Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gond/ol/a

4523 bejegyzést írt és 1109 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
      Nemzeti konzultációt hirdető plakát Budapesten 2024 márciusában (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László) „Ahogyan élek, az a hazám”Balla ZsófiaÜlök a villamoson a fiammal. A tömegközlekedés az egyik leghasznosabb közösen eltölthető idő, lehet szemlélődni, beszélgetni. Meg szoktuk…..
nem akartam hinni a füleimnek, de azzal semmi baj, vedd szó szerint, amit írok:   kint az erdőben belekeveredtem a majális forgatagába és ahogy megyek el az emberek mellett illetve ők mellettem, mind beszél, és mindtől hallok legalább egy TRÁGÁR szót, mintha késeket döfnének belém képtelenség,…..
 Háát az esély megvan rá! válaszolom lányomnak eme megjegyzésére , szokásosan, az emlékjel sarkában ülve, őrizve a kavicsokat(?) igy a holokauszt 80. évfordulója közelében, emlékező ünnepségekre készülödvén, mindig egy újabba belesodródva, mert nem tudok nemet mondani nagyon (nem is lehet, nem is…..
 Ha lecsukom a szemem Ha kotorászok a táskamban Ha alattam a kanapé megszólal...stb Egyből jajveszékelnek JÓL TETSZIK LENNI? Ezek után semmiképp se. Hogy nézhetek ki?!..
csak úgy eszembe jutott , ma, mikoris 500Ft-ot fizettem egy gombóc fagyiért, mikor 50 fillér volt! Ma már nincs is fillér! Csak emlékeinkben. Lásd filléres emlékeim (Bródy)  ..
ülök az emlékjelnél, a félnapon, közben látom egy édes kis gyerek a kis biciklijével nem akar a rendes úton anyja után menni, hanem csakis az emlékjel hatágú csillagának a peremén, ami elég keskeny, óvatosnak kell lennie, hogy le ne csússzon róla...de annyira tetszik neki, hogy többször is megteszi…..
      az áprilisi honismereti körünk egyetlen meghirdetett programja: Ismerkedés a Forgatós együttessel) ismerkedés, hangsúlyozom, 15 éve léteznek, alkotnak Makón Doktor László vezetésével, aki "többszörösen kitüntetett nép-tánc oktató, koreográfus, etnográfus, pedagógus stb", feleségével…..
erről-arról-amarról még Dénes 2024.04.26 19:01:00
   Dénes meghalt A napokban rá gondoltam épp. Lehet, hogy épp akkor. Nem tudom...újabban többször is szoktam, futólag... 94 éves volt...eljöhetett az ideje, de valahogy halhatatlannak tűnt nekem   egyszer megkérdezte tőlem, hogy meddig akarok élni?    azt mondtam, ameddig vannak…..
   megvolt  már pár napja az áprilisi Marosvidék bemutatója.  különböző okokból eddig még nem irtam róla, pedig akár büszkélkedhetnék is vele, duplán,       már a külsejével is, u, i, a z én fotóm lett  a boritó, elől és hátul.. is...         meg van benne egy irásom is a…..
erről-arról-amarról még amy 2024.04.25 18:35:35
 FELKAVARÓ FILM életrajz igaziságában, és a szereposztásban,  mert  hogy akkor lenne , lehetne igazán autentikus ha a szerepét az játszaná el aki, éli, élte! :(  akiről szól, de ez fizikailag lehetetlenség és mégis, az zavart a filmben legjobban, hogy AMY nem Amy volt... (hanem egy kis ismeretlen…..
  Reményik Sándort a felfedezett saját költőmnek érzem... nem tanultam és nem is tanítottam soha! ezen el is csodálkoztam, valami miatt (ideológiai okokból?) kimaradt..1890-1941ig élt, Erdélyben, Költőfejedelmének nevezik (?) annál inkább megörültem neki, kissé elavultnak tűnt ugyan a…..
 még le akartam fotózni egy virágzó gesztenyefát   de útbaesett a füvön  egy halom százszorszép    azt exponáltam s máris pittyegés elsötétült a mobilom kész vége, nincs tovább fényképezés...   igy lesz vége egyszer  az életemnek is?   ki tudja...   mi marad…..
fotó     o sSptonedr6.,01hi00m 28mr82ip21l4s18573713Á ai2hag18if5t:091  ·  Költészet napjára. Turi Tímea: A nyár leghosszabb napja Mikor romlanak el? Mikor változnak a tejszagú testek morcos katonákká? Mikor fordulnak végleg…..
