Regisztráció Blogot indítok
Adatok
egy laikus

0 bejegyzést írt és 64 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokat hallani arról, hogy miben jobb nálunk nyugati szomszédunk, és hogy hány magyar honfitársunk költözött már ki, illetve tervez kimenni Ausztriába dolgozni, ezért most úgy döntöttem beszállok én is a diskurzusba néhány észrevétellel,  mindössze annyi különbséggel, hogy én a magyar oldal előnyeit…..
egy laikus 2018.11.10 22:35:16
@A Dundee: Köszönöm. Nem tudnék mit hozzátenni. 1A.
egy laikus 2018.11.12 18:03:10
@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
Igen, köszönöm. Korrigálnom kell magam. Valószínü Gizellával és a királyi udvar nagyrészével kellett németül / olaszul beszélnie.
Bár érdekes, hogy a fiának, Imrének az anyanyelve német volt, a tanítója Gellért pedig nyilván olaszul tanította.
egy laikus 2018.11.12 20:55:05
@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: bizonyára így volt.
Kicsit felfrissítettem Istvánnal kapcsolatban az ismereteimet és egész furcsa így érettebb fejjel rácsodálkozni arra, hogy a politikája a külföldi mesterek, tanítók megnyeréséröl, országba csábításáról és foglalkoztatásáról szólt. Imre hercegnek írt intelmeiben pedig azt kéri, hogy bánjon jól a külfödiekkel a jövevényekkel. Tény, hogy akkor még nem terjedt a nacionalizmus fertője (más fertők voltak akkoriban).
Január 29-én tartották a 777 Offline rendezvénysorozatában a Lukácsi Katalin katolikus hitoktató, történészdoktorandusz és Hodász András atya, a Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia káplánja közötti vitát a cölibátusról, a nős férfiak pappá szenteléséről, a nők helyzetéről és az egyház jövőjéről.…..
Egy hazai politikai mozgalom meghirdette, hogy ott kell lenni a "meleg büszkeség felvonulásán", mert – szerintük – még Ferenc pápa is érti, amit a magyar kormány nem...
SZEMlélek Kié a mennyek országa? 2017.06.07 10:14:06
Megrázó film napjainkban történő közel-keleti keresztényüldözésről a háromfős magyar misszióscsapat szemével...
Az egyiptomi jezsuita szerzetes csodálja a pápát, de nem ért vele egyet. Szeretett volna francia állapolgár lenni, ám kétszer elutasították a kérelmét. Hazánk viszont befogadta, ez pedig jó alkalom egy kiadós beszélgetésre...
"Mint a csillag, ami a napkeleti bölcseket vezette a Jézussal való találkozáshoz, úgy vezet minket, tanítványokat Jézus felé A szeretet öröme kezdetű apostoli buzdítás." Így kezdődik a máltai püspökök által kiadott dokumentum, amelyben az Amoris Laetitia sokak által vitatott részeit értelmezik...
Befolyásos egyházi elöljárók az Egyesült Államokban a 70-es években rendszeren találkoztak a republikánus párt vezetőivel, akiket csak egy dolog érdekelt: hogyan lehet a tárgyalópartnereik gyülekezeteit alkotó milliós tömegeket a párt számára szavazóként mozgósítani. Ehhez kellett találni egy témát…..
Gyilkosság kamerák előtt, kamion hajt a tömegbe, patakban folyik a vér Szíriában - néhány cím a friss sajtóból. Nem ilyen adventre vágytam. De mit kezdhetnék mindezzel?..
egy laikus 2016.12.26 12:51:17
@Attilajukkaja: teljesen osztom ezt a véleményt.
Kváncsi lennék, hogy Orbán félelem kampánya óta a biztonságtechnikai cégek -a Jól zárkózz be, mindent kétszer ellenőriizz, ne bízz senkiben szlogenekkel- mennyire prosperálnak mostanság. Mernék fogadni rá, hogy a többi ágazathoz képest toronymagasan vezetnek.
A körmendi plébános akár le is mondana, ha kiderül, rosszul végzi a dolgát. Az egyházi vezetők hallgatnak, az övön aluli ütések viszont záporoznak felé. Pedig csak azt tette, amit a hite, a szíve diktált...
egy laikus 2016.12.26 12:51:03
@Terézágyú: haha, egy ilyen világos osztrák elnökválasztás után ezt leírni...Biztos poénnak szántad.
Kérdezz már meg az osztrák papságból valakit, hogy mit gondol Orbán egészpályás egyházi letámadásáról. meg úgy egyébként a Kronen Zeitungról....
Hálásak lehetünk Luthernek, Ferenc pápa kellemetlen, mint egy szúnyog, a politikusok ne játszanak egyházi vezetőt, Körmend után nincs értelme várni a befogadással...
egy laikus 2016.12.25 21:44:07
Tényleg komolyan összezavar Beer püspök mindekit.

