Regisztráció Blogot indítok
Adatok
esban

0 bejegyzést írt és 182 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Határátkelő Londonban, sej 2016.06.08 06:46:00
Érdekes, és a blogon eddig ritkán látott műfajú írás a mai, hiszen Péter (aki tavaly a Magyarország és én pályázatra írt posztot) amolyan naplószerűen rögzíti londoni élményeit, így aztán szerepel benne az utcák elnevezésétől az álláskeresésen át a közlekedésig sok minden. Kiderül például, milyen a…..
Határátkelő Vegyespáros 2016.04.28 06:41:00
Aki egyedül költözik külföldre (és elég sokáig marad), az jó eséllyel ott is talál majd párt magának, ami a sok pozitívum mellett azért érdekes helyzeteket és buktatókat is hozhat magával. Az elmúlt napokban már láthattatok egy felhívást a posztok alján, melyben (a…..
A legtöbb ember életében van egy korszak, amikor rocksztár szeretne lenni, aztán ez vagy elmúlik, vagy nem. A mai, finoman fogalmazva is rendkívül sajátos hangulatú poszt (ez egyben figyelmeztetés is…) szerzője, Big Joe sokáig úgy gondolta, Angliában kellene rocksztárrá lenni…..
esban 2016.03.19 18:10:58
@charlieharper: persze, de most foleg magyar szempontbol irtam. plakatolunk, gyulolkodunk, kozben meg fu alatt invitalunk.

en nem kerdojelezem meg, hogy ennyi embert lehetetlen asszimilalni egyszerre, foleg ha tovabbra is folytatjak a szegregalt elhelyezesuket mint ahogy eddig, amirol mar reges reg kiderult hogy katasztrofahoz vezet. nem is ertem mit varnak, csodat? torokokkel valo egyezkedes a jo irany, csak sajnos kisse keson kezdtek.
esban 2016.03.19 18:37:40
@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: pont ezt szerettem volna kihangsulyoznj, hogy az egeszben ezt tartom gyomirforgatonak. ha kiallna az allam es azt mondana, hogy gyerekek nem kerunk a menekuldtekbol, mert svedorszagban, franciaorszagban stb. mar bizonyitott h nem lehet ekkora tomeget ennyi ido alatt asszimilalni, azt mondanam hogy ok, igazatok van. de hogy az atlag magyar ember egy muszlimot sem ismer, es erre jatszanak ra, hogy gyuloljuk oket mert idegenek es amugy is mind egyforma terrorista semmirekello fazon, na ettol en kivagyok. Mint ahogy fentebb irtam, egy evet toltottem dania legismertebb muszlim gettojaban, lattam jot is rosszat is, lett par muszlim baratom es lattam hogy muszlim es muszlim kozott mekkora kulonbseg van. Nem vagyok menekulttamogato, de gyulolkodes helyett esz erveket szeretnek, es valami racionalis koztes megoldast, europa, es az osszes mar europaban asszimilalodott muszlim kedveert.
Ami Marcel Proust számára a madeleine nevű sütemény Az eltűnt idő nyomában című regényben, az némi túlzással a Krówka a mai poszt szerzője, Nina életében. Fordulópont, a jelen és a múlt egy fontos pillanata, ami végül Lengyelországba, azon belül is Krakkóba vezette...
esban 2016.03.08 12:47:07
@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: En egyszer a következőnek voltam szemtanúja a háziorvosi rendelőben:
55körüli jól szituált uriember soron kívül bekopog. A nővérke kiszól neki hogy mindjárt jöhet. Egy 70eves bacsika nekiugrott, hogy mit kepzel magarol. Azt mondta az 50es: elnézést kérek, tüdő rákos vagyok és azt mondta a doktornő kopogjak be soron kívül, nehogy felülfertőződjek valamivel. 70-es bácsika rákontráz: ÉS?? nekem meg hasnyálmirigy rákom van mégis kivárom a sorom.

