Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dginvestor

105 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sajnos idén nem volt időm blogot írni egyéb elfoglaltságaim miatt, de azért az egész éves rohanás végén egy picit megálltam áttekinteni, hogy teljesítettek a főbb magyar részvények 2019-ben. Név Árfolyam 2018.12.28.(HUF) Árfolyam 2019.12.30.(HUF) Árfolyam…..
A passzív jövedelemnek egyre nagyobb irodalma van már magyarul is. Leegyszerűsítve úgy néz ki, hogy a passzív jövedelem az, amiért mi már nem kell dolgozzunk, mert a befektetett tőkénk generálja. Ilyen lehet egy bérbe adott ingatlan bérleti díja, jogdíj egy alkotásért vagy osztalék a részvényeink…..
Közeledik az év vége, és eljött az ideje, hogy áttekintsük, hogyan alakult a magyar részvények hozama: Név Árfolyam 2017.12.29.(HUF) Árfolyam 2018.12.28.(HUF) Árfolyam változása(HUF) Osztalék(HUF) Összes hozam(HUF) Összes…..
Nem találok szavakat..., így csak a számok...   EST MEDIA Nyrt.        ANY Nyrt. Piaci kapitalizáció 15,069 Mrd Ft 18,049 Mrd Ft           2017-es árbevétel 0 Ft 26,181 Mrd Ft Saját tőke (2017. év vége) -4,245 Mrd Ft 7,215 Mrd Ft Adózott eredmény (2017.…..
Pont egy éve állítottam össze egy példa portfóliót, ahol olyan nagy világcégek részvényeit válogattam ki, amik - véleményem szerint – reális értékeltséggel forogtak, hosszú távon is jól fejlődnek, komoly osztalékfizetési múlttal rendelkezzenek, ne legyenek nagyon eladósodva és lehetőleg különböző…..
Évek óta az egyik kedvenc részvényem a magyar tőzsdéről az ANY, és évek óta rendelkeztem a részvényeivel. Azonban az elmúlt hetekben folyamatosan építettem le a pozíciómat, míg mára már nem maradt több. De mégis miért adtam el a részvényeit, ha most is jól menedzselt cégnek tartom?   Nagyon…..
Láttam, hogy mekkora tőzsdei forgalom van a SET Nyrt. részvényeivel, és a tőzsdei fórumokon is egyre többet írnak róla, így kíváncsi lettem, hogy mégis milyen cég lehet, mert nem volt ismerős a neve. (Akinek szintén nem ismerős a név, azoknak segítségképpen a cég korábbi neve: TR Investment Nyrt)…..
Név Árfolyam 2016.12.30.(HUF) Árfolyam 2017.12.29.(HUF) Árfolyam változása(HUF) Osztalék(HUF) Összes hozam(HUF) Összes…..
Megjelentek a BÉT honlapján a brókercégek által készített elemzések, és több elemzésbe is beleolvastam közülük. Az elemzések nagyon részletesek, de állítom, hogy a potenciális befektetőknek minimális százaléka olvas el ilyen hosszú elemzéseket, különösen angolul. Gyakran alkalmaznak az elemzésekkor…..
Sokszor látni olyan összehasonlító elemzést, ahol egy cég a hasonló területen tevékenykedő cégekkel kerül összehasonlításra 1-2 kiemelt mutatószám alapján. Készítettem is egy egyszerűbbet példának:                               A táblázatból remekül megállapítható, hogy a…..
Az utóbbi években mind többször látom, hogy gazdasági oldalakon is egyre jobban terjed az a címadási gyakorlat, amikor semmitmondó eseményeket harangoznak be úgy mintha valami csodáról lenne szó, és aki nem kattint rá, és olvassa el, az valami fantasztikusan fontos hírről marad le. Értem én, hogy a…..
Több ismerősöm is ajánlotta Sólyomi Dávid Osztalékból szabadon című könyvét, de mind úgy voltam vele, hogy mi újat mondhat annyi év befektetés után, főleg úgy, hogy évek óta olvasok könyveket, blogokat a dividend growth investing témájában.   Angolul rengeteg információ jelenik meg ebben a…..
Júniusban írtam egy blogbejegyzést, melyben egy kezdő portfólió összeállítását mutattam be. A portfólió összeállításakor hagytam a további vásárlásokra egy kis tőkét, hogy ha felmerülne egy jó lehetőség, akkor élni lehessen vele. Mivel az elmúlt napokban a Walgreens Boots Alliance (Nasdaq: WBA)…..