Hogy-hogy mi lett volna Magyarországgal, ha nem építünk kerítést? Vajon a menekültek lelegelték volna az országot és elvették volna a munkánkat? Ne vicceljünk már! Mindenki ugyanúgy továbbment volna. Esetleg több magyar polgár, netán plébánia került volna szolidárisabb helyzetbe és nyújthatott volna segítséget esetleg szállást is átutazóknak. A sógorokkal mi lett? Letarolták őket? A csodákat! Ők ráadáasul gond nélkül befogadtak 100 ezer menekültet! Büszkék rá. A katolikus egyház mindeképpen, hogy nem fordította el az arcát a nyomoruk elől. Több püspökség és plébánia életét felpezsdítették a befogadott menekültek.

Milyen pánik van Németországban? Könyörgöm, ez a püspök hallott mostanában német kollégát nyilatkozni? Ez egy teljes zavarkeltés.
Persze, mindeki nagyon szomorú Berlin miatt, gondolkodnak azon, hogy mit kell tenni egy nagyobb biztonságért, de azonnal meghirdették, hogy nem engedik, hogy a félelem visszavesse a szolidaritásukat.
Minden van, csak éppen nem pánik!
A Willkommenskultur tagadása felérne a krisztusi eszmék tagadásával. Ugyanis az pontosan a keresztény lelkületből fakad. Szomorú, hogy egy magyar püspöknek ezt egy kommentelő ad felvilágosítást, de kérném T. Gégény Urat, hogy magyarázza már el ezt egyszer a püspök atyának!

A miniszterelnök úrnak pedig már amikor kimondta, hazugság volt volt az alábbi szavai: a kerítés azért kell, hogy aki jönni akar, az az ajtón jöjjön, ne az ablakon. Az idő, a kvótakampány, a táborok bezárása is és számtalan helyzet igazolta a bődletes orbáni hazugságot... Ma ott tartunk, hogy a Magyar Köztársaság területére egy hét alatt, hétfőtől-péntekig 50, azaz 50 menedékkérőt (naponta 10 fő!!!)engednek be a tranzitzónából... Hangsúlyozom, menedékkérőt (üldözött vagy háborós zónából érkezőt...)

Mellesleg ott is kilógott a lóláb, hogy Beer püspök simán, arccal névvel nyilatkozott, hogy a szégyenletes kvótakampányt meg kell szavazni.

Szóval az, hogy ő lenne a magyar "Ferenc pápa" már bocsánat, de Ferenc pápára nézve kifejezetten sértő!
Nyitottság, elfogadás - szép szavak, fontos értéket képviselnek. Ám a hisztéria, ami az "Anya, Apa, Gyerekek" kampányt körüllengi, feltételezhetően valami másról szól...
egy laikus 2016.11.25 11:50:52
@dome64: végre! Köszönöm ezt a bölcs hozzászólást, hogy megfogalmazta, ami bennem is motoszkál azóta, amióta értesültem erről a kampányról.
Volt egy érzésem, miután láttam, ahogy a médiában is nyomják ezt a "hagyományos család védelméért folytatott kampányt" hogy a kampány kiötlőiben a jószándék mellett van egy jó adag exibizionizmus, önfényezés is (hogy mi most tényleg európai méretekben teszünk, lobbizunk a családért, mégpedig felülről, intézményes segítséggel...) és ugyanakkor én is ezt az önámítást, porhintést éreztem.