Na ez volt az abszolult nc.
esban 2016.03.08 13:10:31
@Zoole[uk]: Amennyire nekem ralatasom van erre, en ugy latom hogy a tobbseguk szepen eli az eletet Magyarorszagon, es havi egy hetveget milliardos buliban tolt jovedelemkiegeszites celjabol :)
Ismét ügyintézésre adjuk a fejünket, úticélunk a skandináv országok után kissé melegebb éghajlat lesz, méghozzá Portugália. Ahogyan próbáltam összeszedni a szükséges információkat, arra jöttem rá, hogy egyrészt ez jóval nehezebb, mint több más eddigi ország esetében,…..
esban 2016.02.25 14:48:33
@Muscari: ez igaz, de sajnos szerintem a fejlett nyugat europai orszagokon kivul mindenhol attol fugg az eu ellatas szinvonala, hogy kit ismersz az egeszsegugyben, es mennyi penzed van.
esban 2016.02.25 15:04:37
@adamskij: na jó, de azért a biztonság kedvéért még időben megtanulok franciául, sose lehet tudni :)
Határátkelő Meddig vagy magyar? 2016.02.19 06:44:00
Nem is olyan régen jelent meg Zita írása arról, hogy vajon meddig marad magyar az ember, tulajdonképpen erre reagálásként született meg András posztja, aki ugyanezt a kérdést feszegeti, és a végén meg is válaszolja. Aztán persze majd ti is elmondjátok, mit gondoltok minderről...
esban 2016.02.19 09:33:05
@Halbajusz: Van meg azert mas is, pl working tax credit, income support, housing benefit, council taxra is lehet valamilyen reductiont kerni. Ezek mind alacsony jovedelmuek jövedelemkiegeszitesere vannak, ami szerintem a londoni mosogatokat jobban erinti, mint a munkanelkuli segely.
Peldaul valaki minimalbert keres, heti 30 oraban, akkor nem fog adozni, mivel az evi 10.000 adomentes jovedelembe esik, kap meg melle minimum working tax creditet, ami 30-50-70 font hetente. Tehat adot nem fizet, de az allamtol kap penzt.
Ezt peldaul gond nelkul eltorolhetnek, szerintem.
Dóra nem is olyan régen írt arról, milyen is Hollandiában egyetemistának lenni és mivel a kommentekben is elég sok kérdés felmerült, most írt egy posztot arról, hogyan is telnek a napjai és merre tovább. Mint a cím is mutatja, úgy érzi, körülbelül félúton jár, és az is…..
esban 2016.01.25 14:44:03
@Mirjam2: Nem teljesen mindegy, mert a legtöbb cégnél a szakmai gyakorlat feltétele a nappali tanulói jogviszony. Kivéve persze, ahol nem fizetnek, ott nyilván nincs feltétel.
esban 2016.01.25 14:58:27
@Mrs. Clayton: Igazad van, de ezek többsége nem teljes diplomás pozíció, hanem 15-25 órás részmunkaidős, iskola mellett végezhető munkák.
esban 2016.01.25 16:24:57
@Mirjam2: Azert mert a legtobb orszagban a tanulo foglalkoztatasa kedvezmenyesebb adozast es 0 TB fizetest igenyel. Angliaban ugyanolyan NI illetve ado kotelezettsege van annak is aki tanulokent dolgozik. De a nagyobb cegek, akik 1 evre fogadnak 2. es 3. egyetemi evuk kozott egy evre diakot, azok is eloirjak altalaban. En is egy evig voltam gyakornok tavaly Angliaban, es elo volt irva a hallgatoi jogviszony. De valoban mas egy kicsit Angliaban.
Tavaly augusztus végén jelent meg egy poszt Hollandiából, ami egy segítségkérő levélre adott válaszból született. Most az, aki akkor segítséget kért, mert éppen dolgozni kezdett Hágában, megírta, hol is tart közel fél év után. Jöjjön tehát Europass8 írása, ami nekem…..
Hosszabb szünet után ma folytatódik az a sorozat, melyben megpróbálunk segíteni azoknak, akik egy-egy adott országba fontolgatják a határátkelést. A sorozatnak ez immár a nyolcadik része, a korábbiakat itt érhetitek el. (A dőlt betűs szövegrészek Marci korábbi, dániai…..
esban 2016.01.20 19:26:18
@Herr Géza: @diggerdriver: Van egy nagyon jó kis friss statisztikám erre. Ugyan az a szórakozóhely-hostel kombó egymás utáni 3 éjszaka. Íme a statisztika, 3 hete:
1. éjszaka 1450 HUF
2. éjszaka 2000 HUF (ebben volt egy kis kedvezmény mert a taxis úriember a telefonszámomat is szerette volna megkaparintani)
3. éjszaka 2450 HUF

