Regisztráció Blogot indítok
Adatok
faktura

106 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
És még néhány bútor... Kevés olyan munkám van, amit nem magam terveztem. Pedig sokat lehet tanulni, ha  megpróbálunk más szemével is látni egy kicsit. Ez a néhány fürdőszobai bútor - egy kazán takarás, egy mosógép burkolat, wc ülőke és támla, mosdóállvány - igazán nagy örömet okozott. A…..
Faművesség Étkező szék 2022.06.06 14:24:45
Aki tervezett már széket, az tudja, hogy a jó szék - egy kicsit szobor is. Amíg egy komód, szekrény vagy asztal a legtöbbször síkba vetíthető (van neki egy jellemző, hangsúlyos nézete) a székek igazából mindig csak térben tudnak jól működni. Még a legegyszerűbbek is...
  Van egy régi asztalos szabály (dogma?) ami szerint szíjácsot nem építünk be. Bár a napjainkban készülő bútorok között egyre kevesebb, ami fából készül, soha nem késő tisztába tenni egy-egy ilyen kérdést. (Ami nem is egy egyszerű választás az igen-nem, a jó és a rossz között.) Korábban sem volt…..
Egy rövid poszt arról, hogy milyen mértékben változtatja a méretét a természetes fa, amiből bútort készítünk. A tömörfa bútorok szerkezetének (és a formájának) a tervezésénél kiemelten fontos - ha nem a legfontosabb - dolog annak a kezelése, hogy a faanyag mozog: a körülötte levő levegő…..
Bölcső Volt egyszer egy... 2021.12.07 02:20:10
Bölcsőbolt Jó ideig indokoltnak tűnt, de aztán egyre inkább értelmét veszítette, hogy külön honlapja legyen a bölcsőimnek. Így ma végül a Bölcsőbolt oldalt átirányítottam a Faktúra Bútor megfelelő aloldalára. Ezzel együtt azt gondolom, érdemes megtartani az oldal képeit. Különös tekintettel azokra…..
Két csodája van a munkámnak. Az egyik, amikor van egy elképzelés, akár csak egy csúnyácska rajz egy papírdarabon. És abból lesz valami, ami azelőtt nem volt. A másik hasonló...
Faművesség Csipke bölcső 2021.10.21 20:38:10
Két hasonló baba bölcső, kis különbségekkel. Mindkettő égerfa. A leginkább észrevehető különbség a négy láb végénél van. Míg az egyik esztergált babákkal fejeződik be, a másik tetején egy profilozott záró elem van. Természetesen mindkettő természetes olajjal és viasszal kezelve...
Nosztalgia Ezzel a bölcsővel kicsit kiéltem azokat a nosztalgiáimat, amik a múlt századi bútorok egy fajtájához fűznek. A tervezésnél a puszta funkción túl  játszottam kicsit a formával is. Ezzel együtt nem lett a másolata vagy leképezése valamely 20. századi tárgynak.(Más fa bölcsők láthatók ide…..
...sokat jelentett, néha mindent A táncházmozgalom elég jól dokumentált történetéhez kapcsolódóan a ’80-as évekre az országban több helyen jöttek létre népművészeti alkotó közösségek. Az egyik ilyen volt a Velemi Népművészeti Műhelyrendszer. Ahogy én megismerkedtem vele: a Velemi Stúdió. Nekem, és…..
A  "Faanyagok összeforgatása1" poszt a szolgáltatja a minimális elméleti alapot a tömörfa lapok, lemezek készítésének gyakorlatához. Első nekifutásra arról írok, hogy 8-12 milliméter vastag fa lemezt hogyan szoktam készíteni. Az alább látható padláda homlokfelületének elkészítése következik. A betét…..
faktura 2020.05.13 20:08:50
@BruceWillis: köszönöm, a kérdés jó, akár önálló posztot is megérne. Van a műhely környékén is mindig némi anyag, de alapvetően nagyobb munkákhoz veszek. Olyan helyen, ahol szárított fát árulnak, és minimum zárt helyen, ha nem is klimatizált helyiségben tárolják. Ezen túl a szerkezet tervezésénél figyelek arra hogy mozogni fog - ez természetes. Egy-egy munka elkészítésénél az egyik legfontosabb mozzanat rögtön az elején az egyes alkatrészeknek való anyag kiválogatása. Először mindig a leghosszabb és szem elé kerülő darabokat kell kiszedni: asztallapok, fiók előlapok, ajtóbetétek. A belső takart elemekhez, fiókokhoz, fenéklapokhoz mehetnek a kevésbé szép rajzolatú, esetleg kisebb hibákkal bíró fa részek.
Faművesség Gabonás hombár 2020.01.15 21:49:46
  Arról akartam írni itt, hogy készült egy gabonatároló láda. Hogy tényleg magokat tartanak majd benne, és hogy ez mennyire jó. Maradok is a témánál, nagyon rövid kitérővel. A bútor egy rábahidvégi rendezvényközpontba került, ahova Sibinger Miklós készítette a bútorokat. Ennek kapcsán felidéződött…..
Az 1979-80-as tanévben fafaragó szakkör indult Körmenden, a Várkerti Általános Iskolában. A foglalkozásokat Sibinger Miklós iparművész, a Népművészet ifjú mestere vezette. 1994-ben készítettem az első ácsolt ládámat, aztán azt hittem, 2017-ben az utolsót. A honlapomon áthelyeztem a szuszék lapot az…..