Ráadásul, noha az aláíró kampányból szövegéből nem is, de a témafelvetés által, megbélyegzés, ítélet és kirekesztés hallatszik a nyomában, a támogatók szájából, tollából.
Sőt Frivaldszky Edit nyilatkozta is, hogy Timmermans az EU alelnökének véleménye ellenében indították a kampányt. Vagyis szerinte egyértelműen a melegmozgalmak, a "melglobbi" ellen kell fellépni, mert az veszélyezteti a család fogalmát...

Talán furcsa párhuzam, de kicsit a kormány antimigrációs kampányának szájíze érződik belőle.
"Védjük meg közösen a családot." És erre egy mód van, bélyegezzük meg a melegeket (kollektíve)
ez nagyon hajaz
"Védjük meg a közösen a keresztény Európát" és erre egy mód van, bélyegezzük meg a migránsokat kollektíve.
Kérdés, hogy Frivaldszky Edit saját exibicionizmusán túl, milyen hatalom megszerzését tűzte ki. Nem csodálkoznék, ha hamarosan a Fidesz képviselőjeként indulna és harcolna még hatékonyabban a családok védelme címszóval a "meleglobbi" ellen.
„A hitem azt tanítja, hogy az együttérzés, a könyörület, a szeretet és a vendégszeretet mindenkit megillet, így a hazámban született személyt, de a külföldit is, a közösségem tagját, de a jövevényt is.” 2013. február és április között vallási alapú humanitárius szervezetek és tudományos intézetek…..
egy laikus 2016.10.05 14:49:26
@Mezőföldi: Értem. Szerencse, hogy a magyarok és úgy egyébként a keresztények felsőbbrendűek, ezeknél a démoni alakoknál.
Az elitélt bűnözőt pedig jobb lett volna azonnali halálbüntetésre itélni, mert az lett volna az igazságos és az ilyen, úgyis menthetetlen.
Az pedig külön jó, hogy mi nem dőlünk be a humanizmusnak és a liberalizmusnak és megtartottuk a kereszténységünket a dekadens nyugathoz képest...

Kedves Mezőföldi testvérem: Ma jött a hírekben, az alábbi napi ige is -bár nem a mainstream media hozta- és már amúgyis elcsépelt szöveg.
Azért kívánom, hogy megszívleljük:

"És amikor ezt hallotta Jézus, ezt mondta nékik: „Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek; nem azért jöttem, hogy igazakat, hanem hogy bűnösöket hívjak megtérésre." Mt 2, 17
egy laikus 2016.10.05 15:34:11
@Mezőföldi:
Szerinted Jézus a leprást, az ördögtől megszállottat, a vérfolyásost, a házasságtörőt miért emelte fel? Hagyhatta volna őket megrohadni ott ahol vannak. Mégis irgalmas volt és erre tanított...
A szamaritánus miért kötözte be a kirabolt vérző embert és bízta rá a fogadósra, hogy viselje gondját? A levita és a pap elfordították az arcukat. Talán köptek is egyet, hogy undorító, úgy kell neki, miért ment veszélyes helyre!...

Szerinted nem lehetne fejleszteni azokat az eszközöket, intézményeket, (adományból, adókból) amikkel ezek a nyomorult testvéreink felemelhetők?

Ezeknek a porban fetrengő, neveletlen, megalázott testvéreinknek ki fogja megmutatni az alapvető emberi normákat? Ha egyszer a szüleik tanáraik nem tették, (ha voltak nekik egyáltalán...) Ki fogja nekik elmondani, megmutatni nekik, hogy Isten szereti őket?

Hogy juthatnának el a te szintedre?

Ha Te, kedves Mezőföldi testvérem, nem szereted őket, akkor ki fogja?

