Regisztráció Blogot indítok
Adatok
koalakotro

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az első részben megismertük a keveréses kódokat, a mono-alfabetikus kódokat, valamint a homofonikus rejtjelezés alapjait. Épp ott tartottunk, hogy Etien Bazaires 1893-ban feltöri a homofonikus kódok királyát, a Grand Schiffet, amivel újabb hatalmas szöget ver be az egyábécés…..
koalakotro 2015.01.27 15:39:04
@Titus Pullo Urbino: Azért még egyszer hadd próbálkozzak :)

Van egy úthálózatunk, ahol eljuthatunk 10 városba. Itt mondjuk két város közötti útvonalat megtaláljuk 100 másodperc alatt.

Ha egy újabb várost bekapcsolunk az úthálózatba, akkor viszont 121 másodpercre nő a számítási idő. (10^2 = 100, 11^2 = 121)

Ha ez egy NP-teljes probléma lenne, akkor egyetlen város hozzáadásával megduplázodna a számítási igény, vagyis 11 városra már 20 másodpercet kellene számolni.
koalakotro 2015.01.27 20:33:41
@Papírzsepi: Igaz, hogy létezik kvantumtitkosítás, ilyen eszközt akár már ma is megvehetsz, azonban ez egy fizikai jelenségeken alapuló hardveres megoldás. Mivel a bitfolyam fizikai átvitelét manipulálja, ezért nem lehet a módszert algoritmizálni és kizárólag az optikai átvitelre alkalmazható, szóval rézkábelen (Ethernet), vagy rádión (Wi-Fi) nem használható. Emellett, meg az összes kommunikációs csomópont között direkt vonalat kellene létrehozni, ami meg szembemegy az internet alapötletével (csomagkapcsolás). Illetve, még úgy ráadásként az eljárás csak és kizárólag a kommunikáció titkosítására használható, fájlok kodolására például egyáltalán nem.
Előnye viszont, hogy a módszer nem csak jelenleg feltörhetetlen, hanem valóban az, hacsak ki nem derül, hogy máshogy működik a fizika. Ilyen rendszereket egyszerűen máshogy kell megtámadni, a kikerült NSA dokumentumok alapján nem kell félteni a fiúkat-lányokat, elég találékonyak ilyen téren, megoldják.

A kvantumszámítógépekkel az a baj, hogy jelenleg nincsenek (publikusan elérhető) algoritmusok, amelyek biztonságosak maradnak az eljövetelükkel is. Ha tényleg tudnak ilyet építeni és használni kódtörésre, akkor az nagyon megrázná a világot. Például a bankrendszer eléggé épít ezekre a technológiákra. De jelenleg ez még inkább a konteók témakörébe tartozik, szerencsére.
koalakotro 2015.01.27 15:33:48
@Hadrian77: Ezt a technikát hívják time-based one-time passwordnek (TOTP).
A dolog lényege, hogy van egy titkos kulcs, ami megvan a szerveren meg a telefonodon is, és ehhez mindig hozzáadják az aktuális idő fél percre kerekítve. Ezután az egészből készítenek egy úgynevezett hash-t, amit nem tárgyalt a bejegyzés, de röviden annyi a dolog lényege, ebből csak nagy munka árán lehet vissza állítani az eredeti adatot (titkos kulcs + idő). Lényegében a hash az, amit te begépelsz.

Sajnos nekem kevésbé jó írói képességeim vannak, mint a poszt írójának, de remélem, azért érthető. :)