Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kato

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
E rovatba mindig akad újabb és újabb téma a médiából. Olykor mégsem árt megállni, visszafelé nézni, és eltűnődni a történtekről. Itt van például a tegnapi bejegyzés, amelynek nem a tartalmát idézném föl, hanem két mellékszálát. Álláspontom régóta az, hogy minden világnézeti véleménynek helye van a…..
kato 2018.05.03 11:15:04
Van manapság törekvés arra, hogy "unisex" módon utaljunk pl. valaki foglakozására. Ez is, mint annyi más nyugatról szűrődött be hozzánk és azokban a nyelvekben érdekes különösen, ahol a nyelvtan megkülönbözteti a nemeket. A magyarban nincs erről szó. Nyugodtan mondhatjuk, hogy "a lányom orvos", "Mária tanár" és hasonlókat. Nyelvszokás kérdése, hogy megszólításokban vagy ha utalunk valakire akkor gyakran jelezzük a nemet. Lehet, hogy itt-ott ez is nyugati hatás. Pl. mondhatom, hogy "a tanárnő beszélni akar velem". Itt egyszerűen a nem jelölésével pontosítom, melyik tanárról beszélek. Ha van más pontosítás, pl. a tantárgy, akkor a nem jelölése már elhagyható: "a kémiatanár beszélni akar velem." Azt akarom ezekkel a példákkal mondani, hogy nincs értékítélet abban, ha jelöljük a nemet egy szituációban. Amikor doktornőként utalunk a nőnemű orvosra vagy akár egy ilyen fokozattal rendelkező tudósra, akkor nem gondoljuk, hogy kevesebbet ér mint a hímnemű doktor. Hogy mennyire nyelvszokás kérdése ez: a "tudós" szónak pl. nincs olyan párja, hogy "tudósnő". Olyan van, hogy azonos munkakörben, a nők kevesebbet keresnek és folyik ez ellen egy jogos küzdelem. Szerintem ennek az egyenjogúságért való küzdelemnek a vadhajtása, amikor a nyelvhasználaton akarnak némely feministák erőszakot tenni. Érdekes, hogy találkoztam olyan véleménnyel, hogy az illető feminista hölgy kifejezetten büszke volt a "nőségére" és jónak gondolta, hogy a foglakozásának említésekor odabiggyesztik a "nő" szócskát. Valószínű, hogy a "-nő" toldalék akkor kezdett elterjedni egy adott szakma kapcsán (persze csak a magyarban) amikor a nők jelentős számban jelentek meg abban a szakmában. Ilyen szerintem az "ápolónő" szó is. Ahol ritkábban fordulnak elő nők, ott nem jut eszünkbe a nemi jellegükkel utalni rájuk. Nem mondjuk, hogy "esztergályosnő , sofőrnő, stb". Kivéve, ha pl. pont a nemek aránya a téma. Mondhatom, hogy " a nők aránya alacsony a politikában"vagy " a politikusnők aránya alacsony". A második esetben nyilván egyszerűen egy tömörebb lehetőséget választottam. A nyelv folyamatosan változik, az hogy politikusnőkről beszélhetünk annak a jele lehet, hogy mégiscsak nő a létszámuk ezen a téren, ahogy megnőtt korábban a tanítónők, ápolónők száma is. A lényeg, hogy ezekben a szóhasználatokban nem érzek semmiféle diszkriminációt vagy értékítéletet.
Azért szerencsére a mainstream szocialista média nem sokat szöszöl az adatokkal. Szorgosan biztatja az LMP jelöltjeit a visszalépésre az MSzP javára.Az LMP visszalépése leginkább Budapesten fölvethető, ahol az MSzP átlagosan kb. kétszer annyi szavazatot kapott, mint az LMP. Azt is…..
Hogy megelőzzük a címben föltett kérdésre a kifejtett választ: keveset. A pártoknak, amelyek összefonódtak az ügyben, azoknak is néhány ezreléknyi szavazatvesztést legföljebb. A választók preferenciái kevéssé alakulnak ki környezettudatos kérdések mentén, kivéve ha a gond…..