (majd az akkori országban veszi igénybe a lehetőségeket). de sok sok évig ebbe fizette a gyereknek a sok sok pénzt és hozzá akar jutni, ennyi a megoldás, költözzön haza rövid időre. Nekem mindegy ez a része végülis, ha így alakulna, ezt csinálmám, de használok 3-4 másik fajta befektetést is, mert nekem megéri egyelőre és remélem nem is "kell" elköltöznünk. A PMÁK korábbi fajtáinak egyébként volt 8-11% os kamata is, az infláció miatt, a babakötvény jelenleg minimum 3%, szerintem nem marad ennyi, de csak a minimummal éri meg használni, nagyobb összegű inf. függő befektetésre ott van a 3 éves pmák.
Nvalley 2015.02.02 09:19:50
@Bikli néni: Azért, mert valószínűleg nem a Kincstárnál van vezetve a számla, illetve valami ügynök intézte és vonja a jutalékát belőle.
Az Államkincstárnál vezetett számla díjmentes, kamatadó mentes és nem vonnak le semmit. Még az lehet, hogy év közben volt véve állampapír és ki kellett fizetni az addig felhalmozódott kamatot, de ha máshol van vezetve, nem a kincstárnál, akkor ott kell érdeklődni. Csak a Kincstárnál érdemes ebbe fektetni és csalk személyesen.
Nvalley 2015.02.02 12:48:32
@VT Man: A kötvény garantált hozama 3% és az infl. része a változó, ami minden évben változik. Én csak azért nem tartom ezt teljesen jónak a babakötvény esetében, mert 18 éves lejáratú, ez túl hosszú és nem lehet hozzányúlni. A Prémium kötvények ugyan ilyen kamatozásúak és sokkal rövidebb idő alatt járnak le. Ezért inkább abba érdemes fektetni.