Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gombi

0 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nos reggel készen álltam, hogy a szokásos korai fecskeáradatot megörökítsem nektek, de úgy látszik vasárnap a templom körül lebzselnek, ezek ilyen vallálosak, vagy mi. Eddig minden reggel megőrjítették az erkélyező makkákat, mivel komolyan, tényleg vagy száz madár röpköd…..
 „Éltetető étel” III. élelmiszerkészlet rev1.0                Következő bejegyzés a túléléshez szükséges élelmiszerkészlet összegyűjtésében, kiszámolásában, élelmiszer fajták…..
Gombi 2009.04.12 10:39:19
Én a kókusz olajról olvastam, hogy nem avasodik, de ez itt kint az USA-ban is elég drága. A csokoládé jó ötlet, bár a legtöbb elég vacakul néz ki mondjuk 3 év után. Ami édes és a "végtelenségig" (több mint 30 év) lehet tárolni, az a cukor, a szirupok és a méz. A méz kikristályosodik egy idő után de vizfürdőben felolvasztható. Édesitőszerként kenyérbe kiváló, ahogy vész esetén sebre is rakható (véd a seben keresztüli kiszáradástól és megvéd mindenféle csúnya mikrobától). Ha nem tervezed a készleted folyamatos felújitását, akkor főleg ilyen "örök" dolgokat pakolj el. A konzervek (beleértve a halkonzervet és a sűritett tejet is) és a liszt nem tarthatók el valami sokáig, a búza viszont igen, a probléma, hogy azt meg meg kell tudni őrölni, amihez kell egy megfelelő eszköz. A mozsár persze működik, feltéve ha borzasztó sok ideje és energiája van az embernek, de erre a célra jobb a kézi malom amit nem tudom, hogy lehet-e kapni Magyarországon (az USA-ban ezek 150 és 500 dollár között mozog az áruk ami nem kis pénz). Általában a hosszú időre eltett tartalékokat zacskózzák, méghozzá úgy, hogy oxigén abszorber zacskót dobnak még be a kaja mellé. Ez kiöl nagyjából mindent és komoly mértékben meghosszabbitja az eltarthatóságot. Cserébe ezt a búzát/riszt/kukoricát/babot stb nem lehet csiráztatni, mert a túl alacsony oxigén szint megöli a növényi embriót is. Az abszorber egyébként azt hiszem vmi durva vaspor (ez nem szilikagél ami a nedvesség ellen van!) ami rozsdává oxidálódik. Egyszerű és olcsó :). Magyarországi beszerezhetőségről sajnos nincs infóm :(.
Amit még igy el lehet tenni azok a száritott zöldségek és gyümölcsök. Pl az alma vagy a banán leszeletelve jól száritható (ha nincs száritó-herkentyű otthon, akkor szilikagéllel is lehet amit újra lehet hasznositani sütéssel) és oxigén abszorbenssel elrakva jók tiz évig vagy tovább. Ugyanez vonatkozik a hagymára és a répára is.
Az amerikaiak egy jó része szeret előre felkészülni mindenféle tragédiára, vannak persze teljesen őrültek és vannak csak simán óvatos emberek is. A lényeg, hogy elég komoly internetes "irodalom" alakult ki a témában. Javaslom nézegetni a mormon egyház honlapját ezzel kapcsolatban (
www.providentliving.org/content/list/0,11664,7448-1,00.html). Náluk egyházi utasitás szerint a hivők kötelesek folyamatosan fenntartani egy 3-12 hónapra elegendő családi étel-tartalékot. Ehhez az egyházuk persze segitséget ad nekik, pl úgy hallottam rendszeres oktatásokat csinálnak ahol azt tanitják, hogyan lehet elrakott élelmiszerekből főzni (nem magától értetődik a dolog, pl nekem új volt, hogy a babot szódabikarbónás vizben kell áztatni - főleg ezért is tárolnak szódabikarbonát). Általában véve azt hiszem jó ötlet, ha az ember azt eszi amit eltárolt, mert ha és amikor tényleg rászorul arra, hogy csak a tartalékokból ehet, nagyon kellemetlen olyankor elkezdeni megtanulni mit hogy kell elkésziteni és hozzászokni az "uncsikajához". Érdekes és elég sok információt és linket találtam a www.survivalblog.com-on is. (Tetemes része az itt található információknak persze használhatatlan egy magyarnak, pl nyilván nem fog az átlag pesti polgár a lakásába betárazni pár gépkarabélyt néhányszor tizezer lőszerrel, illetve nehéz Magyarországon olyan menedéket épiteni/találni ami minimum 50 km-re van a legközelebbi településtől.)
Amit érdemes lehet még begyűjteni az könyvek és eszközök illetve szakértelem a használatukhoz. Pl. ha "üt az óra", nagyon gyorsan kifogynak az emberek az egyszerűbb gyógyszerekből is és "gazdag" lesz az aki tud aszpirint vagy gyógynövény kivonatokat előállitani otthon.