"a zsidó házból nem lehet kimenni" egy különös, különleges filmet láttam nem régiben, de nem ereszt zsidó téma, arról szól, hogy nem lehet nem zsidónak lenned, ha már annak születtél meg a családi elszakithatatlan közösségről, az örökségről egy férfiról, aki ki akar keresztelkedni, már minden…..
   Már napok óta nyomja a szívem Ferge Zsuzsa halálhíre, meg hogy írjak róla de emlékeim  szedegettem, persze csak töredékét találtam meg.. de most már felrakok párat...felemlítek párat persze személyesen később ismertem meg... de mindig odafigyeltem arra, amit szociológusként mond, mert egy…..
 a Pulitzer-i megemlékezések apropóján a Hagymaházban képregénykiállitás, és elóadás volt mert hogy mintha a képregény is Pulitzertől lenne eredeztető, a magyarországi viszont Jókai ujságjából: (hogy mik vannak!)             az érdeklődés elég alacsony volt, a hagymaház dolgozóin…..
   Ülünk a makói jángori zsidótemető képei előtt a kiállitásmegnyitó vége felé az ignővel a széksorban, már alig vannak..      Meg vagyok rendülve, hogy az imént felfedeztem anyu sirját is a képek közt, kicsit megkopottan, virággal körbevéve (alig ismertem rá, nem voltam sajnos kint…..
 ma van a magyarországi holokauszt emléknap nem volt hangos megemlékezés és mégis lett ahogy beléptem a könyvtárba, kiderült a szines fotók mind a Jángori zsidó temetőben készültek s középen két oldalon kavicsok az emlékjel fotója alatt  és egy művészi alkonyi jángori kép előtt,       a…..
erről-arról-amarról még végre 2024.04.16 21:33:51
 VÉGRE leszakadt a redőnyöm és lőn világosság az idő mindent megold   csak időben-e?   (merthogy a sötét órák már nem világosodnak ki visszafele)  ..
   Megnéztem újra ( a tévében) Szabó István Apa cimű filmjét, no csak részleteiben, de egy nagyon fontos volt...(s valami miatt újra akartam látni) amikor egy hídon mennek át a főszereplő (a rendező alteregója) és a barátnője. statisztálnak egy tömegjelenetben           zsidókat…..
 a könyvtár földszintjén egy kis sarokban zsúfolódott össze pár anyag, fotó, újságcikk Pulitzerről           akivel úgy büszkélkedünk, mintha a mi érdemünk volna, hogy itt született, ősei itt éltek, de ő már gyerekkorától elköltözött illetve költöztek a családdal majd ő külföldre is…..
 Ma van a magyar költészet napja. A költészetre sokan úgy tekintenek, mintha a múlt része lenne. Pedig ez egyáltalán nem így van, most itt, a jelenkori Magyarországon is nagyon sok olyan költő van, aki a mostani idők problémáiról ír, hozzáférhetőbb nyelven. Szerintem jobban éreznénk Magyarországon…..
Költészetnapon , József Attila születésnapján, első kötete domborművére én is virágot tehettem:, a 81 éves a 119 évesnek (lassan összeérünk     én is a Szépség Koldusa lennék...., csak szegény 32-t élt...)      ..
erről-arról-amarról még divat 2024.04.12 09:36:46
 de sokan hagyják őszre a hajukat újabban - mind azt hiszi, hogy ettől egyszeriben Pataki Ági lesz? :)    ..
      Tóth Eszter Zsófia: a költészet napjára, egy új vers. Turi Tímea: Találkozó. Ez a vers telitalálat az anyaságról, nagyon tetszik...