Ismered ezt a részt: ?
A képmutatás nélküli szeretet
"A szeretet ne legyen képmutató. Iszonyodjatok a gonosztól, ragaszkodjatok a jóhoz, a testvérszeretetben legyetek egymás iránt gyengédek, a tiszteletadásban egymást megelőzők, a szolgálatkészségben fáradhatatlanok, a lélekben buzgók: az Úrnak szolgáljatok. A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak. A szentekkel vállaljatok közösséget szükségeikben, gyakoroljátok a vendégszeretetet. Áldjátok azokat, akik üldöznek titeket; áldjátok és ne átkozzátok. Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal. Egymással egyetértésben legyetek, ne legyetek nagyratörők, hanem az alázatosakhoz tartsátok magatokat. Ne legyetek bölcsek önmagatok szerint. Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó. Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek minden emberrel békességben. Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet az ő haragjának, mert meg van írva: „Enyém a bosszúállás, én megfizetek” – így szól az Úr. Sőt, „ha éhezik ellenséged, adj ennie, ha szomjazik, adj innia; mert ha ezt teszed, parazsat gyűjtesz a fejére.” Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat a jóval." Róm 12,9-21
Menekültekkel szoros kapcsolatban álló édesanyák nem bírtak tovább várni másokra, így online aláírásgyűjtésbe kezdtek "a közvélemény félelemekre alapuló manipulációja" ellen. A felhívás szövege itt olvasható, alá is lehet írni. A szándékról Hardi Orsi vallott a SZEMlélek blognak...
egy laikus 2016.09.29 20:34:55
@karandash: fájdalmas, hogy tömegekről beszélsz és általánosítod őket.
Van bizonyára "neveletlen" és "szemtelen" migráns is, sőt erőszakos is van, de mindenkinek arca van és saját története....
Éppen ma mondta a pápánk az irgalmasság éve kapcsán:
"Az egyház nem csak a jóknak van, vagy nem csak azoknak, akik jónak tűnnek, vagy akik jónak képzelik magukat; az egyház mindenki számára van, és főképp a rosszaknak, mert az egyház nem más, mint irgalmasság! A kegyelemnek és az irgalomnak ez az időszaka pedig arra emlékeztet minket, hogy semmi sem választhat el minket Krisztus szeretetétől (vö. Róm 8,39)!"
Kérlek, ne vesd meg a bűnösöket, Neked nagyon jó szüleid voltak, akik jó embernek, illemtudónak neveltek.
Sok migránst az utca nevelt meg az a nyomorult társadalom amibe beleszületett. Légy irgalmas!
Keressünk megoldást, hogy felemeljük őket. (Ez nagy kihívás, tudom, de nem más mint maga Jézus hív erre)
Keresztényüldözés, a népszavazás tétje, lehengerlő kampány, a hit megélése politikusként, Európa jövője – bőven akadt közös témánk a KDNP alelnökével, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárával...
egy laikus 2016.09.29 20:20:24
Nem voltak illúzzióim, hogy Álomtitkár urunk eminens Musterschülerként ne szívta volna magába az orbáni propaganda minden cseppjét,
de olyan mintha kicsit túltolta volna a dózist és az egyes kérdések után nem ő válaszolt volna, hanem egy lakossági fórum propaganda füzetéből olvasott volna volna be egy-egy bekezdést.
Pl. amikor az felvezetés, hogy nem kvóta lesz, hanem más koncepción dolgoznak, akkor mintha meg se hallaná csak mondja a betanult panelt:
"Akkor nem lesz kvóta, ha sikeres lesz a népszavazás."

Tényleg sajnálom őt, amikor azt mondja büszke keresztényként, hogy a keresztényüldözés ellen kell elsősorban küzdenünk.

Amikor bárkit üldöznek a hite, meggyőződése, bőrszine miatt, akkor lehet prioritási sorrendet felállítani?
Isten jobban szereti a keresztényeket, mint a nem keresztényeket?

