Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bara17

51 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Mindenki! Az Ötödik Pillér Blog 2017. márciusával befejezte pályafutását - némi tavaszi megújuláson, ráncfelvarráson, név- és arculatváltáson átesve, IRánytű Blogként folytatódik. A téma továbbra is az IR, PCOS, 4 pillér és komplex kezelés, babázás, tapasztalatok... de szívesen veszek…..
Hát eljutottunk idáig is: ma betöltöttük a 39. hetet, így minden valószínűség szerint ez az utolsó PoCakOS bejelentkezésem.. :o) Igazság szerint már az ünnepek között is úgy álltunk, hogy nem tudtam, meddig húzzuk ki a frontok közepette, és múlt hét óta már a dokim szerint is “mindenórásak”…..
Az Ötödik Pillér Kókusz-pussz 2016.12.19 18:15:17
No és akkor még egy recept (már ha lehet ezt egyáltalán annak nevezni), csak hogy a beiglisütés után megmaradt tojásfehérje sorsát is elrendezzük... :o)Nagyon finom, gyors (kell hozzá vagy 10 perc), minimál CH és még gluténmentes is...   Tovább Ez az oldal át lett költöztetve, ide.  ..
Advent negyedik vasárnapjára egy beigli receptet hoztam nektek: IR-kompatibilis, zömében lassú CH és élesztő mentes is... :o)   Tovább Ez az oldal át lett költöztetve, ide.    ..
Többen kérdeztétek az utóbbi időben, hogy mégis mi az, hogyan készül a vadkovász, amit használok. Bár eredetileg nem terveztem, de akkor kapjon egy külön posztot ő is. :o)   Tovább Ez az oldal át lett költöztetve, ide.  ..
Jó rég óta lógok nektek a folytatással - a hetek telnek, és most nézem, hogy jó ég, annak már majd’ 3 hónapja, hogy utoljára írtam a pocakról… Nos ennek oka egyfelől az idő hiány, másfelől hogy annyi minden történt, igazából a pocakosodás ment - hála az égnek - talán a legsimábban az utóbbi…..
Az Ötödik Pillér Túrósbatyu 2016.11.22 00:31:23
Szóval az úgy volt hogy... Azt már említettem párszor, hogy nálunk intolerancia miatt a sütőélesztő nem játszik, a régi kovászomtól pedig jó pár hónapja már, hogy búcsút kellett vennem. Hónapok óta játszottam a gondolattal, hogy újat indítok - ezúttal egy kicsit jobban rákészültem és kiokosodtam a…..
Az utóbbi hetek forgatagában kicsit elmaradtam a beszámolókkal: idő közben átvészeltük a nagy nyári melegeket - közben nagyon örültem, hogy ezúttal nem a legnagyobb pocakkal kaptam ki a 35 fokokat - és a nyári szünetet. Volt családilag szabadságra menés, nagyobb nyaralás helyett több kis…..
Bara17 2016.11.07 15:43:26
@szekelyada: Köszönöm szépen, azóta azért már nagyobb az a pocak! :o)
Részvétem a babád miatt!
Nekem igazából szavam sem lehet, azt a kis kezdeti malőrt leszámítva eddig mindkét lányomról elmondható nagyon csendesen-rendesen, problémamentesen vislekednek pocakban. :o)
A legjobbakat kívánom én is nektek!
Bara
Voltaképp egész jól állunk az alapokkal: az első leckében megnéztük az alapvető szabályokat, aztán folytattuk a három nagy étel csoporttal (gyors, lassú, nem számolom) és ezek segítségével már akár önállóan is össze is tudunk állítani egy alap menütervet. Ami azért nem rossz dolog. Ebben a leckében…..
Az IR Nyelviskola előző két leckéjében megismerkedtünk az alapszabályokkal és a “szókinccsel”: tudjuk már, hogy mikorra kell időzíteni az étkezéseinket, és hogy azoknak milyen típusú szénhidrátot kell tartalmaznia. Tudjuk azt is, hogy bár az IR étrend fókuszában a szénhidrátok ütemezése áll, nem…..
A tanulás folytatását kezdjük egy kis ismétléssel - mégis csak ő a tudás anyja… :o) Az előző részben tehát eljutottunk odáig, hogy alap esetben az általános, egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásokon túl van egy mintánk az étkezések ütemezésére. Olyan ez, mint a nyelvtan szabályai, amikor egy…..
Bara17 2016.09.26 19:27:32
