Regisztráció Blogot indítok
Adatok
algiers

35 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az ősz egy szeptember végi viharos éjszakával kezdődött. Másnapra esőfelhők is gyűltek, és épp mire megjöttek a vendégeink, megérkezett a rendszeres csapadék is, melyből majdnem minden napra jutott nekik. Algéria az esősebb arcát mutatta ismét az idelátogatóknak. A meleg…..
algiers 2010.10.13 21:44:55
@Sara: remélem hamarosan a folytatás is elkészül... cserébe adom én is a képeket, ami esetleg nektek kimaradt :)
Szeptember 9-én este hét óra tízkor a negyedik müezzin éppúgy hívta imára a híveket, ahogy eddig. Az este kezdetét jelző imám egyúttal a vacsora kezdetét is jelentette a Ramadán alatt, az evészet pedig eltarthatott egészen a hajnalban megszólaló elsőig. Még Ramadán előtt…..
algériai kalandjaink Fügelekvár 2010.08.19 22:24:00
Ramadán alatt jelentkező recept-rovatunkban ezúttal az épp érő fügének egy elkészítési módjárt ismertetjük.A kertben terméstől roskadozó fügefáról szedjünk egy jó tállal, az érettebb, puhább szemekből válogatva. A földre hullt, hangyák és más bogarak által…..
Tegnap volt a kételyek éjszakája.Amikor néhány hete megkérdeztük Buda bácsit,  a franciatanárt, hogy pontosan mikor kezdődik idén a Ramadán, azt mondta, hogy az attól függ. "Pontosan akkor fog kezdődni, mikor elfogy a Hold" - és hozzátette "Ezt azonban ma még…..
Augusztus 4-én este hétig pedig már kezdtük azt hinni, hogy mégis vannak. Erre az időpontra tervezték ugyanis Algéria első számú bevásárlóközpontjának megnyitását. Najó, így ebben a formában ez nem teljesen igaz. Az első Centre Commercial már a nyolcvanas években megépült…..
algériai kalandjaink C'est l'été 2010.07.19 00:25:00
A hosszabb szünet után nem csak mi, de a nyár is megérkezett Algírba. Az otthoni időjáráshoz hasonlóan, hirtelen lett nagymeleg itt is. Annyira, hogy az utcán néhány lépés megtétele után úgy leizzadunk, mintha kilométereket gyalogoltunk volna a sivatagban. Pedig tényleg…..
Terror és kaland határánMichael Mewshaw amerikai író elhatározta, hogy keresztülutazva az öt észak-afrikai ország tengerpartját, eljut Alexandriától Tangierig, és a kalandjaiból könyvet is ír. Vállalkozása többé-kevésbé sikeres volt. Elindulva Egyiptomból,…..
Tariq Ibn Ziyad, a berber hadvezér 711-ben hétezer harcosával átkelt az Afrikát Európától elválasztó szűk szoroson, ahol súlyos csapást mért az ott uralkodó vizigótokra. Ezzel az arabok váltak Hispánia uraivá. Azt a helyet, ahol partra szálltak "djabel al-Tariknak",…..
Május 10-31. között 11. alkalommal rendez kulturális fesztivált az Európai Unió Algírban. A sokszínű program összeállításában 17 ország vesz részt: az egyes tagállamok egy-egy napra szervezik meg az eseményeiket.Filmvetítések, koncertek táncelőadások közül…..
Egy hete szombat délelőtt érdekes dologra lettünk figyelmesek. Az erkélyről vettük észre, hogy valami mozog lent a kertben a kövön. Teknősnek tűnt. Közelebb mentünk, tényleg az volt. Valahogy kimászhatott a fűből és úgy látszott, mintha a perem miatt nem tudott volna visszajutni…..
Az 1940-es évek táján történteket meséli el Bächer Iván. A háború közeledtével csak a mérnök nagyapa maradt Algírban. Előzmények:Kiköltözés előtti évek (1.rész)Algéria, a kezdetek (2.rész)..
A történet folytatódik. Az előző részben elmeséltek alapján a nagyszülők épp megérkeztek Algériába, Oránba. A most meghallgatható epizód a kezdeti évekről szól: az 1933-36 közötti Oránban, majd Algírban töltött évekről. Ezt követően egy rövid részlet hangzik el a…..
