Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cirmos12

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2015-ben a legtöbb újszülött lánynak a Sofia nevet adták szülei. Két tartományban viszont a Francesca áll a statisztikák élén. A fiúknál mindeközben.....
cirmos12 2016.12.03 07:43:03
Ha létezik könyv, amelyet elolvasva nem leszünk ugyanazok, mint előtte, A viskó biztosan ilyen alkotás. És most megfilmesítették...
cirmos12 2016.12.03 07:42:55
Sajog a térdem, s már a forgóm is fáj, ahogy írom e sorokat, a fejemben a Magnificat dallamával. Kimondhatatlan jó volt ez a ferencesek által szervezett zarándoklat augusztus 14-20 között. Nem ismertem a ferenceseket, némi fogalmam volt róluk csupán a Napfivér és holdnővér című Zeffirelli filmből,…..
cirmos12 2016.08.25 22:46:20
Megállíthatatlanul terjed a hír, miszerint ártatlan katolikus papot és híveket brutálisan megtámadtak a hatalom végrehajtó erői, hogy lerombolhassák a templomukat. Ez a hír ebben a formában nem tűnik igaznak...
cirmos12 2016.08.09 08:26:29
Az öreg kontines legfrissebb mártírja a tegnap meggyilkolt Jacques Hamel atya, akinek szentté avatását kezdeményezik sokan. A támadás részleteiről a merénylet egyik szemtanúja, Danielle nővér számolt be...
cirmos12 2016.07.31 12:57:49
Jogosan tarthatunk attól, hogy az iszlám világuralomra tör, véli Raymond Burke bíboros. Az iszlám nem csak vallás, hanem kormányzást is jelent, erről nem szabad elfeledkezni, ahogyan ez a szent irataikból is kiolvasható. S hogy mi a megoldás? A bíboros erről is nyilatkozott...
SZEMlélek Ha én meleg lennék... 2015.06.29 22:27:15
Miközben szinte fertőzésként terjed a világban a szivárványos büszkeség, az ellenzők alig győznek válogatni az egyébként hatástalan kommunikációs fegyverarzenálból. Megoldás így biztosan nem lesz, hiszen ami a háborúskodást illeti: a tömegmédia fősodrát és a…..
Urbán József piarista szerzetes néhány hónapon belül megnyilatkozott a homoszexuálisok keresztény megítélése ügyében, kritikával illette a bevándorlási kormánykampányt, az egész tetejébe – mindezek ellenére – rangos állami kitüntetés kapott. Aki ilyen magas labdákat dobál, azt előbb vagy utóbb…..
cirmos12 2015.06.28 14:51:30
@makkaontheway: melyikünknek szólt a kirohanásod?
Még el sem telt az év fele, máris annyit szapultuk a szabadságot zászlajára tűzött népet, hogy ideje pozitívan is megnyilatkozni róluk. Sokkal könnyebb így tenni, mint gondolnánk!   Futótűzként járta be a hazai médiafelületeket Szent II. János Pál pápa szobrának esete. A…..
cirmos12 2015.05.17 13:54:33
cirmos12 2015.05.17 19:30:06
@Gégény István:

És ilyenkor a gótikus templomot kell lebontani. Értem, köszönöm.
A II. Vatikáni zsinat a Katolikus Egyház történetének 21. egyetemes zsinata volt; az egész világról a Vatikánba érkező püspökök gyülekezete, akik az egyház életében az éppen fontosnak ítélt témákat vitattak meg. Az összes résztvevő száma körülbelül 2540 fő volt, akik…..
cirmos12 2015.04.11 17:23:34
@cirmos12:

Ezt a bejegyzést
csaba carmarthen-nak szántam.

Kíváncsi lennék, mi a véleménye (saját!) a cikkben foglaltakról.
Felmérést készítettem 15-30 év közötti, egyedülálló, katolikus felekezetűek körében. Arra kértem őket, fejtsék ki véleményüket az egyházról, amelyben élnek. Kérésemre olyan bőséges válaszcsokor gyűlt össze, hogy még szerkesztett formában sem tűnt célravezetőnek egyetlen bejegyzésben közreadni a…..
cirmos12 2015.02.08 11:14:08
@egy laikus:

Vannak köztük jó és fontos gondolatok.
Vannak köztük semmitmondó, és vannak nagyon problémás gondolatok is.

Tényleg jó lenne, ha egy pap (vagy több) reagálna ezekre. És nem feltétlenül csak azok, akik mindennel egyetértenek, ami feljegyzésre került a fiatalok gondolataiból.