1. Egy online szakmai fórumon egy, az iskolából éppen kikerült fiatalember feltette a kérdést: mi kell ahhoz, hogy jó asztalossá váljon. Persze megkapta az ilyenkor szokásos netes okosságokat, de jócskán érkeztek értelmes válaszok is. Egy méltán nagy tekintélyű kolléga – örömömre – az egyéb…..
  Asztal, release 1.1 Asztalt tervezni és készíteni talán nem tartozik a legnagyobb kihívások közé. Egy lap, és valami – legtöbbször négy láb – ami megtartja vízszintesen, a megfelelő magasságban. Vannak feladatok, ahol a tervező szabadsága miatt szép a munka. Egy nagyobbítható étkezőasztal…..
Egy ízben Vásárhelyi János szájából hallottam, hogy nem érti, miért asztal-os az asztalos - mikor a legnagyobb kihívás mindig is a szék tervezése volt (és van). Igaza volt. Néhány többé-kevésbé működőképes ülőbútoron túl vagyok már, és egyik  sem volt olyan, hogy…..
faktura 2011.05.29 23:25:51
@eMeLA: Kedves Attila! Az asztal jó, lennének is vele kapcsolatban ötleteim - de sajnos már készült hozzá egy. Kockázatmentes, hagyományos darab, szép anyagból, kidolgozott részletekkel:
picasaweb.google.com/fakturabutor/AsztalEtkezoDioKoris?feat=directlink
faktura 2017.03.03 21:24:37
A ma reggeli email-ekkel jött egy kis oktatóvideó. Van néhány nagy mítosza a szakmának, az egyik ilyen:  a      F  I  Ó  K         A fiók szerkezete, illesztése, beszerelése mind-mind nagy irodalommal rendelkezik, és az oldschool asztalosok hajlamosak az alapján megítélni a kollégákat, hogyan…..
Asztalosszerkezetek VIASZOLÁS 3. 2017.01.09 19:26:28
Jó ideje tervezem, hogy a viaszolásról összeszedem az alapvető ismereteket, legalábbis amit én el tudok mondani róla. Elkezdtem, és azt látom, hogy bár egyszerűnek tűnik, jóval szerteágazóbb a téma annál, hogy egy posztban a végére lehessen járni. Magát az alapot - natúr fafelület kezelése - három…..
Asztalosszerkezetek Viaszoló baba 2017.01.08 20:02:43
Magyarázó posztocska a bútorviaszolásról írt anyagokhoz. A bútor-és padlóviaszok jó részéről azt írják a gyártók, hogy ecsettel, ronggyal hordhatjuk a felületre. (Egyes esetekben meleg szórással, de az már ipari terület, itt nem foglalkozunk vele.) Az ecsetről mindenkit lebeszélnék. A rongy…..
B. József gazdálkodó 1939-ben húzta fel a házát a Vas-megyei faluban, ahol élünk. Épített hozzá kamrát, istállót, szekereket átereszteni tudó lábas pajtát, disznóólakat, később füstölőt. Mi 1998-ban költöztünk az akkor már évek óta lakatlanul álló, többször átépített épületbe. A kép illusztráció.…..
Asztalosszerkezetek VIASZOLÁS 2. 2016.07.27 07:40:43
  Jó ideje tervezem, hogy a viaszolásról összeszedem az alapvető ismereteket, legalábbis amit én el tudok mondani róla. Elkezdtem, és azt látom, hogy bár egyszerűnek tűnik, de jóval szerteágazóbb a téma annál, hogy egy posztban a végére lehessen járni. Magát az alapot - natúr fafelület kezelése -…..
Asztalosszerkezetek VIASZOLÁS 1. 2016.07.18 17:07:52
  Jó ideje tervezem, hogy a viaszolásról összeszedem az alapvető ismereteket, legalábbis amit én el tudok mondani róla. Elkezdtem, és azt látom, hogy bár egyszerűnek tűnik, de jóval szerteágazóbb a téma annál, hogy egy posztban a végére lehessen járni. Magát az alapot - natúr fafelület kezelése -…..
Íróasztal Van egy kép ebben a posztban. A legelső. Ez is azok közé a bútorok közé tartozik, amiket nem igazán szeretnék még egyszer ugyanúgy elkészíteni. De a hangulata megtetszett egy kisfiúnak, tervezni kellett egy hasonlót...
Tudna együtt élni egy cincérrágta fával? Szép ez a felület. Kőrisfa. A deszkák úgy lettek összeválogatva, hogy az egy lapból kikerülő darabok egymás mellé kerüljenek. Az olaj és a viasz pedig kiemeli a gazdag rajzolatot, életet ad a színnek. Az is szép ami a következő képen van?..
Bölcső vagy kiságy, mi a jobb a kisbabának? Összeszedtük az érveket és az ellenérveket Képek forrása: ikea.com; www.faktura.hu..
éhány hónappal ezelőtt láttam egy képet egy bringáról. Ez még nem is lenne nagy újdonság, hiszen ezzel foglalkozunk. Akkor viszont kivételesen nem a bringán akadt meg a szemem, hanem az elejére rögzített fa ládikón. A nyár és ősz folyamán végeztem egy kis kutatást a magyar bringás kiegészítők…..