@vfruzsi: Attól függ, hány felé javasolják valakinek szétosztani a 160-at (napirend, milyen későig van ébren, stb). A "klasszikus" 5 felé osztásban nincs utóvacsi, ezért is van zárójelben. Akinél van, és 160-azik, annál ennyivel kevesebb a vacsi, tehát nem 40g, hanem 30 és 10 lassú marad utóvacsira.
De persze olyan is van, akinek 170g körül van az ideális mennyiség - pl én is akörül eszem.
Bara17 2016.09.26 19:29:51
@vfruzsi: Ezt másolom a köretes poszt alól ;o)
"A basmati fajtájánál fogva lassabbnak számít (magasabb a fehérje tartalma a sima rizsnél). CH szempontból nem jobb vagy rosszabb a barnánál, én azért szeretem nagyon, mert szinte bármihez használható a fehér rizs helyettesítésére. "
Az Ötödik Pillér Köret kérdés 2015.03.12 15:13:57
Sok szó esik nálam mostanában az egészséges életmódról köztudatban élő marhaságokról. Hát ma reggel a kávém mellé címlapon jött velem szembe a témához egy csodás kis példa. Egy percig elgondokodtam, hogy ezt vajon paródiának szánta-e az írója, de elnézve az oldal többi elemét, sajnos tartok tőle,…..
Bara17 2016.09.17 23:06:33
@vfruzsi: Még nincs külön ilyen poszt, de az IR Nyelviskola sorozatban kitérünk majd ilyesmikre is. ;o) Általánosságban azért elmondható, hogy a fehér rizsen és krumplipürén kívül kb. bármi beilleszthető, esetleg némi hozzávaló-cserével. (pl fehér rizs helyett basmatival simán működik egy rizi-bizi is)
Bara17 2016.09.19 09:54:24
@vfruzsi: A basmati fajtájánál fogva lassabbnak számít (magasabb a fehérje tartalma a sima rizsnél). CH szempontból nem jobb vagy rosszabb a barnánál, én azért szeretem nagyon, mert szinte bármihez használható a fehér rizs helyettesítésére.
Az Ötödik Pillér PoCakOSforma 2015.03.11 12:40:15
A napokban újfennt egy vékonyka modell-kismama képei borzolják a netes kedélyeket, eszembe juttatva a kirohanásokat Maria Kang hírhedtté vált fotója kapcsán, ami akkoriban volt sláger, mikor én a 3. trimesztert tapostam. (Megjegyzem, én igen inspirálónak találtam...) Tovább: Ez az oldal át lett…..
Bara17 2016.09.17 22:58:35
@vfruzsi: :o)
Természetesen, vihető az idézet. ;o)
Ha már a múlt heti posztokban leginkább az étrendről és a szénhidrátokról írtam, maradnék még egy picit a témánál. Azt végig vettük, hogy az IR étrend kulcsfontosságú szereplői a szénhidrátok, és hogy nem minden szénhidrát ősellenség. Az agyatlan szénhidrát fogyasztás az. Ez viszont így van az élet…..
Bara17 2016.09.17 22:57:33
@vfruzsi: A görögdinnye első sorban akkor para, ha valaki nem tud mértéket tartani. Igaz, hogy vannak nála nagyobb CH tartalmú gyümölcsök, viszont dinnyéből az ember jellemzően nem 15-20 dekát eszik, a legtöbbünkben valahogy bennünk van a nyári melegben a késztetés egy széééép nagy szelet dinnye eltüntetésére (elvégre gyerekkorunk óta tudjuk, hogy az csak cukor és víz... ). Ha az ember méri, számolja és megfelelő időpntban eszi, szvsz nincs vele baj.
Innentől már csak az esetleges egyéni érzékenység szab határt - azaz, hogy mennyire dobja meg az ember cukrát, inzulinját...
Járjuk ezúttal körbe kicsit a szénhidrát bevitel témakörét, hiszen ez - a megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrátok fogyasztása - az IR kezelésének egyik sarkallatos pontja. Kezdjük talán azzal, hogy miért is eszik az ember szénhidrátot?   Tovább: Ez az oldal át lett költöztetve ide...
Bara17 2016.09.05 13:36:51
@Croma Soma: Aham. Tehát akkor voltaképpen azt mondod, hogy szerinted végeredményben egy gramm CH bevitel nélkül is vígan elvan az ember, amíg van zsír meg fehérje. (na meg persze, rost)
Röviden-tömören: Én ezt nem így tudom. Az orvosaim nem így tudják. A gyakorlatban nem ezt tapasztaljuk.
De mindig kész vagyok tanulni, úgyhogy akkor itt is kérlek, linkelj már némi forrásanyagot a fenti okfejtéshez.

