Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gézagyerek

16 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tavaly májusi nagy 2015-ös mustra után ismét magyar kékfrankosokat kóstoltunk, ezúttal megduplázva a sort, ugyanis 2016-os és 2015-ös évjáratú borból is összejött nagyjából egy-egy tucat. A borokat évjárat szerint külön-külön csokorba szedve kóstoltuk meg vakon (a sort előzetesen ismertük), a sok…..
gézagyerek 2020.02.28 17:38:00
@merulo_szaturnusz: A 16-os Balf szerintem is rendben volt, el is adtam belőle pàr kartonnal. Noha igaz, szinte csak három éves korára lendült formába. A 17 Balf ehhez képest határozottan gyenge, keszkusza. Nemigen tervezem tovább dolgozni a boraival.
A második évben Bourdieu újból nekifut a manet-i forradalom magyarázatának, ám ezuttal a radikális szembenállás, a törés felmutatásával szemben inkább arra kerít sort, hogy megmutassa, milyen folyamatok és társadalmilag előálló egyéni tulajdonságok – a habitus – tették lehetővé a szimbolikus…..
Mégiscsak jó intézmény ez a Collège de France: páratlan lehetőséget biztosít, pályájuk csúcsán vagy lezárásaképpen, néha egészen ragyogó elméknek, hogy megcsillantsák, mire is képesek valójában, ráadásul mintegy munka közben kaphatjuk el őket. Itt is átiratról van szó, tehát lényegében megőrizte…..
  A második cikkben alászállunk Franciaország legmélyére, ahol a évszázadokon keresztül szigorú házasodási szokások irányítják az emberek mindennapjait.   A 16-17. századi Franciaország feltűnő házasságai, mint például a nővérek cseréje (egy fivér és nővér házasságra lép egy másik nővérrel és…..
  Rendhagyó módon nem egy könyvvel jövök, hanem két, egymást is magyarázó, megtámogató cikkel. Írt ugyan Delille könyvet hasonló témában (Le maire et le prieur. Pouvoir central et pouvoir local en Méditerrannée occidentale, 2003, olasz fordítása 2o11), de e két utóbbi, ahogy szélesítette a bevont…..
Azon a sűrű televényen, amelynek formálódását elénk állította Gribaudi könyve középső részében, elkerülhetetlenül és természetes módon indul be az átpolitizálódás: „nem csupán a párizsi munkaszervezést, hanem az egész társadalmat tekintve az uralmi viszonyok valóságának éles és korábban ismeretlen…..
A kép, amelyet a polgári osztály képviselői közvetítenek nekünk a városról, igen messze van attól, amit a társadalomtörténet ma elő tud állítani a párizsi belső kerületek „valóságáról”. Lássuk, mire képes Gribaudi!   A dinamikák megértését a forradalom okozta változásokkal kell kezdeni. Mondjuk…..
    A 19. század fővárosának fantazmagóriái – a passzázsok, a világkiállítás csarnokai, Haussmann bulvárjai, vagy akár maga a lajosfülöp, az enteriőr – tehát mindaz, amit a modernitással azonosítunk, annyira erős reprezentációvá ülepedett, hogy nemigen veszünk tudomást arról, volt ennek a városnak…..
A vezérek cselekvés közben                Ha nem volna második része a könyvnek, akkor sem szólhatnánk egyetlen szót sem: egy komplett, eddig szinte teljesen elhanyagolt, nem is kutatott, a 20. századot mégis meghatározó diszkurzív gyakorlatot tár elénk, komoly elméleti belátásokkal. De van neki.…..
 Bréking van. Soha nem gondoltam volna, hogy egy elsősorban 20. századi könyvről fogok írni, de most mégis, mert Cohen valami olyasmit tett le elénk, amitől beszakad az asztal, és leesik az áll. Persze nem elsősorban terjedelme miatt (noha 850 oldalas szösszenetről beszélünk), hanem mert Cohen…..
  A választott szegénység tehát a társadalmi és természeti világ olyasfajta megfigyeléséhez vezet, amely különös tekintettel van a dolgok lehetséges használatára. A gazdasági javak relatív hasznosságát még élesebben alá kellett húzni az 1270 és 90 közötti, a ferencesek pauper identitásáról az…..
Pontosan 100 évvel azután, hogy Max Weber a protestáns etikához kötötte a kapitalizmus eredetét (1904), útjára indítva ezzel a modernitás genealógiájának egyik nagy hatású elbeszélését, Todeschini azzal a nem kevésbé forradalmi tézissel állt elő, hogy Nyugaton a gazdaságról való beszéd nyelvét,…..
  „A fogyasztói kereslet” című fejezet hivatott a könyv alaptézisét megtámogatni: az iparkodás újfajta formáit alapvetően új fogyasztói törekvések mozgatták. Jobbára a preindusztriális Európa parasztjainak és városlakóinak (hangsúlyosan) szabad döntése volt, hogy a piaci termelés felé fordultak.…..
  A Nyugati Társadalomtudományos Hagyomány többféle elbeszélést dolgozott ki a kapitalizmus egykor volt eljöveteléről. Ezekben jobbára központi helyet foglal el az ipari forradalom problematikája egyfelől, a hetvenes évektől kezdve pedig a modernitással kvázi azonosított fogyasztói társadalom…..
III. Mesterek és „strómanok”: a munka mint lokális erőforrás A kortársak nyelvezetében javakhoz és a dolgokhoz fűződő viszony mellett legalább ilyen fontos az illető foglalkozására vonatkozó ítélet: ezek együtt határozzák meg, hogy ki is az idegen. A forrásokból pedig az rajzolódik ki, hogy aki…..
A történelem előállítása / termelése / írása mindig a gondolkodás és a kutatás kategóriáin végzett munka. Ezeket ki kell dolgozni, határaikat megjelölni, analitikus erejüket próbára tenni, kontextusokat kialakítani, amelyekben működhetnek. És a történész bizony annak függvényében végzi el ezt a…..
Időgép Belépő 2015.01.19 14:05:59
Ez egy kritikai olvasó blog. Társadalomtörténet, kora-újkor, tágan értelmezve. A modernitás genezise. Mert ehhez értek a legkevésbé rosszul. A válogatás természetesen személyes, ilyenformán semmiféle normativitása nincsen, ellenben annál több esetlegessége: ami az utóbbi évek…..