Szívesen olvasnék vitatkozó hozzászólásokat is. Sajnos ezen az oldalon ezeket csak magamtól olvasom, pedig alapból nem vagyok egy kötözködő fajta.
Meglepően egyszerű helyes választ adni a címben felvetett kérdésre, ennél azonban némileg nagyobb kihívást jelent megérteni azt a közeget, amelyben egy ilyen kérdés egyáltalán felmerül. Egy nagyszerű könyv siet ebben segítségünkre, amely végérvényesen pontot tesz a…..
cirmos12 2015.02.04 09:29:42
@PapiPapi:
Több lehetőség is van, csak néhányat mondok - saját tapasztalatból.
Az egyik, a leginkább kézenfekvő a plébánia. Általában itt van hittanterem - nálunk mindenféle összejövetelt itt tartanak, amely valahogyan az egyházközséghez köthető, de az Iparegylet találkozói, előadások, sőt, kis "lagzik" is szoktak itt lenni.
A másik - ez is konkrét példa, amikor magánházaknál, az egyházközség tagjainál tartunk imaösszejövetelt, születésnapot, hasonlót. Ez persze nem akárhol és akárkinél lehetséges:), de nem példátlan.
Vannak szerencsés helyek, ahol a templomhoz csatlakoznak közösségi helyiségek, de ilyen azért kevés van.
És végül: tavasztól őszig remek hely a szabad természet, sőt, állítom, a legjobb.

Még egy gondolat: a kreativitás nagyon jó dolog, de a templom szent tér, és nem arra való, hogy társaséletet éljünk benne. Gondold el: a királyi palota fogadótermében sem bulizunk... hogy egy gyenge hasonlattal éljek. A templomba az Oltáriszentségben jelenlévő Krisztus kedvéért megyünk, a szentmisére, vagy Előtte imádkozni. Mondom mindezt úgy, hogy értem a szándékodat, és tudom, hogy az jóra irányul.
Üdv
cirmos12 2015.02.04 12:22:46
@PapiPapi:
Konkrétan mi a probléma azokkal az alternatív megoldásokkal, amelyeket leírtam?
Mennyivel jobb a templom?
"ha a templomot arra használnánk, amire való, túl a szentmisén és a csendes áhitaton,"
- ezt nem nagyon értem... Honnét lehet azt gondolni, hogy a templom közösségi összejövetelekre, beszélgetésre stb "való" ?
Mikor és hol használták rendeltetésszerűen ilyesmire?
A "kerítések" közül van olyan, amit "odébb kell tolni". Ez - szerintem - nem tartozik közéjük.

Soha nem felejtem el a következő esetet - ez az utolsó, amit ehhez a témához hozzáteszek:
A fiam ballagásán történt, az egyik katolikus gimnázium diákja volt. A ballagás egy szentmisével kezdődött, a gimnáziumhoz közeli templomban gyülekezett a rokonság, barátok. Óhatatlanul elkezdett mindenki - nagyon halkan és illedelmesen - beszélgetni a mellette álló ismerősökkel. Hamarosan olyan hangzavar lett, mivel sokan voltunk, hogy inkább egy zsibvásárra emlékeztetett, mint misére váró, jó katolikusok közösségére. Akkor a templom plébánosa, aki egyébként közismerten a "jófej" papok közé tartozik!, kijött a sekrestyéből, és igen emelt hangon rádörrent a kedves rokonokra, miszerint templomban vagyunk, nem a művelődési házban (lehet, hogy kocsmát mondott, nem emlékszem pontosan). Mindenki elszégyellte magát, csend lett. És, gondolom, nem én vagyok az egyetlen, akiben ez erősen megmaradt. Ehhez tartom magam. Ha neked más a véleményed, az a te magánügyed, és elfogadom - de úgy gondoltam, figyelmeztetnem kell téged arra, amire minket akkor az atya.
Üdv
Nagyjából 100 ezren vannak világszerte, hazánkban 20 éve mintegy 400 ilyen férfiról tudtak. Akkoriban kapcsolódott be beszélgetőtársam is azokba a találkozókba, amelyek később – mind a mai napig tartóan – évenkénti lelkigyakorlatokban csúcsosodtak ki. Bár a nekem nyilatkozó, általam megkeresett…..
cirmos12 2015.01.29 18:00:52
@cirmos12:
"ha egy legalább hozzászólásban"

szócsere... bocsánat:

"ha legalább egy hozzászólásban"