A mesuiban az a jó, hogy közben az embernek egyáltalán nem kell visszafognia magát. Legyen szó hivatalos fogadásról, baráti összejövetelről, vagy egyszerű búcsúvacsoráról, a vendégek csak rávetik magukat a ropogósra sült birkára és falatozgatnak. Nem kell bajlódni…..
A hétszázötven kilométer úgy jött össze, hogy másnap Ghardaïától még százötven kilométert mentünk le délre. Tulajdonképpen szerencsénk volt.Előző nap akkora homokvihar volt a sivatagban, hogy a koraesti órákban a város felett egészen vörös lett az ég. Ebben az…..
A legenda szerint a Keleti-Erg e kősivatagjában az első igazán gazdag forrást asszony találta meg. E víznél épült fel azután a szépséges Gardaïa, M'Zab-föld fővárosa. Körülötte 20 kilométeres körzetben a többi mesevároska, Melika, Bou Noura, Béni Izguen, Metili, Berian. El…..
Ghardaïába nyugatnak kell elindulni Algírból. Nem a tengerparton, Tipasa felé, hanem a kissé délre tartó autópályán Blida irányába. Nem sokkal azután, hogy elhagyjuk a város vonzáskörzetét, lefordul az utunk délnek, a hegyek irányába. Itt már kétszer egy sávra szűkül…..
algériai kalandjaink Rötúr - 1. 2010.04.20 21:52:00
A közelmúltban járt Algírban Bächer Iván. Látogatása során elsősorban a regényében leírtak alapján jártuk végig a várost, kerestük az egykori helyszíneket. Az utcákat ugyan átkeresztelték itt is néhányszor, egy-egy üzletsor neve, tulajdonosa cserélődött, az…..
Múlt hétvégén ismét ellátogattunk a Kasbah-ba. Fatima kezét majdnem minden ajtón megtaláltuk...
Hogyha Algír Afrika Marseilles-e, akkor Kairó Afrika Párizsa. Közel húszmillió lakosával a legnépesebb város a kontinensen. Kirándulásunk mégis felüdülés volt, a rengeteg látnivaló kárpótolta a fáradalmakat. Az Air Algerie négyórás repülőútja után érkeztünk meg a…..
Az elmúlt napokban igencsak felgyorsultak az események, ezért jelentkezünk ilyen soká. Hirtelen azt sem tudjuk merre kezdjük, megpróbálunk sorrendben haladni. Múlt héten végig szakadt az eső, a hőmérséklet is nagyon lehűlt, végig pulcsi, kabát kellett. Ahogy közeledett a…..
Néhány szóban és képben az itteni, 1964 óta érvényben lévő fizetőeszközről.  Legkisebb egység, bármilyen furcsa is, az egydínáros. Kisebbel, ennek váltópénzével nem találkoztunk, ezzel is csak ritkán. A hátoldalon látható baráti kézfogás alatt…..
algériai kalandjaink focimeccsek 2010.03.07 17:03:00
Gondoltam szerdán, mint helyi izgalmas esemény, ellátogatok az Algéria-Szerbia barátságos labadarúgó mérkőzésre. Már napokkal korábban megbolydult a város, múlthét hétfőn a régi francia válogatott jött idegenbe, Algírba játszani. A jótékonysági célból rendezett teremfoci…..
Egyes naptárakban február 25. csütörtök, néhányban 26. péntek Mohamed születésnapja, a Maoulide Ennabaoui [mulud]. Az enyémben, ahol minden oldalon a hét első napja még szombat, hétvége pedig csütörtök-péntek, 25-ét jelölik az ünnepnek. Nem egyértelmű dolgok ezek,…..
Algír legrégebbi városrésze, a Kasbah középen ketté van szelve. A franciák jobbnak láttak utat nyitni benne - így is eléggé nehezen tudták ellenőrzésük alatt tartani azt a városrészt, ahonnan minden lázongás meg összeesküvés indult. Kocsival képtelenség közlekedni…..
A The Economist januári számában megjelent a világ legélhetőbb városainak rangsora. Ez persze egyben azt is jelenti, hogy a lista alján szereplő helyek a világ legélhetetlenebb városai - az elemzés szerint. Az Economist Intelligence Unit szakértői az egyes városok lakóit…..