És még egy valami: mi az, hogy "amikor már kialakult a cukorbetegség a folyamatos túlzott szénhidrát bevitel miatt"?
A cukorbetegség nem/nem csak a folyamatos túlzott CH bevitel miatt alakul ki.
Gondolom, hogy itt a 2-es típusra gondolsz, de mizu azokkal, akik elvétve esznek CH-t és így is kialakul a diab? Vagy legalábbis totálisan fejreáll a szervezetük? És aztán kiegyensúlyozott CH bevitel mellet rendeződnek - amennyire lehet?
Bara17 2016.09.09 19:23:58
@Croma Soma: Aha - gondolom, ezekből a könyvekből tanult Norbi és Szendi úr is... ;o)
Figyi... azért vannak itt összevisszaságok. Az egyik, hogy az IR és a cukorbetegség nem csak a túlzott CH fogyasztás miatt alakul ki. Ellenben meglehetősen sok esetről tudunk, ahol kifejezetten rontott a helyzeten a CH megvonása. (néhány konkrét esettanulmányt linkletem is a másik poszt alatt)

A másik, hogy inzulinválaszt nem csak a CH vált ki.

A harmadik, hogy a gyümölcsben lévő cukrok is egyszerű cukrok, szintén elég gyosan emelik a vércukrot, és némelyikben elég combos adag is van (nyilván, nem annyi mint egy jó kis klasszik sütiben), szóval önmagában ebből ne induljunk ki - valószínűleg nem véletlenül hagyta ki Norbi sem a "szaharotoxis"-os ajánlójából őket...

A negyedik, hogy mi a modern étrend? Évezredek óta fogyaszt az ember (gyümölcsökön kívül) gabonákat, rizst, stb. Igen, hogy a mostanában dívó finomított CH dömping rossz, azt én is mondom. De ne húzzunk el paleó irányba.

Aztán, a cukorbetegségből gyógyulás... Mint mostanra gyakorlatilag tünetmentes és jó laborokat produkáló IR-es, had legyek szkeptikus ezzel kapcsolatban. (Meg azzal is, hogy mennyire lesz minden cukorból zsír - mi a szitu a túl vékony IR-esekkel pl?)
Az sem mindegy, milyen típusú és milyen "stádiumú" cukorbetegségről beszélünk - de azért az egy nagyon túlegyszerűsített gondolat, hogy ha a cukorbetegek nem ennének szénhidrátot, minden szép és jó lenne.

Ahogy írod, ez egy elég sok faktoros történet, a végére egy dolgot emelnék ki: bármilyen orvosi anyagban fellelhető kutatás limitált időtartamú, szoros felügyelet mellett végzett ketogén diéta hatásairól szól.
Nem pedig arról, hogy saját kútfőből okoskodva, életvitel szerűen saláta-light sajt-enerigamentes üdítő "diétán" éljenek lányok, vagy amikor valaki hosszabb távra és megint csak kontroll nélkül, általánosságban ajánlgatja a "sufnituning" ketót. (mint ahogy tette azt gyakorlatilag Norbi is)
Új ötletem támadt (najó, kaptam) - kezdjünk bele egy kis IR Nyelviskolába. :o)   Tovább Ez az oldal át lett költöztetve, ide.  ..
Nézem, nézem az utóbbi napokban kibontakozó hype-ot citromba harapó Norbertünk körül, az összecsapást a józan ész és a mérhetetlen butaság között… Nem bírom ki, hozzászólok.Butának lenni egy dolog.Olyan butának lenni, hogy a kulturáltan megfogalmazott, kihátrálási lehetőséget hagyó, építő kritikával…..
Bara17 2016.09.06 10:50:22
@Csattanós maszlag: Abban egyetértek Attilajukkaja-val, hogy ha csak felhívná a figyelmet a sz@r CH csökkentésére, az még pozitív dolog is lenne. (Ha nem is elegendő) Abban meg veled, hogy itt már rég nem erről van szó.