Tudom sajnos, hogy a KDNP-ben és Kormányban, Ferenc pápa "nem jó" pápa és egyes magyar püspökök szerint sem kompetens a közélet dolgaiban, de ezt beidézem, mert éppen ma mondta :

"Isten üdvössége kivétel nélkül mindenkinek szól. Mindenkinek fel van kínálva. Következésképpen ez a szentév a kegyelem és az irgalom időszaka mindenki számára, jóknak és rosszaknak, egészségeseknek és betegeknek egyaránt. Emlékezzetek csak Jézusnak arra a példabeszédére, amelyben egy tehetős ember fiának a menyegzőjéről van szó: amikor a meghívottak nem akarnak eljönni, meghagyja szolgáinak: „Menjetek ki az útkereszteződésekre, s akit csak találtok, hívjátok meg a menyegzőre!” (Mt 22,9). Valamennyiünket hívnak: jókat, rosszakat egyaránt. Az egyház nem csak a jóknak van, vagy nem csak azoknak, akik jónak tűnnek, vagy akik jónak képzelik magukat; az egyház mindenki számára van, és főképp a rosszaknak, mert az egyház nem más, mint irgalmasság! A kegyelemnek és az irgalomnak ez az időszaka pedig arra emlékeztet minket, hogy semmi sem választhat el minket Krisztus szeretetétől (vö. Róm 8,39)! "
Makó plébánosa, korábbi szegedi katolikus egyetemi lelkész nehéz szívvel figyeli a magyar közélet népszavazásba torkolló kommunikációját a címben említett témában. Zoltán atya ezért levelet küldött a SZEMlélek blognak, amelyet az alábbiakban közlünk...
egy laikus 2016.09.09 13:56:43
@Gregory7: van bizonyára bűnöző (nem is egy) is a migránsok között, de általánosan, kollekíve beszélni így mindenkiről, akik a polgárháború miatt el kellett, hogy hagyják az otthonukat...
Az Úr szeretete és irgalma érintse meg a szívedet!
egy laikus 2016.09.09 13:56:51
@dome64: Köszönöm. Jó téged olvasni! Az Úr áldjon meg!
Tarts ki jóságában és hirdesd irgalmát, és szeretetét!
Látod, hogy erre most milyen nagy szükség van.
A gyűlölet hogy elharapózott a megkeresztelt emberek között.
egy laikus 2016.09.19 13:02:11
@Hosztoló: igen. a szívemből vetted ezt a cikket. Köszönöm.
Kiemelném: "Amint lehetségessé válik a személyes találkozás, a félelmet felváltja a testvériség. Ez azt feltételezi, hogy a másik ember nézőpontjából tekintünk a világra. Egyedül a testvériségen keresztül vezet út a jövőbeni béke felé."
Az Úr áldjon meg!
Magyarország politikai vezetői nem titkolják, hogy szóban elkötelezettek a keresztény értékek mellett, s támogatják is az ilyen felekezeteket. De vajon kérnek-e valamit cserébe?..
egy laikus 2016.09.19 13:01:55
@Mikrobi: Azért azt te sem gondolod komolyan, hogy a Magyar Katolikus Egyház nem függ ezer szálon a Kormánytól. Olyan anyagi és ideológiai függésben van, olyan béklyókat vállalt magára (kilóra meg van véve az oktatási és szociális intézmények, szervezetek finanszírozása által), hogy kénytelen még azt is felvállalni, hogy nyíltan szembemenjen Ferenc pápával, és megmagyarázza, hogy az evangéliumot másképp kell értelmezni Rómában és másképp Budapesten.
Jelenleg egy olyan kampányhoz asszisztál, és szavazásra agitál, amelyik csírájában tapossa el az evangélium legfőbb üzenetét, az egyetemes testvériséget.
Szomorú, ahogy az egész krakkói találkozóra is rátelepedett a Kormány és próbálja annak üzeneteit is a saját migráns-kriminalizáló apokaliptikus propagandájába illeszteni.