Konzervatív befektető A szörny 2017.10.08 09:25:16
Filmekben klasszikus jelenet, hogy feltűnik a szörny, és mindenki menekül előle. Sokszor már elég ha azt hiszik, hogy fel fog tűnni, és már akkor is futásnak erednek a szereplők. A félelem nem csak a filmek szereplőire van nagyon nagy befolyással, de a tőzsdei árfolyamok alakulására is. A tőzsdei…..
A BÉT közleménye szerint 2017. szeptember 18-tól kikerülnek a Plotinus részvényei a BUX kosárból, míg a BUX indexkosárba új részvényként a Konzum (0,45% súllyal) és a Waberer's részvényei (0,91% súllyal) kerülnek. A BUX értékét elsősorban továbbra is a 4 legnagyobb cég árfolyamváltozása határozza…..
Sokan fektetnek be indexkövető ETF-be (pl. S&P 500, Nasdaq 100 indexeket követő ETF-ek) anélkül, hogy tudnák, mennyire koncentrált, vagy diverzifikált portfóliót kapnak a befektetésükért cserébe. Egyszerűen csak hallották, hogy az ETF-ek milyen jók, mert a piac mozgását követik le, és (több)…..
Nagyon tetszett Ivanov Tibor legutóbbi blogbejegyzése, ahol jól leírja az a pszichológiai folyamatot, amelyen sok kezdő tőzsdés keresztül megy. Amikor bele-beleolvastam a Portfolio.hu fórumaiba, nem csak a hozzászólások mennyisége, hanem a hozzászólók tapasztalatlansága is feltűnő volt pár fórumban,…..
Amikor tőzsdézni kezdtem, akkor kereskedtem én is, mint sokan mások. Többször adtam-vettem OTP-t. Sajnos a legnagyobb bukásom is ebből lett. Még a 2008-as válság előtt 2007-ben vettem - a portfóliómhoz képest - elég sok OTP-t, hogy ez milyen jó lesz. Utána végignézhettem páholyból, ahogy 85%-ot…..
Nagyon érdekes volt számomra a BÉT mai forgalmi statisztikája:     Az Opimus volt ma a második legnagyobb forgalmú részvény 2,31 Mrd forintos forgalommal, miközben a piaci kapitalizációja összesen 57,18 Mrd forint. A mai napon nagyobb forgalom volt az Opimus papírok piacán, mint a MOL piacán,…..
Waberer's IPO-ja (Initial Public Offering) kapcsán újra elgondolkodtam rajta, hogy vajon érdemes-e IPO-nál részvényeket vásárolni?   A Covestro IPO-ja óta gyönyörű árfolyamemelkedést mutatott fel, míg a Facebook (FB) árfolyama röviddel az IPO-t követően már 50%-os zuhanást mutatott be, ahonnan…..
A hétvégén elgondolkoztam rajta, hogy milyen portfóliót állítanék össze, ha most szeretnék részvényekbe befektetni 4.000.000,- Ft-ot. Mivel jelenleg többéves csúcson vannak a tőkepiacok, így nehéz jó árazású befektetést találni, de mégis megkísérlek összeszedni olyan világcégeket, melyek 5-10 éves,…..
Megjelent a Budapesti Értéktőzsde honlapján a Waberer's kibocsátói tájékoztatója és nyilvános ajánlattételről szóló hirdetménye.     Kapcsolódó blogbejegyzések   - A Waberer's és a BUX index..
Hungarian Investor néven új, angol nyelvű blogot indítottam. A blog.hu forgalmi statisztikáiból jól látszott, hogy olvasóimat elsősorban a hazai vonatkozású írások érdeklik, míg a külföldi vonatkozású írásoknak, elemzéseknek jelentősen kisebb az olvasottsága. Terveim szerint a jövőben a magyar…..
A katari állami befektetési alap (Qatar Investment Authority) a világ 14. legnagyobb szuverén vagyon alapja 335 milliárd dolláros kezelt vagyonnal. Olyan nagy cégekben van részesedése, mint a Volkswagen, Barclays, Canary Wharf, Harrods, Credit Suisse, Heathrow, Glencore, Rosneft Oil Co., Royal Dutch…..
A ma reggeli hírekben ismételten szerepelt, hogy a Waberer's tőzsdére vinné részvényeit. Óriási lépés lenne a Budapesti Értéktőzsde szempontjából, ha tényleg megvalósulhatna idén júliusban az IPO, így végre egy jelentősebb méretű cég is megjelenne a BÉT-en, és bővülne a részvénykínálat. Évek óta…..