Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kecsi

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Idióta sajtóközlemények rovatunk újabb gyöngyszeméért hála és köszönet a cserkészeknek, akik elszálltabbak, mint gondolnánk. Gyanús is egy picit. "A szombat reggeli zászlófelvonásra már mint a Műegyetem hallgatói jelentek meg a cserkészek, mind ellátva…..
kecsi 2006.11.03 13:02:39
Kedves cserkészet, mint téma iránt érdeklődők!

José-hoz hasonlóan én is hazai cserkész vagyok, és én is a személyes véleményemet és tapasztalataimat szeretném elmondani, amely nem hivatalos és nem propaganda célzatú.

Én úgy tudom, ma hazánkban évente kb. 8000 cserkészt jelentenek le, amely a csapatok belátására van bízva, hogy kiket sorolnak a tagjaik közé és kiket nem. Pl. aki aktívabb, azt lejelentik, aki kevésbé, azt nem. Így ebből kiindulva a cserkész programokon kb. ennek a számnak a duplájával lehet számolni.

Ez azt jelenti, hogy ez a szervezet az ország megcáfolhatatlanul legnagyobb ifjúsági szervezete.

(A tagság fogalma mondjuk elég speciális, itt a gyermekek ténylegesen tudják is, hogy cserkészek, ellentétben pl. az úttörőkkel, akik úgy válnak taggá, hogy a mozgalmi kötődésű iskolaigazgató lejelenti az iskolába járó gyerekek számát, s ezzel meg is történt a belépés. Így ugyanis nem nehéz 70.000-res létszámot produkálni, ami igaziból nem valós szám, mert nicnsen mögötte ifjúságnevelés.)

A cikkben említett KMCSSZ ebben a számban nincsen benne, mint ahogyan a határon túl élő magyar ifjak cserkész szervezetei sem. Van ugyanis külön RMCSSZ (Romániai Magyar Cserkészszövetség), SZMCSSZ (Szlovákiai Magyar Cerkészszövetség) és így tovább.

Hogy mit csinálnak a cserkészek?

Ez csapatonként igen változatos lehet. A tévhitek különböző természetvédő vagy népművész, esetleg félkatonai szervezetként aposztrofálják a tevékenységünket. Valóban vannak olyan csapatok, akiknek a vezetője valamilyen kötődés miatt a sok közül az egyik tevékenységet előtérbe helyezi a csapat tagjaira vonatkozó programokat tekintve. Egyértelmű, ha van egy néptáncos csapatvezető, akkor a népi elemek fognak dominálni, míg ha egy leszerelt hadi veterán vállalja egy csapat vezetését, akkor elengedhetetlenek lesznek a katonai jellegű programok. Éppen ez alapján, ha a csapatvezető pl. földrajztanár, akkor pedig sok kirándulás, csillagvizsgálat és földrajzi jelenségek megfigyelése lesz a domináns. Ha pedig történelemtanár, akkor rengeteg magyar és egyetemes történelmi hagyományt felelevenítő program szervezése a jellemző.

Leszögezem, hogy vannak közös pontok is. A cserkészet, amely a világban kb. 26 millió tagot számlál és csak a katonai diktatúrával ellátott államokból hiányzik (pl. Észak-Kórea, néhány Dél-Amerikai ország) mindenhol a vallásos életen alapul, legyen az zsidó, keresztény, iszlám, buddhista, hindu és így tovább. A másik közös pont a természetközelség, ami azt jelenti, hogy gyakoriak az erdőben, mezőkön, egyáltalán a lakott területektől távolabb rendezett programok, pl. táborok, kirándulások, erdei játékok (pl. számháború, vagy más néven cserkészjáték).

Közös pont emellett még a cserkészet jellemnevelő vonása - erre is rákérdezett valaki. Ezt úgy kell elképzelni, hogy van a cserkészeknek a világon mindenütt 10 törvénye, amelynek betartására kell törekedni minden fiatalnak, aki cserkész. Ha a Google-ba beírjátok, hogy "tíz cserkésztörvény", akkor el is tudjátok olvasni.

Mivel senki sem tökéletes, ezen törvények betartása nem minden esetben sikerül, ebben az esetben a cserkésznek ezt fel kell ismernie és törekednie kell arra, hogy a jövőben kerülje el annak megsértését. Itt jön képbe az, hogy valaki kinőtt-e a cserkészetből. Az igazmondásból vagy segítőkészségből, emberi tisztaságból, testvéri szeretet gyakorlásából, alázatosságból nem lehet kinőni, az elég szomorú lenne.

Így az az ember, aki a mindennapi munkáját végzi egy irodában és ilyen blogokat ír :), abban a pillanatban is tud a tíz cserkésztörvény szellemében cselekedni.

Üdv:

Kecsi