Ugyanez külföldi ismerősömnek 4500 HUF.
A tömegközlekedés minden nagyvárosban kulcsfontosságú kérdés, de viszonylag ritkán látjuk, hogyan is telik az azt működtetők egy napja. A mai poszt több szempontból is kakukktojás a blog történetében, hiszen a magyar fővárosban játszódik, ugyanakkor olyasvalaki írta, aki élt…..
Noha elsőre olyan, mintha valami nagyon durva horror főszereplői lennének, messze nem erről van szó a harmadik kultúrájú gyerekek esetében, hanem egy olyan jelenségről, mellyel nekünk, magyaroknak is érdemes gyorsan megbarátkozni: gyerekekről, akik életük és eszmélésük egy…..
A döntés persze mindenkinek a sajátja, és mindenkinek magának kell kiszámolni, mi éri meg neki jobban. Mai szerzőnk, Balázs úgy matekozott, hogy neki megérte Anglia, mert szép pénzt tudott félretenni, de…..
esban 2015.08.18 17:55:13
@London2009: lattam hat, hat nem tudom, szegenyek-e lenne tortenelmileg a padloszonyeg? eskuszom inkabb a puszta beton.
esban 2015.08.18 18:06:22
@London2009: en abszolult a skandinav stilus hive vagyok es a nagy tagas vagy legalabb tagasnak tuno, konnyen tisztithato, ures de semmikepp sem tulzsufolt, vilagos tereket kedvelem. Nehez dolgom van Angliaban :)
esban 2015.08.18 19:32:27
@London2009: Igeeen!!
Határátkelő Irány Kína! 2015.08.11 06:46:00
Kicsit elfogult vagyok a mai poszt szerzőjével, mert blogja (amely szerencsére újra él), a Veve Szecsuánban szerintem az egyik legjobb és legérdekesebb a műfajban. Veve tehát szeptember elsején visszatér…..
esban 2015.08.11 12:55:59
@adg: Szerintem nekem annyira nem botranyos a kiejtesem, de megesnek velem vicces esetek. Pl multkor kerdeztek a kollegak, mit csinalok hetvegen, mondtam hogy megyek a moziba megnezni a southpaw-t. Mindenki ugy ertette, hogy soft porn, mar hetek ota ezzel szivatnak :)
Többször írtátok már, milyen jó lenne, ha régi szerzők ismét megjelennének, és megírnák, mi történt velük az első jelentkezés óta eltelt időszakban. Nos, a mai poszt…..
esban 2015.08.06 11:47:30
@Galaxhopen [Swe]:

Felsofoku nyelvtudas az en ertelmezesem szerint az, mikor valaki az adott nyelven minden kerdesben kepes folyekonyan kommunikalni, mar erti a helyi sajtot es minden helyzetben megerteti magat, mar esetleg viccelodni is tud, kepes nagyjabol atadni a szemelyiseget beszeden keresztul. Vannak szavak amiket meg nem ismer, es specialis kifejezest/szlenget nem mindig ert meg.

Az anyanyelvi szint ehhez kepest egy hatalmas ugras, ahol minden fu, fa, bokor, bogar nevet tudja mar az illeto, a szlenget es szokasos kifejezeseket, kozmondasokat stb is tudja.

Az felsofoku szintre eljutni anyanyelvi kornyezetben eltoltott 3 ev alatt teljesen realis.