A szövegkörnyezteből kiragadottan próbálják azt sugallni (és ezt talán olvasod te is, hogy sok főpappal is mantráztatják), hogy bizony a pápa változtatott az álláspontján és már Krakkóban megmondta, hogy migránsokat az ország helyzetére és kultúrájára való tekintettel kell be - és nem befogadni... -tehát Magyarországnak, amelyik egy szegény ország homogén kultúrával, nem kell-
Ez teljesen nonszensz, amikor ugyanitt Krakkóban a lengyel miniszterelnök asszonynak és köztársasági elnöknek azt mondta (odafordult feléjük a pulpitusról van is egy nagyon szuggesztív fotó erről, ahogy hátrafordul), hogy
„Készen kell állniuk arra, hogy befogadják a háború és éhínség elől menekülőket, és szolidaritást kell mutatniuk azok iránt, akiket megfosztottak az alapvető emberi jogaiktól, köztük attól a jogtól, hogy szabadon és biztonságban gyakorolhassák a hitüket.”
Csak ezeket a mondatait a kormánymédia tökéletesen elhalgatta.
Mert ezt nehéz lenne csűrve-csavarva is félreértelmezni....
Cseh Péter Mihály katolikus lelkipásztor bátran él a korszerű kommunikációs eszközökkel, lehetőségekkel. Ezúttal a kormányfőt szólította meg videójában: nagyon egyszerű témában vár választ a politikustól...
Korábban volt az a Fidesz, amely a középosztályi szavazóbázisának táplálásával és a baloldal párhuzamos, részben jogos gyalázásával jutott hatalomra és erősítette meg visszatérően a hatalmi bázisát. Igaz volt ez 1996 és 2013 között, bármilyen aktuális jelszó vitte is a prímet a párt politikájában. A…..
egy laikus 2016.02.02 11:11:09
@$$$=$$$: Szia Svarci!
"lépni nem lehetne pesten a késelgető, nőket erőszakoló migránsoktól"
írhattad volna nyugodtan migráncsoknak is, hogy még kerekebb legyen a mondatod.
Tudsz egyébként ilyen helyet mutatni Európában?
Szellmi színvonalban enyhén alámúltuk a fenti, meglepően értelmes diskurzust.
Őszintén sajnállak, hogy ennyire beveszed a propagandát.
egy laikus 2016.02.02 12:04:15
@gellért mária:
@$$$=$$$:
Svarci magyar ember, mégis egy amerikai bevándorló arcképét választotta profilképnek és dollárjeleket a nicknevének.
Nem mellékesen a kezében valami fegyver féle van...
Reméljük ő nem szenvedi el azt a lelki traumát és meghasonlást, mint az Ausztriából emigrált kaliforniai exkormányzó, akit pár éve tucatnyi nő vádolt meg erőszakkal, és akinek azóta megismerhettük Joseph nevű fiát és annak édesanyját a latin-amerikai bevándorló házvezetőnőt Mildredet...
egy laikus 2016.02.02 12:08:24
@$$$=$$$:
Nagy Komám (Big Brother), kedves Svarci!
Mielőtt újra kirohansz, az alávaló migráncs hordák ellen, kérlek, olvasd el @gellért mária-nak írt válaszomat.
SZEMlélek Bábelből jelentem 2015.12.17 16:55:55
Nem gondolom, hogy Ákos nőgyűlölő lenne. Dehogy! A házelnök sajátos műértésbeli képességeiről viszont ódákat lehetne zengeni. Mások már megtették, így inkább egy kis össznépi tükörbenézésre invitálom olvasóimat, hátha szálkásíthatnánk saját gerendáinkat. Mindenki a magáét. Őszintén bevallom, eléggé…..
Alaposan el kell gondolkodnunk azon, hogyan fejezzük ki magunkat hétköznapi nyelven, milyen kérdéseket vessünk fel és milyen válaszokat adjunk. A beszélgetés, a párbeszéd európai kultúránk fő módszere a konfliktusok megelőzésére és kezelésére. Szót érteni egymással soha fontosabb nem volt, mint ma,…..