"Norbival a másik baj az, hogy azt hiszi, mindenkinek olyan a keringése, a szervi működése és az anyagcseréje, mint az övé. " - na hallod, még jó, hogy nem olyan... :oP
Azért 11-es cukrot mérni egy kakaóscsiga után (ha jól emlékszem, az egyik videójában tette, demonstrálva, ogy az övé mennyivel jobb egy "hagyományosnál")... hát azt már nem úgy hívják, hogy sok szénhidrátot ettem, hanem úgy, hogy cukorbaj...
Bara17 2016.09.06 11:02:18
@Ésszelteli: Szerintem mielőtt tovább boncolgatnánk, hogy ki mit nem lát át, vagy ért az eset kapcsán, legalább ebben a helyes kis Indexes összefoglalóban mélyedj el egy kicsit:
index.hu/tudomany/2016/09/02/update_norbi_beleallt_az_altudomanyos_ostobasagba/

Különös tekintettel arra a gondolatra, hogy mekkorka különbség van a komplementer terápiák alkalmazása és aközött a gondolat között, hogy "A citrom a kemoterápiánál és a gyógyszereknél tízezerszer erősebb rákellenes szer." (C vitaminról itt még nem volt szó, bár az is C-vel kezdődik.)

Ha pedig már C vitamin, akkor emeljük ki ezt:
"A cikkben ajánlott napi 2 dl citromlé kb. 80 mg C-vitamint tartalmaz, ami nagyjából megfelel a C-vitamin ajánlott napi adagjának. Ennyire minden embernek szüksége van ahhoz, hogy egészséges maradjon, de ez a mennyiség a normál életműködések fenntartásához kell, semmilyen más extra hatás nem várható fogyasztásától."
Bara17 2016.09.06 18:52:40
@Ésszelteli: Ne haragudj, de nincsenek nálad kisebb gondok az írott szöveg értelmezésével?
Amiről te beszélsz, nagyjából annyiban kapcsolódik az eredeti problémához Norbival és a citromokkal, hogy szerepel benne a rák és a C-vitamin szó.
Az én posztomhoz még annyiban sem kapcsolódik.

De akkor mégegyszer, lassabban: Az egész történet során senki sem mondta, hogy ne alkalmazzunk kiegészítő terápiát. Senki sem mondta, hogy a C vitamin nem jó.

Ha nem haragszol, ezt a beszélgetést lezártnak tekintem, szeretek inkább értelmes beszélgetéseket folytatni. Kérlek, spórold meg a további kommenteket. Köszi.
Van mit tanulnia a csodadiétás terméket gyártó cégeknek a gyógyszeripartól. Lehet szidni a gyógyszeripart, vannak bajai annak is. Szerintem azért mégis van mit tanulniuk tőle...
Telnek a hetek, azt hiszem, lassan kezdem felfogni. Kezdem. Talán… :o)A dolgok haladnak a maguk útján. Azt a bizonyos UH kontrollt követően - ahol is ugye kiderült, hogy mégiscsak ott az a baba - ha már ott voltam, megcsináltuk gyorsan a labort a pajzsmirigy ellenőrzéséhez is. A dokim szerint az…..
Ezt a posztomat külön szeretettel ajánlom azon kedves ismerőseimnek, akik számára rejtély, hogy egy koraterhesség miért nem közérdekű információ, amit az ember mindenkinek az orrára köt.Na, például többek közt azért sem, mert ilyenek is történnek... *************************************** Izgalmak…..
Ülök itt és azon agyalok, remélem, egyszer majd kikerülhet ez a poszt a blogra. Egyszer majd. Egyszer, amikor már lesz szívhang, amikor túl vagyunk a kritikus időszakon és...és amikor már persze a főnököm is tudja, mi a helyzet. :o)Mert hogy a helyzet az - bármennyire is hihetetlen még - hogy a…..
No és akkor csapó kettő: nézzük, mit is értünk a PCOS/IR kezelésének gyógyszer pillére alatt. Tovább: Ez az oldal át lett költöztetve ide.    ..
Régóta lógok már egy poszttal arról a bizonyos 3. pillérről, következzen hát egy kis összefoglaló arról, amit a PCOS-ről (IR-ről) és az ő gyógyszeres kezelésükről nagy vonalakban tudni érdemes. Először is talán kezdjük azzal, hogy mit NEM értünk a gyógyszer-pillér alatt: Tovább: Ez az oldal át…..
Az Ötödik Pillér Reggelik 3. 2016.06.13 18:22:00
Ha már kitört a mindenféle csigabiga őrület gyerek fronton, én se bírtam magammal és összedobtam egy pizzás verziót. Reggelire általában amúgy is jobban csúsznak a sós ízek nálam, és persze a család többi tagja sem tiltakozott az ötlet ellen. :o) Tovább: Ez az oldal át lett költöztetve…..