A heti tobb ora nyelvtanulast meg nem is tudom hogy nem lehet erteni, semmi fura nincsen benne, nem masokhoz kepest tobb, hanem tobb, tehat nem egy.
esban 2015.08.06 13:24:26
@Ödenburger [Hu/At]: Ahh. Probalom elolvasni a cikket, mert erdekes, de en halal kiakadok attol hogy valakit (mindenkit) siman learaboznak. Fenyevnyi kulombseg van egy Szaudi arab meg egy Marokkoi arab kozott, nyelvben, kulturalisan is. Akkor mar inkabb muszlimozzanak, az valosabb.
Nehéz indulás után jön a szerelem, stabilnak tűnő állás – majd érkezik a válság, a munkahely kivonul az országból, a lakáshitel viszont marad… ismerős a történet, igaz? Alighanem…..
esban 2015.08.05 14:07:59
@Kate Poempeecheck: es ezek kozul melyik extrem, elrugaszkodott, anyagias vagyalom? Hol irta majd akkor leszek boldog, ha meglesz a rollsroyce?

Ennek ellenere azt is leirta, hogy vegre szerelmes, ennek mennyire orul. Szeretne gyereket, meg mindenfele ilyen nem anyagias dologrol is volt szo.

Meglepo szerintem a boldogsag szot az altalad idezett szovegben a posziro a biztonsag szo szinonimajakent hasznalja, hiszen azt vesztette el.

Mindenesetre szamomra teljesen normalis ertekrenddel rendelkezo embernek tunik, es nem tetszik, hogy kiforgatnak a szavait.
esban 2015.08.05 14:15:36
@London2009: Amugy sztem nagyon jo helyzetben vagyunk itt Angliaban mi magyarok, sokkal jobban tudunk elni mint az angolok sokszor. Javitson ki mas Angliaban szekelo ha tevedek, de elkepeszto hogy mennyire nem tudnak sporolni. SEMENNYIRE de tenyleg. Fizetes napon es az utana levo hetvegen egyszeruen meg parkolni se lehet a varos kornyeken se, minden vendeglatohely szinultig TELE, es elb* az osszes fizetesuket egybol. Van olyan kollegam akirol tudom hogy minimum a netto 3000 font megvan, ketten elnek a kislanyaval, es minden honap vegen sir, hogy nincsen penze, mert neki 1000/ho a mortgage. Na ja, a maradek 2000bol biztosan nem lehet ket fonek megelni hovegi problema nelkul. (Meg az autoja is ceges, tehat arra se kell kolteni)
esban 2015.08.05 17:39:41
@Kate Poempeecheck: Akkor most te olvasd mar el kerlek megegyszer es helyettesitsd a boldogsag szot biztonsaggal.
Bizonyos szempontból mintatörténet is lehetne Luca Simmonsé, aki egy borsodi kisvárosból, elvált szülők gyerekeként indult és jutott el saját erejéből a németországi szállodáig, ahol immár több mint egy évtizede dolgozik. Emellett azért Magyarországra is visszajár, vett egy…..
esban 2015.08.04 14:32:55
@adg: Ez tetszik. A magyar mediaban magyar, a nyugatiban amerikai, ha meg o lett volna a tamado akkor mindkettoben roman lenne.
Igen, a sorminta szerint ma egy Magyarország és én pályázati írásnak kellene jönni, de nem az jön és ennek egyetlen oka, hogy régi szerzőnk, Kisvárosi (akinek korábbi írásait ide, ide és ide kattintva olvashatja el az, aki még nem tette volna, vagy kis emlékezet-frissítésre…..
esban 2015.07.31 16:01:20
@geegee: Na akkor azt kepzeld el hogy mi 3-an vagyunk testverek lanyok, 86,87,89-es szuletesuek :) anyu ovitol vegig foallasban dolgozott. Anyu ultimate szuperhos :))
esban 2015.07.31 17:54:57
@Beth A.: Nem ertek egyet. Nekem aztan fogalmam sincs hogy o milyen konstrukciokkal kapott jelzaloghitelt, a lakas osszeg hany szazalekara, hany evre. Mivel berletrol van szo befektetesi celu vasarlas en nem lakascelu felhasznalas. Azert most raneztem es olyan 5%-os THM-eket lattam meg ahhoz kepest is pofatlan. A befektetest a megterulesi erteke szerint altalaban a jegybanki alapkamatot veszik alapul, mint holtbiztos kockazatmentes megterulest.
esban 2015.07.31 17:59:10
@mojyo: egyetertek, mindent az ingatlanpiacrol, hazakrol, otthonokrol, egyes orszagok specko lakberendezesi stilusairol!
Határátkelő A haza az emlékeink 2015.07.29 06:48:00
Lassan a végéhez közeledik a Magyarország és én pályázatra érkezett írások sora, ám ma még egy érdekes kérdéseket és szempontokat felvető poszt következik. Szerzője, Digger törzskommentelő, azt írja, hiába élhetőbb és adott nagyobb teret Anglia, haza nem lesz. Neki nem.…..
Valamiért mindig nehezebb szívvel olvassa az ember azokat a történeteket, melyekben 50 fölöttiek írnak arról, hogy elhagyták Magyarországot. Ez történt a mai poszt szerzőjével, Klárával is, aki Németországba költözött. (fotó: Wikipedia) „Az 54. évemet töltöm be az idén…..
esban 2015.07.28 10:26:56
@LittleG (uk): +1 de azert aranyos tortenet es sok sikert.
esban 2015.07.28 12:06:31
@mojyo: Nekem egy Kelet-Nemet ismerosom meselte, hogy az angol lakotarsa, egy 1 hetes Berlini ut utan kerdezte tole: te, mi volt az a fal amirol minenki beszelt ott?

