Regisztráció Blogot indítok
Adatok
K1rk

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A címben szereplő szlogen lehetne akár a tüntető diákok és velük szimpatizálók, akár a kormány jelszava is. Amiért ez fel sem merül annak az az oka, hogy Magyarországon igen kevés ember van tisztában a szabad piaccal és annak működésével, következésképpen nem tudja,…..
K1rk 2012.12.25 22:38:47
@Kuviklacz: Én csak annyit mondok, hogy mivel mindenki fizet a felsőoktatásért, ezért azok akik nem veszik azt igénybe, tulajdonképp támogatják azokat akik viszont igénybe veszik. Viszont ahogy te is írod, nem véletlenül, éppen az eleve jobb körülmények közül jövők kerülnek egyetemre, és nem a szegényebbek.

A monopóliumokkal kapcsolatban valóban az az uralkodó nézet, amit te is említesz. Azaz ha nem szabályozzuk a piacot, akkor természetszerűleg monopóliumok fognak kialakulni. Először is, számomra a monopólium nem feltétlenül jelent rosszat. Ha valaki úgy lesz egyedüli szereplő egy piacon, hogy mindenkinél jobb terméket árul és esetleg olcsóbban is, majd ezért mindenki őt választja, akkor nem látom miért lenne ez baj. Másodszor, talán hihetetlenül hangozhat elsőre, de én amellett érvelnék, hogy máshogy nem is jöhet létre monopólium egy szabad piacon. A másik út ugyanis az lenne, hogy meggátolja az esetleges vetélytársak belépését a piacra. A gyakorlatban persze pont, hogy ez történik, és ezt éppen az államon keresztül érik el. A nagyobb cégek ezért nem hangoskodnak a több szabályozás és esetleges díjak ellen, mivel ők ezt még ki tudják fizetni, viszont jelentősen megnehezíti újabb versenyzők színrelépését.
K1rk 2013.01.16 23:07:02
@Kuviklacz: Oké, tegyük fel, hogy egy szabad piacon kialakul egy káros monopólium, azaz egy cég jóval drágábban tudja eladni a termékét mint amibe az előállítása kerül. Azaz ha valaki más hasonló költségen tudna termelni és valamivel olcsóbban árulná ezt a terméket, akkor hatalmas piacra és profitra tehetne szert, tehát belépne a picara. Így az addig monopol helyzetben lévő cég, ha nem csökkenti az árat, akkor csődbe menne. Q.E.D.

Lehet banálisnak tűnik a bizonyítás, de tényleg ilyen egyszerű a dolog. Számomra inkább az a meglepő, hogy ennek ellenére sokan ezt mégsem látják. Még az olyan, szemmel láthatólag értelmes emberek is mint te.

Az állami akkreditáció tökéletes példa az állam által fenntartott monopóliumra, vagy legalábbis egy teljesen piacképtelen szolgáltatás életbentartására. Az akkreditáció tulajdonképp azt volna hivatott igazolni, hogy az akkreditált intézmény megfelel egy bizonyos minőségnek (jelen esetben az egyetemi/főiskolai címnek). Szerinted jól tölti be ezt a funkcióját? Szerintem nem. Nem csoda, hogy egy cég különbséget tesz a diploma megszerzésének helye szerint.
Otthon lassan újra tojást lehet sütni a betonon, azonban Finnországban éppen a tavasz közepén járunk. (Legalábbis itt Tamperében, fenn északon még mindig van hó.) Esik az eső, zöldell a fű, sirályok repkednek, kacsák hápognak, egészen idilli állapot uralkodik egészen addig,…..
K1rk 2009.05.13 21:42:52
@frostdemon: Most hirtelen ezt az egyet találtam : www.mediafire.com/?zmo04twnuy4
A Wall Street Journal is beszámolt róla, hogy a CareerCast nevű amerikai álláskereső portál öt szempont alapján (stressz, munkakörnyezet, fizikai terhelés, kereset, perspektíva) rangsorba rendezte a szakmákat. Az első helyen a matematikus végzett, ezt tartják tehát összességében…..
Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, Vágó István és Dessewffy Tibor méltatja. Blogkönyv 2006-2007 dedikálva a blog- és párttársaknak, valamint Gonda Lászlónak. Ferenc-nap, harc az idegen szavak és a hazaárulók ellen. Spanyol, Kínai Kálmán és Trágár Tóni az Alexandra…..
Ketten is beküldték a Spin the Black Circle-t, ami amilyen jó ügyességi játék, annyira idegesítő. De tényleg: egyik-másik pályához képest a munka is vonzóbb alternatíva. Pedig a feladat látszólag egyszerű: csak egy golyót kell elnavigálnunk a célba úgy, hogy a pályát…..