:D :D
Határátkelő A siker ára 2015.07.16 06:40:00
Őszintén szólva a poszt eredeti, a szerző Kata által adott címe az volt, hogy Itthon és otthon is jó, amit eléggé el nem ítélhető módon megváltoztattam, mert úgy éreztem a történetből, hogy a sikeres walesi karrier ellenére a hiányérzet is ott van az életében. Ami…..
Középkorú nőként állást veszítve Magyarországon nem könnyű folytatni. Persze máshol újrakezdeni legalább olyan nehéz, de (mint Macamuca írja mai posztjában) bár garancia Skóciában sincs a sikerre, eredményességre, de esély/lehetőség van. Jöjjön tehát egy újrakezdés…..
esban 2015.07.14 11:37:33
@Herr Géza: Nekem Angliaban a HR az elso napon a kezembe nyomott egy levelet hogy ezzel menjek ebbe a bankba. Cimem meg nem volt es semmilyen angol iratom, gond nelkul elfogadtak es 10 perc alatt nyitottak egy alap szamlat. Szoval cege valogatja.
esban 2015.07.14 11:40:18
@esban: Ja, hazudtam, most jutott eszembe hogy bemondtam egy ismeros cimet, de igazolni nem kellett. Mikor lett sajat cimem elmentem es cimet valtoztattam.
esban 2015.07.14 18:08:09
@macamuca [IHUN]:
Ez most volt szeptember kozepen. Szoval fenntartom hogy cegfuggo :)
Orsi írásában talán az első hazaérkezés csalódásairól szóló rész az, ami a leginkább elgondolkodtató, hogy az ember miként esik ki abból a baráti körből, ami Magyarországon élete egy fontos része volt – legalábbis az ő esetében így történt. Az írás a Magyarország…..
esban 2015.07.10 13:59:18
@Sanz: Eleg jo megallapitas, szerintem is valos. Szerintem a 2. kategoria, (kozottuk en is) elobb utobb hazater.
esban 2015.07.10 14:24:22
@Mrs Rumcajsz CA:@Sanz: En benne vagyok, de amihez en a nevemet adom, ott egy celluxnal tobbet senki nem lophat :))
esban 2015.07.10 14:31:09
@Sanz: Ez jo hir, de kerlek vedd magad korbe nehany noi alkalmazottal mert az EQdra fer nemi finomitas :))
Határátkelő Túl a válságon 2015.07.09 06:43:00
Miközben Európa jórészt a görögökre figyel, vajon beborulnak-e vagy sem, ismét egyre többet emlegetik az elemzők Portugáliát és Spanyolországot, mint olyan gazdaságokat, amelyek komoly bajba kerülhetnek egy esetleges Grexit (görög távozás az eurózónából) után. Ezért is…..